שתף קטע נבחר

ארה"ב "מציינת" אלף הוצאות להורג

שלוש זריקות שמו קץ לחייו של קנת בויד, המוצא להורג האלף במספר מאז נכנס חוק עונש המוות לתוקפו ב-1976. "אין בעונש הזה דבר מלבד נקמה", אמר בויד, רגע לפני מותו. הסעודה האחרונה שלו כללה סטייק, תפוחי אדמה וסלט

קנת בויד בן ה-57 זכה היום לכבוד המפוקפק להיות האדם האלף המוצא להורג בארצות הברית, מאז נכנס החוק לתוקפו מחדש ב-1976.

 

בויד, שהומת בבית הכלא בווירג'ינה באמצעות הזרקת רעל, נידון למוות בעקבות רצח אשתו וחמיו ביריות לפני 17 שנים.

 

"אין בעונש המוות דבר מלבד נקמה", אמר לפני שקיבל שלוש זריקות בדרך לעולם שכולו טוב - אחת להרדמה, אחת לשיתוק ושלישית להפסקת פעולת הלב. קרובי משפחתם של קורבנותיו אמרו לפני הוצאתו להורג כי הוא ראוי לעונש זה.

 

בויד - אשר הערעור האחרון שהגיש השבוע נדחה על ידי מושל צפון קרוליינה - לא היה אמור להיות המוצא להורג האלף בארצות הברית. רובין לוויט בן ה-42 - שהורשע ברצח בעלי מועדון ביליארד - אמור היה להקדים אותו ולתפוס את הכותרות היום, אולם יממה לפני הוצאתו להורג הודיע מושל וירג'יניה, מארק וורנר על הענקת חנינה והמרת עונש המוות במאסר עולם.


מפגינים מול בית הכלא, הלילה (צילום: איי פי)

 

בויד מעולם לא הכחיש את הרצח שביצע, אם כי טען שעברו כחייל בוויטנאם השפיע על התנהגותו באותו יום. את 11 השנים האחרונות הוא בילה בתא הנידונים למוות, שם גם ביקרו אותו השבוע שני בניו, אשר אחד מהם שכב בחיק אימו בעת שנורתה על ידי בויד והשני היה זה שאסף את האקדח לאחר הרצח. הסעודה האחרונה של האב, לפני הוצאתו להורג, כללה לבקשתו סטייק, תפוחי אדמה מטוגנים וסלט.

 

החנינה שקיבל לוויט וציון הדרך עם הוצאתו של בויד להורג, עוררו מחדש את הדיון הציבורי בארצות הברית אודות עונש המוות. כאמור, רק ב-1976 נכנס החוק מחדש לתוקף, אחרי "הקפאה" של עשר שנים. שנה מאוחר יותר היה גארי גילמור לראשון שמוצא להורג - באמצעות כיתת יורים - ומאז פועלים ארגונים חברתיים רבים כדי לבטל את החוק.

 

גם ביממה האחרונה, רגע לפני הוצאתו של בויד להורג, הפגינו כמאה אנשים מחוץ לבית הכלא בווירג'יניה. הם קיימו תהלוכה על המדרכה מול הכלא כשהם נושאים בידיהם נרות ושלטים וקוראים בשמותיהם של יתר 999 הנידונים למוות שהוצאו להורג. המשטרה עצרה 18 מפגינים שלקראת חצות הלילה ניסו להיכנס לשטח בית הסוהר. עדי ראייה שעברו במקום סיפרו כי רבים מהמפגינים חסמו בשלב כלשהו את הכביש אל הכלא כאשר ירדו על ברכיהם והתפללו.

 

38 מתוך חמישים המדינות בארצות הברית מנהיגות בתחומן את עונש המוות, כאשר בראש המצעד מאז 1976 נמצאת טקסס עם 355 הוצאות להורג ואחריה וירג'יניה (94), אוקלהומה (79) ומיזורי (66). ארגון זכויות האדם הבינלאומי, אמנסטי, פרסם לאחרונה כי בשנת 2004 הקדימו את ארצות הברית - המדינה המערבית היחידה בה קיים עונש מוות - רק וייטנאם, איראן וסין במספר ההוצאות להורג.

 

שוורצנגר מתגייס למען חנינת "המפשר"

 

עונש המוות תפס את הכותרות השבוע בארצות הברית גם בעקבות דחיית ערעורו של סטנלי "טוקי" וויליאמס על ידי בית המשפט בלוס אנג'לס, והתערבותו של המושל ארנולד שוורצנגר על מנת למנוע את הוצאתו להורג.

 

ווילאמס בן ה-52, שנידון למוות על ארבעה מעשי רצח שביצע ב-1979, הפך במהלך שנותיו הרבות בין כתלי הכלא לפעיל חברתי בולט, כאשר לקח על עצמו את תפקיד המפשר בין כנופיות האסירים. במסגרת פעילותו הוא כתב ספרים על החבורות השונות והירבה להרצות על התופעה, שמגבירה את רמת האלימות ומקרי הרצח בבתי הסוהר.

 

לקראת הוצאתו להורג, המתוכננת ל-13 בדצמבר, הוגש ערעור לבית המשפט בלוס אנג'לס, אשר למרות חוות הדעת החיובית שקיבל על פעילותו ותרומתו של וויליאמס, החליט להשאיר את העונש על כנו.

 

אל אנשי הציבור הרבים שהביעו את תמיכתם בוויליאמס במשך השנים - מהארכיבישוף האפריקני דזמונד טוטו ועד אשתו של מיק ג'אגר, סולן "האבנים המתגלגלות" - הצטרף כעת גם מושל קליפורניה ושחקן הקלונוע בדימוס, ארנולד שוורצנגר. האחרון הודיע כי יכנס ב-8 בחודש ישיבה דחופה בדלתיים סגורות במשרדו שבסקרמנטו על מנת לדון בבקשת החנינה של וויליאמס.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בויד. נכנס להיסטוריה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
ההפגנה בווירג'יניה, הלילה
צילום: רויטרס
מומלצים