שתף קטע נבחר

סוכנות הגרעין: מועצת הביטחון תדון בגרעין האיראני

ביומו האחרון של כינוס הסוכנות לאנרגיה אטומית בווינה, הוחלט להעביר את נושא הגרעין האיראני לדיון במועצת הביטחון של האו"ם, אך לא נקבו בתאריך מדוייק לביצוע ההחלטה. בכך באו על סיפוקן ארה"ב והמדינות האירופיות שלחצו לקבל את החלטה. נאומו הקיצוני של נשיא איראן בשבוע החולף שיחק לידיהן: גם רוסיה וסין לא הביעו התנגדות

חברי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית נתנו הערב (שבת) את הסכמתם להעברת הדיון בנושא הגרעין האיראני למועצת הביטחון של האו"ם. 22 מבין 35 הדיפלומטים שהשתתפו בהצבעה תמכו בהצעה, שהתקבלה לאחר שפקחי האו"ם לא השתכנעו מטענות האיראנים כי מדובר בתוכנית גרעין למטרות שלום.  עם זאת, הצעת ההחלטה רוככה ואינה כוללת תאריך מוסכם בו יועלה הנושא לדיון במועצת הביטחון. גם הרוב לו זכתה הצעת ההחלטה לא היה גדול, כפי שבדרך כלל נהוג בסוכנות האו"ם, דבר המעיד על המחלוקת שהנושא עדיין מעורר בין המדינות.

 

אמש דווח שהאיחוד האירופי אישר הצעת החלטה הקובעת כי יש להעביר את עניינה של איראן לדיון במועצת הביטחון. איראן איימה מצדה, כי תגיב בחומרה ואף תמנע פיקוח במתקניה הגרעיניים אם הצעד יתבצע. אך למרות האיום אושרה ההצעה להעביר את העניין לדיון.

 

עם זאת, בהחלטה לא פרטו אנשי הסוכנות הבינלאומית בקשה לדון בכך באופן מיידי, כך שהעניין יובא למועצת הביטחון רק בחודש נובמבר. ההחלטה התקבלה על סמך התייעצות עם וושינגטון, והסתמכה על דעתה שקבעה כי איראן נכשלה בשמירה על האמנה לאי הפצת נשק גרעיני. וושינגטון מסרה גם, כי היא אינה בטוחה שתוכנית הגרעין של איראן נועדה לצרכי שלום בלבד, ולכן יש לדון בכך המועצת הביטחון.

 

ראש צוות המשא ומתן של איראן הציע לפני ימים ספורים לחדש את סבב השיחות בין אירופה למדינתו, בטענה שהעולם צריך לתת לממשלה האיראנית החדשה הזדמנות להוכיח את עצמה. לדבריו, ארצות הברית ואירופה צריכות להכיר בזכותה של איראן להעשיר אורניום.

 

איראן טענה תמיד כי הכור הגרעיני שברשותה נועד להפקת אנרגיה בלבד, אך הסתירה באופן עקבי ב-18 השנים האחרונות את תוכנית הגרעין המלאה שלה.

 

זהו יומו האחרון של כינוס הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בווינה. שלוש מדינות אירופיות הובילו עד כה את המגעים עם טהרן - בריטניה, צרפת וגרמניה. בריטניה וצרפת, שנכוו מהמשא ומתן עם איראן, היו הקשוחות ביותר בנושא ודרשו להעביר את הנושא למועצת הביטחון. גרמניה, שהיתה מצויה בקלחת הבחירות וקשורה בעסקת נפט עם איראן, גמגמה. על פי ההערכות, הסוכנות לא היתה מעוניינת לסיים את הכינוס בלא לקבל שום החלטה, ולכן לא נקבו בתאריך מסויים ליישומה.

 

רוסיה, שהשקיעה כמיליארד דולר בבניית כור גרעיני באיראן, התנגדה בעבר נחרצות  להעברת הנושא לדיון במועצת הביטחון. גם סין התנגדה לכך, כיוון שהיא נעזרת באנרגיה האיראנית לכלכלתה. אך למרות זאת נמנעו השתיים בהצבעה, כמו גם 10 מדינות נוספות. רק ונצואלה הצביעה נגד. הודו, שבעבר התנגדה לכך אף היא, תמכה לבסוף בהצעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מתקן הגרעין באיראן. פיקוח עתידי?
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הפקת אנרגיה בלבד? הכור האיראני
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מועצת הביטחון או"ם האו"ם אחמד יאסין וטו
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
סוכנות בינלאומית אנרגיה אטומית
צילום: רויטרס
מומלצים