שתף קטע נבחר

מסצ'וסטס הרימה את נס המרד במיקרוסופט

ברחבי העולם עוקבים בעניין אחר המאבק המתחולל בימים אלה במסצ'וסטס, בה המושל יזם הצעת חוק המורה לגופי ציבור וממשל במדינה לאחסן מידע בפורמט הפתוח OpenDocument במקום בפורמטים הקניניים של מיקרוסופט

במדינת וושינגטון, מקום מושבה של מיקרוסופט בחוף המערבי של ארה"ב, עוקבים בדאגה אחר המתרחש במסצ'וסטס בחוף המזרחי.

 

משרדו של מושל מסצ'וסטס, מיט רומניי, גיבש הצעת חוק המורה לגופי ציבור וממשל במדינה לאחסן מידע בפורמט פתוח ולא קנייני לשמירת קבצים אלקטרוניים החל מה-1 בינואר, 2007, ולא בפורמטים הקניינים של מיקרוסופט כמו com, .xls ואחרים.

 

מאחר וחבילת ה-Office של מיקרוסופט אינה תומכת בפורמט הפתוח, הקרוי OpenDocument, ההחלטה תחייב את מסצ'וסטס לעבור לחבילת יישומים מתחרות, כמו ה-Open Office המבוססת על קוד פתוח וניתנת להורדה חינם. המהלך צפוי להשפיע על כ-50,000 מחשבים שולחניים המותקנים במשרי הממשל, רבים מהם מפעילים את חבילת האופיס.

 

שאיפה להשתחרר מהכבלים

 

במסצ'וסטס מסבירים את המהלך בשאיפה לוודא כי כל המסמכים האלקטרוניים של המדינה יהיו ניתנים לקריאה ולשינוי בעתיד, מבלי להיות כבולים לתוכנה ספציפית, להסכמי רישוי ולבעיות תאימות האופייניות לתוכנות של מיקרוסופט.

 

מיקרוסופט ומבקרים אחרים של המהלך הזהירו בדיונים פומביים כי המדינה מצמצמת את חופש הבחירה שלה ומטילה את כל יהבה על פורמט לא בטוח שעלול לא להיתמך על ידי מחשבים המפעילים את תוכנת האופיס. על פי מיקרוסופט, הצעד יזיק לאזרחים ולעסקים המשתמשים באופיס ויגלו כי מסמכים רשמיים אינם נראים היטב על המחשבים שלהם.

 

במדינות אחרות עוקבים בעניין

 

מסצ'וסטס היא הראשונה להרים את נס המרד, אך במדינות אחרות בארה"ב וברחבי העולם עוקבים בעניין. "מה שקורה במסצ'וסטס עשוי לחולל 'אפקט דומינו' בכל העולם", אמר ג'ו וילקוקס, אנליסט בחברת המחקר ג'ופיטר.

 

מיקרוסופט מנסה למנוע את התפשטות המגמה למדינות אחרות ולמגזר הפרטי במדינה. זאת, מאחר ועסקים נוטים לעתים ליישר קו עם מערכות המידע של הממשלה. "מיקרוסופט יכולה להפסיד הרבה", אמר דיוויד סמית, אנליסט בחברת המחקר גרטנר, "אם היוזמה תצליח, היא עשויה לסלול את הדרך לממשלות אחרות ולעסקים".

 

מסצ'וסטס אינה לבד במאבק לאימוץ הפורמט החופשי כבר היום. האיחוד האירופי כבר הביע תמיכה בפורמט. כמה ממשלות זרות אימצו את הפורמט אף הן כחלק ממהלך נרחב יותר שעניינו מעבר לשימוש בתוכנות קוד פתוח כמו מערכת ההפעלה לינוקס ואחרות.

 

המצדדים במעבר לתוכנות קוד פתוח מסבירים כי עלות הבעלות עליהן זולה יותר מאחר ואין צורך לשלם דמי רישוי, הקוד ניתן להתאמה ולשינוי על ידי הארגון והוא בטוח יותר לשימוש. המתנגדים טוענים כי תוכנות קוד פתוח עולות בסופו של דבר כמו תוכנות קנייניות ואף יותר בשל עלות התחזוקה שלהן. מיקרוסופט עושה שימוש בפורמטים קניינים ברוב התוכנות הקנייניות שלה.

 

פורמט OpenDocument נוצר על ידי Organization for the Advancement of Structured Information Standards, ארגון ללא מטרות רווח שקובע סטנדרטים של מידע, ובין חברים נמנים סאן, SAP ואפילו מיקרוסופט.

 

המאבק נמשך

 

מיקרוסופט הודיעה בחודש יוני כי אופיס 12, הגירסה הבאה של חבילת היישומים שצפויה לצאת בשנה הבאה, תתמוך תמיכה מלאה בסטנדרט XML לצורך ייצוא מידע ושיתופו במערכות מידע אחרות. התוכנה לא תתמוך ב-OpenDocument. המבקרים טוענים כי התמיכה ב-XML אינה מספיקה ולא תאפשר למשתמשים בתוכנות אחרות לכתוב מסמכים שייפתחו בקלות באופיס.

 

כך נמשך המאבק. מיקרוסופט מקווה כי המחוקקים של מסצ'וסטס יעצרו או יעכבו את הצעת החוק של ממשלו של רומניי. אחדים מחברי הפרלמנט ופקידים בכירים תהו לגבי עלות המהלך וחוקיותו, והם מצטטים משתמשים קצרי רואי הטוענים כי חבילת האופיס נוחה להם הרבה יותר ממוצרים מתחרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אופן אופיס. חבילת היישומים החופשית צפויה להרוויח מהמהלך
מומלצים