שתף קטע נבחר

בניגוד לחוק: דור-אלון מנכה ממתדלקים כסף שאבד

כל מתדלק בדור-אלון מוחתם על טופס בו הוא מתחייב לשלם מכיסו כל סכום שיהיה חסר בגלל אובדן או גניבה. משרד התמ"ת: החוק אוסר לנכות כסף משכרו של העובד, אלא אם כן הוגשה תלונה למשטרה, התקיים משפט והוכח כי העובד גנב את הכסף

רשת תחנות הדלק דור אלון מאלצת את המתדלקים שלה לחתום על טפסים, שבהם הם מתחייבים לשלם מכיסם ו"להחזיר" לרשת כסף שאיבדו או שנגנב מהם במהלך המשמרת. כך נודע ל-ynet.

 

"אני חתום על חוזה שאומר - אם חסר כסף בקופה, אני אחראי להחזיר", מספר מתדלק באחת מתחנות הדלק של הרשת. "לי זה לא קרה הרבה, כי איך שמצטבר אצלי סכום כסף של 200-300 שקל, שזה לא הרבה, אני רץ ומפקיד אותו בכספת".

 

החוזה שלך הוא עם בעל התחנה או עם חברת דור-אלון?

 

"החוזה הוא עם החברה ולא עם בעל התחנה. אני מכיר מתדלקים בתחנות אחרות שחתומים על אותו חוזה בדיוק".

 

האם שאלת את המנהל אם החוזה שהחתימו אותך עליו הוא חוקי?

 

"השתגעת? מי ישאל אותם דבר כזה? יפטרו אותי על המקום. זה מה יש: צריך לשלם, משלמים".

 

במשרד התמ"ת מדגישים, כי "ניכוי קנסות מכל סוג משכרו של עובד אסורים לפי חוק הגנת השכר, אלא אם כן העובדים הסכימו על כך במסגרת הסכם קיבוצי" (שאינו קיים בתחנות הדלק של דור אלון, ת.ג.). עורכת הדין דנה חפץ, מפורום הארגונים לאכיפת זכויות עובדים, מסבירה: "לדרוש מהעובד כסף פירושו להחליט שהעובד גנב או התרשל בעבודתו, מבלי שאשמתו הוכחה. אם המעסיק חושד בגניבה, עליו להתלונן במשטרה, ורק אם בית משפט יקבע שהעובד גנב, יש מקום לדרוש החזר. אם עובד מתרשל באופן קבוע, החברה לא חייבת להמשיך להעסיק אותו, אבל אין שום סיבה שישלם על החוסרים. חוסר הוא בלאי של הרשת, והרשת צריכה לספוג אותו".

 

מרשת דור אלון נמסר בתגובה: "הרשת פעלה ופועלת כל העת לשמירה על חוקי העבודה כלפי עובדיה תוך מזעור נזקיה. כל עובד אחראי במשמרתו על התדלוקים הנערכים על ידיו ועל הכספים שהוא מקבל מלקוחות התחנה". עוד מציינים ברשת, כי המדיניות האמורה קיימת רק במקרה של גניבה או של אובדן כסף, וכי "במקרה של שוד, זוכים המתדלקים בחברה לגיבוי מלא, והאחריות אינה מוטלת עליהם".

 

תחקיר ynet חשף לפני מספר חודשים, שעובדים בעשרות חברות ורשתות במשק נדרשים לשלם מכיסם על חוסרים בקופות. במרבית החברות מדובר במדיניות שמונהגת בידי המנהלים הזוטרים בשטח, תוך התעלמות, הסכמה שבשתיקה או אי-ידיעה של ההנהלה הראשית. מספר חברות, כולל רשת המזון המהיר מקדונלד'ס, רשת המשקפיים אירוקה וחברת האנרגיה דלק, הוציאו בעקבות חשיפת ynet הוראות חד-משמעיות האוסרות על המנהלים לגבות כסף על חוסרים בקופות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
תחנת דלק של דור-אלון
צילום: תומריקו
מומלצים