שתף קטע נבחר

מפלס הים עולה ובטיחות הפסולת הגרעינית יורדת

מלבד הסכנות הרבות הצפויות מעליית מפלס הים ניצבת מולנו עוד סכנה, הנובעת ממנה - סכנה של זיהום רדיואקטיבי העתיד להגיע מאתרי פסולת גרעינית ברחבי העולם. תחזית ארוכת טווח קובעת: תוך כ-500 שנה עלול מצבור הפסולת הגרעינית הגדול של בריטניה לקרוס

ההתחממות הגלובלית ועליית מפלס הים הנגרמת בעקבותיה כבר אינם בגדר איום או השערה רחוקה בלבד. לצערנו, עדויות רבות מעידות עליהן. מלבד הסכנות הרבות הצפויות מעליית מפלס הים ניצבת מולנו עוד סכנה, הנובעת ממנה - סכנה של זיהום רדיואקטיבי העתיד להגיע מאתרי פסולת גרעינית ברחבי העולם.

 

לאחרונה פרסמה סוכנות הסביבה (Environment Agency), גוף ציבורי המופקד על הגנת הסביבה ושיפורה באנגליה ובוויילס, תחזית קודרת אם כי רחוקה מאוד, הנוגעת לפסולת הגרעינית. על פי תחזיתה של הסוכנות ייהרס מצבור הפסולת הגרעינית הגדול היחיד של בריטניה, המצוי בדריג (Drigg) שבחופו של אזור קמבריה (Cumbria) בתוך 500 שנה.

 

פירושו של דבר הוא דליפתם של מיליון מטרים מעוקבים של פסולת רדיואקטיבית, המצויים כרגע במצבור. אירוע זה נשמע רחוק אבל מדובר בפסולת גרעינית ארוכת טווח, או במילים אחרות, פסולת העשויה חומרים רדיואקטיביים שזמן מחצית החיים שלהם ארוך מאוד. לדוגמה, אחד מחומרי הפסולת הרדיואקטיביים הקבורים במצבור הוא הרדיואיזוטופ (רדיואיזוטופ - איזוטופ רדיואקטיבי) אורניום 234. רדיואיזוטופ זה הוא בעל זמן מחצית חיים של 245,000 שנה. סוכנות הסביבה צופה שתוך 500 השנה המוזכרות למעלה יציפו מי הים את אזור קמבריה, שבה נמצא כאמור מצבור הפסולת.

 

ההצפה תגרום לדליפתם של חומרי הפסולת הגרעינית המצויים במצבור. הפסולת הרדיואקטיבית האגורה בדריג מאופיינת אמנם ברמת קרינה רדיואקטיבית נמוכה אך על פי חישובי הסוכנות די בה כדי להגדיל פי 100 את הסיכון של תושבי האזור לחלות בסרטן, אם וכאשר יתרחש אירוע הדליפה. המצבור צפוי שייסגר בסביבות שנת 2050.

 

עד אז מתכוונים מפעיליו, הקרויים "קבוצת הגרעין הבריטית", BNG, לסלק אל מצבור הפסולת 750,000 מטרים מעוקבים נוספים של פסולת רדיואקטיבית. בכך תגדל כמותה הכוללת של הפסולת הרדיואקטיבית במצבור בקרוב לפי שניים מזו של היום.

 

סוכנות הסביבה דוחקת ב- BNG להתחיל להוציא חלק מן הפסולת הרדיואקטיבית הקבורה במצבור. כמו כן, היא מעוניינת ש- BNG תשקול לעטוף את הפסולת בכיפות עבות יותר מאלה הקיימות כיום, להגנה מפני הצפתה האפשרית. הסוכנות גם מעוניינת ש- BNG תאריך את משך הזמן שבו היא תנהל את האתר אל מעבר לזמן המתוכנן, שעמד על 150 שנה.

 

המצבור בדריג איננו מצבור הפסולת הגרעינית היחיד המאוים על ידי מפלס הים העולה. קיימים בעולם עוד מצבורי פסולת גרעיניים רבים כאלה, למשל ביפן, בטיוואן ובהודו. נותר רק לקוות שלמרות העתיד הרחוק בו עלולים להתרחש אסונות של דליפה רדיואקטיבית כזאת נשכיל לטפל במניעתם בטרם יהיה מאוחר מדי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שוטרים מפטרלים לאורך פסי הרכבת שהובילה פסולת גרעינית בצרפת
צילום: איי פי
צילום: שאול גולן
פיצוץ גרעיני. סכנה גדולה ביותר
צילום: שאול גולן
מומלצים