שתף קטע נבחר

עכברים: מה חשוב לדעת?

אחרי שנים של קיפאון ודריכה במקום, העכבר עובר בשנתיים האחרונות התפתחות מואצת. רוב החידושים הם אולי גימיקים, אבל יש גם כמה שכדאי להכיר לפני הקניה

ההיסטוריה הטכנולוגית רצופה בהמצאות שהגיעו לכל בית, למרות שממציאיהן נשכחו מלב. את המצאת העכבר נהוג לייחס לחברת זירוקס, למרות שהראשון שפיתח עכבר למחשב כבר ב-1963 היה חוקר מסטנפורד בשם דגלס אנגלברט.

 

זירוקס - ממציאת מכונת הצילום, מדפסת הלייזר, רשת ה-Ethernet ושפת ה-PostScript - היא זו שהעניקה לעכבר את צורתו המוכרת ושידכה בינו לבין הממשק הגרפי ב-1977. משם הוא המשיך למחשבי המקינטוש ול-Windows וחדר בהדרגה לכל עסק ובית. כולנו משתמשים היום בעכבר או באמצעי הצבעה תחליפיים.

 

חלקנו קיבלנו אותו עם המחשב, חלקנו הוצאנו עליו מאות שקלים בנפרד. מכל מקום, אחרי שנים של קיפאון ודריכה במקום, טכנולוגיית העכברים מתפתחת כיום מחודש לחודש. אז איזה עכבר מתאים בשבילכם? וכיצד עוקפים את הגימיקים ומתרכזים בתכונות החשובות באמת?

 

עכברים לסוגיהם

 

בתור התחלה, כדאי להבין מהם ההבדלים הבסיסיים בין העכברים. העכבר ה"קלאסי" מבוסס על מנגנון שבמרכזו כדורגלילה. הכדור נושק לשני צירים, שמייצגים את ציר ה-X וציר ה-Y.

כשמניעים את העכבר על משטח, הכדור מניע את הצירים, וחיישנים מתרגמים את התנועה לשינוי קואורדינטות של המצביע על המסך.

 

עכברי הכדור היו פחות אמינים ומדוייקים ודרשו תחזוקה. הכדור צבר אבק ולכלוך, החלקים הנעים התבלו, הכפתורים נתקעו. עם הזמן הופיעו עכברים ואמצעי הצבעה אחרים, שמציעים הרבה יותר.

 

  • העכבר האופטי - במקום כדור יש לו נורית שפולטת אור אדום. האור מוחזר מהמשטח, נקלט בחיישן ומתורגם על ידי שבב לתנועת המצביע. המנגנון הזה מפשט מאוד את העכבר, הופך אותו אמין ומדוייק, ומצמצם את התחזוקה הנדרשת למינימום.

  • עכבר הלייזר - הוצג אשתקד על ידי לוג'יטק, ואומץ בקו המוצרים החדש של מיקרוסופט ועל ידי יצרנים נוספים. העיקרון דומה, אבל קרן הלייזר משיגה דיוק רב יותר (dpi 1000 ויותר לעומת dpi 800-400 באופטיים), ומתאימה לשימוש על מגוון גדול יותר של משטחים.

  • כדור עקיבה (Trackball) - עכברי הכדור היו בעייתיים במיוחד עבור משתמשי המחשבים הניידים, שלעיתים קרובות אין להם משטח גדול מספיק כדי להניע עליו את העכבר. הפתרון שנמצא עבורם הוא מעין "עכבר הפוך", קבוע במקומו, שהכדור ממוקם בחלקו העליון (ההמצאה, אגב, שייכת ל-Atari שהציעה כדורי עקיבה ראשונים עם קונסולת המשחק הפופולרית שלה כבר בסוף שנות ה-70'). כדור העקיבה הרבה פחות נפוץ משאר סוגי העכברים, אבל רבים מעדיפים אותו.

  • משטח מגע (TouchPad) - בשנים האחרונות החליף את כדור העקיבה בניידים. זהו משטח רגיש למגע, שמאפשר לשלוט במצביע באמצעות תנועת האצבע המורה. האמינות הגבוהה של הפיתרון, שאינו כולל חלקים נעים, הפכה אותו נפוץ לא רק בניידים אלא בגאדג'טים כמו iPod של אפל, ואפילו כתחליף לגלגלת בחלק מהעכברים החדשים.

  • Pointing Stick - לא כולם אוהבים את משטחי המגע, ולכן אפשר למצוא מדי פעם במחשבים ניידים ובגאדג'טים שונים (במקום או בנוסף למשטח המגע) אמצעי הצבעה, שמזכירים עכבר בתפקיד שהם ממלאים. פתרון שהצליח "לתפוס" הוא ה- Pointing Stick של IBM, מין שילוב בין ג'ויסטיק לכדור עקיבה, בצורת בליטה עגולה ומחוספסת, שניתן ללחוץ עליה בכיוון הרצוי כדי להזיז את המצביע. אמצעים שמבוססים על הרעיון הזה משולבים כיום בטלפונים סלולריים ובגדג'טים אחרים.

  • עכברים לניידים - אלה הם עכברים קטנים יותר, שנכנסים לתיק הנשיאה של המחשב הנייד ולא דורשים מקום רב. לעיתים קרובות אלו דגמים "מכווצים" של עכברים רגילים, וחלקם מצליחים להיות נוחים כמעט באותה מידה.

 

כפתורים וגלגלות

 

באופן מסורתי, לעכברי המקינטוש היה כפתור אחד ולעכברי ה-PC שניים. בשלוש השנים האחרונות נוספה אליהם הגלגלת. זהו גלגל קשיח, שניצב בין שני כפתורי העכבר, ומאפשר לגלול חלונות ולעיתים לבצע פעולות נוספות (זום למשל), בתנועת אצבע בלבד ובלי להזיז את העכבר. כל הגלגלות המשולבות כיום בעכברים גם מגיבות ללחיצה, שמשנה את צורת המצביע ומאפשרת גלילה מהירה באמצעות תנועה עדינה של העכבר.

 

הגלגלת, חרף פשטותה, היא ללא ספק השיפור המשמעותי ביותר שנוסף לעכברים.

בחלק מהמוצרים החדשים משולבות גלגלות משופרות שמאפשרות גלילה גם לצדדים (Tilt) ולא רק קדימה ואחורה. תכונה זו נתמכת רק במספר קטן של יישומים ושימושים, ולכן אפשר לוותר עליה.

 

בכמה עכברים מוחלפת הגלגלת במשטח מגע קטן, שמאפשר גלילה לכל הכיוונים. בעכברים מסויימים משולבים כיום כפתורים נוספים: כפתור Back לדפדפן, כפתורים לשליטה בעוצמת הקול של נגן המדיה ו/או כפתורים נוספים, שניתן לתכנת לשליטה בתכונות של יישומים שונים.

 

אלחוט ושיפורים אחרים

 

העכברים האלחוטיים הראשונים הופיעו כבר בתחילת שנות ה-90', אבל הם התבססו על תקשורת אינפרה אדום מוגבלת ובעייתית. היה קשה להתקין ולהגדיר אותם, ולעיתים קרובות הם הפסיקו להגיב במהלך העבודה. העכברים האלחוטיים בני ימינו משתמשים בתקשורת RF, בדומה לרשתות Wi-Fi.

 

לרוב הם מגיעים עם מקלט זעיר דמוי כונן USB נייד שמתחבר למחשב ומתקשר עם העכבר. את אספקת החשמל הם מקבלים מסוללות רגילות או נטענות, ולעיתים קרובות מסופקים עם "עריסה" שמשמשת גם כמטען.

 

את העכברים האלה קל יותר להתקין, והשימוש נטול הכבלים הוא כמובן נוח יותר - בעיקר אם אתם אוהבים להישען אחורה, רגל על רגל, רחוק מהמחשב. האם התענוג הזה שווה הוצאה נוספת של עד 150 שקל? זו כבר שאלה אחרת.

 

טכנולוגיית העכברים האלחוטיים משתנה ומשתכללת כל הזמן, ומגיעה בשלל צורות ועיצובים. החידוש האחרון שייך ללוג'יטק: העכבר 610 MX , שמספק חיווי כשמחשב פועל או כבוי, כשהסוללות חלשות, או כשמתקבלת הודעת דואר/מסנג'ר חדשה. במקרה כזה, לחיצת כפתור תקפיץ את ההודעה הרצויה.

 

ניתן לתכנת אותו להגיב רק כאשר התקבלה הודעה ממשתמש מסויים - הבוס שלכם, למשל. ניתן גם לקחת את העכבר לחדר אחר. העכבר הזה, שעולה 60 דולר בארה"ב, בוודאי יוביל להופעה של כמה מוצרים נוספים, שמשתמשים בתקשורת האלחוט כדי להעביר מידע מהמחשב לעכבר, ולא רק בכיוון השני.

 

חידושים מעניינים אחרים בעכברים: העכבר WisdoMouse, שעושה מסאז' באמצעות פדים סיליקוניים המתחברים לכבל ה- USB. ה-MightyMouse של אפל, שמשתמש בכדור עקיבה זעיר במקום גלגלת, ועכברים סופר מדוייקים לגיימרים, כמו ה- Copperhead החדש של Razer, בעל רזולוציה של dpi 2000.

 

לשמור על המפרק

 

קשה לדמיין את השימוש במחשב ללא השימוש בעכבר, ואי אפשר להתווכח עם השיפור באיכות ובחוויית השימוש כתוצאה ממנו. אבל לשימוש בעכבר, מתברר, יש גם תופעות לוואי בריאותיות. כבר בתחילת שנות ה-90' החלו להופיע מחקרים על הנזקים הבריאותיים כתוצאה משימוש יתר או שימוש שגוי בעכבר.

 

בראשם נמצאת "תסמונת התעלה הקרפלית" - הצרה בתעלות של הגידים בשורש כף היד, שגורמת כאבים עזים. עד היום היא נחשבת לבעיה הקשה ביותר ולאחת מהבעיות הכי נפוצות אצל משתמשי מחשב כבדים ואנשי מקצוע שמשתמשים הרבה בעכבר, כמו גרפיקאים למשל.

 

בעיות אחרות שקשורות לשימוש בעכבר: דלקות סביב הגידים והמפרקים בכף היד, מתיחה של שרירי הכתף והשכמה, כאבי גב שונים ועוד. מחקרים שנערכו בארה"ב ובאירופה מלמדים על גידול של עשרות אחוזים בבעיות בריאותיות כאלו, כתוצאה משימוש אינטנסיבי בעכבר.

 

כדי להתמודד טוב יותר עם הסיכונים הבריאותיים ועם החשיפה של מעסיקים לתביעות רלוונטיות, התפתחה תעשייה שלמה של מוצרים ארגונומיים, שמיועדים לצמצם את הנזקים או למנוע אותם: תומכות זרוע, כריות לשורש כף היד, וכמובן - עכברים ארגונומיים ממגוון סוגים.

 

אלו הופיעו כבר לפני כעשור, אבל במשך השנים התפתחו ויישמו אינספור לקחים וממצאים. ההבדלים הגדולים טמונים בעיצוב ובהנדסת האנוש, וכמו בכל המוצרים האורתופדיים והארגונומיים, אין עכבר אחד שיהיה נוח לכולם.

 

יש אנשים שמעדיפים עכבר סימטרי לחלוטין, עם מותניים שהופכות את האחיזה לקלה יותר.

אחרים מעדיפים את העכברים שכוללים כפתורים שקועים וגומחות עמוקות בצדדים בשביל האצבעות, וגוף קמור שמתאים לצורת כף היד. ישנם גם עכברים שטוחים במיוחד, כאלה שעומדים על צדם, עכברים בצורת ג'ויסטיק ומוצרים אקזוטיים נוספים - בהתאם לסוג ולחומרה של הבעיות שגורם השימוש בעכבר רגיל.

 

כדאי להתאים את העכבר גם לגודל כף היד. וכמובן שאם אתם שמאליים, תאלצו כנראה להשתמש בעכבר סימטרי, כי עכברים מיוחדים לשמאליים כמעט שלא מיוצרים ובארץ קשה למצוא אותם.

 

ברוב המקרים, העכבר שהכי נוח הוא גם זה שיהיה הכי בריא, אבל אם אתם סובלים מבעיות אורתופדיות הקשורות לשימוש במחשב, כדאי להיוועץ באיש מקצוע - אורתופד או פיזיותרפיסט - לפני שתרכשו עכבר.

 

לחלק מקופות החולים יש מרפאות תעסוקתיות מיוחדות, שבהן יכולים להתאים לכם עכבר. מרפאות ומרכזי ייעוץ דומים מפעילים גם בית החולים הדסה עין כרם, אירגון יד שרה (מכון קרטן) ועוד. באתר המוסד לבטיחות וגהות ניתן למצוא מידע רב בנושא הבחירה בעכבר, שימוש בריא במחשב וארגונומיה.

 

מבחר מוצרים ארגונומיים אפשר למצוא בחנויות מתמחות כמו דגש ו ארגוקום.

 

לפני שקונים

 

עכבר אי אפשר לקנות מקטלוג. רק אחרי שתנסו תדעו האם הוא נוח ואם אתם אוהבים את המגע שלו ואת תחשות הכפתורים והגלגלת. תוכלו לעשות זאת בחנויות, אצל חבר או אצל היבואן (אם אתם הולכים להוציא הרבה כסף על עכבר חדש ואיכותי, הוא לרוב יסכים לעזור).

 

שימו לב גם להבדלים בגימור. חלק מהחומרים עשויים פלסטיק פשוט וחלק, לאחרים יש טקסטורה מחוספסת, וישנם כאלה שמצופים (בצדדים) בשכבה של חומר פלסטי מחוספס דמוי גומי, שרוב האנשים מוצאים שהוא נעים יותר למגע.

 

עקרונית, רזולוציית סריקה גבוהה ( dpi 800 ומעלה) אומרת עכבר מדוייק יותר, אבל זה רק אחד המשתנים שמשפיעים על הדיוק. בעכברים אלחוטיים כדאי לבדוק את הנתון של זמן הסוללה, ולהעדיף סוללות נטענות. רוב העכברים מגיעים עם שנה או שלוש שנות אחריות, וכמובן שכל המרבה הרי זה משובח. קשה לדעת האם העכבר שתקנו ישרוד חודשים בודדים או שנים ארוכות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עכבר שעושה מסאז'
עכבר-שלט של לוג'יטק
MightMouse של אפל
עכבר TrackBall
עכברים חלופיים עשויים למנוע בעיות רפואיות
מומלצים