שתף קטע נבחר

חקלאות ימית: כך שוחים השותלים

ד"ר בוקי רינקביץ' מהמכון לחקר ימים ואגמים של משרד התשתיות הצליח, לראשונה בעולם, לקצור ולשתול אלמוגים שצמחו במשתלה ימית. הוא מספר ל-ynet על המחקר פורץ הדרך, שייתכן ויסייע לשיקום מפרץ האלמוגים באילת. ברשות שמורות הטבע לא ממהרים לפרגן

ד"ר בוקי רינקביץ' מהמכון לחקר ימים ואגמים בחיפה של משרד התשתיות הצליח, לראשונה בעולם, לקצור ולשתול אלמוגים שצמחו במשתלה ימית. ד"ר רינקביץ', החוקר את עולם חסרי החוליות והאלמוגים כבר 30 שנה, חושב שמדובר בפתרון מוצלח לשיקום שונית האלמוגים הטבעית של אילת. ברשות שמורות הטבע מסרבים להצטרף לשמחה ושומרים על הסתייגות.

 

לפני כשנה וחצי שתלו ד"ר רינקביץ' והסטודנטים שי שפיר ויעל הורושובסקי 7000 שתילי אלמוגים במשתלה ימית צפה ובמרחק של 6 מטרים מכלובי הדגים של אילת. "האלמוגים במשתלה ליד כלובי הדגים צומחים בקצב שאין דומה לו בשום מקום אחר" אומר ד"ר רינקביץ'. "הם בריאים ויפים ולהפתעתנו, זמן קצר לאחר ששתלנו אותם, הגיעו דגים ונוצרו אינטרקציה".

 

הרעיון, אומר ד"ר רינקביץ', דומה בים וביבשה "כמו שקרן קיימת נוטעת יערות וכמו שרוב היערות באירופה ובצפון אמריקה הם יערות שניטעו משתילים ולא יער טבעי, חשבנו שאפשר לגדל אלמוגים כדי לשקם את שונית האלמוגים".

 

תוצאות הניסוי היו מעל ומעבר לציפיות ולדברי ד"ר רינקביץ' "90% מהאלמוגים חיים, הרבה מעבר למה שקורה בטבע".

 

אלא שברשות הטבע והגנים לא התלהבו מהחזון. "הכל נעשה תחת פיקוח של הרשות והשתילה. גידלנו במשתלה מעל 11 מינים שונים של אלמוגים, כולל אלמוגים קשים, כדוריים שאמרו לנו שהם ימותו והעובדה היא שכולם גדלים ומשגשגים. הסיבה שאין יותר אלמוגים היא בגלל שלא קיבלנו אישור לגידול מינים נוספים".

 

כעבור שנה וחצי הגיע השלב השני, הקצירה. האלמוגים מהמשתלה שליד ערדג נחתכו. ד"ר רינקביץ' ביקש לשתול 2000 מושבות של אלמוגים בשמורה הטבעית, אך ברשות הטבע והגנים אישרו לו לשתול 550 מושבות ובחוף הדקל.

 

אבל ד"ר רינקביץ' לא נוטר טינה. "ברשות יכולים להשתמש בתוצאות של המחקרים שלנו, כי יש לנו רצון עז לעזור אבל המערכת שלהם לא מסוגלת להבין את צרכי המחקר או לנצל את התוצאות לטובתה. למרות זאת אני מלא הערכה לגיא אילון ולנועם משי מהרשות שעזרו לנו". לפני כשבוע הסתיימה השתילה של האלמוגים משני סוגים שיחן שכיח ושיחנית, מול מועדון הצלילה מדוזה בחוף הדקל.

 

"הקרקע בחוף הדקל היא חולית ושתלנו את האלמוגים על תילים בעומק רדוד", מסביר ד"ר רינקביץ'. הבחירה של הרשות בחוף הדקל כאתר השתילה לא ברורה לחוקר "זה המקום שנתנו לנו" הוא אומר "אין לנו ברירה ואנחנו עושים את הניסוי שם ומקווים שהתוצאות לא יהרסו על ידי עוגן שיוטל מסירה או על ידי צוללים סקרניים. זוהי הפעם הראשונה בעולם שמתבצע ניסוי כזה. ממושבה אחת של אלמוגים, אפשר ליצור מאות עד אלפי מושבות בריאות".

 

בחוף הדקל ניתלו מודעות המסבירות לציבור המתרחצים והצוללים על הניסוי שצפוי להימשך שלוש שנים, כשבזמן זה יעקבו ד"ר רינקביץ' וצוותו אחר התפתחות האלמוגים.

 

לתקן את נזקי הצונאמי

 

הצלחת המשתלה הימית של ד"ר רינקביץ' הביאה לו הזמנות לבצע ניסויים דומים בתאילנד, באזור שבו נפגעה השונית הטבעית על ידי הצונאמי, בפליפינים, באזורים שהשונית נפגעה מדיג יתר ובמקומות אחרים בעולם.

 

ואי אפשר לדבר על אלמוגים, בלי לחזור לנושא החקלאות הימית. "הוכח שריכוז הנוטריאנטים (חומרי הדשן ש.א.) ליד חוות הדגים מביא לשגשוג של אלמוגים. זוהי עבודה מדעית שמגובה בנתונים ובתוצאות" אומר ד"ר רינקביץ'. "השונית מתדרדרת והולכת ואם לא נפעל באופן פעיל, לא נצליח לעצור את ההדרדרות. זוהי דרך נוספת לאישוש השונית. אנחנו עוד לא יודעים הכל. יש שאלות כמו באיזו צפיפות לשתול, והאם לשלב סוגים שונים של אלמוגים ובמידה והניסוי יצליח, ובינתיים האלמוגים נקלטו יפה מאוד, נבקש לקראת השנה הבאה לשתול עוד אלמוגים".

 

ברשות הטבע והגנים לא דוגלים בדעה שמה שמתאים ליבשה, מתאים גם לים.  "אנחנו מאמינים שהדרך הנכונה לאישוש השונית הינה על ידי הפחתה של הגורמים המפריעים ולא על ידי שתילת אלמוגים", אומר גיא אילון, מנהל רשות הטבע והגנים במחוז אילת. 

 

ד"ר רינקביץ' מציע לכם פתרון טבעי וקל לאישוש השונית. למה אתם מסרבים?

 

לדברי גיא אילון "אנחנו לא רוצים להעמיס על השונית שניים או שלושה מינים של אלמוגים מהירי גדילה על חשבון מינים טבעיים, כי הם עלולים לדכא את האלמוגים הטבעיים".

 

"המדיניות שלנו היא לשמור על השונית בצורתה הטבעית ביותר", אומר אילון. "ההצעה של ד"ר רינקביץ' היא בעצם שונית מלאכותית. יכול להיות שהניסוי שלו ישנה את דעתנו. כרגע, דעתנו מוצקה. גם הבנק העולמי החליט שיש לתת לטבע לשקם את עצמו במקום בו נפגעה השונית על ידי הצונאמי".

 

למה בחרתם בחוף הדקל כאתר השתילה לניסוי?

אילון: "השתילה בחוף הדקל היא על סלעי שונית טבעיים במקום שבהם אין מספיק כיסוי של אלמוגים. לדעתי, מדובר בכמות גדולה מדי של אלמוגים שנשתלו. הם רצו להשתלט על כל הסלעים הטבעיים בחוף הדקל".

 

למה הרשות מסרבת לאמץ ולהשתמש בתוצאות המוצלחות של הניסוי?

אילון: "בינתיים, הדעה של הרשות מבוססת על הדעה של הרבה מאוד מדענים שאומרים שצריך לתת לשונית הטבעית להתאושש בכוחות עצמה. השונית הטבעית לא נמצאת בסכנת הכחדה. תוצאות הניסוי של ד"ר רינקביץ', לפי מיטב ידיעתנו, מראות שאחוזי המושבות ששרדו נמוכים ולא מרשימים. ויש חשש שחלק מהמושבות לא מתפקדות מבחינת רבייה או נושאות פגמים ומחלות, זה נושא שצריך להיבדק", אומר אילון.

 

לדבריו, "אסור להעביר בעלי חיים מאזור החוף הצפוני לתוך שמורת האלמוגים, כי ישנם מחקרים שהראו שיש בחוף הצפוני יותר בעלי חיים נגועים במחלות מאשר באזורים אחרים לאורך השונית.  ואם קיים חשש כזה, לא נקרב את המחלות לשונית. הניסוי של ד"ר רינקביץ' הוא גידול מלאכותי של אלמוגים. לכן אולי יש מקום לעשות את זה במקום שאין בו אלמוגים ולא במקום כמו השונית הטבעית. אנחנו עוד לא ראינו את הפרסומים בעיתונות המקצועית. בחודש הבא נקיים סימפוזיון בנושא גינון אלמוגים וד"ר רינקביץ' יהיה אחד המשתתפים הבכירים בו. יתכן שבסוף הדיון, נשנה את דעתנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדגים התאקלמו בשוניות (אילוסטרציה)
מומלצים