שתף קטע נבחר

ההריון מקפיץ את מפלס החרדות? את חייבת לדבר על זה

כ-10% מהנשים ההרות סובלות ממצוקה נפשית ומחרדות קיצוניות על רקע ההריון, שמונעות מהן לתפקד באורח נורמלי. עבורן נפתחו במרכז הרפואי תל אביב קבוצות תמיכה ייחודיות. ד"ר שלומית בן יצחק, פסיכולוגית קלינית: "אחד היתרונות הגדולים הוא בתמיכה ההדדית ובקשרים שנוצרים בקבוצה ומלווים את הנשים גם לאחר הלידה"

"חשבתי שרק אני דואגת כל הזמן. לא הצלחתי לישון בלילה, כל הזמן בדקתי אם העובר זז בבטן ומדדתי לעצמי את החום. הדאגה לשלום ההריון הזה לא נותנת לי מנוח". זהו רק חלק ממונולוג כואב שהשמיעה אחת המשתתפות בקבוצת תמיכה מיוחדת לנשים הרות. המשותף לבנות הקבוצה,

שמתקיימת בבית החולים "ליס" ליולדות בשיתוף המרכז לבריאות האישה שבמרכז הרפואי תל אביב, הוא החרדות הרבות והשאלות שעולות אצלן בנוגע למהלך ההריון וללידה עצמה. "לא מדובר בקורס הכנה ללידה, אלא במסגרת מקצועית", מסבירה ד"ר שלומית בן יצחק, פסיכולוגית קלינית המנהלת את הקבוצה. לפיכך גם מנחות קבוצת התמיכה אינן אחיות אלא צוות של פסיכולוגיות קליניות ועובדות סוציאליות.

 

- למה בכלל צריך קבוצת תמיכה כזו, הרי כולנו דואגות לשלום ההריון?

 

ד"ר בן יצחק: "נכון, אך כ-10% מהנשים ההרות מפתחות השלכות נפשיות במהלך ההריון שמונעות מהן תפקוד רגיל. קבוצת התמיכה מאפשרת למנוע החרפה של התחושות ומציעה לאותן נשים תמיכה וכלים להתמודדות עם המצב הרגשי-נפשי המתלווה להריונן".

 

מחקרים מצביעים על כך שיש בדיכאון ובחרדה במהלך ההריון כדי לנבא על דיכאון שלאחר לידה. ד"ר בן יצחק מאמינה שטיפול ותמיכה רגשית בחודשים שלפני הלידה יכולים למנוע התפתחות של דיכאון לאחריה.

 

סימנים של מצוקה

 

חברות הקבוצה שמנהלת ד"ר בן יצחק נפגשות מדי שבוע לשעה וחצי. במהלך הפגישה חולקות ביניהן המשתתפות את חששותיהן ודאגותיהן. הן מקבלות מענה מיידי מהמנחות המקצועיות ונתמכות על ידי החברות לקבוצה הנמצאות בשלבים דומים של ההריון ושותפות לתחושות.

 

- למי מתאימה קבוצת התמיכה?

 

"הקבוצה מתאימה לכל מי שסובלת ממצוקה נפשית וחרדה על רקע ההריון. מיחושים רבים במהלך התקופה למרות שהבדיקות הרפואיות מעידות על הריון תקין, תחושת אי שקט למרות שאין סיבה רפואית שמצדיקה דאגה, או הריון המשבש את סדר החיים עד כדי פגיעה בעבודה - אלה סימנים שמעידים על מצוקה.

 

"סימנים לדיכאון באים לידי ביטוי בשינויים דרסטיים של הרגלי האכילה והשינה, חוסר תיאבון קיצוני, הפרעות בשינה, סיוטים, יקיצות רבות, או עייפות כרונית. זאת כמובן בהתחשב בכך שהשינויים ההורמונליים והגופניים בהריון מלווים בשינויים בתיאבון ובדרך כלל גם בעייפות.

 

"בנוסף, אם האישה מתכנסת בעצמה יותר מהרגיל, נוטה לחשיבה פסימית, נמנעת ממפגשים חברתיים או מתרחקת מאוד מבן הזוג, כדאי לפנות לעזרה".

 

החברה מדגישה את הצד השמח

 

"עד שהגעתי לכאן, הרגשתי שאני נורא בעייתית", מספרת אמא לעתיד. "חשבתי שרק אני שקועה בבעיות ובהתלבטויות האלה, ופתאום אני רואה שאני לא לבד". ד"ר בן יצחק, ששמעה את המשפט הזה פעמים רבות, אומרת שהחברה שלנו נוטה לצייר את תקופת ההריון כתקופה של פריחה והתרגשות, אבל כל מי שחוותה הריון יודעת שמדובר בתקופה של שינויים הורמונליים שמשפיעים על מצב הרוח.

 

"זו תקופה שמתאפיינת בדאגות ובחששות סביב ההליך הרפואי וההתפתחות התקינה של ההריון ומעוררת תחושות מעורבות הקשורות לדימוי הגוף. כיוון שהחברה שלנו מדגישה את הצד השמח של ההריון, נשים רבות מרגישות שזה לא לגיטימי להרהר או לפחד, ונשארות לבד עם החרדות. כל אחת מהן מרגישה שרק היא לא שמחה או מאושרת וזורמת.

 

"המטרה שלנו בקבוצות התמיכה היא לאפשר לנשים האלה להתבטא בלי שיפוטיות ובלי להרגיש שהחששות האלה מעידות במשהו על בעיה בחוסן או בבריאות הנפשית".

 

גם אחת על אחת

 

ד"ר בן יצחק רואה בהריון נקודת מפנה שמעוררת מחשבות, דאגות, שאלות וספקות לא רק בקשר לתהליך עצמו אלא גם בכל הנוגע להשפעות שלו על המערכת הזוגית, על הקריירה ועל האופן שבו תשתלב האימהות עם תפקידים אחרים שאנו ממלאות. הקבוצה, לדבריה, מאפשרת להתמודד עם כל השאלות האלה מבעוד מועד ומוציאה את הנשים מבדידותן. "אני רואה בזה סוג של מניעה", היא אומרת, "נשים שיתמודדו בשלב ההריון, יסבלו פחות ממצוקה רגשית לאחר הלידה".

 

"לא חשבתי שזה יפריע לי בכלל, אבל אני רואה נשים אחרות ומרגישה שקשה להתקרב אליי שאני שמנה ודוחה", התוודתה משתתפת באחד המפגשים. בן יצחק מבינה היטב מאין זה בא: "השינוי החיצוני משפיע מאוד על דימוי הגוף ומלווה לעיתים קרובות בתחושות קשות של מצוקה פנימית. נשים רבות חוששות משינוי בצורת הגוף ומירידה באטרקטיביות בעיני בן הזוג.

 

"אחרות חוששות מבדיקות רפואיות פולשניות, חרדות לשלום העובר, פוחדות מכאב הלידה, מסיבוכים אפשריים במהלך הלידה ואפילו ממוות של התינוק ו/או שלהן עצמן. עם כל השאלות האלה ואחרות אנחנו מתמודדים גם במסגרת קבוצת התמיכה, ובמקרים מסוימים גם בשיחות טיפוליות של אחת על אחת".

 

"היתרון הגדול של הקבוצות האלה", מוסיפה ד"ר בן יצחק, "מעבר לעובדה שהן מעניקות למשתתפות תחושה שהן לא לבד, הוא בתמיכה ההדדית ובקשרים שנוצרים בקבוצה ומלווים את הנשים גם לאחר הלידה ותוך כדי הגידול של ילדיהן".

 

כרגע משתתפות בקבוצות רק נשים. "מהניסיון שלי, נשים מצליחות לחשוף יותר ולהרגיש בטוחות יותר בחברה אינטימית של נשים אחרות", אומרת ד"ר בן יצחק, ומוסיפה שתשמח בעתיד להקים קבוצות נוספות עבור גברים או עבור נשים ובני זוגן.

  

יש יותר מודעות

 

"יש דברים שאני לא מעזה להגיד לבעלי, למשל שאני לא שלמה עם הרצון ללדת למרות שהחלטנו על זה במשותף", גילתה אחת המשתתפות לאחרונה, וזכתה להנהון נרגש משאר חברותיה.

 

- האם עצם קיום הקבוצה מעיד על עלייה במפלס החרדה של נשים הרות?

 

"אין היום יותר חרדה, יש יותר מודעות. ויש לקיום הקבוצה ערך מניעתי אדיר בהקשר של הבריאות הנפשית. הקבוצה נותנת מקום להבעת ספקות, חששות ומחשבות בנוגע לתפקידים שכל אחת רוצה לקחת על עצמה".

 

מקום ההתכנסות של הקבוצה מקנה למשתתפות רציפות של טיפול בשני היבטים: "הנשים ההרות יכולות במידת הצורך לקבל הפניות וליהנות מהקשר עם כל מחלקות בית החולים והגורמים המטפלים. גם לאחר הלידה מתקיים קשר רציף, ומי שזקוקה לליווי והדרכה מקצועיים יכולה לקבל כאן מענה", מבטיחה ד"ר בן יצחק.

 

הרכבה האנושי של כל קבוצה נקבע לאחר שהמשתתפות עוברות ראיון ראשוני. יש בה נשים בשלבים שונים של ההריון, כאשר עבור חלקן מדובר בהריון ראשון, ואילו אחרות כבר אמהות וזה להן הריונן השני או השלישי. "חרדות וחששות אינן מאפיינות בהכרח הריון ראשון", מסבירה ד"ר בן יצחק, "לפעמים אישה שחוותה הריון ראשון קשה במיוחד, רעלת הריון, לידה מוקדמת או חלילה, הפלה, חוששת ממצב דומה בהריון השני. אחד היתרונות הגדולים הוא שבגלל שכל אחת נמצאת בשלב שונה של ההריון, הן יכולות להציע מניסיונן האחת לרעותה".

 

ההשתתפות לתושבות תל אביב היא בחינם, ועבור נשים המגיעות מחוץ לעיר, מדובר בעלות סמלית של כ-100 ש"ח בחודש.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
מרגישות בטוחות יותר בחברה אינטימית של נשים
צילום: סי די בנק
מומלצים