שתף קטע נבחר

ישראל לעציר מנהלי: תשוחרר אם תצא לחו"ל

אחד מעוזריו של פרקליט המדינה שיגר לעציר המנהלי וליד חנאתשה מכתב דחוף ובו הצעה: לא נאריך את צו המעצר נגדך אם תצא לחו"ל למשך שנתיים. חנאתשה סירב, אך חבריו העצירים המנהליים חוששים שההצעה תהפוך לתופעה. "זה צעד נוסף בצעדי הדיכוי של ישראל. במקום להודות שאין עילה, מציעים גירוש"

האם המדינה מציעה לעצירים מינהליים חלופת מעצר בדמות יציאה לחו"ל? כך לפחות עולה ממכתב מכתב בזו הלשון, ששוגר לפרקליטיו של העציר המינהלי וליד חנאתשה הכלוא מזה שלוש שנים במעצר מינהלי בישראל.

 

"ביום 22 בספטמבר מסתיים צו המעצר המינהלי הנוכחי של מרשך... בכוונת גורמי הביטחון להאריך את צו המעצר. יחד עם זאת, מצאנו לנכון לפנות אליך בכדי להציע חלופה לצו המעצר המינהלי. גורמי הביטחון נכונים שלא להאריך את צו המעצר בכפוף לכך שמרשך יעבור למדינה זרה למשך שנתיים", כתוב במכתב שהגיע לידי ynet.

 

ארגוני זכויות האסירים הפלסטינים מדווחים כי ישראל, במאמץ להיאבק בתופעת המעצרים המנהליים, הציעה הצעה ברוח דומה כבר לכמה וכמה עצירים: לעזוב את תחומי ישראל והשטחים בתמורה לשחרורם. ההצעה מופנית בעיקר לעצירים ותיקים, הכלואים מזה מספר שנים.

 

חנאתשה, שנודע בעבר כאיש החזית העממית, דחה את ההצעה הישראלית ונותר במעצר מנהלי. הוא וחבריו העצורים אומרים ל-ynet: "מבחינת מערכת הביטחון ההצעה נתפסת כהקלה - אתה יוצא לחו"ל ואינך מצוי עוד בכלא. אתה יוצא לחופש. אולם מדובר בגירוש לכל דבר ומדובר בהרחקתו של אדם מבני משפחתו, מעבודתו ומכל קרוביו. זהו צעד נוסף בצעדי הדיכוי של ישראל. במקום להודות שהמעצר המנהלי אינו תקף ואין עילה להחזקתם של העצירים במעצר ללא כל אשמה, באה המערכת ומציעה גירוש לחו"ל".

 

בישראל כלואים כ-800 אסירים פלסטינים המוגדרים כעצירים מינהליים. נגד עצירים אלה לא הוגשו כתבי אישום והם אינם יודעים את הסיבות למעצרם. עיקר החשדות נגדם מתבססים על חומר חסוי המוגש לשופט מחוזי מדי שלושה חודשים, וזה כמעט בכל המקרים מאשר את המעצרים. "בתי המשפט הצבאיים הפכו מזמן לחותמת גומי ומעולם לא דחו בקשה להארכת מעצר מנהלי של אסירים פלסטינים", אומרים ל-ynet עורכי דין מארגוני זכויות האדם ועצירים מינהליים בנגב.

 

אין זו הפעם הראשונה בה ישראל מציעה הצעה כזו. בתקופת ההתבצרות בכנסיית המולד, שנמשכה כ-40 יום, הגיעו ישראל והרשות להסדר לפיו עשרות חמושים פלסטינים בכנסייה יגורשו אל הרצועה ולאירופה.

 

 

ההצעה שהעלתה הפרקליטות מציעה תקופת שהייה בחו"ל של שנתיים, אולם חנאתשה וחבריו העצירים אומרים כי אין כל ערבות לכך שאחרי תום התקופה תתאפשר חזרה חלקה לגדה. גם מגורשי כנסיית המולד גורשו, הם מזכירים, וגם להם נאמר שישובו לגדה אחרי תקופה של שנתיים-שלוש. כיום נראית בעייתם רחוקה מפתרון.

 

גם במשרד המשפטים מזכירים בתגובה את מתבצרי כנסיית המולד כדוגמה. גם במהלך ההתנתקות, הם אומרים, נשלחו שלושה עצורים מינהליים ישראלים לחוץ לארץ. במשרד המשפטים מסבירים שהנכונות לשלוח את העצירים המנהליים לחוץ לארץ נובעת מהטעם שהמעצר המינהלי איננו צעד שנועד להעניש על מעשה שכבר נעשה, אלא מהווה צעד מונע למעשה שטרם נעשה ויש חשש שייעשה. "ולכן, אם שליחה לחוץ לארץ מנטרלת את הסכנה, אין כל מניעה לשלוח את העצירים הרחק לשם".

 

בהכנת הידיעה השתתפה טל רוזנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אסירים פלסטינים. ארכיון
צילום: איי אף פי
מומלצים