שתף קטע נבחר

עולים על העצבים

מה גורם לנו לְהִתְעַצְבֵּן, לאבד את הסבלנות או לכעוס? כיצד רעב, חוסר שינה או אי שתיית מים קשורים לאותן תופעות? למה כשאנו נפצעים – זה כואב? אם יש לכם עֲצַבִּים... אנחנו מזמינים אתכם לגלות את כל התשובות

"איזה עצבים!", אמרה יעֵלִי וזרקה את תיק בית הספר בַּחֲבָטָה על הרצפה. "המורה שוב העבירה אותי מקום – ועכשיו אני יושבת ליד עֲדִי, שאני לא סובלת! וסתם, אני אומרת לך, סתם! רק בגלל שהתנדנדתי בכסא בשקט, כדי לומר משהו נורא חשוב לְנֹעָה (בקשר ללימודים, אמא, כן!) והרגל של הכסא נשברה וכולם צחקו, ואז המורה תפסה עליי קְרִיזָה, רָקְעָה ברגלה, ואמרה שמעכשיו אני יושבת בשולחן הראשון, ליד עֲדִי, כדי שהיא תוכל להשגיח עליי מקרוב. לא באה מחר לְבִּיצְפֶּר!" - סיכמה בתי הקטנה.

 

למה מורתה של יעֵלִי רָקְעָה ברגלה לפני שהחליטה להעביר את יעֵלִי מקום? מהם אותם עֲצַבִּים מִסְתּוֹרִיִּים אותם "מותחים", עליהם "מנגנים", "מטפסים","עולים" ועו

ד?

 

אתם מוזמנים להצטרף אלינו למסע לאותה מערכת מסתורית, שאחראית על חלק גדול מִתְּגוּבוֹתֵינוּ - מערכת הָעֲצַבִּים.

 

מהם הָעֲצַבִּים?

 

הָעֲצַבִּים הם, למעשה, מעין "חוטים" לְבָנִים העוברים בְּרִקְמוֹת הַגּוּף, בין השרירים וְהַבַּלּוּטוֹת. מדובר בָּאֲלומּוֹת של סיבוֹנֵי עָצָב, כלומר: שלוחות ארוכות של תָּאֵי עָצָב המשמשות להובלת מידע מהגוף למוח (שֶׁבַּגּולְגּולֶת שלנו) ולמוח הַשִּׁדְרָה, ולהעברת פקודות מהם אל הגוף. תָּאֵי הֶעָצָב נקראים בְּלוֹעֲזִית "נוֹיְרוֹנִים".

 

אם ניקח נוֹיְרוֹן אחד, ונדמיין כי אנו מגדילים אותו פי אֶלֶף - נקבל כדור טניס ממנו יוצא חוט טלפון דק שאורכו מגיע עד לקִילוֹמֶטֶר לערך - "חוט הטלפון" הזה הוא סיבוֹן הֶעָצָב. רבים מסיבוֹנֵי הֶעָצָב שלנו עטופים בשכבת בִּידוּד ממש כמו חוט טלפון או חשמל. תָּאֵי הֶעָצָב שבקליפת המוח – בעזרתם אנו ממציאים, חושבים, זוכרים ופותרים בעיות וחידות מְכונִּים "הַתָּאִים האפורים". המערכת כולה (המוחות, האֲלומּוֹת שֶׁבָּרְקָמוֹת ועוד) נקראת "מערכת הָעֲצַבִּים".

 

מה מערכת הָעֲצַבִּים עושה עבורנו? ובכן, מדובר למעשה במערכת תקשורת משוכללת שתפקידה לקלוט וּלְפַעְנֵחַ מידע שמגיע אלינו מֵאֵיבְרֵי הַחוּשִׁים, כמו העיניים, הַלָּשׁוֹן, האוזניים. לאחר שהמידע מתקבל, מערכת הָעֲצַבִּים מגיבה אליו בהתאם באמצעות העברת פקודות מהמוח לשרירים, לבַּלּוּטוֹת ולאיברי הגוף. המערכת מְפַקַּחַת על התקשורת בין גוף האדם לסביבתו החיצונית וּמְוַסֶּתֶת את פעילותו באמצעות אוֹתוֹת חַשְׁמַלִּיִּים וְכִימִיִּים. כן! שמעתם נכון. התקשורת בגוף האדם עובדת, בין היתר, על חשמל בּזֶּרֶם נמוך מאוד.

 

המערכת לוקחת פיקוד

 

מערכת הָעֲצַבִּים שלנו מחולקת למערכת הָעֲצַבִּים הַמֶּרְכָּזִית - שמורכבת מהמוח וּמִחוּט הַשִּׁדְרָה, למערכת הָעֲצַבִּים הַהֶיקֵּפִית - שכוללת סִיבּוּנֵי עֲצַבִּים, ולמערכת הָעֲצַבִּים העצמאית - שמעבירה פקודות מהמוח אל הָאֵיבָרִים הַפְּנִימִיִּים בגוף. המערכת העצמאית אינה תלויה ברצון האדם, ותפקידה לשמור על סביבה פנימית מאוזנת בתוך הגוף, ובמילים אחרות: לדאוג שהכל יתנהל כשורה, ושהלב, הנשימה, העיכול, הַהֲזָעָה ופעולות חִיּוּנִיּוֹת נוספות יעבדו כפי שצריך.

 

זו גם המערכת אשר "לוקחת את הפיקוד" בזמן סכנה, ובאמצעות שינוי הַוִּיסּוּת הפנימי בין מערכות הגוף השונות, מְאַפְשֶׁרֶת לאדם להגיב במהירות במצבי חירום. למשל: אם פתאום נופל על ראשינו חפץ כלשהו, או האדמה תחתינו מתחילה לרעוד, ואז אנו מתחילים לשאול את עצמנו שאלות כמו לאן לפנות? ימינה או שמאלה? האם להישאר במקומנו או להתחבא מיד מתחת לשולחן כבד? מַצְּבֵי סַכָּנָה מסוג זה מְחַיְּבִים החלטה ותגובה מהירה ביותר ולכן מערכת העצבים מְנַטְרֶלֶת את שאר צָרְכֵי הַגּוּף באותו רגע, כמו תחושת רעב או צמא, וּמְאַפְשֶׁרֶת לאדם להגיב אך ורק לסכנה העומדת בפניו.

 

אם שותים – לא כועסים

 

האם ידעתם שלמערכת העצבים שבגופנו יש קשר לתגובות רַגְזָנִיּוֹת, לכעס, לחוסר סבלנות ועוד? ובכן, מתברר, כי כשמערכת הָעֲצַבִּים רגישה מדי ועובדת "קשה מדי", רואים זאת כלפי חוץ – זה יכול לְהִתְבַּטֵּא בהתנהגות לא שקטה, בתגובות מִילּוּלִיּוֹת וגופניות מוגזמות ובתופעות שכולנו מְכַנִּים אותן פשוט בשם "עצבנות".

 

עכשיו ודאי תשאלו מה קובע את מידת העצבנות של כל אדם, והאם, בעצם, ניתן לשלוט בה. ובכן, מידת העצבנות מושפעת משלושה דברים: נְטִיָּה תּוֹרַשְׁתִּית (הַגֶּנִים שקיבלנו מאבא ואמא), התנאים בהם גדלנו כשהיינו קטנים וְגֵירוּיִים סְבִיבָתִיִּים מִיָּדִיִּים.

 

האם קרה שהצעתם פעם כוס מים לאדם עצבני, כדי שיירגע? ודאי עשיתם זאת באופן טבעי, אך תתפלאו לדעת שיש לכך סיבה טובה מאוד. הִתְיַבְּשׁוּת, מתברר, ידועה כאחת הסיבות הַנְּפוֹצוֹת לְעודֶף רְגִישׁוּת של מערכת הָעֲצַבִּים. כך גם רָעָב, חוסר שינה, תִּסְכּוּל ועוד.

 

להישאר רגועים

 

איך יודעים אם מישהו עצבני? זו שאלה שכנראה כל אחד מאיתנו יכול לענות עליה. ניתן לדעת אם מישהו עצבני כשהוא מרים את הקול, מִתְפָּרֵץ, נעשה אלים (ואם יבדקו את לַחַץ הַדָּם שלו ואת קֶצֶב הלב – יוכלו להבחין כי בשעת עצבנות הם עולים בצורה מַשְׁמָעוּתִית) ועוד.

 

ולפני שֶׁעֲצַבֵּינוּ יִשָּׁחֲקוּ עַד דַּק, בואו ונגלה לכם כי כמעט לכל אדם, בכל גיל, יש יכולת לשלוט בעצמו, ועד גבול מסוים הוא יכול להשתמש בכל מיני שיטות כדי להישאר רגוע. אנחנו יודעים, למשל, שצבעים ירוקים וכחולים מרגיעים את מערכת הָעֲצַבִּים, אמבט חמים, נשימות עמוקות, הַרְפָּיָה גּוּפָנִית, מוסיקה הַרְמוֹנִית, צלילים כמו שִׁקְשׁוּק רכבות ואפילו צליל קבוע של מכונת כביסה עובדת! כל אותם דברים מְגוֹנְנִים על מַעֲרֶכֶת הָעֲצַבִּים מפני גירויים פִּתְאוֹמִיִּים וּמְאַפְשְׁרִים לה, ולמוח, להירגע.

כן, יעֵלִי שלי, בפעם הבאה שאת מתעצבנת על מורתך, עִצְמִי את עינייך, דַּמְיְנִי יער ירוק, תִּסְפְּרִי עד עשר ושתי כוס מים!

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מריאן הול
עצבניים? מה אפשר לעשות?
צילום: מריאן הול
מומלצים