שתף קטע נבחר

 

רוצים מחשב נייד? Windows חובה

רכשתם מחשב נייד באלפי שקלים? לא תוכלו ליהנות מחופש בחירה לקבוע איזו מערכת הפעלה תפעל בו. מי אשם? היבואנים, החנויות ואנחנו

אחד היתרונות הבולטים של השוק החופשי הוא המגוון - סופרמרקט של מוצרים בכל תחום ותחום, המספקים בידי הצרכן את החופש לבחור בין חברות המתחרות על כיסו. תוצר לוואי של שוק חופשי מדי הוא כשל שוק - הצרכן אינו נהנה מחופש בחירה ונאלץ לרכוש מוצרים של חברה אחת, שהופכת למונופול.

 

מיקרוסופט אינה מוגדרת מונופול בתחום מערכות ההפעלה בישראל, על אף שהממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, דרור שטרום, הכריז על כוונה לפתוח בהליכים לשם כך. אולם, באופן מעשי, מדובר במונופול לכל דבר. ממחיש זאת סיפורו של הגולש שמעון ט', שביקש לרכוש מחשב נייד ונדהם לגלות, כי כופים עליו לקנות מערכת הפעלה של מיקרוסופט.

 

"בלתי אפשרי כמעט לקנות מחשב נייד בלי Windows, גם אם מבקשים זאת", הוא כותב לנו, "מדובר במוצרים של החברות הכי גדולות, כמו HP, LG, Dell וכו'".

 

מצב זה אינו שונה מרכישת טלוויזיה חדשה, שניתן לצפות בה רק בערוץ מסוים; לקנות מכונית שאפשר למלא בה רק דלק של חברה מסוימת; או לקבל מהחנות מקרר שמלא מראש במוצריה של מחלבה קבועה מראש - נראה שאין מנוס מלתהות במי האשם - בחנויות, ביבואנים, ביצרנים, ואולי בכלל בנו, הצרכנים? חשוב להדגיש, כי מיקרוסופט אינה כופה על היצרנים והמשווקים למכור מחשבים ניידים רק עם Windows, מאחר ובית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הסכמי בלעדיות כאלה אינם חוקיים.

 

פנינו טלפונית לחנויות מחשבים בולטות בארץ והזדהינו כלקוח המתעניין באפשרות לרכוש מחשב נייד ללא Windows או עם לינוקס. כל החנויות, למעט אחת הודיעו לנו באופן חד משמעי כי לא ניתן לרכוש מחשב נייד ללא מערכת ההפעלה Windows. לטענת אנשי המכירות, מדובר במצב שנכפה עליהן על ידי היצרנים והיבואנים, המספקים להן מחשבים שעליהם מותקנת מראש מערכת ההפעלה.

 

רק ב"אייבורי מחשבים", המשווקת מחשבים ניידים של MSI ולנובו, (האחרונה מכריזה בתוקף שאינה מאפשרת לרכוש מחשב ללא Windows), הבטיחו לנו ללא היסוס ש"אפשר לקנות מחשב עם מה שרוצים", כולל כזה מתוצרת לנובו. פנינו ליצרניות וליבואניות, כדי לבדוק אם הכשל נותר בגללן.

 

בעד: Dell ו-HP

 

  • Dell ישראל: "כל מערכות ההפעלה מסופקות על פי דרישת הלקוח. ניתן לקבל את כל המוצרים עם Windows או לינוקס לפי בקשת הלקוח הספציפי. וזאת באמצעות כל המשווקים המורשים של Dell בישראל. ניתן גם לרכוש מחשב ללא מערכת הפעלה כלשהי".

  • HP ישראל: "בדגמים של המחשבים הניידים העסקיים יש אפשרות להתקין מערכת הפעלה לינוקס. הכוונה לכל משפחות הדגמים העסקיים בסדרת NC ו-NX של HP. כמו כן, ניתן לרכוש מחשבים ניידים של HP ללא מערכת הפעלה כלל, מינוח המכונה FreeDOS".

נגד: פוג'יטסו-סימנס, לנובו ו-LG


 

  • פוג'יטסו-סימנס: "על פי ניסיוננו, מרבית הלקוחות מעדיפים לרכוש מחשב הכולל פתרון מדף plug&play מלא עם מערכת ההפעלה, כמו גם תוכנות אחרות, דוגמת אנטי וירוס, וכך לחסוך את הצורך להתקין תוכנות אלה בעצמם. יחד עם זאת, יש להדגיש, כי לקוח המעוניין לרכוש מחשב ללא מערכת ההפעלה יכול לעשות זאת באמצעות הזמנה מיוחדת אצל אחד ממשווקי פוג'יטסו-סימנס המורשים".

    אגב, בחברה מסבירים כי מכיוון שמדובר בהזמנה מיוחדת, תיתכן תוספת בגלל עלויות לוגיסטיות. בקרב לקוחות עסקיים המצב שונה לגמרי, ולקוח שירצה מחשב נייד מתוצרת פוג'יטסו-סימנס ללא מערכת הפעלה לא ייתקל בבעיות או סירובים. ראוי לציין, כי דגם FlyBook 7020 של החברה מגיע כשעליו מותקנת Windows XP, אך מסופק עימו תקליטור התקנה של לינוקס.

  • לנובו ישראל (משווקת מחשבי ThinkPad): "לפי מדיניות של לנובו ישראל, כל המחשבים הניידים נמכרים עם מערכת הפעלה Windows, וזאת, כדי למנוע מצב שאנשים יסתבכו בהתקנת מערכת ההפעלה ובשל כך תיפגם שביעות רצונם מהמוצר כולו.

    "לפיכך, מדיניות החברה היא למכור את המחשב ללקוח עם מערכת ההפעלה שהותקנה מראש בצורה מקצועית ואמינה. בארץ לא ניתן לרכוש מחשבים ניידים של לנובו ללא מערכת הפעלה, ונכון להיום לא ניתן לרכוש ניידים מתוצרת לנובו הכוללים מערכת הפעלה לינוקס. בחברת לנובו בוחנים כיום את שילוב מערכת ההפעלה לינוקס בניידים של החברה". בנוסף, לדבריהם, גם אם אדם או ארגון כלשהו ירצה לרכוש מחשב נייד ללא Windows - החברה תסרב.

  • LG: "בעבר איפשרנו לרכוש מחשבים ניידים ללא מערכות הפעלה, אבל היום אנחנו נגד זה באופן חד משמעי. אנחנו לא מוכנים לעשות זאת כי 95% מהמשתמשים רוצים מערכת הפעלה, ול-5% הנותרים יש לי תשובה ברורה: כשיצרן מרכיב כמיליון ניידים ברבעון וקונה מיליון תוכנות - הוא לא משלם 100 דולר ליחידה, אלא 20 דולר, ולכן אין חסכון משמעותי לאף אחד. לא ללקוח ולא ליצרן.

    "מכרנו דגם עם לינוקס בשנה שעברה, ואפשר להביא אותו לארץ, אבל נכון לעכשיו ניתן לעשות זאת רק על פי הזמנה מראש. בכל מקרה, הזמנה של מחשבים בודדים ללא Windows או עם לינוקס היא עניין מסובך מבחינה לוגיסטית. אין לנו את היכולת לדאוג לאדם פרטי באופן נקודתי. כשמדובר בעסקאות גדולות המצב שונה, ואנחנו מספקים מחשבים ניידים כאלה בלי בעיה".

 

שאלת הביצה והתרנגולת

 

על פי בדיקת ynet, האחריות על המצב הקיים מוטלת, שווה בשווה, על היבואנים וחנויות המחשב, ובמידה פחותה - גם עלינו, הצרכנים. היבואנים אינם טורחים לייבא לישראל מחשבים ניידים עם לינוקס, כאשר ניתן להוסיף להם תמיכה עברית במאמץ לא רב. החנויות לא דורשות מחשבים עם מערכות הפעלה אלטרנטיביות ואינן מנסות להציע לצרכנים אלטרנטיבה זולה, ואילו הצרכנים עוברים על כך בשתיקה.

 

חשוב להדגיש כי אין כל רע בבחירה ב-Windows, אך בחירה אפשרית רק כאשר יש לפחות שתי אפשרויות. במצב הנוכחי, לא מדובר בבחירה כי אם בכפייה. כפי שניתן לראות, ברוב המקרים, עצם העובדה שרכשתם מחשב נייד - שעלותו אלפי שקלים, ולעיתים אף עשרות אלפי שקלים - עדיין אינה מעניקה לכם את הזכות לקבוע אילו תוכנות יותקנו עליו, אם בכלל.

 

אגב, כמה מהגורמים עימם שוחחנו הסכימו שמדובר בשאלת ביצה ותרנגולת קלאסית - אין דרישה למחשבים ללא מערכת הפעלה או עם לינוקס משום שהמשווקים והיבואנים מערימים קשיים בפני מי שמעוניין בכך - אולם גם זה לא מהווה סיבה טובה מספיק לשקול מחדש את הדברים.

 

כאשר מיקרוסופט תזהה תחרות בתחום מערכות ההפעלה גם בישראל, לא מן הנמנע כי תאלץ להוריד מחירים. לטובת חופש הבחירה והשוק החופשי האמיתי, אנחנו מחכים לראות מי ירים את הכפפה.

 

ממשרד הממונה על ההגבלים העסקיים לא נתקבלה תגובה עד זמן פרסום הכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים