שתף קטע נבחר
 

פרויקט: מהם 20 היישובים הכי בריאים בישראל?

אתם אוכלים רק מה שצריך, מתרחקים מסיגריות ועוסקים בפעילות גופנית באופן קבוע. בקיצור, חיים בריא. השאלה היא אם אתם גם חיים במקום בריא. בעזרת צוות של טובי המומחים בארץ, בדקנו איפה הכי בריא לגור - והגענו למסקנות. היישוב שאתם גרים בו לא מופיע ברשימה? נא לפנות לעירייה

שטחים ירוקים אוויר צח מסלולי הליכה חדרי כושר 
מודעות לבריאות שירותי חירום סניפי קופ"ח טיפת חלב 
אנטנות סלולריות שבילי אופניים ומה עם מים? האיזור הכי לא בריא 
השאיפה לשפר את איכות החיים הביאה בשנים האחרונות לנהירה המונית-משהו אל מחוץ לעיר, למושבים בשרון, לחוות בדרום ולמצפים בגליל. מנגד נותרים רבים שמעדיפים להתגורר בקומה ה-15 בבניין במרכז העיר, להשקיף על הים וליהנות מחדר כושר בקומת המרתף. אז מה, ה"בית פלוס גינה" מבטיח באמת סביבה בריאה יותר, או שדווקא שבילי האופניים ושירותי הבריאות שמציעה לנו העיר הגדולה עושים את זה? בכלל, איך קובעים איפה בריא יותר לגור - לפי איכות האוויר או לפי המרחק בין אנטנה סלולרית אחת לשנייה?

 

בניסיון לענות על השאלות האלה פנינו לטובי המומחים בארץ בתחומי העיור, איכות הסביבה, בריאות הציבור והספורט העממי (ראו רשימה). התייעצנו גם
רשימת 20 היישובים הכי בריאים בארץ
המיקום הישוב
1. מודיעין
2. צפת
3. שוהם
4. ערד
5. קצרין
6. מעלות
7. ירושלים
8. רעננה
9. זכרון יעקב
10. רמת השרון
11. קיסריה
12. ראשון לציון
13. ראש העין
14. תל אביב
15. חולון
16. עומר
17. טבעון
18. הוד השרון
19. כפר סבא
20. רמת גן
עם נציגיהם של ארגונים כמו איגוד הספורט העממי, "חיים וסביבה", חברת "בדק בית" - שירותי מידע סביבתי לרוכשי דירה ועוד. המומחים, איש איש והשקפתו, איש איש והמקורות שהוא מסתמך עליהם, עזרו לנו לאסוף נתונים שמקורם במחקרים ממשלתיים ופרטיים, לנתח אותם, לשקול לכאן ולכאן - ולגבש עמדות.

 

בחירת הקריטריונים לא הייתה קלה, שכן במדינת ישראל יש נתונים חשובים שאינם נמדדים באופן שהוא בר השוואה, כמו למשל מי השתייה שלנו (ראו מסגרת נפרדת), נתונים אחרים אינם נמדדים באופן שוטף, ואילו את השפעתם המזיקה של קווי מתח גבוה, למשל, אפשר לאמוד רק בהתייחס לאיזורים ולא ליישובים ספציפיים.

 

אחר כך עשינו סדר בקריטריונים עצמם. הבדיקה העלתה שאיכות האוויר היא הגורם הסביבתי החשוב מכולם וכמות השטחים הירוקים היא השנייה בחשיבותה. אחריהם ניצבים בתור שאר הקריטריונים המשפיעים על הכושר הגופני ונגישות שירותי הבריאות. הקריטריון האחרון ברשימה הוא מידת ההשקעה של הרשות המקומית בנושאי בריאות ואיכות סביבה. כמו כן הבאנו בחשבון את צפיפות האנטנות הסלולריות ביישוב, נושא שנוי במחלוקת בפני עצמו.

 

בסך הכול אספנו יותר מ-1,000 נתונים ב-10 קטגוריות שונות, התייעצנו עם סוללת המומחים שלנו, וגם אם לא מדובר במחקר מדעי, התוצאות מדברות בעד עצמן. לפניכם היישובים הבריאים ביותר בישראל לשנת 2005, ועכשיו, כמו שאומרים, "לך לגור, זוג צעיר, לך לגור".

 

צוות המומחים: פרופ' ברוך קיפניס, מומחה לעיור מאוניברסיטת חיפה; ד"ר שמואל ברנר, מומחה לאיכות הסביבה מאוניברסיטת תל אביב; ד"ר ג'ימי קריקון, יו"ר הקואליציה לבריאות הסביבה; ד"ר מיכה בר-חנא, מנהל המחלקה לרישום סרטן במשרד הבריאות; ד"ר לבנה קורדובה, האחראית לניטור האוויר במשרד לאיכות הסביבה; ד"ר אריה ונגר, מומחה לזיהום אוויר מעמותת "אדם טבע ודין"; עדנה בוקשטיין, לשעבר אלופת העולם בהליכה; אילן אשל, יו"ר ארגון מגדלי החקלאות האורגנית; ניר גפן, ראש חטיבת הרים באיגוד האופניים; דניאל רובינזון מעמותת "תל אביב בשביל אופניים"; עמית גנור, דיאטנית קלינית, סטודיו C
שטחים ירוקים
הכי הרבה שטחים ירוקים

 

השטחים הירוקים ביישוב שבו אתם מתגוררים משמשים כמקומות ספורט, מנוחה והתכנסות, ומחקרים רבים אף מצביעים על חשיבותם כגורם מרגיע התורם לבריאות הנפש. אבל זה עוד כלום לעומת החשיבות האקולוגית שיש לריאות הירוקות האלה, שמשפרות את איכות האוויר.

 

לטענת הגופים הירוקים, מערכת התכנון בכל הרמות - החל ברמה העירונית וכלה בארצית - עדיין לא נותנת משקל מספיק לנושא, לעתים עד כדי התעלמות. למרות זאת גילינו כמה יישובים שכן מקפידים על טיפוח פינות חמד ירוקות. רעננה, מודיעין ורמת גן נבחרו על ידי המומחים שלנו כיישובים עם הכי הרבה ריאות ירוקות. נוסף עליהם ראויה לציון גם חולון, שהשטחים הירוקים אמנם מהווים רק 10% משטחה, אולם ניכרת השקעה יוצאת דופן בטיפוחם ובפיתוחם של שטחים אלה.

 

רעננה: בזכות הגנים הציבוריים. בעשור האחרון גדלו השטחים הירוקים ברעננה פי שלושה, וכיום עוטפים את העיר קרוב ל-100 גנים ציבוריים, גני שעשועים ופינות נוי וירק, המשתרעים על מאות דונמים. אחת האטרקציות החשובות בעיר היא פארק רעננה, המשתרע על שטח של כ-300 דונם ומהווה מוקד לפעילויות נופש וספורט מגוונות. הוא כולל מגרשי משחקים, מתקני שעשועים, גן-חי, פסלים, גלריה ואמפיתיאטרון וכן אגם, מפל וגשר. בכלל, רעננה זוכה כבר שנים בפרסים ובכוכבי יופי מטעם "המועצה לישראל יפה" על הישגיה בתחום הניקיון וטיפוח הסביבה.

 

מודיעין: בזכות המיקום, כמות השטחים הירוקים ורמת הפיתוח הגבוהה שלהם. במודיעין מושם דגש מיוחד על פיתוח השטחים הירוקים וטיפוחם, והם כוללים פארקים ציבוריים, חורשות ושדרות מרכזיות. ברחובותיה הראשיים משתרעים שטחים פתוחים וירוקים, גנים פורחים, עצי נוי ופרי, פינות ירוקות ומתקני משחקים לילדים. בימים אלה קורמת עור וגידים תוכנית הבנייה של פארק מרכזי בלב העיר, שבו ייבנו בהמשך אגם מים חיים בשטח של כ-7,000 מטרים רבועים, עם מזח קטן לסירות שיט, אמפיתיאטרון פתוח, מסלולי הליכה, בוסתנים ופינות נופש. למעשה, מחצית משטח השיפוט של מודיעין הם שטחים ירוקים ופתוחים.

 

רמת גן: בזכות כמות השטחים הירוקים. רמת גן מכונה "עיר הגנים", ואכן, כמות השטחים הירוקים בה מגיעה לרבע משטחה, והעירייה ממשיכה לשמור על נתון זה בקפדנות. זאת אף שלעיר חסרות עתודות קרקע פנויות ושטחה קטן יחסית להיקף אוכלוסייתה.

 

חזור למעלה
אוויר צח
היישובים עם האוויר הכי נקי

 

זה לא סוד גדול שזיהום האוויר הוא אחת הבעיות הסביבתיות החמורות ביותר בעולם המערבי. מפעלי התעשייה, כלי הרכב בכבישים ותחנות הכוח פולטים אלפי טונות של חומרים מזהמים לאוויר - חלקם הגדול רעלים מסוכנים. אלה אחראים לנזקים בריאותיים קשים, החל ממחלות בדרכי הנשימה וכלה במחלות לב וסרטן. במדינת ישראל מרוכזים מרבית מפעלי התעשייה הכבדה ותחנות הכוח (כ-15 בסך הכול) סמוך לאזורים צפופי אוכלוסייה, ואם תוסיפו לכך את עומסי התנועה באזורים אלה, תבינו למה קשה כל כך למצוא יישובים שאיכות האוויר בהם גבוהה באמת. ובכל זאת מצאנו שלושה צדיקים בסדום - צפת, מודיעין ושוהם.

 

צפת: בזכות המיקום הגאוגרפי והטופוגרפי שלה. אמנם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדרגת את צפת בדירוג חברתי-כלכלי בינוני- נמוך (4 מתוך 10), אבל 26,600 תושביה, המתגוררים בגובה של 750 מטר מעל פני הים, הרחק מתעשייה כבדה, נהנים מאוויר צלול וקריר.

 

מודיעין: כיישוב חדש יחסית (אבן הפינה של העיר הונחה ב-1993) מודיעין נהנית מתכנון קפדני, שכולל מרכז ובו ממוקמים מבני ציבור ושטחי בילוי, בידור וקניות, סביבו פרושות שכונות מגורים, מוקפות בשטח ירוק, ומעבר לו מצויים שני אזורי מסחר ומלאכה. במטרה לשמור על איכות האוויר והסביבה, מפעלים המבקשים לקום במקום חייבים לעמוד בתקנים מחמירים בנוגע לזיהום האוויר ולטיפול בפסולת.

 

שוהם: גם כאן מדובר ביישוב צעיר (הוקם ב-1993), מוקף מרחבים ירוקים, שעתיד לכלול אזורי תעשייה שישתרעו מחוץ לשכונות המגורים ויתבססו על תעשייה נקייה ועתירת ידע, ולכלול שטחי מסחר ובילוי.

 

חזור למעלה
מסלולי הליכה
הישובים עם הכי הרבה מסלולי הליכה

 

הליכה היא הפעילות הגופנית הפופולרית ביותר בארץ - 38% מהעוסקים בפעילות גופנית סדירה מעדיפים אותה. בניגוד לשבילי אופניים, ביישובים רבים כל כך יש מסלולי הליכה יפים ומושקעים, עד שהמומחים שלנו התקשו לבחור בטובים ביותר. ובכל זאת, בולטות לטובה הערים כפר סבא, חולון, תל אביב, אבל ראויים לציון היישובים קיסריה, ראש העין, מודיעין וכוכב יאיר, שגם בהם יש מסלולים יפים.

 

כפר סבא: הייתה בין הערים הראשונות בארץ שהרימה את הכפפה וסללה מסלולי הליכה. לאורך רחוב בן-יהודה, אחד הרחובות הראשיים בעיר, יש מסלול הליכה ארוך, משולט ויפה, שחוצה את כל העיר לאורכה, כאשר כל 500 מטרים יש סימונים שמאפשרים לדעת מה המרחק שצעדתם.

 

חולון: גם חולון מצטיינת במסלולי הליכה רבים, ולמעשה העיר שופעת בסימונים להליכה, כל 500 מטרים, כולל שילוט עם טיפים להליכה.

 

תל אביב: נושא מסלולי ההליכה נמצא בפיתוח בתל אביב, כאשר כבר כיום קיימים מסלולים מסומנים לאורך הירקון, בפארק דרום, וגם שביל ישראל עובר בעיר לאורך הים ובתוך פארק הירקון. כדי לעודד הליכה בתוך העיר בוצע לאחרונה פרויקט "מטרו-רגל" - מפה שבה מסומנים רחובות העיר ועליהם זמני הליכה ממקום למקום.

 

חזור למעלה
חדרי כושר

הישובים עם הכי הרבה חדרי כושר

 

את הקשר בין בריאות לכושר הוכיחו אינספור מחקרים. עיסוק קבוע בפעילות גופנית משפר את הכושר הגופני, הבריאותי והנפשי, ומסייע למנוע מחלות רבות, החל בהשמנה ובסוכרת, וכלה באוסטיאופורוזיס

ומחלות לב וכלי דם. טרנד הכושר שנמצא בעלייה הביא לפתיחתם של מאות חדרי כושר ברחבי הארץ, ואם לפני 13 שנה נהגו 2% מהישראלים ללכת להתאמן שם, היום עושים את זה 12%. אז איפה יש הכי הרבה חדרי כושר ביחס לאוכלוסייה? בזכרון יעקב וברמת השרון.

 

זכרון יעקב: במושבה, המונה 14,800 תושבים, יש חמישה חדרי כושר - כלומר אחד לכל 2,960 תושבים.

 

רמת השרון: עשרה חדרי כושר משרתים כאן 35,600 תושבים, כלומר חדר כושר אחד ל3,560- תושבים.

 

חזור למעלה
מודעות לבריאות

העיריות הכי מודעות לבריאות

 

פעילויות עירוניות כמו מחזור וניקיון נתפסות כחלק מאיכות הסביבה, אלא שלמעשה הן סימן מובהק למודעות העירייה ולמידת המחויבות שלה לנושא בעל השפעה ישירה על הבריאות. כמה זה משפיע? הרבה, אם תביאו בחשבון שמדי שנה אנחנו "מייצרים" קרוב ל-5 מיליון טון פסולת עירונית, הכוללת נייר, פלסטיק, שאריות מזון, גזם ועוד. רק 25 רשויות מקומיות בארץ ממחזרות פסולת בכמויות גדולות. בעזרת צוות המומחים איתרנו שתי רשויות שפעילותן בנושאי איכות הסביבה והבריאות בולטת במיוחד: רעננה וטבעון.

 

רעננה: בזכות תו התקן לאיכות הסביבה, נגישות לנכים ופעילויות נוספות למען בריאות הקהילה. רעננה היא העיר הראשונה בישראל שהוסמכה בתו התקן הבינלאומי ISO-14 לאיכות הסביבה, והייתה מחלוצות המחזור בארץ, ומהמובילות בהיקפי המחזור. עיריית רעננה גם נטלה על עצמה מחויבות כלפי אוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים, נכים ומוגבלים, ובפארק הולך ומוקם בימים אלה גן משחקים נגיש, הראשון מסוגו בישראל.

 

טבעון: בזכות אחוז המחזור הגבוה ביותר בארץ - 45% מכמות הפסולת בעיר ממוחזרים. טבעון הייתה החלוצה בתחום הפרדת הפסולת, והתושבים בה שופכים את הזבל לשני פחים - האחד לפסולת יבשה והשני לרטובה. גם הגזם הנאסף מהגינות מופרד וממוחזר. נוסף על כך המועצה מעודדת את התושבים לרכוש קומפוסטרים ביתיים במטרה להפחית את כמות הפסולת מראש.

 

חזור למעלה
שירותי חירום

הישובים עם הכי הרבה שירותי חירום

 

שלא נדע מצרות, אבל לפעמים אנחנו זקוקים לשירות חירום רפואי, ואז כדאי מאוד שיהיה כזה בסביבה. אנחנו לא מדברים על חדר מיון בבית חולים או סניף מגן דוד אדום, אלא מוקדים מהסוג של מר"מ, למשל. איפה בכל זאת מצאנו הכי הרבה כאלה? ברמת השרון, ערד ומודיעין. בתל אביב, אגב, וגם באילת, יש באופן יחסי רבע מכמות שירותי החירום לעומת רמת השרון.

 

רמת השרון: שלושה מוקדי חירום ל-35,600 תושבים, שהם 11,866 תושבים למוקד.

 

ערד: שני מוקדים ל-24,200 תושבים, שהם 12,100 תושבים למוקד.

 

מודיעין: שלושה מוקדי חירום ל-76,500 תושבים, שהם 12,500 תושבים למוקד.

 

חזור למעלה
סניפי קופ"ח
הישובים עם הכי הרבה סניפי קופות חולים

 

חשבתם שמספר סניפי קופות חולים תלוי בגודל האוכלוסייה ביישוב ובאופייה? אז חשבתם. תראו מה קורה, למשל, בנתניה: יש בה מספר כפול של תושבים בני 65 ויותר מאשר בזכרון יעקב, אבל אותו מספר סניפים של קופות החולים השונות. למה? כי כמות השירותים ביישוב אמנם מושפעת משיקולים מערכתיים ומתוכננים היטב, בהתאם לגודל האוכלוסייה ביישוב ולמיקומו, אבל גם מדרישות התושבים והרשות המקומית, ובעיקר ממידת הלחץ שהם מפעילים על הארגונים השונים. אז איפה בכל זאת עומדות לרשות התושבים הכי הרבה מרפאות? בצפת, בזכרון יעקב ובקצרין.

 

צפת: כל אחת מעשר המרפאות של קופות החולים בעיר משרתת 2,660 תושבים.

 

זכרון יעקב: חמישה סניפים משרתים 14,800 תושבים, כלומר סניף לכל 2,960 תושבים.

 

קצרין: 6,300 תושבים משתמשים בשירותיהם של שני סניפים, כלומר סניף אחד על כל 3,150 תושבים.

 

חזור למעלה
טיפת חלב
הישובים עם הכי הרבה תחנות טיפת חלב

 

כדי לבדוק מהם היישובים שנהנים מרמת השירות הכי גבוהה בתחום תחנות טיפת חלב בדקנו את היחס בין מספר התחנות ביישוב למספרם של הילדים שגילם מתחת לארבע. ואם חשבתם שביישוב כמו מודיעין, שכמעט 20% מתושביו הם בני פחות מארבע, יהיו הרבה תחנות טיפת חלב, יש לנו חדשות בשבילכם - בסך הכול יש בעיר שתי תחנות כאלה. בכרמיאל, ש-7% מאוכלוסייתה הם פעוטות בגילים האמורים, יש לעומת זאת שש תחנות - והיא אפילו לא מובילה את הטבלה שלנו. מי כן? עומר, קצרין וטבעון.

 

עומר: כל 147 תינוקות זוכים כאן לתחנת טיפת חלב משלהם.

 

קצרין: כל 242 תינוקות זוכים לתחנה.

 

טבעון: שלוש תחנות ל-884 תינוקות, כלומר כל תחנה משרתת 294 תינוקות.

 

חזור למעלה
אנטנות סלולריות
הישובים עם הכי מעט אנטנות סלולריות

 

כ-6,500 אנטנות סלולריות פרושות כיום בישראל, מדינה שבה הרשת הסלולרית היא מהצפופות ביותר בעולם. בימים אלה מתנהל כידוע מאבק ציבורי בדרישה לחייב את החברות הסלולריות ליידע את התושבים על אנטנות הממוקמות באזורי מגורים, ובינתיים אין תשובה ברורה לשאלה אם האנטנות האלה מסוכנות לבריאות. למעשה, נציגי החברות הסלולריות ואיתן חלק מהמומחים, טוענים שריבוי אנטנות לא רק שאינו מסכן את בריאות התושבים, אלא שהוא מקטין את הסיכון, משום שהוא מאפשר לשווק טלפונים שמשדרים בעוצמה נמוכה יותר, ולכן, לטענתם, יותר אנטנות פירושן יותר בריאות, או לפחות פחות נזק לבריאות.

 

זה לא משכנע את כל המומחים, ובעיקר לא את אלה שטוענים בתוקף שהקרינה הנפלטת מהאנטנות מסרטנת, ומסוכנת במיוחד לילדים, ושלמעשה מדובר בניסוי האנושי הכי גדול שנערך אי פעם. כך או כך, נכון להיום אף אחד לא רוצה אנטנה מול חדר השינה או חדר הילדים שלו. הדבר כל כך מעורר חרדות, עד ששמאי המקרקעין טוענים שהימצאות של אנטנה סמוך לנכס מורידה את ערכו ב-20%-8%.

 

אז מה בכל זאת קובע היום כמה אנטנות יהיו ביישוב שלכם? הביקוש לטלפונים סלולריים והמיקום הגאוגרפי. ואיך החלטנו אם יש הרבה או מעט? חישבנו כמה אנטנות יש בכל יישוב ביחס למספר התושבים המתגוררים בו. ומי הזוכים? מודיעין, בית שמש ומעלות.

 

מודיעין: אנטנה אחת לכל 3,477 תושבים.

 

בית שמש: אנטנה אחת לכל 3,095 תושבים.

 

מעלות: אנטנה אחת לכל 2,612 תושבים.

 

חזור למעלה
שבילי אופניים
הישובים עם הכי הרבה שבילי אופניים

 

בעיות החנייה והצפיפות בכבישים הן כבר מזמן לא בדיחה, אבל זאת גם לא הסיבה היחידה שבגללה כדאי להשתמש באופניים. לא רק שמדובר בספורט בריא שמפעיל את השרירים ואת מערכת הלב והריאות, אלא שהשימוש באופניים מסייע לצמצם את זיהום האוויר ולכן תורם לבריאותנו ישירות ובעקיפין. את הסיבות האלה מעלים איגודי האופניים בארץ השכם והערב בפני העיריות, בניסיון לשכנע אותן להשקיע בסלילת שבילי אופניים. אז מי נענה לקריאה? בעניין הזה יש תמימות דעים גורפת בין המומחים: תל אביב - שום יישוב בארץ לא מתקרב אפילו להישגיה בתחום. איפה בכל זאת סללו או לפחות מתכננים לסלול שבילי אופניים? באשדוד, נתניה, פתח תקווה, ראשון לציון ואשקלון, למשל.

 

תל אביב: 53 קילומטרים של מסלולי אופניים פרושים בעיר. על פי התכנון, עד ליובל המאה של העיר, ב-2009, הכמות הזאת תוכפל, ותל אביב תהפוך לאמסטרדם של ישראל בתחום הרכיבה על האופניים. הריכוז הגבוה של השבילים, שטחה הקטן יחסית של העיר והמבנה המישורי שלה הביאו לעלייה של מאות אחוזים במספר רוכבי האופניים בשנים האחרונות - ולירידה במספר התאונות שבהן הם מעורבים. הבעיה היחידה בסיפור היא שתנועת כלי הרכב הצפופה בעיר מגבירה את זיהום האוויר, כך שהרכיבה על האופניים בתל אביב לא תמיד בריאה - הכול תלוי בשעה ובמקום.

 

חזור למעלה
ומה עם מים?
שאלתם על איכות המים? לא תודה, אנחנו לא בודקים

 

איכות המים היא אחד הקריטריונים החשובים ביותר לקביעת רמת הבריאות של יישוב, אלא שבארץ אין אפשרות לערוך השוואה בתחום זה. שמעון צוק, הידרולוג מאגודת "אדם טבע ודין", מסביר למה:

 

  • העיריות נדרשו לדווח לתושביהן על איכות מי השתייה בתחילת פברואר 2005. אם לא קיבלתם דו"ח כזה, אתם יכולים לפנות לעירייה ולבדוק מה קורה. משרד הפנים, אגב, שאמור לאכוף את החוק, לא ממש טורח לעשות זאת. למה? מלשכת הדוברת נמסר, שהרשויות המקומיות הן גוף עצמאי ולכן יש לפנות אליהן ישירות. עם זאת הם מציינים, שהם מפקחים באופן הדוק על תאגידי המים והביוב העירוניים והם יטפלו בכל מידע על חריגה.
  • הדו"ח מספק מידע על איכות המים שמגיעים מחברת "מקורות", אבל ברשויות רבות המים מגיעים מכמה מקורות, ובהם בארות, אקוויפר החוף ועוד, המעורבבים באופן שאין לדעת את האיכות הסופית שלהם.
  • העירייה שלכם התאמצה והעבירה לכם דו"ח, אבל לא הבנתם ממנו כלום? אל תתפלאו. בחוק אין שום הנחיה שתבטיח שהדו"ח יהיה ברור וידידותי לקורא. "צרכני המים ברובם הגדול אינם פיזיקאים או כימאי מים", טוען צוק. "הם לא אמורים להבין בתחום. לכן יש צורך בהסברים לא מסובכים". צוק, אגב, מציין לטובה שתי עיריות - של הוד השרון ושל ערד - שטרחו לצרף לנתונים הסברים ברורים ומפורטים.

 

אז אחרי כל זה, מה נשאר לכם לעשות? העדיפו מים מורתחים, מסוננים או מינרליים מאיכות טובה. זה אולי מורכב או יקר יותר, אבל לפחות תקטינו את הסיכון לבריאות שלכם.

 

חזור למעלה
האיזור הכי לא בריא
כשניגשנו לבחור את היישובים הבריאים ביותר, היה ברור שאחד המדדים הכי חשובים הוא איכות האוויר. אלא שיש לכך גם פן נוסף, הפוך - אזור חיפה-נשר-קריות-עכו שהאוויר בו הוא המזוהם ביותר בארץ.

 

הזכייה בתואר המפוקפק הזה נובעת משילוב של נתונים ומוצאת ביטוי בכמה אופנים:

 

  • אזור חיפה הוא הצפוף ביותר בארץ במה שנוגע למפעלי תעשייה כבדה: מפעלים לנפט, כימיקלים, דשנים ומוצרי נפט, מפעלי מתכת ומוצרי מתכת, ואפילו תחנת כוח אחת.
  • בדו"ח של המשרד לאיכות הסביבה, המבוסס על נתוני ניטור אוויר בשנת 2004, מדורגת חיפה בדרגת זיהום גבוהה עד גבוהה מאוד בכל המדדים של איכות האוויר, כולל אלה של אוזון וגופרית דו-חמצנית, שהם מזהמים הנפלטים מתעשיות.
  • על פי נתוני רישום הסרטן הלאומי, שערך ד"ר מיכה בר-חנא ממשרד הבריאות, שיעור התחלואה בסרטן באזור חיפה ועכו גבוה ב-20% מהממוצע הארצי.

 

לדברי ד"ר ג'ימי קריקון, ביולוג המתמחה באיכות הסביבה ויו"ר הקואליציה לבריאות הציבור - עמותה למען הסביבה הפועלת באזור הצפון - המידע שאספו הוא וחבריו מוכיח, כי פליטות חומרים מסרטנים ומזהמים אחרים הגיעו לרמות של עד פי חמישה מהרצוי. "ההבדל בין אזור חיפה ובין הממוצע הארצי הוא הבדל חסר תקדים בקנה מידה עולמי", טוען ד"ר קריקון.

 

  • נתונים נוספים ממחקרים ומסקרים שנערכו לאורך השנים מצביעים על כך שאזור חיפה ועכו מוביל גם באשפוז של ילדים ובתמותה ממחלות לב ושבץ מוחי. הקשר בין זיהום אוויר לסרטן ומחלות לב ושבץ הוכח בשנים האחרונות בכמה מחקרים, שהראו כי אוכלוסיות המתגוררות סמוך למרכזי תעשיות כימיות, לבתי זיקוק ולתחנות כוח סובלות משיעורי תחלואה גבוהים יותר של סרטן, מחלות לב ושבץ, וכן משיעורי תמותה כוללת גבוהים יותר.
  • מחקר שערך המרכז לחקר משאבי טבע וסביבה באוניברסיטת חיפה, בשיתוף עם הטכניון ושירותי בריאות כללית בשנים 1988-1985, קבע שקיים קשר ישיר בין זיהום האוויר במפרץ חיפה ובין התחלואה המוגברת, בעיקר בדרכי הנשימה.

 

ואם אתם מחפשים עוד הוכחה למצב הרע, שימו לב לזה: המשרד לאיכות הסביבה הטיל על אזור חיפה חוק גרמני חדש, TA LUFT, שלפיו על אזור זה מוטלים תקנים מחמירים יותר מאזורים אחרים בארץ בכל הנוגע למתן רישיונות עסק למפעלי תעשייה. זה אולי סימן טוב לבאות, אבל זה אומר גם משהו על המצב הנוכחי באזור.

 

חזור למעלה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אז איפה הכי בריא לגור בישראל?
באדיבות המישלמה ליפו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים