שתף קטע נבחר

מדריך: הכינו מחשבכם לחורף

המחשב שלכם ישן ומקרטע אבל אין לכם כסף לקנות חדש? אל דאגה. בעשרה צעדים פשוטים תוכלו לחדש ימיו כקדם – ובלי הוצאות מיותרות. מה הכי דחוף לעשות (סדר בקבצים), על מה כדאי להקפיד (אבטחה מירבית) ומה אסור להזניח (אל-פסק נגד ברקים). מדריך

קרוב לוודאי שהמחשב הישן כבר מאובק ומקרטע, הדיסק הקשיח שלו מבולגן ללא הכרה ואינכם בטוחים שהוא מאובטח כראוי – אז אין פלא שנצבט לכם הלב כשאתם מביטים בו.

אבל אינכם חייבים לסבול בגלל שהאוברדרפט לא מרשה לכם לקנות מחשב חדש. סדרה של פעולות פשוטות יכולה להפוך את המחשב הישן ממפגע סביבתי למכונה משומנת היטב, שתעניק לכם הרבה שעות של תענוג. עשרת הטיפים הבאים יעשו לכם ולמחשב שנה טובה יותר.

 

לעשות סדר במסמכים

 

אחת התופעות המציקות ביותר הכרוכות בשימוש במחשב לאורך זמן, היא העובדה שמסמכים הולכים לאיבוד. לעיתים, בעיקר אם מדובר במסמך חשוב, החיפוש עלול להימשך שעות. זה בדיוק הזמן לעיין בכל המסמכים השמורים במחשב שלכם – ולעשות סדר בבלגן.

 

נכון, המשימה עלולה לגזול מכם כמה שעות, אבל אחרי שתבצעו אותה פעם אחת ותתמידו באחסון מסמכים במחשב על-פי הסדר שקבעתם – צפויה לכם שנה הרבה יותר מסודרת ונינוחה. איך מסדרים מסמכים? השיטה הפשוטה שתמיד עובדת היא לחלק אותם לתיקיות ולתיקיות-משנה על-פי נושאים, בהיררכיה פשוטה שבכל רמה שלה יש לא יותר מ-5 עד 10 תיקיות. בשיטה כזו, שלוש או ארבע רמות של תיקיות-משנה יספיקו לאחסון נוח של אלפי מסמכים.

למשל: בתיקיית "עבודה" יהיו תיקיות משנה כ"הצעות מחיר", "הזמנות", "סיכומי פגישות" ו"פרויקטים".

 

הטיפ שלנו: אל תוותרו על תוכנת חיפוש אישית מהסוג שמציעים כיום כל ענקי החיפוש. נסו את תוכנת החיפוש של גוגל או MSN – או דלגו לתוכנה של Copernic החביבה עלינו במיוחד.

 

לעשות סדר בתמונות

 

אם אתם מאלו שמצלמים כל מה שזז, ומעמיסים על המחשב ערימות של תמונות – קרוב לוודאי שהתמונות שצילמתם מונחות כאבן שאין לה הופכין ותופסות נפח עצום בזיכרון המחשב. ישנן תוכנות שיעזרו לכם למיין את התמונות ולחפש אותן, כמו גם לבצע בהן תיקונים ושיפורים, להדפיס ולהפיץ בדואר האלקטרוני.

בין התוכנות המסחריות נציין את מוצרי ה-Album ממשפחות Photoshop ו-PaintShop . תוכנה חינמית ופשוטה היא Picasa של גוגל אבל לפני שתתחילו להשתמש באחת התוכנות האלו, אם בכלל, כדאי להתחיל בארגון ומיון ראשוני של התמונות. התחילו בזה שתרכזו אותן במקום אחד, ואז צרו תיקיות לפי נושאים ומיינו.

 

בכל מקרה שבו יש לכם מספר תמונות דומות או זהות, בחרו אחת או שתיים – ומחקו את השאר. זה קשה, אבל חיוני. התוכנה שהכי תעזור לכם לבצע את המיון הזה היא ACDSee Classic  (לחצו כאן להורדה)

 

הטיפ שלנו: אחרי שעושים סדר בתמונות הדיגיטליות, כדאי לזכור לגבות אותן. אלבומי תמונות דיגיטליים, בניגוד לאלבומי הכיסים של ילדותנו, יכולים להיעלם כהרף עין לבלי שוב.

 

לעשות סדר בשירים

 

משתמשים רבים מורידים שירים מהרשת, מחלקים אותם לתיקיות על הדיסק – ושוכחים מהם. כך קשה מאוד לשמוע שירים של יוצרים מסויימים בבת-אחת, או לקבל רצף בסגנון מסויים. בדיוק בשביל זה נועדו תוכנות לארגון מוזיקה. הראשונה והחינמית כלולה בכל מחשב עם "חלונות": נגן המדיה שנפתח בהשמעת כל שיר. הספרייה של נגן המדיה יודעת לעקוב אחרי תיקיות מסויימות "ולשאוב" משם כל שיר שתוסיפו. הנגן יכול לעזור לכם לדרג שירים,

לקבל עליהם מידע נוסף, וגם ליצור עבורכם רשימות באופן אוטומטי כמו למשל "שירים שאני שומע בסופשבוע". תוכנות מסחריות אחרות שאפשר למצוא הן JukeBox MusicMatch שמציעה עושר מסחרר של אפשרויות, אבל כבדה קצת למחשבים ישנים.

 

הטיפ שלנו: תוכנה מקסימה שמשתמשים רבים לא נעזרים בה היא iTunes של אפל. גם אם אין לכם iPod ואף שאינכם יכולים לקנות מהארץ שירים בחנות המוזיקה המקוונת של אפל – עדיין תוכלו להיעזר ב- iTunes כדי בתור תוכנת סידור, השמעה, והמרה מתקליטורים ל-3 MP. היא עושה עבודה מצויינת.

 

לפנות מקום בזיכרון

 

אחד הדברים שמשתמשים מרבים להתלונן עליו הוא המחסור בשטח אחסון. כמובן שהם מתעלמים מהעובדה שמהרגע שקנו את המחשב הם הורידו אליו עשרות סרטים ומאות שירים והתקינו גם כמה וכמה משחקים. כך, בלי ששמים לב, אפשר לתפוס עשרות ג'יגהבייטים בתוך ימים. הפתרון המהיר והזול הוא למחוק, ובלי רחמים. ראשית, גשו ל"אשף ניקוי המערכת" (אפשר למצוא אותו ב"התחל", "כל התוכניות", "עזרים", "כלי מערכת").

 

את קבצי האינטרנט הזמניים אפשר בהחלט למחוק, ומומלץ להמשיך גם לכרטיסיה הבאה – שם תוכלו להציץ ברשימת התוכנות שמותקנות אצלכם. שימו לב למשחקים שהתקנתם. הם זוללים המון מקום ואם אתם כבר לא משחקים בהם, חבל לשמור אותם. מקום נוסף שכדאי להציץ בו הוא תיקיית ההורדות שלכם מהאינטרנט. סביר להניח שתמצאו שם סרטים ושירים שאתם כבר לא מעוניינים בהם, אך עדיין תופסים מקום יקר בדיסק.

 

הטיפ שלנו: אל תשכחו את "סל המחזור". הרבה פעמים גילינו משתמשים שעשו יופי של ניקיון במחשב, אבל שכחו לרוקן את הסל ביציאה.

 

להתקין אל-פסק

 

אם אתם רוצים שהמחשב שלכם ישרוד בשלום את תשס"ו, כדאי לוודא שהוא מוכן לחורף המתקרב. על המחשב שלכם מרחפות סכנות שונות שקשורות לעונות השנה ולחילופי מזג-האוויר ( ראו בהמשך ) – אבל הסכנה הגדולה ביותר, אסון הטבע שאין שני לו, היא מכת הברק: די בברק שהיכה במרחק של כמה קילומטרים מכם, כדי לחולל קפיצת מתח חזקה שעלולה להרוס לכם את המחשב. לסכנה הזו מתלווים איומים נוספים שמקורם ברשת החשמל: מפלי מתח, נחשולי מתח ורעות חולות אחרותשמתרחשות בעיקר בחורף.

 

לכל הסכנות האלו יש תשובה פשוטה אחת: יחידת אל-פסק (UPS) תמורת 300-400 שקל תוכלו לקבל מוצר אל-פסק טוב, שיספק הגנה אמינה למחשב ולציוד ההיקפי שלכם. הם יודו לכם בקפיצת המתח הראשונה.

 

הטיפ שלנו: חפשו דגם בהספק VA 750 לפחות, עם חיבור USB שיאפשר שליטה באל-פסק מהמחשב. העדיפו מוצר קומפקטי, עם נוריות חיווי ועם יציאות גם למודם/הכבלים ADSL שלכם.

 

לנקות את המארז

 

אם המחשב שלכם מאובק, מרעיש או מתחמם יתר על המידה – זה הזמן לפתוח את מארז המחשב ולראות מה נעשה בתוכו. אם אתם חוששים לעשות את זה לבד בקשו עזרה מחבר שמבין קצת יותר מכם. הצטיידו בתרסיס אוויר דחוס (שאפשר למצוא בכל חנות לאביזרי מחשב); נתקו את המחשב מהחשמל ונקו את פנים המארז מאבק. כדאי לעבור גם על פתחי יציאת האבק, שנמצאים ליד כניסת החשמל. כדי לדעת אם הפעולה הצליחה, כדאי לבדוק למחשב את החום. מבין התוכנות הרבות למדידת טמפרטורות, התוכנה הפשוטה והמומלצת לדעתנו היא SpeedFan. הטמפרטורות הסבירות לרכיבים השונים עשויות להשתנות, אבל במצב אידיאלי אף אחד מהם לא אמור להתחמם ליותר 45 מעלות. ניקוי האבק ימנע את חימום היתר.

 

הטיפ שלנו: אם אתם כבר מחזיקים ספריי אוויר דחוס ביד, זה הזמן לתת כמה לחיצות על המקלדת. תתפלאו מה יכול להופיע משם אחרי שנה של שימוש ונשנוש.

 

לזרז את האינטרנט

 

נדמה לכם שחיבור האינטרנט שלכם קצת איטי מדי? שאתם מקבלים מספק האינטרנט פחות ממה שאתם משלמים עבורו? תוכלו לבדוק זאת בקלות. ראשית, היכנסו לאתר של הספק וחפשו את השירות שהוא מציע לבדיקת מהירות החיבור (לפעמים קוראים לזה "המחשת מהירות"). בעצם מדובר בקובץ שתוכלו להוריד למחשב שלכם, ישירות מהספק, כדי לבדוק את הקצב.

 

המהירות שתקבלו תוצג בקילובייט לשנייה (KB/Sec) זו בעצם מהירות החיבור שלכם חלקי 8. כך, למשל, אם אתם מחוברים במהירות של 750 קילוביט, אתם אמורים לקבל קצב של כ-93 KB/Sec הקצב שקיבלתם נמוך מדי? כדאי להתקשר למוקד התמיכה של ספק האינטרנט. אם הקצבים נראים תקינים ובכל זאת הגלישה איטית, יש כמה דברים שכדאי לעשות: 

 

  • למחוק את מטמון הדפדפן (CACHE). היכנסו לתפריט "כלים" ובחרו ב"אפשרויות". בחלון "כללי" בחרו ב"מחק קבצים".
  •   לבצע סריקה באמצעות תוכנת אנטי-רוגלות (קראו בסעיף האחרון) כדי לוודא שאין שום טפיל שרובץ על המחשב שלכם.

הטיפ שלנו: אנחנו כבר נטשנו את דפדפן ה"אקספלורר" מזמן, והתחליפים שלו בשוק עושים את העבודה מהר יותר. אם אתם רוצים לגלוש בלי "אקספלורר" ולהרגיש עם, נסו את Maxthon החינמי שמתלבש על המנוע של "אקספלורר" כמרכב יפהפה. בשביל להרגיש חדשים באמת, דלגו היישר ל"פיירפוקס", הדפדפן החופשי שכובש את הרשת.

 

לסדר את האי-מייל

 

פעם דואר היה עניין פשוט: ממילא לא מגיעים יותר מכמה מכתבים מדי יום, וממילא אתם עוברים כל בוקר ליד התיבה, אז הכל הסתדר די מהר. אבל היום כאשר התיבות שלנו עולות על גדותיהן בגלל עשרות אי-מיילים שזורמים אליהן ביום, כדאי להשתלט על הבלגן, ומהר.

 

משתמשים ב"אאוטלוק אקספרס"? לא תוכלו לעשות הרבה. התוכנה לא מסוגלת להתמודד עם הררי אי-מיילים בצורה נוחה. מה שכן אפשר לעשות הוא ליצור תיקיות משנה, ולסדר את ההודעות בצורה הגיונית כך שתוכלו למצוא אותן בקלות. אם אתם משתמשים בגרסה המלאה של "אאוטלוק" הרי שבפניכם עומדות שלל אפשרויות לסדר את תיבת הדואר שלכם כרצונכם: החל משימוש בצבעים שונים לשולחים שונים, דרך הפעלת אשף הניקוי (בחרו בתפריט "כלים" ומשם בחרו ב"ניקוי תיבת הדואר"), ועד כללים מורכבים שמאפשרים, למשל, להשיב באופן אוטומטי לשולח.

  

בשנה האחרונה עברו יותר ויותר משתמשים לשירותי דואר רשת, המציעים נפח איחסון עצום בחינם. גם אתרים ישראלים, כמו וואלה ונענע, מציעים שירותי דואר משודרגים ששווה בהחלט לנסות.

 

הטיפ שלנו: אנחנו אוהבים פשוט לעשות דברים הפוך. לא משנה באיזו תוכנה אתם משתמשים, מדי פעם פשוט שנו את המיון של תיבת הדואר שלכם – מהתבוננות בפריטים החדשים ביותר, לישנים ביותר. פתאום תגלו הודעות ששכחתם מהן לגמרי ונתתם להן להיקבר תחת הררי אי-מייל. זה הזמן לטפל בהם ביסודיות.

 

לסדר את שולחן העבודה

 

לא מספיק שהמחשב נקי ומסודר; הוא גם צריך להראות כזה כאשר מפעילים אותו. אחרי שתעיפו קבצים מיותרים ותנקו את המארז, כדאי להפעיל את אשף ניקוי שולחן העבודה כדי להיפטר מקיצורי דרך שכבר מזמן לא הפעלתם. הקליקו על המקש הימני בעכבר (הסמן יכול לעמוד בכל מקום על-גבי שולחן העבודה), ובחרו ב"מאפיינים" + "כרטיסי שולחן עבודה" + "התאם שולחן עבודה". כעת בחרו באפשרות "נקה את שולחן העבודה עכשיו". משם תוכלו גם לוודא שהניקיון הזה יתרחש באופן קבוע.

 

הטיפ שלנו: אם אתם אוהבים להשקיע במחשב שלכם קצת יותר, כדאי להוריד את Dock Object החינמית. התוכנה מאפשרת יצירת סרגל כלים מרהיב עבור התוכנות והקיצורים השימושיים שלכם.

 

לסתום פרצות באבטחה

 

את המשימה החשובה מכולן השארנו לסוף. בשנה האחרונה קיבלנו עשרות בקשות עזרה בנוגע להסרת תוכנות ריגול במחשב וירוסים חמקמקים. השיטה הטובה ביותר לטפל במזיקים הללו היא התקנת תוכנת אנטי-וירוס, פיירוול ותוכנת אנטי-ריגול. שימוש מסודר בשלוש התוכנות הללו יפטור אתכם ממזיקים למשך השנה הקרובה.

 

  • תוכנת אנטי-וירוס: קיימות מבחר תוכנות מסחריות בשוק, אך ניתן להסתפק בתוכנה חינמית כמו AVG

 

  • פיירוול: אפשר להסתפק בזה שמגיע עם "חלונות" (כאשר תגדירו חיבור חדש לאינטרנט, "חלונות" תפעיל את הפיירוול אוטומטית). לחלופין, יש תוכנות מסחריות כמו ZoneAlarm או Sygate
  • לסיום, כדאי להתקין תוכנת אנטי-רוגלות כמו AdAware או AntiSpyware של מייקרוסופט.

 

הטיפ שלנו: משתמשים רבים מתקינים את התוכנות ושוכחים שכדאי לוודא את הפעלתן מדי פעם. למרות שהתוכנות יכולות להסתדר כיום באופן עצמאי לחלוטין, כדאי לבצע מדי פעם סריקות ידניות של וירוסים או תוכנות ריגול כדי להיות רגועים לחלוטין.

 

אם נותרו לכם שאלות או בעיות בלתי פתורות, אתם מוזמנים להיכנס לפורום התמיכה הטכנית שלנו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל פסק. חיוני לחורף
צילום: שוקי גלילי
מומלצים