שתף קטע נבחר

בראדעי: "העולם מאבד את סבלנותו לאיראן"

בעוד נשיא איראן אחמדי-נג'אד מפזר איומים על ישראל, אומר ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית שבא לאוסלו לקבל את פרס נובל לשלום כי "הכדור במגרש של איראן. הם צריכים להראות עכשיו את השקיפות שנדרשת מהם". אל-בראדעי הדגיש כי אינו סבור שיש פיתרון צבאי לסוגיה, אך הדגיש כי אינו שולל כל אפשרות שהיא בעתיד. שר הביטחון מופז: דיפלומטיה עדיפה אבל "צריך גם להכין אמצעים אחרים"

ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי, אמר אתמול (ו') כי סבלנותה של הקהיליה הבינלאומית פוקעת בכל הקשור למשבר הגרעיני עם איראן ושנטל ההוכחה בדבר כוונותיה האמיתיות של טהרן מוטל עליה.

 

"האיראנים מתקדמים בצעדי צב, ואנחנו דורשים מהם שינתרו קדימה", אמר אל-בראדעי באוסלו, לשם הגיע כדי לקבל את פרס נובל לשלום, בטקס שייערך היום. הוא הוסיף כי הוא מקווה שנושאי הגרעין השנויים במחלוקת יובהרו לפני שהוא יציג את הדו"ח שלו על איראן במארס, משום ש"אחרי שלוש שנים, הקהילה הבינלאומית מאבדת את סבלנותה כלפי תוכנית הגרעין האיראנית... הכדור במגרש של איראן. הם צריכים עכשיו להראות את השקיפות שנדרשת מהם", אמר אל-בראדעי לכתבים.

 

אל-בראדעי הדגיש כי אינו סבור שיש פיתרון צבאי לסוגיה. "אני סבור שפיתרון צבאי יחתור תחת המאמצים שלנו", אמר וציין שדיפלומטיה ושיתוף פעולה נוטות להניב "תוצאות טובות יותר מאשר המקל".

 

"כל עוד אנו נעים קדימה, וכל עוד לא איום ממשי, 'אקדח מעשן'", לא צריך להשתמש ב"מקל", אמר אל-בראדעי, אך הדגיש כי אינו שולל כל אפשרות שהיא בעתיד.

 

הממשל האמריקני נדרש מספר פעמים לסוגיית הפעלת כוח צבאי נגד איראן. הנשיא וגם מזכירת המדינה אמרו לא פעם שפיתרון צבאי הוא האחרון והוא אינו עומד על סדר היום אך "דבר לא יורד מהשולחן", כדבריהם.

 

גם ישראל השמיעה איומי מרומזים בנושא, האחרון שבהם מפי שר הביטחון שאול מופז שאמר כי גם אם הערוצים הדיפלומטיים הם הטובים ביותר לטיפול בנושא, "צריך גם להכין אמצעים אחרים".

 

משא ומתן במשבר

 

אל-בראדעי ביקש לעודד את נציגי שלוש מדינות אירופה - בריטניה, צרפת וגרמניה - המנהלות משא ומתן מפותל ומתיש עם איראן בנושא הסכם העשרת האורניום ואמר: "הצדדים צריכים לשבת יחד, לדון בחילוקי הדעות ביניהם ולהגיע לפתרון, ועדיף אם נוכל לעשות זאת בלי להסלים את הבעיה".

 

מאז אוגוסט מצוי המשא ומתן בין איראן למערב במבוי סתום, לאחר שטהרן חידשה את פעילות המרת אורניום - תהליך מקדים להעשרת אורניום שהוא סלע המחלוקת העיקרי בין הצדדים.

 

במקביל, בתום משא ומתן דיפלומטי מתיש, קיבלו חברות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית הסכמה עקרונית להעביר את סוגיית הפיתוח הגרעיני האיראני למועצת הביטחון של האו"ם. ואולם, בשל חשש מווטו של מדינות כגון רוסיה וסין, שותפות וותיקות של איראן, הוחלט שלא לקבוע לפי שעה תאריך לדיון המכריע. 

 

בחודש שעבר התכנסה מועצת הנגידים של הסוכנות, אולם ארצות הברית יחד עם שלוש המדינות האירופיות החליטו להשהות את העברת הנושא לדיון בניו יורק. הדחייה נועדה לאפשר ארכה לרוסיה כדי שתוכל לקדם הצעת פשרה: יוזמה במסגרתה תוכל איראן להמשיך בפיתוח גרעיני בתחומה, כל עוד פעילות העשרת האורניום תתבצע על אדמת רוסיה ותחת פיקוח בינלאומי הדוק.


פורסם לראשונה 09/12/2005 16:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בראדעי. "הכדור אצל איראן"
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
אחמדינג'אד. "שיילכו לגרמניה"
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
מתקן גרעין באיספהאן (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים