שתף קטע נבחר

חיל השנור: "האגודה למען החייל" מודל 2005

עם חובות ארנונה וגירעון של 3.8 מיליון שקל, מנסה יצחק איתן, יו"ר "האגודה למען החייל", לעשות סדר: הוא מקצץ בהוצאות, משיק לוגו חדש ומחפש דרכים יצירתיות ללבם של יהודי הגולה. רגע לפני השירותרום המסורתי שייערך מחר (חמישי), הוא מדווח איך הופכים את הטירונות לעסק, ואת החיילים למקדמי מכירות

ג'ורג', איש עסקים יהודי בן 50 ממיאמי, שילם אלפי דולרים כדי לעשות טירונות: להיעקץ מיתושים, לישון באוהלים, לשמור בלילה ולהזיע עם חיילים בני 18 שרק התגייסו. כמוהו גם שאר 11 חבריו, שחיפשו לעצמם אתגר קצת שונה בחיים. הם הצטרפו לטירוני חיל התותחנים ג בבסיס שבטה, וכדי ליהנות מהתענוג המפוקפק והיקר הזה, תרמו ל"אגודה למען החייל" עשרת אלפים דולר כל אחד, קודש למען החייל. עד כה עברו את המסלול המיוחד הזה 25 תורמים מאושרים, ויש עוד רבים שמחכים בתור.

 

דב פאליק מארה"ב הגיע לגיל המופלג 13, והחליט לחגוג את בר המצווה שלו בארץ בכפר הנופש הצבאי באשקלון עם 300 בני משפחה שהגיעו מכל העולם, ועם 700 חיילים קרביים. גם שרית חדד באה לשיר. כל הצ'קים והמתנות שקיבל הלכו לצה"ל.

 

אלה רק שניים מהמסלולים החדשים והיצירתיים שהנהיג היו"ר החדש של "האגודה למען החייל", אלוף במיל' יצחק איתן, שהמיר את מדי אלוף הפיקוד בחליפת מגייס כספים ואספן תרומות. 120 מיליון שקל של תרומות זרמו בשנה האחרונה לאגודה. מחר (חמישי) תערוך האגודה את השירותרום המסורתי, וזו הזדמנות טובה לשאול את היו"ר איך מגייסים תרומות למען החיילים ומה עושים עם הכסף.

 

איתן קיבל לידיו אגודה משומשת במצב רע. "היו כאן אנשים שדאגו לעצמם יותר מאשר לחיילים", הוא אומר, ולא מוכן להרחיב. אבל דוח מבקר המדינה מ-2002 חשף את גודל השערוריה: הגוף ההתנדבותי, שנוסד לרווחת חיילי צה"ל, שילם לבכיריו משכורות מופלגות בעלות של מאות אלפי שקלים בשנה

לכל אחד. היועצת המשפטית של האגודה זכתה לשכר שנתי של 638 אלף שקל בשנה, ועלות השכר השנתי של מנכ"ל האגודה הגיעה ל-612 אלף שקל.

 

ועדה בראשות עו"ד גלעד חריש, שהוקמה בעקבות דוח המבקר, קבעה הפחתות שכר דרסטיות באגודה. היא קבעה, למשל, ששכר היו"ר צריך להיות זהה לשכרו של מנכ"ל משרד ממשלתי, 29 אלף לחודש (איתן החליט להסתפק ב-3,500 שקל נטו, בנוסף לפנסיה מצה"ל). ארבעת הסמנכ"לים באגודה מקבלים כיום כ-24 אלף שקל ברוטו בחודש. תוכנית ההבראה כללה, בין השאר, ביטול החזר הוצאות לבכירים וביטול החזר הוצאות הטלפון לעובדים.

 

איתן צריך להתמודד גם עם דוח חמור של מבקר מערכת הביטחון שפורסם בימים אלה ובו נמתחה ביקורת קשה על חוסר התיאום בין האגודה ובין "ליב"י", שני גופים המנהלים קרב איתנים על תרומות לאותה מטרה - רווחת החיילים. המבקר ממליץ לאחד את שני הגופים, לבחון מחדש את הפטור ממכרזים שלו זוכה האגודה ואולי אף להפריט את פעילותה הכלכלית.

 

החיילים הם הלקוחות

 

עם כניסתו לאגודה החליט איתן להכניס רוח חדשה באגודה כדי לנער מעליה את התווית הארכאית שדבקה בה. הלוגו הוחלף (שני לבבות, ירוק ואדום, עם הסיסמה "להחזיר לחיילים אהבה" במקום הלוגו הקודם, שהזכיר בצורתו סמל של יחידה צבאית), הוכנסו שינויים מבניים וגויסו מתנדבים חדשים.

 

"המטרה שלנו היא להחזיר אהבה לחיילים", אומר איתן, "אבל כיום הערך המוסף הוא לא רק לחייל, אלא גם לתורם. החיילים הם הלקוחות שלנו, ומנוע הצמיחה שלנו הוא רגישות לצרכים של החיילים", אומר איתן. "התפקיד שלנו הוא להפוך את האגודה לרלבנטית במציאות המשתנה. השינויים באים לידי ביטוי בקטגוריות חדשות בפעילות הרווחה לחיילים, בהתנדבות ובתרומות".

 

מהות השינוי, אומר איתן, היא בכך שהאגודה תשרת את החיילים ולא את עצמה, ויש לו גם סיפור כדי להמחיש זאת. "בעבר, חייל בודד שרצה קומקום חשמלי, נאלץ להגיע לתל אביב כדי לקבל שובר שאותו היה יכול לממש רק במחסן של האגודה בעיר. ההליך הזה נבע מרצון טוב, שמאחוריו עומדת הכוונה להיות בקשר אישי עם כל חייל שמגיע למרכז האגודה. המציאות הוכיחה שהצורך הוא בעיקר של האגודה ופחות של החיילים. לכן כיום,

כל חייל שזכאי להטבה זו יכול לקבל תלושים, ולרכוש את מוצרי החשמל במקום הנוח לו ביותר".

   

האגודה מפעילה שתי קרנות למלגות השכלה גבוהה לחיילים בודדים וללוחמים משוחררים, המכסות את כל שכר הלימוד, בעלות של 5 מיליון דולר. "מדובר בקטגוריה חדשה לרווחת החיילים מחד, ומאידך גם בפלח חדש של תורמים, המעוניינים במתן התרומות האלה", מדגיש איתן ומוסיף כי הסטודנטים הלומדים באמצעות המלגות מתחייבים לעסוק בפעילות למען הקהילה במהלך שנות לימודיהם. בדרך זו תורמת האגודה יותר מ-100 אלף שעות לקהילה.

 

לאחרונה חזר איתן מכנס ידידי האגודה בשיקאגו עם 1.6 מיליון דולר לטובת קרן מלגות לחיילים משוחררים. באמצעות הכספים האלה ייהנו 100 חיילים ממלגת לימודים של 16 אלף דולר, בתנאי שיתרמו לקהילה וימשיכו בקשר אישי עם התורמים שלהם.

 

מגייסים את המגזר העסקי

 

בשנת 2004 הוקמה קרן לחיילים ממשפחות במצוקה לסיוע ברכישת ריהוט, ציוד חשמלי ותווי קנייה למזון וביגוד. הקרן הוקמה באמצעות אגודת ידידי האגודה למען החייל בארה"ב. בשנה זו סייעה הקרן ליותר מ-5,500 חיילים, בתקציב כולל של כ-1.5 מיליון דולר.

 

איתן מייחס חשיבות רבה למערך המתנדבים של האגודה למען החייל, המונה יותר מ-3,000 איש, ב-90 סניפים ברחבי הארץ. גם בתחום ההתנדבות יצרה האגודה קטגוריות חדשות. האגודה הקימה שלושה מרכזי השמה לחיילים בעלי אישור עבודה, והמתנדבים במרכזי ההשמה מקשרים בין חיילים המבקשים לעבוד ובין גורמים במגזר העיסקי שמוכנים לקבל אותם.

 

קטגוריה נוספת היא "אמץ לוחם", פרויקט למעורבות חברתית וסיוע ללוחמי צה"ל. במסגרת הפרויקט, חברות עיסקיות מאמצות גדודי לוחמים ומממנות להם ימי ספורט ופעילויות שונות. איתן: "המערך הלוחם הסדיר של צה"ל נמצא במצב לחימה יומיומי מתמשך, המאופיין בשחיקה רבה, עומסי פעילות ורמת סיכון גבוהה. המוטיבציה הגבוהה והמאמץ של החיילים הלוחמים בצה"ל אינם מובנים מאליהם ויש לחזק את רוחם וידיהם מדי יום. הפרויקט הינו הזדמנות של המגזר העסקי לתרום, לתמוך ולסייע למערך הלוחמים בצה"ל".

 

בשלוש השנים האחרונות ניכרת עלייה בתרומות לאגודה למען החייל, בעיקר בארה"ב. ברבעון הראשון של שנת 2005 נתרמו בארה"ב בלבד 6 מיליון דולר. זאת לעומת 15 מיליון בשנת 2004 כולה, ו-7 מיליון דולר בשנת 2003. התרומות החדשות מתאפיינות בהיותן מיועדות לפרויקטים ספציפיים. "כיום תורמים רוצים לדעת לאן הכסף הולך, ולכן יש להצביע מראש על מטרות", אומר איתן.

 

מספר הפרויקטים שבהם מעורבת האגודה למען החייל עומד כיום על 29, בהיקף כולל של כ-30 מיליון דולר. ארבע תוכניות נמצאות בהליכי ביצוע, 13 על סף יציאה למכרז והיתר בהליכי תכנון. בין הפרויקטים הנמצאים בביצוע: מרכז רווחה בבסיס חיל הים באשדוד, בהיקף של 1.3 מיליון דולר, אולם ספורט בפלמ"חים, בעלות של כ-2 מיליון דולר, שיפוץ מבנים בכפר הנופש באשקלון בעלות של כחצי מיליון דולר והקמת מועדון לוחמים בבסיס סיירת מטכ"ל בעלות של 150 אלף דולר. בין הפרויקטים שנמצאים בהליכי מכרז ותכנון: היכל ספורט ביחידת דובדבן, בריכת שחייה בבסיס האימונים של גבעתי, קניונית וחדר כושר בבסיס שייטת 13, ומתחם מבני רווחה בבסיס רעים החדש, סמוך לעזה.

 

סוחבים חובות עבר

 

לפני שהגיע ל"אגודה למען החייל" היה איתן אלוף פיקוד המרכז, בשנים הקשות של האינתיפאדה, משנת 2000 ועד לאחר מבצע חומת מגן. קודם לכן היה מפקד אוגדת יהודה ושומרון, מפקד אוגדת עזה, מפקד ביה"ס לקצינים בה"ד 1 ומפקד חטיבת הנח"ל. מיד לאחר שפשט את מדיו המליץ עליו שר הביטחון דאז שאול מופז לתפקיד יו"ר האגודה, והוועד המנהל שלה בחר בו.

 

הוא הגיע לארגון עם גירעונות גדולים. הגירעון השנתי של האגודה עמד בשנת 2004 על 3.8 מיליון שקל. תוכנית ההבראה שערך הארגון מאז נכנס איתן לתפקידו לפני שנתיים הביאה לחיסכון של כ-6.5 מיליון שקל בהוצאות. לאחר קיצוץ של 80 משרות מהאגודה, מועסקים בה בשכר כיום 281 עובדים.

 

בשנת 2004 הוציאה האגודה על רווחת החיילים 384.5 מיליון שקל. הוצאות ההנהלה עמדו על 21.4 מיליון שקל. הוצאות הגיוס עמדו ב-2004 על 13.8 מיליון שקל. "למרות תהליך ההבראה, האגודה עדיין סוחבת איתה חובות עבר של 10 מיליון שקל ארנונה. אני מאמין שאנחנו על דרך המלך ואנו בעיצומו של תהליך בניית תרבות ארגונית", אומר איתן.

 

ההכנסות של האגודה בשנת 2004 הסתכמו ב-416 מיליון שקל. חלקן (70.4 מיליון שקל) הגיע מתרומות, והשאר מפעילות חברות בנות של האגודה. באמצעות חברת הבת "שירן", מפעילה האגודה למען החייל את רשת השקליות בבסיסי צה"ל, המונה 270 סניפים. הרשת התקשרה עם כמה זכיינים מתחום המזון המהיר, המספקים מזון לחיילים במחירים נמוכים ותחרותיים. ב-2004 הסתכמו ההכנסות שלה ב-187 מיליון שקל. לאחרונה, נערכו ברשת שינויים מבניים, נשכרו אנשים מקצועיים מתחום הקמעונאות אשר ייעלו את מערכת האספקה, והערכה היא שב-2006 יגיע היקף המכירות של רשת השקליות ל-250 מיליון שקל.

 

חברה בת נוספת של האגודה למען החייל היא א.ש.ל.ח, האחראית על שיתופי הפעולה עם גורמים עסקיים. כך, למשל, בשנה האחרונה זכתה חברת אורנג' במכרז הסלולרי לחיילים. החברה הזוכה התחייבה, בין השאר, להציע לחיילי צה"ל מחירים נמוכים לדקת זמן אוויר, ותעריף אחיד וכולל לשיחות היוצאות לכל היעדים בישראל. עד כה הצטרפו למסלול של אורנג' 50,000 חיילים. לפני כשלוש שנים נוסד מועדון ההטבות "יותר", המעניק לחיילים הנחות ב-2,000 בתי עסק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"להפוך את האגודה לרלבנטית במציאות המשתנה". יצחק איתן
צילום: שלום בר טל
"קטגוריות חדשות בפעילות הרווחה לחיילים". מתנדבות האגודה ולקוח
צילום: שלום בר טל
"כיום תורמים רוצים לדעת לאן הכסף הולך". טקס אימוץ גדס"ר נח"ל על-ידי ישראכארט
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים