שתף קטע נבחר

פרשת החטיפות באירופה: רייס הודתה ב"טעויות"

מזכירת המדינה האמריקנית הודתה בפני קנצלרית גרמניה ב"טעויות" שנעשו בפעילות אמריקנית נגד טרור באירופה - רמז לחטיפתו של אזרח גרמני בחשד שגוי שהוא איש אל-קאעידה. מרקל: הפרלמנט יבדוק. "וושינגטון פוסט": ה-CIA חטף חשוד באיטליה ושיקר למודיעין האיטלקי אודותיו

מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס הודתה היום (ג') בפגישתה עם הקנצלרית של גרמניה אנגלה מרקל כי ארצות הברית "עשתה טעויות" בהקשר של פעילות ה-CIA למעצר פעילים החשודים בהשתייכות לאל-קאעידה. 

 

הפרשה שגרמה לתקרית הדיפלומטית היא חטיפתו בטעות של אזרח גרמני ממוצא לבנוני. האיש, חאלד אל-מסרי, נחטף ב-2003 במקדוניה והועבר בחשאי לחקירה במתקן כליאה באפגניסטן, ככל הנראה על ידי סוכני ה-CIA. כעבור חמישה חודשים, כשהתברר שהוא אינו פעיל טרור, הוטס אל-מסרי לאלבניה ושם שוחרר.

 

לאחר הפגישה קיימו רייס ומרקל מסיבת עיתונאים ובה אמרה הקנצלרית הטריה כי "הממשל האמריקני אינו מתכחש (למעשה)".

 

"אנחנו גם מכירים בכך שבכל מדיניות יש לפעמים טעות, וכשזה קורה אנחנו עושים הכל כדי לתקן זאת", אמרה רייס בברלין, והוסיפה: "אנחנו מודעים לכך שהקנצלרית תבדוק את הנושא" - לשון דיפלומטית שהסתירה ככל הנראה את אי שביעות הרצון בגרמניה מהפרשה והשלכותיה.

 

עוד בנושא:

 

ההערכה היא שהנושא יעורר סערה בגרמניה משום שעל פי פירסומים בכלי תקשורת אמריקנים וגרמנים, קיבלה גרמניה הודעה על הטעות בחטיפה ימים ספורים לפני שאל-מסרי הוחזר לאירופה - ולבקשת ארצות הברית הסתירה את המידע הזה. כעת ניתן יהיה לטעון שגרמניה שיתפה למעשה פעולה עם החטיפה האמריקנית והפרה את אמנת זכויות האדם עליה היא חתומה כחברה באיחוד האירופי. בשבוע שעבר אמר הנציב לענייני משפט של האיחוד האירופי כי אם יתברר שחברת האיחוד שיתפה פעולה עם ארצות הברית בחטיפת, יישללו ממנה זכויות ההצבעה במוסדות האיחוד.

 

מרקל, ששואפת לשקם את קשריה של גרמניה עם ארצות הברית, מנסה להסיר את הנושא מסדר היום הציבורי, אבל היא ציינה ש"הפרלמנט הגרמני ידון בנושא בהקדם". גם ארה"ב מצידה מעוניינת בחימום היחסים עם גרמניה לאחר המשבר בתקופת הקנצלר הקודם שרודר. מרקל תגיע לביקור ראשון בוושינגטון בחודש הבא ותפגוש את בוש בבית הלבן.

 

"צריך להגיע לאנשים לפני ביצוע הפשע"

 

רייס אמנם התנצלה, אבל ביקשה להבהיר - כפי שעשתה לפני צאתה למסע הדילוגים האירופי - כי הפעילות האמריקנית למעצר חשודים חיונית להצלחה במלחמה בטרור. "במלחמה בטרור, המודיעין הוא המפתח להצלחה. כדי שנצליח לחשוף קשר טרור צריך להגיע לאנשים לפני שהם מבצעים את הפשע".

 

רייס הודתה אמנם בטעות בפרשת אל-מסרי, אבל לא הודתה כי ה-CIA חוטף חשודים בטרור על אדמת אירופה ומטיס אותם למתקני מעצר חשאיים ברומניה, פולין, תאילנד, מדינות ערב ולאחרונה גם בצפון אפריקה.

 

ואולם על פי דיווח של רשת החדשות ABC, שני בתי כלא סודיים של ה-CIA במזרח אירופה נסגרו בחודש שעבר לאחר שארגון לזכויות אדם פירסם כי הם ממוקמים ברומניה ופולין. עוד דווח כי 11 פעילים הועברו לכלא בצפון אפריקה כדי שלא יהיו על אדמת אירופה בעת שרייס נמצאת שם.

 

טענה: ה-CIA חטף ושיקר לאיטלקים

 

אבל בעוד רייס עושה מאמצים לכבות את התבערה בגרמניה, גם איטליה זועמת על ה-CIA. "וושינגטון פוסט" דווח כי במרס 2003 קיבלה יחידת המשטרה האיטלקית למלחמה בטרור מסר דחוף מה-CIA אודות איש דת מוסלמי קיצוני שנעלם באורח מסתורי ממילאנו. על פי המסר של האמריקנים, איש הדת הסתלק כמה שבועות לפני כן לאזור הבלקן.

 

אלא שעל פי מסמכים שהוצגו בבית משפט באיטליה, ה-CIA שיקר בכוונה לעמיתיו האיטלקים במטרה למנוע מהם לדעת מה באמת קרה לחסן מוסטפה נאסר (42), פליט מצרי הידוע בשם אבו עומר. כעת טוענים האיטלקים כי סוכני ה-CIA חטפו את אבו עומר מרחובות מילאנו, העבירו אותו לשני בסיסים אמריקנים ומשם למצרים, שם עבר חקירות ועינויים בידי השלטונות המצרים.

 

עוד טוענים האיטלקים כי חטיפת אבו עומר, היושב עכשיו בכלא במצרים, הפריעה לחקירה האיטלקית נגדו ונגד חבריו. "אם אבו עומר לא היה נחטף, הוא היה יושב עכשיו בכלא באיטליה, ועומד למשפט", אמר התובע במילאנו ארמנדו ספטארו.

 

בעקבות אותה פרשה הוצא בחודש יולי צו מעצר נגד 22 אנשים החשודים שהם אנשי מבצעים של ה-CIA, לרבות ראש המשרד של סוכנות הביון המרכזית במילאנו. הפרשה גורמת למבוכה רבה לראש הממשלה סילביו ברלוסקוני, בן ברית נאמן של הנשיא בוש. על פי הפירסומים באיטליה שטרם אומתו, ברלוסקוני נתן אור ירוק ליחידת המשטרה למלחמה בטרור לעצור את אבו עומר, אלא שעוד לפני המעצר הוא "נעלם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מרקל ורייס בברלין
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
נחטף. אל-מסרי
צילום: איי פי
מומלצים