שתף קטע נבחר

סרבן הגיוס בן-ארצי חוזר לחודשיים לכלא

אחרי ארבע שנים של מאבק על הזכות להשתחרר מטעמי מצפון ועתירות רבות לבתי המשפט, החליט בית הדין הצבאי לדחות את ערעורו האחרון של יוני בן-ארצי. מלבד עונש המאסר ישלם הסרבן גם קנס של 2,000 שקלים. עורך דינו: נשקול לערער לעליון. בן ארצי: "זה היה צפוי; לא מצטער על שום שלב בכל התהליך"

אחד מסרבני הגיוס המפורסמים ביותר בשנים האחרונות, יוני בן-ארצי, התבשר היום (א') כי העונש שנגזר עליו - חודשיים מאסר בפועל וקנס של אלפיים שקלים - יישאר על כנו, זאת בעקבות החלטת בית הדין הצבאי לעירעורים בראשות הנשיא ישי בר, שפרסם בצהריים את הכרעת הדין בעניינו. בהרכב השופטים ישבו גם האלופים במילואים גדעון שפר, לשעבר ראש אכ"א, יצחק איתן, לשעבר אלוף פיקוד מרכז ואילן שיף, לשעבר הפרקליט הצבאי הראשי. עורכי דינו של בן-ארצי הודיעו כי יגישו עירעור נוסף בפרשה.

 

בתום הקראת פסק הדין אמר יוני בן ארצי ל-ynet כי "הם התנהגו כמו חיילים טובים וזה היה צפוי שזה מה שיחליטו, אני לא מצטער על שום שלב בכל התהליך ומאמין שכל מה שעשיתי היה נכון". בן ארצי ציין כי למרות שסירב בעבר לשירות צבאי בתנאים אזרחיים, כיוון שאינו מוכן להיות תחת פיקוד צבאי, הוא מתנדב בארגון להגנת האזרח ובעבר התנדב בארגון לזכויות אדם.

 

סנגורו, עו"ד מיכאל ספרד, אמר כי "בית הדין הצבאי לא מסוגל להבין מדוע פציפיסט לא מסוגל לשרת במסגרת אזרחית תחת פיקוד צבאי". לגבי העתיד, ציין כי ישנה אפשרות לפנות לבית המשפט העליון על מנת להגיש עירעור נוסף על התיק, אולם עדיין לא הוחלט האם ייעשה כך וישקול את הדברים.

 

מנגד התובע בתיק, אמר עו"ד ירון קוסטליץ' כי פסק הדין מרשים: "השופטים דחו למעשה את כל טענות הסניגוריה וקבעו שהצבא עשה כל שיכל על מנת לבוא לקראת יוני בן ארצי ולאחר שזה לא הסכים - השאיר את הכרעת הדין על כנה: "משקבענו כי המערער הפר את החוק - עליו לתת על כך את הדין. למעשה הוא ביקש מאיתנו הכרה משפטית בדבר חוקיות סרבנותו ומתן לגיטימציה לסרבנות לא נוכל לתת". השופטים קבעו, כאמור, כי העונש שניתן לו הוא סביר ולכן הותירו אותו על כנו.

 

פרשת בן ארצי

 

הפרשה החלה לפני ארבע שנים, כאשר בן-ארצי, אחיינה של שרה נתניהו, עמד לפני גיוס ועתר לבג"ץ בבקשה להכיר בו כסרבן מצפון ולשחררו משירות. שופטי בג"ץ לא מצאו לנכון להתערב בהחלטת צה"ל וקבעו כי אין מניעה לגייסו כחייל מן השורה.

 

באוגוסט 2002 התגייס בן-ארצי אך סירב לעבור את תהליך החיול ונשפט פעם אחר פעם לתקופות מאסר של 28 ימים בכלא הצבאי, עד שלבסוף הוגש נגדו כתב אישום על סירוב פקודה. בסך הכל הוא ריצה שבעה חודשים בכלא ועוד תשעה חודשים במעצר פתוח בתנאים מקלים.

 

בן-ארצי לא ויתר והמשיך להיאבק מול בג"ץ על כך שיכירו בו כפציפיסט, גם לאחר שעמד בפני ועדת מצפון צבאית ולא הוכר ככזה. אחת מנקודות האור מבחינתו הייתה כאשר במהלך הרשעתו בסירוב פקודה, רמזו השופטים בבית הדין הצבאי כי יש לאפשר לו לעמוד פעם נוספת בפני ועדת מצפון וציינו כי עמידתו האיתנה מלמדת על מאבק מתוך אידיאולוגיה ולא על רצון להתחמק משירות צבאי.

 

באפריל 2004 נגזר עונשו של בן-ארצי - חודשיים מאסר וקנס כספי (או לחילופין חודשיים נוספים בכלא במקום תשלום הקנס). בעקבות הערעור והעתירות השונות שהגיש בן-ארצי מאז עוכב ביצוע העונש והיום, כאמור, הוחלט כי יחזור לתקופה נוספת בכלא.


פורסם לראשונה 01/01/2006 12:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
יוני בן ארצי. הערעור נדחה
צילום: איי פי
צילום: סבסטיאן שיינר
האלוף ישי בר. בראש ההרכב
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים