שתף קטע נבחר

מתכת מסרטנת נמצאה במחיות "גרבר"

בדיקות מדגמיות של משרד הבריאות מצאו שיש בהן מתכת מסוג קדמיום ברמות גבוהות בהרבה מהמותר. במשרד הבריאות אומרים שיבואנית "גרבר" קיבלה הנחייה להוריד את המוצר מהמדפים ולפרסם הודעה לציבור. משלא עשתה זאת, פרסם משרד הבריאות הנחייה זו

חברת "גרבר" הסירה אמש (יום ה') מהמדפים מחית גזר לתינוקות, לאחר שבדיקות מדגמיות של משרד הבריאות מצאו שיש בהן מתכת מסוג קדמיום ברמות גבוהות בהרבה מהמותר. המשרד יערוך דגימות לשאר סוגי המחיות.

 

הממצאים התגלו היום בבדיקות מעבדה שגרתיות שנעשות למזון תינוקות במעבדות של האגף לבריאות הציבור של משרד הבריאות. החברה קיבלה הנחייה

מהמשרד להוריד את המוצר מהמדפים ולפרסם הודעה לציבור. ממשרד הבריאות נמסר ש"לאחר שהחברה לא עשתה זאת, הוחלט במשרד הבריאות להוציא הודעה בשעה 23:00".

 

במשרד הבריאות ציינו שהקדמיום מסוכן רק בחשיפה ממושכת וארוכת טווח. מהמשרד נמסר שריכוז הקדמיום בגרבר היה "גבוה בהרבה מהמותר", אך לא התקבלו נתונים מהו הריכוז המותר ואיזה ריכוז נמצא בגרבר.

 

קדמיום היא מתכת שנמצאת בעיקר בסוללות, אך היא יכולה להימצא גם בסיגריות. באופן שגרתי, נחשפים לקדמיום עובדים בתעשיית המתכת ובחשיפה שכזו הקדמיום עלול להיות חומר מסרטן והוא נוטה להצטבר בגוף החי.  

 


צנצנות גרבר, כפי שצילם הלילה ירון ברנר בסופר פארם בתל-אביב

 

קדמיום נמצא גם במזונות - בעיקר בדגים ובבשר במיוחד באיברים הפנימיים (כבד, כליות). בעשרות סוגי מזון נמצאת המתכת המדוברת בריכוזים נמוכים. הקדמיום נמצא בשפכים תעשייתיים ועלול בדרך זו להגיע גם לירקות ופירות המושקים במי קולחין. מכיוון שגרבר הוא לא המזון העיקרי של התינוק ונצרך בכמות של כ-170 מ"ל ליום, ההערכה היא שהכמות שנספגה בגופם של התינוקות מועטה. 

 

מיבואנית "גרבר", גורי יבוא והפצה, נמסר ל-ynet שהיבואן ממתין להנחיות מהחברה האמריקנית כיצד לנהוג בעניין. גורי יבוא והפצה הוקמה ב-1972 על-ידי אריה גורי והיא עוסקת כיום בסחר במגוון רחב של מותגים בינלאומיים בהיקף של מיליוני דולרים. "גרבר" שהוקמה כחברה משפחתית בארה"ב מייצרת מזון תינוקות מאז 1928. ב-1994 היא התמזגה עם "סאנדוז" וכיום היא חלק מקבוצת "נוברטיס" הבינלאומית.

 

פרשת רמדיה נגמרה במותם של תינוקות

 

הבדיקות המדגמיות של מזון לתינוקות החלו בעקבות פרשת רמדיה שהתפוצצה בחודש נובמבר 2003, אז התברר כי לפחות 17 תינוקות נפגעו ושניים נפטרו ממחלת הבריברי, לאחר שניזונו מהתרכובת הצמחית של החברה. בתרכובת היה חסר ויטמין B-1, בניגוד להצהרות החברה ולרישומים על האריזה.

  

בתוך ימים ספורים פנו אלפי הורים מודאגים לקופות החולים ולבתי החולים. תינוקות רבים ברחבי הארץ קיבלו תוספת ויטמין B-1 בסירופ ובזריקות, מחשש שנפגעו בעקבות אכילת רמדיה. משרד הבריאות העביר את פרטי הפרשה לפרקליטות המדינה, והמשטרה פתחה בחקירה מקיפה, שבמסגרתה נחקר בין השאר מנכ"ל "רמדיה", גידי לנדסברגר.

  

בעקבות הפרשה, הוגשו תביעות ענק נגד רמדיה. חננאל מנטל מבני ברק תבע את חברת רמדיה והעומדים בראשה ואת חברת הומנה הגרמנית בסכום של 115 מיליון שקל. הורים לתינוקת כבת שנה הגישו בקשה לתביעה יצוגית נוספת, בסכום של מיליארד שקל.  

 

חברת הומנה הגרמנית, המייצרת את תחליף החלב רמדיה צמחית, קיבלה על עצמה אחריות מלאה למחדל, והודתה שכמות הוויטמין B-1 היתה נמוכה בהרבה, מכפי שהצהירה. בעקבות הודעה זו פוטרו ארבעה מנהלים בכירים בחברה.

 

בית המשפט המחוזי בתל-אביב נתן לפני חודשים אחדים תוקף של פסק דין להסכם פשרה שהושג בין שלוש משפחות, שילדיהן נפגעו באופן קשה מתחליף החלב הצמחי של רמדיה. על-פי ההסכם, כל אחת מהמשפחות הנפגעות תקבל סכום של 10.5 מיליוני שקלים, וזאת בסוף הליך הגישור שניהל השופט תיאודור אור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
צנצנות גרבר
צילום: ירון ברנר
המראה המוכר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
מדפים עמוסי "גרבר" בתל-אביב
צילום: ירון ברנר
פרשת רמדיה נגמרה רע
מומלצים