שתף קטע נבחר

בוער לכם לשנות? התקבלתם

למכללה החברתית-כלכלית, אותה מפעילים בהתנדבות אנשי אקדמיה ופעילים חברתיים, אין תנאי קבלה זולת מחויבות לצדק חברתי. רגע לפני פרוץ הלימודים באוניברסיטאות, היכרות עם מסגרת הלימודים הכי אקטיביסטית בישראל. ההרשמה, אגב, החלה

לידיעת בעלי המודעות החברתית והזמן הפנוי: המכללה החברתית-כלכלית פותחת את שעריה זו השנה השנייה, לכל מי שמתאווה להשתלם בנושאים הקשורים לעשייה ולשינוי חברתי. מגובה באג'נדה משוחררת מאילוצים אקדמיים, נטולת הכרה ממסדית רשמית אך רותמת לשורותיה עשרות אנשי אקדמיה ופעילים חברתיים, המכללה מציעה ערכת קורסים אקטיביסטים. זו מוקדשת לנושאים דוגמת זכויות עובדים ומיעוטים, הפרטה, תרבות מקומית, צדק סביבתי והמדיניות הכלכלית-חברתית הרווחת בישראל, על נתוניה המייאשים.

 

"הקמנו את המכללה כי הרגשנו שיש לנו ידע משמעותי שנעדר מכותרות העיתונים, וגם מידע וניסיון קריטיים עבור פעילים פוטנציאלים", משחזר שי כהן, חבר הוועד המנהל. "אנחנו קבוצה של אנשי אקדמיה ופעילים חברתיים מרקעים שונים, שהגיע למסקנה שהפעילות בשטח חשובה מאוד, אך ללא הניסיון המקצועי והכלים הביקורתיים, היא נשארת זעקה חלולה מתוכן והשפעה ממשית. אנחנו לא מסתפקים במחאה בלבד, אלא מבקשים להעמיק בסוגיות המאבק בעוולות החברתיות ובביקורת".

 

מחזור הלימודים הראשון במכללה הושק לפני שנה בקמפוס סמינר הקיבוצים בתל אביב. מעודדים מן ההיענות, אנשיה הקימו שלוחות נוספות בחיפה, ירושלים ובאר שבע כבר בסמסטר השני לפעילות. בשנת הלימודים הנוכחית, שתחל בשבוע הקרוב, יתווספו לתפריט הלימודים 14 קורסים חדשים שיובילו אנשי אקדמיה מוערכים. כל המרצים, אגב, לוקחים חלק בפעילות בהתנדבות.

 

"איגוד אנושי שהצדק החברתי בוער בעצמותיו"

 

למארז הכוונות הזה יש לצרף גם את עלות הלימודים הנמוכה, שעות הפעילות הידידותיות למשתמשים ואת תנאי הקבלה. כלומר, את היעדר תנאי הקבלה. שכן כל אחד יכול להשתתף בשיעורים מבלי שיצטרך לעבור סינון אקדמי מכל סוג שהוא. "מחיר כרטיס הכניסה לעולם הביקורת והדעת בישראל יקר מאוד", אומר כהן. "כדי להפיץ את המעורבות החברתית בארץ בצורה משמעותית, לקחנו על עצמנו מחויבות לאפשר לכולם להשתלב במצע האקדמי שלנו. אנחנו מנסים לפרוץ את המעגל האליטיסטי ולאפשר לכל מי שרוצה לעסוק בתכנים אקטואליים ברמה אקדמאית, שמתחרה ברמתן של רוב המערכות הגבוהות הידועות".

 

להלן הפרטים הטכניים: השתתפות בקורס תעלה לכם 250 שקל לסמסטר, ואלה מתנהלים בשעות אחר-הצהרים המאוחרות ובסופי השבוע. המשוכה היחידה מעליה תצטרכו לדלג בבואכם להירשם למכללה היא עניין של ממש בשינוי חברתי בישראל ובכלל. "האג'נדה הכללית שמלווה אותנו היא היותנו איגוד אנושי שהצדק החברתי בוער בעצמותיו", מסביר כהן. "בסוף כל סמסטר נערך קורס הכנה ליישום הכלים שניתנו לתלמידים במהלך השנה. אנחנו מעודדים את המחויבות החברתית של הסטודנטים שלנו ומקווים להנחלת תוצאות ממשיות, אבל העשייה בחוץ נתונה לשיקוליהם ובחירותיהם האישיות".

 

"תחלופת דעות פלורליסטית ומשתנה"

 

נאמנים להצהרת הכוונות, צוות המכללה גייס רשימה מסחררת של עשרות מרצים. דגימות? בבקשה. פרופסור אריאל רובינשטיין, פרופסור דני גוטווין, הפעיל החברתי הדימונאי יצחק ג'קי אדרי, ד"ר דניאל מישורי, תמר גוז'נסקי, פרופסור אורן יפתחאל, ד"ר איציק ספורטא, צלם העיתונות אלכס ליבק, פרופסור אורית איכילוב, שולמית אלוני, פרופסור נעמי כרמון, ד"ר הנרייטה דהאן-כלב וג'עפר פארח ממרכז "מוסאוא". ויש עוד. הרבה.

 

"המרצים שלנו משתתפים בהתנדבות בפעילות", מסביר כהן. "בין היתר כיוון שהפורמט הייחודי שלנו מאפשר את כניסתן של אוכלוסיות חדשות לשיח החברתי. אבל הסיבה העיקרית היא הפריבילגיה לחקור ולהתבטא בצורה חופשית ואמיתית כנגד המדיניות הפועלת בישראל, דבר שלא מתאפשר כשאתה מחויב להלך הרוח הממלכתי של האוניברסיטאות. במכללה מתאפשרת תחלופת דעות פלורליסטית ומשתנה, שהקו המאחד היחיד שלה הוא התובנה שההתנהלות המדינית בארץ אינה תוצר של כוח עליון, אלא מעשה ידי אדם. ככזו, היא יכולה להשתנות.

 

"יש מספיק מודלים חברתיים בחו"ל שמוכיחים שוב ושוב כי אפשר להתעלות מעל חוקי הג'ונגל של הכלכלה בישראל, שאפשר לנהל מגזר ציבורי חזק המתחשב בצורכיהם של כל רכיבי הקהילה. בדיוק לשם כך אנו זקוקים להעמקה האקדמית, כדי לברר ולהבין מה האלטרנטיבות שיש בידינו. אנחנו צריכים לקחת אחריות על עצמנו, להיות מעורבים, ולדאוג לצדק ורווחה במקום לרווח ולצדקה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"חקור ולהתבטא בצורה חופשית ואמיתית כנגד המדיניות הפועלת בישראל". סטודנטים
צילום: חיים הורנשטיין
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים