שתף קטע נבחר

מת מסרטן דייג נוסף שתבע על זיהום בקישון

50 דייגים עבדו במעגן הדיג בקישון ולקו בסרטן. 50 דייגים התאגדו ותבעו את המפעלים המזהמים. אלא שרבים מהם, רבים מדי, מתים עוד בטרם נסתיימה התביעה. 12 מתו עד כה. אתמול היה זה משה פדידה, רק בן 53, שהלך לעולמו

בבית העלמין בעכו הובא אתמול אחר הצהריים (יום ה') למנוחות משה פדידה, בן 53, שמת שלשום בבית החולים רמב"ם בחיפה ממחלת הסרטן. פדידה, הוא אחד מכ-50 דייגים שעבדו במעגן הדיג בקישון במשך עשרות שנים, לקו בסרטן וכיום מתנהלת תביעתם כנגד מפעלים ורשויות שזיהמו ומזהמים את נחל הקישון.

 

פדידה הוא הדייג ה-12 שנפטר מאז הוגשה התביעה לבית המשפט המחוזי בחיפה, לפני כ-4.5 שנים. למרות שבשנה האחרונה מתנהל המשפט בקצב מהיר ואינטנסיבי, עדיין צפויות לעבור שנים עד שיינתן פסק דין, ואין לדעת כמה זמן יעבור במידה ויוגשו עליו ערעורים. עורכי הדין המנהלים את התביעה בשם הדייגים הביעו חשש כי דייגים נוספים יילכו לעולמם לפני שיסתיימו ההליכים.

 

פדידה עבד במעגן הדיג מאז סוף שנות ה-70, ומאוחר יותר הפסיק לעבוד. אולם בהיותו רווק וללא משפחה, נותר להתגורר במבנה במעגן, שם גר כמעט עד יום מותו. בשנת 2001 אובחן כחולה סרטן בבלוטות הלימפה, ועבר טיפולים קשים. עורך הדין אלי פיכמן, שמשרדו מייצג את הדייגים, התקשה להסתיר את כאבו ותסכולו. "זה מוות מיותר. הוא לא היה צריך למות בגיל 53, ואנחנו מאמינים שהסיבה לכך היא הרעלים שהוא נחשף אליהם בשנות עבודתו בקישון ומגוריו במקום. היה לי קשר טוב עם פדידה. הוא נראה כמו דייג קשוח אבל בעצם היה אדם מאוד עדין ואיש שיחה נעים", סיפר.

 

יו"ר ועד הדייגים בקישון, יחיאל אברג'יל, שהספיד את פדידה בהלוויה, אמר ל-ynet כי הוא מקווה שמותו של פדידה יניע אולי, סוף סוף, את הרשויות להכיר בדייגים כקורבנות מדיניות הזיהום המתמשכת. "אולי סוף סוף הן יבינו שזה הדבר שהורג אותנו. שהזיהום הזה היה קטלני".

 

תיק הדייגים מתנהל בבית המשפט המחוזי בחיפה כבר יותר מחמש שנים. בתחילת השנה החל התיק להישמע בפני השופט רון שפירא, שחויב לזרז את הטיפול בו. כרגע, מתנהלות כמעט מדי שבוע שתי ישיבות להוכחות - קצב אינטנסיבי ביותר בתיק אזרחי. עד כה נשמעו בעיקר עדויותיהם של הדייגים או שאריהם. עורכי הדין המייצגים את המפעלים והרשויות היושבים לאורך הנחל, מנסים בשלב זה לערער בעיקר את אמינותם של התובעים, כאשר לעתים הם חושפים כי אלה ניהלו אורח חיים שכלל שתיית אלכוהול מרובה ועישון כבד.

 

לאחר שיסתיימו עדויות הדייגים ובני משפחותיהם, יחל החלק המשמעותי מבחינה ציבורית במשפט, כאשר מומחים מטעם התביעה ינסו להוכיח כי לחומרים שהוזרמו במהלך השנים לנחל יש קשר ישיר לתחלואה הגבוהה של הדייגים במעגן. מומחי ההגנה, לעומת זאת, יטענו כי אחוז הדייגים החולים אינו גבוה מממוצע חולי הסרטן באוכלוסייה הרגילה, וכי חלק מתחלואיהם מקורו באורח חייהם ולאו דווקא במגעם עם מים מזוהמים.

 

במקביל לתביעת הדייגים, מתנהלת תביעה בגין נזקים שגרמו החומרים הכימיים במי הקישון לספינות דיג. כן נשמעת תביעת לוחמי השייטת שצללו בקישון וחלו. גם תביעה זו נשמעת בפני השופט רון שפירא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
המעגן. דייגים הולכים ונעלמים
צילום: אחיה ראב"ד
צילום: אחיה ראב"ד
כואב ומסתכל. עו"ד פיכמן
צילום: אחיה ראב"ד
הנחל המזוהם
מומלצים