שתף קטע נבחר

הנגיד: נגד העלאת שכר מינימום, בעד מס הכנסה שלילי

נגיד בנק ישראל מתנגד להעלאת שכר המינימום, "המשפיע על הצד שלילי של התעסוקה", ותומך תמריצים ליציאה לעבודה, כולל מס הכנסה שלילי

"האתגר הראשון הוא המשך האסטרטגיה הכלכלית הנוכחית, שתאפשר צמיחה מתמשכת. אנחנו עכשיו בתקופת בחירות, בה נפתחות מחדש הרבה מאוד שאלות והדבר מלווה בהרבה אי ודאות לגבי ההמשך. חשוב שהציבור, ובמיוחד המשקיעים הזרים והמקומיים, יידעו כבר עכשיו שהממשלה הבאה תמשיך לבצע את האסטרטגיה הכלכלית הנוכחית". כך אמר היום פרופ' סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל, בכנס לשכת המסחר ישראל אמריקה.

 

פישר הוסיף כי "חשוב לזכור שהמצב הטוב שבו נמצאת הכלכלה הישראלית אינו מקרי. המצב הוא תוצאה של התפתחות הכלכלה העולמית, האסטרטגיה הכלכלית של הממשלה ושל בנק ישראל והמצב הביטחוני".

 

עוד אמר הנגיד: "סביר להניח שהשווקים לא יאפשרו לממשלות הבאות לחרוג מהאסטרטגיה הכלכלית הנוכחית. אני לא מתכוון בכל פרט ופרט, אלא לאחריות מוניטארית ותקציבית".

 

לשאלת יו"ר לשכת המסחר זלמן שובל האם קיימת תוכנית מגירה למקרה שהממשלה לא תפעל כך, הנגיד התחמק וענה: "בנק ישראל כיועץ ייתן את הייעוץ שאני מאמין בו. אין לנו תוכנית מגירה ואני מקווה שלא נצטרך להכין תוכנית כזו".

 

הנגיד העריך כי בשנת 2006 צפוי התמ"ג לצמוח בשיעור של למעלה מ-4% והתוצר העסקי צפוי לצמוח בקצב של למעלה מ-5%. "מדובר בקצבי צמיחה יפים", אמר פישר.

 

עוד אמר הנגיד שיחס החוב הממשלתי לתמ"ג חייב לרדת, "ללא מדיניות ברורה של המשך יחס חוב תמ"ג לאורך זמן. נגיע די מהר למצב שבו גם הממשלה וגם הסקטור העסקי ישלמו ריביות גבוהות עבור מימון הפעילות שלהם".

 

פישר הביע התנגדות להעלאת שכר המינימום אך תומך במס הכנסה שלילי. "אני רואה בעליית שכר המינימום משהו שמשפיע לצד השלילי של התעסוקה. עם זאת, לצד מדיניות שיוצרת תנאים לצמיחה מתמשכת חשוב מאוד לטפל בבעיית העוני בטווח הקצר. מדיניות כזו צריכה להיות מבוססת על עקרונות של מתן תמריצים לאלה שמסוגלים לצאת לעבודה, מתן תמיכה לעובדים ואני מתייחס כאן למס הכנסה שלילי, ומתן תמיכה לכאלה שאינן מסוגלים לעבוד, למשל קשישים ונכים", אמר פישר.

 

פישר התייחס גם לטיפול בבעיית העוני לטווח הארוך ואמר כי הוא תומך "במדיניות שתאפשר לאזרחי המדינה למצות את מלוא הפוטנציאל שלהם בייחוד דרך החינוך".

 

בנוגע לדבריו של אולמרט בנושא מימון האוניברסיטאות אמר: "נדרשים שינויים במימון מערכת ההשכלה הגבוהה אשר מצד אחד יתנו לאוניברסיטאות את האפשרות להשקיע בעתיד ולהתפתח, ומצד שני לכל סטודנט שמגיע לרמת היכולת הנדרשת- ללכת לאוניברסיטה".

 

בנוסף, הנגיד העלה זיכרונות מתקופת הבנק העולמי הוא סיפר על תחילת שנות ה-90 על בקשת הערבויות של ישראל ועל הקושי הכרוך בהן. "אני זוכר שישראל קיבלה דירוג מאוד נמוך מאחת מחברות הדירוג. הייתי אז בבנק העולמי ושאלתי את נציגי חברת הדירוג למה הם נתנו לישראל דירוג כה נמוך? הנציג ענה לי כי אולי תהיה מלחמה וישראל לא תוכל להחזיר את החוב. שאלתי אותו אם הוא יודע כמה מלחמות היו בישראל מ-48', והוא לא ידע את התשובה. אמרתי לו שהיו חמש מלחמות, ושישראל תמיד שילמה את החובות שלה."

 

"הייתי בטוח ועכשיו אני יותר בטוח שבישראל יש את כל המשאבים ובעיקר הון אנושי שיעזרו לה לצמוח, זה טוב לכולנו שאנחנו נמצאים היום 14 שנה אחרי. היום המצב לגמרי שונה, אני ממשיך להיות מופתע מהעובדה שלישראל יש עודף במאזן התשלומים. הייתי בטוח שזה לא יקרה, אבל זה קרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ספי סמדר
סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל
צילום: ספי סמדר
מומלצים