שתף קטע נבחר

"סטארדסט" חזרה הביתה בהצלחה

הקפסולה שעל פני החללית, המכילה פירורי אבק משביט, נחתה בהצלחה במדבריות יוטה. בנאס"א קיבלו את הנחיתה במחיאות כפיים וקריאות שמחה. החוקרים מאמינים כי בחינת הרכב החומרים יסייע להבין את תהליכי היווצרות מערכת השמש, ואולי גם מקור החיים על פני כדור-הארץ

סוכנות החלל האמריקנית, נאס"א, הודיעה כי הקפסולה שהותקנה על החללית "סטארדסט" נחתה בהצלחה ביוטה. הקפסולה מכילה מטען אבק שהחללית אספה מהשביט ווילד 2 לפני כשנתיים, ואז החלה במסעה חזרה לכדור הארץ. ב-2004 נכשלה משימה דומה של נאס"א, "ג'נסיס", לאחר שהמצנח שאמור היה להנחית את החללית בעדינות על הקרקע לא נפתח והיא התרסקה ונהרסה.

 


צילום: נאס"א

 

הקפסולה ששוגרה מ"סטארדסט" עשויה מחומר עמיד ביותר, ותוכננה כך שתוכל לעמוד גם בהתרסקות חזקה על פני כדור הארץ. בנאס"א ציינו כי למרות ההיערכות להתרסקות אפשרית, הנחיתה התנהלה כמתוכנן, והקפסולה נחתה בעדינות על אדמת המדבר.

 

"סטארדאסט", ששוגרה לחלל לפני שבע שנים, חלפה בקרבת השביט 'ווילד 2' ואספה חלקיקי אבק בכמות שעשויה לעזור לאסטרונומים ללמוד על היווצרות כוכבי הלכת במערכת השמש לפני מיליארדי שנים. החללית תישאר בחלל, אבל קפסולה במשקל 46 קילוגרם, ועליה החלקיקים שנאספו, תנחת (אם הכל יתנהל כמתוכנן) במתקן אימונים של חיל האוויר האמריקני ביוטה.

 

'ווילד 2' הוא שביט  שנוצר בקצה מערכת השמש, בסמוך למסילתו של כוכב הלכת פלוטו. לפני זמן לא רב, במושגים אסטרונומיים, הוא נע ממקומו והחל בתנועה לכיוון חלק פנימי יותר במערכת השמש. כתוצאה מהתקרבותו, הצליחה נאס"א לשגר לעברו משימת חקר, ולאסוף חלקיקי חומר שנפלטים ממנו. מתקן האיסוף התקרב עד כדי 240 קילומטרים בלבד מהשביט, ואסף את החלקיקים לצורך בחינה וחקר בכדור-הארץ.

 

לפי ההערכות, השביטים העשויים קרח ואבק, הם תוצרים של תהליך היווצרות כוכבי הלכת והתהוות מערכת השמש. לפי אחת התיאוריות, התנגשויות של שביטים בכדור-הארץ הביאו ליצירתם של חיים על פני כוכב הלכת, כתוצאה מנשיאת חומרים שהיו דרושים להיווצרות החיים כפי שאנו מכירים אותם כיום. הבנת הרכבם של השביטים והתהליכים המתרחשים על פניהם, עשויים לשפוך אור גם על תהליכי היצירה של מערכת השמש וכוכבי הלכת, וגם על מקור החיים, ובנאס"א מקווים כי המידע שנאסף במשימה, וייבדק בחודשים הקרובים בקפידה על ידי חוקרים מרחבי העולם, יסייע להתקדם בפענוח כמה מהשאלות המורכבות והמסתוריות ביותר המוכרות כיום למדע.

 

אבי בליזובסקי השתתף בהכנת הידיעה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטארדאסט אוסף את החלקיקים מהשביט
צילום: נאס"א
מומלצים