שתף קטע נבחר

הקשיבו טוב: מדריך לרכישת אוזניות

האוזניות משמשות תחליף מצוין לרמקולים, עבור חובבי מוזיקה וקולנוע ביתי שלא רוצים להפריע לסביבתם וליהנות מחוויית שמע איכותית בבית או בדרכים. אילו סוגי אוזניות מוצעים בשוק, כיצד תוכלו לבחור אוזניות שמתאימות לצרכים שלכם ועוד. מדריך לצרכן המתלבט

האוזניות, מערכת שמע שמופצת בגדלים ובצורות שונות, מיועדות לרוב לשמש תחליף לרמקולים, עבור חובבי מוזיקה וקולנוע ביתי שלא רוצים להפריע לסביבתם או מסיבות אחרות. אם אתם מאזינים בדרכים או בבית, לא כדאי לקלקל את החוויה המושקעת עם אוזניות שעולות 15 שקלים.

 

במחיר לא מאוד יקר של 500 שקלים ומעלה לרכוש לעצמכם אוזניות איכותיות, אשר להן לא מעט יתרונות על פני זוג רמקולים גדולים ורועשים.

 

כמובן שסגנון הצליל הוא שונה לחלוטין, אך יחס המחיר לעומת הביצוע שמספקות אוזניות משתלם במיוחד.

 

מה מוצע בשוק?

 

מספר החברות הפועלות בתחום מועט יחסית (בהשוואה למספר העצום של יצרניות הרמקולים), אך היצע האוזניות מגוון ומשובח. סוגי האוזניות נחלקות לפי אופיין הפיזי פתוחות:

 

  • אוזניות פתוחות (Open Phones) - אוזניות בעלות מבנה פתוח, שהחלק החיצוני שלהן פתוח במידה מסוימת. מכיוון והאוזניה פתוחה, הסאונד דולף החוצה, והמשתמש חשוף לרעש חיצוני. האנשים הסובבים אותנו אף הם שומעים את הסאונד - חסרון מטריד במיוחד במקרים מסוימים. בחלק מהאוזניות הדליפה רבה יותר, בחלק פחות.

    ההבדל בין אוזניות סגורות לפתוחות הוא גדול. הסאונד באוזניות הפתוחות מתאפיין לרוב באווריריות ופתיחות, הבאס בדרך כלל נופל בכמות אך מצטיין באיכות (באס הדוק, עמוק ומדוייק). אוזניות פתוחות גם פחות "צובעות" את הסאונד והן יותר נייטרליות מאוזניות סגורות. יש גם אוזניות חצי פתוחות ( Semi Opened), אשר הקול "דולף" מהן פחות ביחס לאוזניות פתוחות לחלוטין אך יותר מאוזניות סגורות.

  • אוזניות סגורות (Closed Phones) - אוזניות שהמעטפת שלהן סגורה מבחינה פיזית נכלל תחת הקטגוריה סגורה. יתרונות האוזניות האלה לרוב עולים על החסרונות ביחס לשאר סוגי האוזניות, והן מהוות תחליף טוב לזוג רמקולים בשעת לילה.

    האוזניות הסגורות מתאפיינות בצליל סגור, עם באס בעל כמות מכובדת (עם זאת, איכותו פחותה בהרבה מכמותו, לדעת רבים). הן מספקות רמת אטימה טובה יחסית המבודדת את המאזין מסביבתו ומרעשים חיצוניים. האוזניות הסגורות שייכות למשפחת האוזניות בגודל מלא (Full Sized) והן גדולות למדי.

 

נהוג להבחין בין שני סוגים עיקריים נוספים של אוזניות:

 

  • אוזניות כפתור (Ear Buds) - אוזניות סגורות או פתוחות למחצה. אלה אוזניות קטנות וקומפקטיות המיועדות לאנשים הדורשים אוזניה ניידת וכן אוזניות אלקטרוסטאטית - אוזניות הכוללות רכיב מיוחד (אלמנט) המייצר את הצליל באוזניות, בדומה לרכיב ברמקול שנע לקצב המוזיקה.

    ברוב המקרים הניידות באה על חשבון איכות - האוזניות האלה מתאפיינות בסאונד מאד קטן, רזה, בעל באס חלש ולא מוצלח. אוזניות אלה משתייכות לרוב לפלח השוק הנמוך (למרות שיש מקרים בודדים יוצאי דופן), מאחר והן אינן מספקות סאונד ברמה גבוהה. 

    אוזניות אלה לרוב מסופקות (במיוחד בשנים האחרונות) עם כל מכשיר אודיו נייד שנמכר, ולכן הן מאוד נפוצות. אוזניות הכפתור הנמכרות עם המכשירים הן ברמה נמוכה מאוד, ואם נשווה אותן לאוזניות בגודל מלא, מדובר באוזניות ברמה נמוכה מאוד. למשל, ה-iPod, הנגן הנייד של אפל, הנפוץ בעולם, נמכר ביחד עם אוזניות כאלה, שאיכותן מגוחכת, לדעתי. האוזניות המצורפות ביחד עם הנגנים של סוני קצת יותר טובות. גם אם תעדיפו לדבוק באוזניות הכפתור, יש אלטרנטיבות טובות בהרבה.

  

  • אוזניות בתוך האוזן (In Ear Monitor או Canal Phones) - אין לבלבל ביניהן לבין אוזניות הכפתור. כאן מדובר באוזניות סגורות בלבד, המוכנסות לתוך התעלה של האוזן, ומנצלות את מבנה האוזן כדי ליצור תיבת תהודה. אוזניות אלה מספקות רמת איטום גבוהה, אולי מהגבוהות שיש. חלק מהאוזניות אוטמות רעשים גבוהים יותר מ-20 דציבל - נתון מרשים ביותר לכל הדעות. כמו כן, מספר יצרנים מאפשרים לצרכנים לקבל פלאגים בהתאמה אישית עבור איטום אופטימלית. זהו פתרון לא זול כל כך, אך אפקטיבי.

    אוזניות ה-IEM מתאפיינות במבנה קטן, קל, קופקטי ופרקטי, והן נוחות מאוד למטרות ניידות. המחירים לרוב גבוהים יותר מעלות אוזניות הכפתור, אך התמורה בהתאם. איכות הסאונד של חלק מהאוזניות מסוג זה היא מכובדת בהחלט, והן מספקות צליל מאוזן, מפורט מאד, דינמי, נקי - תכונות שקשה למצוא אפילו בזוג רמקולים בריאים.

    ליתרונות אלה נלווים שני חסרונות, שיגרמו לרבים מאיתנו לא להעדיף אותן. חסרון אחד הוא אפקט המיקרופוניות (Microphonics), הגורם למאזין לשמוע את עצמו - מי שהרכיב פעם אטמי אוזניים במטווח יודע על מה מדובר. כל נגיעה בכבל האוזניה או הליכה או כל נגיעה שלנו בעצמנו נשמעת חזק יחסית, ויכולה לעצבן לא מעט אנשים. ישנן אוזניות בהן האפקט חזק יותר, יש כאלה שפחות.

    חסרון נוסף מתבטא באופי הסאונד. מכיוון והאוזניה יושבת בתוך תעלת האוזן, הסאונד המתקבל הוא "בתוך הראש" שלנו, ולא מסביב לראש כמו באוזניות בגודל מלא. 

    סוג אוזניות נוסף שהזכרנו מוקדם יותר הן האוזניות האלקטרוסטטיות, שאינן נפוצות מדי, ולא יצא לנו להתנסות בהן, ולכן אנו מנועים מלהרחיב בעניין בכתבה זו.

 

מותגי האוזניות הבולטים - מי מציע מה?

 

  • סנהייזר (Sennheiser) - חברה גרמנית וותיקה שהוקמה לפני יותר מ-60 שנה ומובילה בתחום האוזניות והמיקרופונים. מגוון האוזניות שלה רחב ביותר, ומקיף אוזניות פשוטות ב-50 שקלים עד אוזניות HIGH END בעשרות אלפי דולרים.

 

  • גראדו (GRADO) - חברה שהוקמה ב-1953 על ידי ג'ו גראדו, במטרה לייצר ראשים לפטיפונים ואוזניות באיכות גבוהה. לגראדו קו מוצרים מצומצם יחסית הכולל רק אוזניות פתוחות, מהדגמים SR-60 ועד ה-RS-1. דגמים בולטים: SR-80, 225, 325, RS-1

 

  • ביירדינאמיק (Beyerdynamic או Beyr) - חברה גרמנית שהוקמה בשנת 1924, ומייצרת אוזניות סגורות. דגמים בולטים: DT 880, 250

 

  • אודיו טכניקה (Audio-Technica) - חברה אשר נוסדה ב-1962 ביפן, על ידי חלוץ בתחום. אוזניות החברה מרשימות מאוד במראה ובסאונד. לחברה מבחר גדול של אוזניות, שכולל Ear Buds, אוזניות פתוחות, וכמובן אוזניות אודיופיליות שחלקן כוללות עור. דגמים בולטים: Ath 700,900.

 

  • סוני (Sony) - ענקית האלקטרוניקה שמה את ידה גם בתחום הקטן הזה. לחברה מגוון רחב מאד של אוזניות, בהן אוזניות כפתור, אוזניות HI-FI איכותיות ואוזניות Qualia היוקרתיות. האוזניות של סוני נפוצות מאד בארץ, אך למרבה הצער, ניתן להשיג לרוב רק דגמים פשוטים ביותר. דגמים בולטים: CD 3000 ו-MDR-F1

 

  • א.ק.ג (AKG) - חברה אוסטרית שהוקמה בשנת 1947 ומייצרת אוזניות ומיקרופונים. ל-A.K.G מגוון רחב של אוזניות מאוזניות פשוטות וזולות ועד ה-K1000 היוקרתיות.

 

  • סטאקס (Stax) - חברה יפנית שהוקמה בשנת 1939 ומתמחה באוזניות אלקטרוסטטיות. מדובר בחברת High End מהשורה הראשונה בתחום האוזניות, המציע קו מוצרים מוצמצם אך איכותי ביותר ולא זול. האוזניות בדרך כלל מופצות עם מגבר תואם שמיוצר גם הוא על ידי Stax.

 

  • אולטראסון (Ultrason) - חברה בווארית, חדשה יחסית, אשר הוקמה על ידי מספר חלוצים בתחום. לחברה מגוון בינוני של אוזניות, שפונה בעיקר לקהל התקליטנים למיניהם ולאודיופילים. דגמים מיוחדים של החברה, Edition 7, אוזניה בייצור מוגבל של 1,000 אוזניות, מעור של עז אתיופית, (לדבריהם העור האיכותי בעולם).

 

  • איטימוטיק (Etymotic) - חברה חדשה יחסית, שהוקמה ב-1983, ומתמחה באוזניות In Ear. לחברה זו מגוון חביב של אוזניות, רחב יחסית לתחום מצומצם זה בעולם האוזניות.

 

  • שור (Shure) - חברה אמריקנית וותיקה מאד הפועלת זה למעלה מ-78 שנה ומתמחה בייצור מיקרופונים ואוזניות In Ear, בעלת שם מכובד בעולם האודיו, ממשיכה להוציא לשוק דגמים חדשים ומעניינים כגון ה E4c.

 

  • אולטימייט אירס (Ultimate Ears) או בקיצור UE - חברה אמריקנית צעירה המתמחה בייצור אוזניות In Ear מקצועיות ואיכותיות לאמנים, כאשר הדגש והייחוד הוא באוזניות Custom, המותאמות באופן אישי לפי צורת האוזן לכל אדם בנפרד. לאחרונה יצאה החברה בקו מוצרים המיועד לפלח השוק התחתון, וכולל אוזניות In Ear רגילות ללא Custom Molds. למי שעקב בזמן האחרון מדובר בדגם SuperFi 5 Pro/EB וכעת יצא גם ה-SuperFi 3.

 

 

  • ווסטון (Westone) - חברה אמריקנית המתמחה בייצור אוזניות In Ear איכותיות עם אפשרות ל-Custom Molds המותאם בצורה ייחודית לאוזן של המאזין, החברה קטנה יחסית ולא כל כך מוכרת, אך יש להן כמה דגמים נחמדים מאוד.

 

אלה הן עיקר החברות הבולטות בשוק. ישנן עוד חברות כמו KOSS, שלא כללנו בסקירה זו מכיוון שביקשנו להתמקד בחברות הדומיננטיות יותר.

 

הגברת האוזניות

 

כמו כל רמקול, הרבה אוזניות דורשות הגברה על מנת שתוכלו לנצל את הפוטנציאל שלהן. כיצד ייתכן שאוזניות שדורשות עשירית וואט כדי להשמיע צליל זקוקות להגברה? מצחיק עד כמה שזה נשמע, ההגברה היא תכונה חשובה במספר לא קטן של אוזניות.

 

בדרך כלל, אוזניות בגודל מלא זקוקות להגברה יותר מאחרות. אוזניות ה-IEM ואוזניות הכפתור לא מחייבות שימוש במגבר אוזניות על מנת להוציא מהן את המירב.

 

למה אנחנו צריכים הגברה בכלל ?

 

כמו רמקולים, יש אוזניות שדורשות יותר כוח ממה שמכשירים (ניידים בעיקר) מסוגלים לספק. רבים טועים לחשוב כי כאשר הם מחברים את האוזניות ליציאת האוזניות במגבר/רסיבר שלהם, הם בעצם מגבירים את האוזניות, מה שאיננו נכון כלל. מה שקורה בפועל הוא, שהאות המגיע מהמגבר עובר דרך מספר נגדים אשר מורידים את ההספק ומה שמתקבל בפועל הוא בעצם אות רגיל לכל דבר.

 

הגורם הכי חשוב הוא העכבה (התנגדות הזרם החשמלי). באוזניות מסוימות גבוהה מאד (300OHM, למשל), האוזניות לא ממשות את הפוטנציאל הטמון בהן, אך כאשר נשלבן עם מגבר נקבל ביצועים משופרים. התגנדות נפוצה של אוזניה כיום נעה בין 32OHM לאיזור ה-64OHM. עם זאת, לחברת סנהייזר, למשל, יש לא מעט אוזניות שהתנגדותם מגיע ל-300OHM. אוזניות אלו דורשות הגברה מכובדת. לדוגמה, ה-HD 600 וה-HD 650. בכמה מדגמי Beyr ההתנגדות היא 250OHM.

 

סוגי מגברים

 

גם בעולם האוזניות, ישנם כמה סוגי מגברים: מגברים משולבים, מגברי הספק וקדם מגברים. ביחס לרמקולים עלויות הציוד נמוכונת בהרבה, כך שמגברים ברמת הכניסה מתחילים ב-200 דולר, ונגמרים בטווח ה-3,000-4,000 - מחיר נמוך מאוד ביחס למגברי רמקולים.

 

שוק ההגברה אינו גדול כל כך, מה שמקל על הבחירה, נוסף על כך, ניתן לרכוש ערכות לבנייה עצמית בעלות נמוכה המספקות תוצאות טובות. כל מה שאתה צריכים זה זוג ידיים בריאות, הבנה בסיסית באלקטרוניקה, ולא מעט סבלנות. יש אינסוף מדריכים שמתרוצצים להם ברשת. יצרניות המגברים הבולטות בתחום הן Meir Audio, Headroom, Ray Samuels, Kevin Gilmore, Grace Audio Design, Vincent, Aqua.

 

יש עוד חברות כמו Grado, Audio Technica, Stax, Musical Fidelity, Valve שחלקן מייצרות מגברים שמיועדים לאוזניות שהחברה מייצרת, כמו גרדו, אודי טכניקה ו-STAX. נוסף על כך, ניתן לרכוש מגברי אוזניות ניידים הפועלים על סוללות ומספקים פתרון נחמד לכל מי שרוצה להגביר אוזניות בדרכים. יצרני המגברים הבולטים בתחום זה הם C-Moy, Pocket Amp 2 V.2 ו-Ray Samuels 71.

 

הכתבה פורסמה במקור באתר האודיו והקולנוע הביתי hometheater.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
E4c. דוגמה לאוזניות IN-Ear
hometheater.co.il
מומלצים