שתף קטע נבחר

רוקדים ורוכבים כל הדרך אל התואר

רבע מיליון סטודנטים יחלו ביום א' את לימודיהם. חלומה של האמא היהודייה נקלע למשבר: רפואה כבר אינה מבוקשת, ובראש המקצועות הפופולריים - כלכלה ועריכת דין. מי שחפצה נפשו יוכל גם ללמוד ריקודי בטן ואפילו איך לנהל אורווה. ובקרב בין האוניברסיטאות למכללות - האחרונות יכולות להתחיל לחייך

ריקודי בטן? מנהלי אורווה? כן, אלה חלק מהקצועות שיוכלו ללמוד השנה סטודנטים. רבע מיליון יתחילו את לימודיהם ביום א' ב-60 המוסדות להשכלה גבוהה בישראל. לא רבים מהם יגשימו את חלומה של האמא היהודייה. מתברר כי מקצוע הרפואה כבר אינו המבוקש ביותר והסטודנטים מעדיפים ללמוד כלכלה, עריכת דין ופסיכולוגיה.

 

למי שחפץ בנענוע הבטן, פותחת אוניברסיטת תל אביב, בשלוחה של המכללה האקדמית וינגייט, מסלול חד שנתי להכשרת מדריכות ומורות למחול מזרחי. "ריקוד בטן זה ספורט לכל דבר ולכן ההכשרה רצינית ביותר", מסבירה אלינה פיצ'רסקי, מרכזת המסלול. לדבריה, "הסטודנטים ילמדו אנטומיה ופיזיולוגיה של גוף האדם, לצד למידה מעשית של סגנונות שונים, וצפייה וניתוח של מחול מזרחי".

 

מי שירצה קצת להתאוורר מהרצאות משמימות, יוכל גם ללמוד "קורס מנהלי אורווה" (בסיסי או בכיר) שמציעה המכללה לחינוך גופני ולספורט ע"ש זינמן. התוכנית מציעה בין היתר פרקים על "עולם הסוס", מבנה הסוס ובריאותו, מקצועות הרכיבה השונים, תורת הרכיבה, וכמובן - איך מתפעלים את האורווה.

 

מי שלא ניחן בכישרון ריקוד או רכיבה יוכל כמובן ללמוד מקצועות מעט מוכרים יותר. בין אם זה נובע מדרישות הקבלה הגבוהות או פשוט מאובדן פופולריות זמני, כבר ברור שמשהו קרה למקצוע הרפואה. מבדיקת ynet לאחרונה עלה שיש ירידה במספר המבקשים ללמוד את המקצוע, שנתפס כמקצוע מזדקן. הרוב מעדיפים להיות עורכי דין, כלכלנים ופסיכולוגים, או ללמוד מדעי המחשב.

 

שרית שבי, בת 22, שתתחיל ללמוד השנה משפטים באוניברסיטת בר-אילן, מסבירה: "זה מקצוע שמעניין אותי מאז שאני קטנה. תמיד רציתי להיות עו"ד. למרות שהמצב בשוק רווי בעורכי דין, אני מאמינה שמי שטוב ונחוש מוצא עבודה. וחוץ, מזה גם אם לא אעסוק תכלס בעריכת דין מבחינתי זה מספיק מכובד שיש עו"ד לפני השם שלך".

 

לדבריה, היא התלבטה בין כלכלה למשפטים אבל ללמוד רפואה - "זה לא בא בחשבון" מבחינתה. "רפואה זה מקצוע בעייתי. הוא גם ארוך מדי, במשך הרבה זמן אתה סטאז'ר עובד בבתי חולים בשעות מטורפות ובשכר מצחיק. חוץ מזה, דרישות הקבלה גבוהות מאוד יחסית והלימודים עצמם קשים. זה איבד מזמן מהקסם שלו וגם הסביבה פחות לוחצת ללמוד את זה. מה שכן, אני לא פוסלת להתחתן עם אחד".

 

לעומתה, עידו פלדור, בן 29, תלמיד שנה שישית לרפואה, אינו מבין את הירידה בפופולריות של התחום. "יכול להיות שזה קשור לאופציה הקלה יותר שקיימת כיום ללמוד בחו"ל. אין לי ממש הסבר לירידה בפופולריות כי המקצוע לא הפך קשה יותר מבשנים קודמות. בכל מקרה, לדעתי הרבה יותר טוב ללמוד רפואה בארץ".

 

לדבריו, "בחרתי במקצוע הזה כי הוא מעניין, כולל מגע עם הרבה אנשים ובנוסף - האמא הפולניה תהיה גאה. אני רק ממליץ לחשוב טוב לפני כן, כי יש כאלה שמגלים שלימודי הרפואה לא מתאימים להם אחרי שלוש או ארבע שנים".

 

המכללות יכולות לחייך

 

בקרב בין האוניברסיטאות למכללות, נראה שהאחרונות ממשיכות לצמצם את הפער, לפחות במספר הסטודנטים. 249 אלף סטודנטים ילמדו בשמונה אוניברסיטאות, 26 מכללות אקדמיות ו-26 מכללות להכשרת עובדי הוראה. 194 אלף מביניהם ילמדו לתואר ראשון, 43 אלף לתואר שני, 9,600 לתואר שלישי ו-1,500 ללימודי תעודה.

 

בלימודים לתואר ראשון נרשמה בסך הכל עלייה קלה במספר הנרשמים (0.6%), אולם פחות סטודנטים בחרו להירשם לאוניברסיטאות ויותר העדיפו להירשם למכללות השונות. לאוניברסיטאות נרשמו 77 אלף לעומת לעומת 78,450 אשתקד (ירידה של 1.9%). ואילו למכללות האקדמיות נרשמו השנה 58,500 סטודנטים לעומת כ-55 אלף אשתקד (עלייה של 6.4%). במכללות להכשרת מורים נרשמה ירידה של 4% במספר הנרשמים (21 אלף) ולאוניברסיטה הפתוחה נרשמו 37 אלף, שיעור כמעט זהה לזה של אשתקד.

 

שנת הלימודים תשס"ו עדיין תעמוד בסימן הקיצוצים התקציביים שידעה ההשכלה הגבוהה בשנים האחרונות. פרופ' שלמה גרוסמן, יו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת), אמר ל-ynet כי "שנת הלימודים נפתחת בסימן של התייצבות מערכת ההשכלה הגבוהה, לאחר שחלק מהמוסדות היו על סף קריסה כלכלית. אנו ממשיכים בתוכנית החומש אשר עד לשנת 2008 תביא את האוניברסיטאות לאיזון כלכלי".

 

גימיקים: תעודת סטודנט עם דרכון 

 

במסגרת שבוע החזרה ללימודים נוקטות אגודות הסטודנטים בשלל גימיקים לסטודנטים. באוניברסיטת תל אביב הקימה האגודה מאהל מיוחד שבו יינתנו שירותי עיריית תל אביב, ביטוח לאומי ומשרד הפנים. בין השאר יוכלו הסטודנטים להסדיר את זכאותם להנחות בארנונה; לקבל תווי חנייה; לשנות כתובת, להוציא תעודת תושב, להאריך דרכון ולהסדיר את זכאותם למעמד של מבוטחים-סטודנטים.

 

במרכז הבינתחומי הרצליה יחלו תלמידי שנה א' ב"שבוע אוריינטציה" בדומה למקובל באוניברסיטאות בארה"ב. חונכים מקרב הסטודנטים הוותיקים ואנשי הסגל יסייעו לסטודנטים החדשים להתמצא במבוך האקדמי.

 

אבל החגיגה לא תהיה מלאה, וכבר ידוע על שיבושים. ועד ארגון הסגל האקדמי של המסלול האקדמי במכללה למינהל, הודיע כי ישבות בפתיחת השנה, במחאה על ניהול כושל ועל הכוונה לקצץ כ-40% משכר סגל ההוראה.

 

 

"בימים אלה מתקיים משא ומתן לחידוש הסכם השכר הקיבוצי עם הסגל האקדמי", נמסר ל-ynet מהמסלול האקדמי של המכללה למינהל . "איום ההשבתה מצד חלק מעובדי הסגל האקדמי הנו פועל יוצא מכך, כמקובל במאבקים מסוג זה. אנו עושים מאמצים לקיים את המשא ומתן עד הרגע האחרון ומאמינים כי הלימודים יחלו כסדרם ביום ראשון הקרוב, ללא שיבושים כלשהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
249 אלף תלמידים
צילום: צביקה טישלר
צילום: חיים הורנשטיין
עדנה למכללות
צילום: חיים הורנשטיין
מקצוע חדש
צילום: חיים הורנשטיין
מסלול בנענוע
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים