שתף קטע נבחר

אויבים ואוהבים באדמת ירושלים

2,539 חיילים שנפלו בישראל במהלך מלחמת העולם הראשונה - ביניהם גם אויבים טורקים וגרמנים - קבורים בבית העלמין הבריטי בהר הצופים. השבוע צויין יום הזכרון למלחמה, וזו הזדמנות לבקר באתר יוצא דופן בנוף הישראלי ולחלוק כבוד למי שדמם נספג בהיסטוריה ובמורשת המקומית שלנו

בית העלמין הבריטי בהר הצופים הוא אחד האתרים שלידם נהגתי לעבור מדי יום במשך שנים. למדתי באוניברסיטה העברית והתגוררתי במעונות הסטודנטים בגבעה הצרפתית. הוא תמיד היה שם, שטח ירוק למראה, רחב ידיים ופתוח, מעין ריאה ירוקה משונה על רקע הבניינים הצפופים והסטנדרטיים של המעונות. הצלב הענק שבמרכזו התנשא אל על, משקיף בשתיקה על מרחביה הפרושים של העיר הקדומה. מעליו הלבינן גגה המסוגנן של הקפלה הקטנה – שמשום מה נדמתה לנו גדולה מאוד. השער היה סגור רוב הזמן, אבל ימים מסוימים בשנה פתח אותו מאן דהוא לרווחה ויכולנו לחלוף דרכו, מסתכלים סביבנו בהשתאות על המראה היפה, החריג כל כך, בעיר שהמוות הוא חלק מזהותה הבסיסית, והנצחתו חלק מקסמה המיסטי והאפל.

 

בבית העלמין הזה ביקרתי פעמים רבות, אבל לטקס האזכרה לזכרם של 2,539 האנשים הטמונים תחת כריו המוריקים אני הולך בשנים האחרונות בלבד. יש בטקס הזה הרבה ייחודיות, במיוחד עבור מי שבדרך כלל נחשף אך ורק לצבאיות הישראלית. יצא לי להיות בימי חיי בלא מעט בתי קברות – באירועים טראגיים, כמובן, אבל גם במסגרת טיולים בארץ ובחו''ל, ואפילו כחלק ממחקר היסטורי. הגעתי למסקנה שניתן, במידה רבה, לקבוע את אופיו של מקום לפי שלושה סוגי בתים הקיימים בו – בתי מגורים, בתי קפה ובתי עלמין. ואני לא בטוח שזהו סדר החשיבות הראוי.

 

אחריות מוסרית

 

ב-‏11 בנובמבר 1918 חתמו נציגי גרמניה על הסכם שביתת נשק בקרון רכבת שניצב ליד העיר קומפיין שבצרפת. מלחמת העולם הראשונה נגמרה באופן רשמי באותו יום בשעה 11 ו-‏11 דקות בבוקר. זמן קצר לאחר מכן נקבע התאריך הזה כיום הזיכרון הבינלאומי לחללי המלחמה.

 

אבל יום זיכרון זקוק לבתי עלמין, וקבורה של חללי מלחמות הוא דבר יחסית חדש. החדרת ההבנה כי יש צורך בהיערכות מתאימה לקבורת החללים נזקפת לזכותו של פביאן וייר (Fabian Ware), פעיל בצלב האדום הבריטי. וייר הסתובב ברחבי צרפת בראש יחידה ניידת של הצלב האדום. כשנוכח לדעת שאין רישום מסודר של החיילים הנופלים העלה לראשונה את הרעיון להקים גוף כזה. כך הוקמה "הוועדה לרישום קברים", שלימים הפכה ל"ועדה האימפריאלית לבתי עלמין צבאיים". הוועדה הייתה אחראית על הקמת בתי קברות צבאיים לחללי בריטניה וחבר העמים הבריטי ב-‏140 מדינות. הבריטים החליטו לקבור את חללי האימפריה במקום נפילתם. מאחר שמספר החללים של צבאות האימפריה עמד על כ-‏1.1 מיליון, לא יכלו הבריטים לעמוד בהוצאות של הבאת כל החללים הביתה.

 

הוועדה הייתה נחושה להנציח כראוי את זכר הנופלים ועד מהרה יצרה קשרים הדוקים עם אמנים, אדריכלים ומשוררים שסייעו לה בעיצוב מתכונת ההנצחה. אחד הבולטים שבהם היה סר רג'ינלד בלומפילד (Sir Reginald Blomfield). אותו בלומפילד היה ה''אשם'' העיקרי בעיצובו של בית העלמין הבריטי בהר הצופים.

 

וסביבו חומה

 

אתר בית העלמין נקבע מחוץ לגבול המוניציפאלי של ירושלים הבריטית. מיקומו נבחר משיקולים פרגמטיים כגון ריכוז של קברים ארעיים וקרבה למפקדה, אבל הנוף שנשקף מההר העניק לו ערך מוסף. 

 

שער הכניסה לאתר הוא מצבת זיכרון ליחידות חיל המשלוח האימפריאלי, שתגיהן מסותתים באבן מצדי השער. מעליו יש כתובת הקדשה באנגלית, עברית וערבית. מול השער עומדת מצבת זיכרון לחללים

האוסטרליים שנפלו בקרבות על ארץ ישראל. בשדרה המרכזית ניצבים ''צלב ההקרבה'' ו''אבן הזיכרון'', שני מונומנטים סמליים הקבועים בכל בתי העלמין הצבאיים הבריטיים. צלב ההקרבה מורכב מ''חרב שלופה הנחה בחיקו של הצלב'', על פי ביטוי של רודיארד קיפלינג, שהיה אב שכול וחבר בוועדה האימפריאלית. גם על אבן הזכרון, המעוצבת כמזבח, מופיעה כתובת שהוא ניסח: ''שמם יכון לעד''.

 

הציר המרכזי של בית העלמין פונה לעיר העתיקה ולמקומות הקדושים ולאורכו נמצאות מרפסת תצפית עגולה, הקפלה לזכר 3,366 החיילים שמקום קבורתם לא נודע ואבן הזיכרון. ציר הרוחב חוצה את ציר האורך באופן שיוצר צלב, ובנקודת הצטלבות השבילים ניצב צלב ההקרבה. בית העלמין מוקף חומה, מחשש לוונדליזם דתי.

 

על כל אלה משקיף ג'ורג' הקדוש, פטרונה של אנגליה. כשג'ורג' בסביבה יש תמיד ניחוח של ריבונות בריטית, וזה מעניין, משום שג'ורג' הוא פטרונה של אנגליה. אין כאן זכר לאנדרו הקדוש, פטרונה של סקוטלנד; לדייוויד הקדוש, פטרון ויילס; או לפטריק הקדוש, פטרונם של האירים. 

 

שותפות אחרונה

 

אחד הדברים היפים בבית העלמין הזה הוא בחירת פרנסיו לקבור בו במשותף בעל ברית ואויב. בקצה הדרום-מערבי אפשר לראות כמה מצבות שצורתן שונה מעט. שני תריסרים מהן נושאם את הקצה בעל הקשת המתונה שמאפיינת את מרבית אבני המצבה במקום, אבל אותם שני תריסרים

אינם מעוטרים בצלבים אלא במגיני דוד. לא הרחק מהם, במורד הגבעה, ניצבת שורה שקצות אבניה מחודדות או גליות. מתחת למחודדות קבורים חיילים גרמניים; מתחת לגליות – טורקיים.

 

בדיעבד, אני אומר לעצמי, השותפות האחרונה הזו עלתה יפה. היום באים נציגי כל המדינות האלה לשאת תפילה משותפת לזכר הנספים בתקווה שלעולם לא תשוב עוד מלחמה שכזו. ולא זו בלבד, אלא שכולן שותפות לבנייתה של אירופה חדשה, כזו שהתלות ההדדית בין מדינותיה בתחומי הכלכלה והמשפט אמורה למנוע בעתיד מלחמות מן הסוג שפעמיים הפכו אותה למרכזן של שואות בינלאומיות. קשה לי לחשוב על בית עלמין צבאי במדינת ישראל בו טמונים לא רק חיילינו אלא גם חיילי האויב.

  

אני חוזר לקפלה. לאחר הטקס ננעלו שעריה, אבל אני זוכר את ציורי הקיר שלה ואת מדף השיש שעליו ספר הזיכרון. וגם את ספר בית העלמין, שבו רשימת כל החללים הטמונים בו. עד היום, מסתבר, מגיעים לכאן לעתים צאצאים של הלוחמים שנפלו באותה מלחמה כדי לחלוק להם כבוד. 

 

צלם של אחד העיתונים הגדולים מסתובב ליד אבן הזיכרון. הוא שואל אותי אם אני יודע מה קורה כאן. שלחו אותו מהמערכת ולא טרחו לספר לו מעבר לכך ש''יש שם איזה טקס זיכרון, משהו עם האנגלים, תברר בעצמך''. ככה נראית המורשת שלנו כשמעצבי דעת הקהל המרכזיים בה יודעים עליה כל כך מעט. וכן, למרות שזוהי מורשת שספוגה בדמם של חיילים זרים, היא גם המורשת שלנו. בין כל כובשי הארץ, בריטניה היא המדינה ששר החוץ שלה התחייב בפנינו על הקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל. מי שסבור (ולצערי יש כמה כאלה) שההיסטוריה אינה מתחילה ומסתיימת רק במה שעמישראל אומר, מאמין, חושב, מחליט ועושה יכול למצוא בכך לא מעט עניין.

 

  • אורי קציר הוא עורך האתר "אפלטון" בו פורסמה הגירסה המלאה של המאמר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצב של חלל טורקי
צילום: אורי קציר
גו'רג' הקדוש משקיף מלמעלה
צילום: אורי קציר
מומלצים