שתף קטע נבחר

התלמידים חתמו: בלי אלימות

כבר שנתיים סובל בית הספר "רעות" בערד מרמת אלימות קשה - בעיטות ואגרופים הפכו לחלק משגרת החיים של תלמידי בית הספר ואפילו מצלמות מעקב שהתקינה ההנהלה לא הועילו. קטטה המונית שפרצה שם ביום חמישי הגדישה את הסאה, וזרעה תקווה לשינוי המצב

התלמידים לוקחים אחריות על מעשיהם - זוהי המדיניות החדשה שתונהג בבתי הספר בערד, במטרה למגר את תופעת האלימות בין בני הנוער. במסגרת מדיניות זו יוחתמו התלמידים על חוזים אישיים ויעברו סדנאות למניעת אלימות, זאת בעקבות כינוס חירום שנערך לאחר קטטה שפרצה בשבוע שעבר בחטיבת ביניים בעיר.  

 

ביום חמישי האחרון פרצה קטטה המונית בה השתתפו עשרות מתלמידי בית הספר "רעות" בערד השייך לרשת "אורט". במהלך הקטטה קיבל אחד התלמידים בעיטה באף והשני ספג אבן בראשו. נציגי העירייה ומשרד החינוך, ועד ההורים והנהלת בית הספר, הבינו שאסור לבזבז זמן יקר וכבר במוצאי שבת התכנסו לדיון חירום, בו נקבעו המהלכים שיש לנקוט על מנת למגר את התופעה. האלימות, כך אמרו, תופסת יותר ויותר מקום בסדר היום הפדגוגי בערד. בצעד ראשון הושבתו הלימודים ביום א' ובמקום שיעור גיאוגרפיה או מתמטיקה, הוחתמו התלמידים על "חוזים אישיים".

 

במסגרת החוזה מתחייב כל תלמיד כי לא יהיה מעורב באלימות מכל סוג שהוא. התלמידים חולקו לשלוש קטגוריות ו"סומנו" בהתאם: אלו שלא היו מעורבים מעולם בתקרית אלימה קיבלו פתק ירוק. תלמידים עם עבירות משמעת קלות קיבלו פתק צהוב והתלמידים הנותרים, אלו שצברו עבירות משמעת חמורות (כ-20 במספר) נשלחו לסדנא מיוחדת בת שלושה ימים בנושא אלימות. האחרונים יחתמו על החוזים - בנוכחות הוריהם - רק בתום הסדנא. במידה ויסרבו לעבור את הסדנא או לחילופין לא יחתמו על החוזים - לא יורשו לחזור לספסל הלימודים.

 

אפילו מצלמות המעקב לא עזרו

 

הבוקר נפתחה הסדנא בערד. אנשי מקצוע, פסיכולוגים, עובדים סוציאלים ואנשי משטרה הסבירו לתלמידים מהי אלימות, כיצד ניתן להימנע ממנה, ומה יהיו ההשלכות של מעשים אלימים שיבצעו.

 

ראש עיריית ערד, ד"ר מוטי בריל, נכח בפתיחת הסדנא וסיפר ל-ynet: "לאחר המקרה, ביום חמישי, החלטתי להציב את הטיפול באלימות בבית הספר בראש סדר העדיפויות העירוני. אנו פועלים נמרצות יחד עם כל הגורמים העירוניים ובשיתוף הנהלת "אורט ישראל" ומשרד החינוך במחוז דרום, להפסקת האלימות בבית הספר, ולהענקת ביטחון לתלמידי ומורי בית הספר החשופים לתופעת האלימות".

 

בית הספר סובל מזה כשנתיים משורת מעשי אלימות קשים מצד התלמידים, חלקם על רקע עדתי. לפני כשנה התקינה הנהלת בית הספר כ-20 מצלמות מעקב, על מנת לוודא ש-1,040 תלמידי בית הספר לא עוסקים בפעילות אלימה, ולהעניש את האלה שכן. אולם מאז תחילת השנה מצאו התלמידים פינות מוסתרות מעין המצלמה ושוב חלה עליה ברמת האלימות. תלמיד השליך אבן ופגע בראשה של ילדה בשיעור, ילד נוסף היכה ילד אחר וסדק אחת משיניו.

 

לדברי בריל, בעירייה "רואים בחומרה רבה את מקרי האלימות בבית הספר ומחוצה לו. הנהלת בית הספר והנהלת העירייה נחושים למנוע ולטפל בכל התנהגות חריגה המסכנת את ציבור התלמידים ואת הצוות החינוכי בבית הספר". 

 

מנהלת בית הספר, נעמי מיצד, מספרת על העלייה ברמת האלימות: "מאז תחילת השנה הצהרתי שאתמודד עם נושא אלימות, גבולות ומשמעת. בשנה שעברה הכנסנו מצלמות, וחלה ירידה, אולם השנה המצב הפך לבלתי נסבל ואמרנו שכך אי אפשר להמשיך. אמרתי 'עד כאן'. הילדים מגיעים לבית ספר ולא מגיעים למלחמה. לאחר התקרית האלימה עצרנו לעשות 'חושבים' והתחלנו בתוכנית פעולה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן
חותמים ומתחייבים (אילוסטרציה)
צילום: גיל נחושתן
צילום: עופר עמרם
הגדישו הסאה (אילוסטרציה)
צילום: עופר עמרם
מומלצים