שתף קטע נבחר

סקירה ראשונה: U3, מחשב על כונן פלאש

התקן הזכרון הנייד של חברת U3, שותפות בין M-Systems וסנדיסק הישראליות, הושק באופן רשמי ויצא לחנויות בתוך כחודש. מה ההבדל בינו לבין סתם Disk On Key, האם נוח לעבוד איתו איך הוא נראה? סקירה ראשונה בישראל

כונן הפלאש החכם של U3 נראה מעט שונה מעט מהדיסק און קי הסטנדרטי, שהפך פופולרי מאוד במחוזותינו בשנתיים האחרונות. צורתו מעוגלת, עשויה פלסטיק כסוף. אורכו כשל מפתח והוא קל משקל בצורה יוצאת דופן. אם לא תקפידו לחבר אותו אל צרור המפתחות שלכם (בעזרת חריץ לא ממש נוח) - אתם עוד עלולים לאבד אותו.

 

הדגם הראשון, שקיבלנו לבדיקה, מצויד בנפח אחסון של אחד גיגהבייט, המבוסס על זכרון פלאש זערורי. אם נתעלם לרגע מהמראה המוכר, החידוש העיקרי שלו הוא בתוכנה: U3.

 


U3. אל תסתכלו בקנקן, אלא במה שיש בו

 

מדובר במעין מערכת הפעלה בשם U3 והממשק המרכזי שדרכו תתקשרו איתה נקרא LaunchPad, מעין תפריט דמוי Start המוכר מ-Windows, שדרכו מתבצעות כל הפעולות. ה-LaunchPad היא מערכת הפעלה זעירה, ובה ניתן לשנות הגדרות וגם - וזו הנקודה החשובה - להתקין תוכנות כמו ICQ, סקייפ ואחרות - ולקחת אותן לדרך. המשמעות היא שתוכלו להסתובב עם כל הזהות הדיגיטלית שלכם - תוכנת המסרים המידיים, מידע אישי השמור בטפסים, לקוח דואר אלקטרוני, דפדפן מותאם אישית ועוד - להכניס את ה-U3 למחשב פנוי בסביבה ולעבוד עליו כאילו היה המחשב האישי שלכם.

 

מה יש שם?

 

לאחר שתחברו את ה-U3 בפעם הראשונה למחשב, ההתקן הקטנטן יזוהה על ידי מערכת ההפעלה, ימקם אייקון קבוע במגש המערכת ויציב שני אייקונים חדשים ב-My Computer. אחד, My U3 Drive, זהה לכל זכרון USB נייד שתחברו למחשב, ומאפשר לגרור קבצים אליו וממנו וכדומה. השני, U3 System, מוצג דווקא ככונן תקליטורים וכולל את מערכת ההפעלה עצמה.

 

מתוך הגיגהבייט שעומדים לרשותכם, U3 "גונבת" כ-66 מגהבייט, הכוללים את הפלטפורמה הבסיסית ואת התוכנות המובנות: לקוח הדואר האלקטרוני Thunderbird של פרויקט מוזילה; אנטי וירוס של חברת מקאפי, שסורק את המחשב ו/או את ה-U3 בכל פעם שמחברים את ההתקן; ו-Migo, תוכנת סנכרון.

 

ניתן להוריד תוכנות נוספות ישירות ל-Launchpad, באמצעות לחיצה על Download Programs, שיעביר אתכם ישירות לאתר החברה, בו מוצעות כ-119 תוכנות שונות בקטגוריות כמו אבטחה, גרפיקה, מוזיקה, יישומים משרדיים, דפדפנים, דואר אלקטרוני, מסרים מידיים, VoIP, ניהול כללי ועוד. רשימה מלאה של כל התוכנות התומכות ב-U3 צפויה להיחשף בהמשך היום באתר החברה.

 

אם יש לכם תוכנות תואמות U3 במחשב (בפורמט U3P), תוכלו להתקינן ישירות מהדיסק הקשיח, מבלי לגלוש לאתר הייעודי של החברה.

 

תפעול נוח ואינטואיטיבי

 

ה-LaunchPad מחולק לשניים: בצד ימין, רשימת התוכנות המותקנות על ה-Disk On Key, ובצד שמאל, אפשרות לבצע פעולות מתקדמות, ביניהם עיון בתיקיות (באמצעות Windows Explorer), ניהול התוכנות (הפעלה אוטומטית בעת חיבור ה-U3, שינוי סדר הופעתן בתפריט, הסרה או הוספה של תוכנות, מידע על המפתחות, מספר גירסה והנפח שהן תופסות בדיסק).

 

בתפריט הראשי תוכלו גם לבחור את שפת הממשק (כרגע אין עברית, אולם מ-M-Systems נמסר כי במידה ויהיה ביקוש לכך, ייתכן ויפותח ממשק עברי),

לברר כמה מקום פנוי נותר, לעדכן את התוכנה, להתקין את ה-LaunchPad על מנת שיופעל אוטומטית על המחשב, לנעול את ההתקן באמצעות סיסמה, שבלעדיה לא ניתן לגשת אל המידע ועוד.

 

בניגוד להתקני זכרון USB אחרים, שאותם אפשר לשלוף בחופשיות ברגע שהסתיים תהליך העברת המידע, פעולה דומה ב-U3 עלולה לגרום נזק לתכנים המאוחסנים בו. כמו כל מערכת הפעלה, גם כאן אסור סתם לשלוף את ההתקן, ויש לבצע "כיבוי" מסודר, באמצעות לחיצה על כפתור Eject בתפריט, שידאג לאסוף את כל השאריות ולסגור את העניינים כהלכה.

 

תפריט העזרה של התוכנה, שזמין באנגלית בלבד, כולל סרטון הדרכה יעיל, מדריך למשתמש, רשימת FAQ וסיוע לגבי בעיות נפוצות, אם כי סביר להניח שגם משתמשים מתחילים לא יתקשו לתפעל את כל העסק הזה, גם משום שהוא באמת מזכיר את Windows, וגם משום שכשלעצמו - אין בו הרבה אתגרים - הכל פשוט, אינטואיטיבי ונוח.

 

איך הביצועים?

 

מלבד הסביבה הגרפית הנוחה, התוכנות הנלוות והרעיון המהפכני, יש עוד היבט חשוב שאסור לשכוח - ביצועים: איך ה-U3 מתפקד בהשוואה לעבודה ישירה מ-PC. ובכן, למרבה הפלא, לא מדובר בתהליך מייגע באיטיותו, שגורם לכם לשקול שנית את התועלת ש-U3 מציע.

 

התוכנות אמנם נטענות קצת יותר לאט מאשר אילו הייתם ניגשים אליהן מהדיסק הקשיח המקומי, אבל במהלך העבודה איתן כמעט ולא מרגישים שמדובר בדיסק USB חיצוני.

 

נכון, עריכת וידאו או תמונות עתירות פיקסלים באמצעות הכונן הזעיר אינה רעיון טוב, אבל אין כל מניעה לקבל ולשלוח דואר באמצעותו, לכתוב מסר מיידי או לנהל שיחת VoIP.

 

הורדה והתקנה מהירה

 

תהליך הורדת והתקנת התוכנות מהיר מאוד, בעיקר משום שרוב התוכנות הזמינות - FxFoto, RoboForm, PocoMail ואפילו Skype - ניחנו בנפח מוקטן. בשלב זה מדובר בגירסאות הדגמה או ניסיון בלבד.

 

נקווה שככל שירבו המפתחים המעורבים בפרויקט, יגדל גם היצע התוכנות החינמיות או החופשיות, משום שאם נידרש לשלם עבור כל אחת מהתוכנות שבמכשיר - נעדיף כנראה להישאר עם הפתרון החלקי והזול - העמסת תוכנות על Disk On Key רגיל (פעולה שניתן לעשות גם עם ה-U3, גם אם בלי ליהנות מתמיכה ב-LaunchPad).

 

אגב, כמו כל בני משפחתו הפשוטים, גם U3 יכול לשמש ככונן Boot למחשב, אולם אינו ניחן ביכולת זו באופן מובנה ויש ליצור בו מחיצת Boot באופן ידני. מערכת ההפעלה שלו אינה עצמאית לגמרי, ונזקקת ל-Windows כדי לפעול. יתכן ובעתיד ייתמכו גם לינוקס ו-Mac OS X. למיקרוסופט - לפחות לעת עתה - אין סיבה לדאגה.

 

יתרונות: הפלטפורמה נוחה לשימוש, העבודה ישירות מה-U3 מהירה למדי. אין צורך לדאוג שהשארתם עקבות במחשב בו עבדתם, או לחילופין, שהתוכנה שתזדקקו לה באמצע הפגישה לא תעבוד בגלל שחסר DLL.

 

חסרונות: אין מספיק תוכנות, אלו שיש אינן זמינות בחינם. לא ניתן להפעיל תוכנות "רגילות" באותה הקלות.

 

השורה התחתונה: מכשיר נחמד, אבל עד שהיצע התוכנות לא יגדל - מדובר במהפכה עתידית בלבד. בכל אופן, כ-Disk On Key בנפח גיגהבייט הוא ממש נחמד.

 

ציון:

 

מחיר: הכוננים הניידים יהיו זמינים בנפחים של 256 מגהבייט עד 2 גיגהבייט, במחירים שינועו בין 30-180 דולרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Launchpad. מעין תפריט start
U3 שותל שני אייקונים ב-My Computer
ניהול התוכנות המותקנות
מומלצים