שתף קטע נבחר

לא רק השפנים נהנים: עלים ירוקים לכו-לם!

הם מסתדרים נהדר בתבשילים ומאפים, ומבטיחים אספקה קבועה של וויטמינים ומינרלים שחיוניים לגוף בימי החורף. והכי טוב? יש בכל סופר, כבר לא צריך לצאת לשדה כדי לקטוף

עם בואם של הגשמים מתחילים להופיע העלים הירוקים וצמחי הסתיו, שפעם, לפני עידן החקלאות המסודרת, שימשו כתוספת לתבשילי היומיום. היום, העלים הירוקים הפשוטים הם מקור נהדר לוויטמינים ולמינרלים כמו סידן ואבץ.

 

אם לא יוצא לכם לעזוב את המשרד לטובת השדה, אתם יכולים לקבל את הוויטמינים והמינרלים שלכם מעלים כמו תרד ומנגולד (עלי סלק). אפשר להוסיף אותם למרקים ופשטידות, סלטים, בורקס, סמבוסק, ועוד תבשילים ודברי מאפה. במטבחים רבים ברחבי העולם, ביניהם ההודי, הדרום-אמריקאי והאיטלקי, נהוג לשדך עלים ירוקים עם קטניות, שילוב טעים ומזין מאוד. במתכונים שלפניכם, העלים משולבים בתבלינים שהם עצמם מקור מצוין לוויטמינים, מינרלים ומחזקים שונים, החשובים כל כך בתקופת החורף.

 

 

תבשיל תרד ולוביה יבשה

 

החומרים (4 מנות):

3/4 כוס לוביה (שעועית לבנה עם עין שחורה) או פולי מאש (מונג)

250 גרם עלי תרד או מנגולד, חתוכים לרצועות גסות

1/4 כוס שמן זית

2 שיני שום כתושות

1/2 כפית כמון

1/2 כפית קינמון

ציפורן, אבקת כוסברה, פלפל חריף (1 כפית מכל אחד)

מלח ופלפל שחור לפי הטעם

מיץ מלימון אחד

 

אופן ההכנה:

  1. שורים את השעועית או המאש למשך שעה-שעתיים. מסננים ומעבירים לסיר גדול. מכסים במים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים בכיסוי חלקי 55-35 דקות, עד שהשעועית מתרככת (מאש - 15 דקות). מסננים ושומרים 1 כוס ממי הבישול בצד.
  2. מחזירים את השעועית לסיר עם מי הבישול השמורים והתרד. מכסים ומבשלים על אש קטנה מאוד.
  3.  מכינים את תערובת התבלינים. מחממים את שמן הזית במחבת קטנה, על אש בינונית, מוסיפים את השום ומבשלים עד שהוא מתרכך. מוסיפים לתערובת השעועית וממשיכים לבשל עד שהתרד מאבד את פריכותו ומתמזג עם השעועית, 15 דקות.
  4. מסירים את המכסה וממשיכים לבשל עד שהמים מתאדים. בוחשים פנימה את מיץ הלימון. טועמים, מתקנים תיבול אם יש צורך ומגישים חם. אפשר לוותר על מיץ הלימון ולהגיש עם רבעי לימון.

 

 

עלי מנגולד ותפוחי-אדמה בסגנון הודי

 

החומרים (6-4 מנות):

700-600 גרם תפוחי-אדמה קטנים וצעירים

5 כפות שמן חמניות או תערובת חמאה ושמן

1 כפית זרעוני כמון שלמים

1 כפית זרעוני קצח או גרגרי חרדל שחור

1/2 1 כוסות דחוסות עלי מנגולד, תרד או חילבה, קצוצים גס

1/4 כפית אבקת צ'ילי או פפריקה

1/2 כפית כורכום 

1 כפית מלח

2 כפית גארם-מסאלה או אבקת קארי (לא הכרחי)

 

אופן ההכנה:

  1. מקרצפים את תפוחי-האדמה ומאדים או מבשלים אותם בקליפתם במעט מים, עד שהם רכים אך לא רכים מדי. מסננים, מצננים וחותכים לקוביות, בלי לקלף. מחממים שמן בסיר בינוני, או במחבת עם מכסה, ומטגנים את תפוחי-האדמה עד שהם מתחילים להזהיב. מוציאים בכף מחוררת ושמים בצד.
  2. מוסיפים את זרעוני הכמון והקמח, ומטגנים תוך עירבוב כדקה. מוסיפים את המנגולד, הצ'ילי, הכורכום ומעט מים, מכסים ומבשלים על אש בינונית-קטנה כ-8 דקות. מוסיפים את תפוחי-האדמה, המלח והגארם-מסאלה, מחממים ומגישים עם פלחי לימון או ליים.

 

 

עלי חוביזה בשמן זית ושום

 

החומרים (כ-2 מנות):

1/2 קילו עלי חוביזה או תרד

1/4 כוס שמן זית

2 שיני שום גדולות, כתושות

מלח ופלפל שחור לפי הטעם

פלחי לימון וצנוברים קלויים, לקישוט

 

אופן ההכנה:

  1. מסירים את הגבעולים מהתרד או החוביזה. שוטפים היטב ומייבשים קלות על מגבת נייר. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את השום כדקה, תוך עירבוב מתמיד. מוסיפים את החו - ביזה ומקפיצים 5 דקות בעירבוב מתמיד, עד שהעלים נראים נבולים. מתבלים במלח ופלפל שחור ומגישים מיד עם פלחי לימון וצנוברים לקישוט
  2. טיפ: חוביזה אפשר למצוא בכל שדה או חצר כמעט, אך רצוי לא לקטוף בשולי הכבישים, שם העלים חשופים לזיהומים. בכל מקרה, יש לשטוף היטב ולסלק שאריות חול ואדמה לפני השימוש.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כבר לא צריך לצאת לשדה לקטוף. עשבי בר
צילום: אבי אבי ולדמן
מקור מצוין לויטמינים. סלט תרד
צילום: איילת בן יוסף
מקור מצוין גם למינרלים. מנגולד
צילום: סי די בנק
מומלצים