שתף קטע נבחר

אפשר להיניק ילד מאומץ - כך עושים את זה

האם אישה יכולה להיניק גם אם לא ילדה? תתפלאו, אבל מתברר שכן. השאלה רלוונטית במיוחד לאמהות מאמצות, המאמינות כי ההנקה תתרום ליצירת קשר מיוחד במינו בינן לבין התינוק שאימצו. איך בעצם גורמים לשדיים לייצר חלב באופן מלאכותי, אילו קשיים צפויים למי שבוחרת להיניק ילד מאומץ, ומה חושבים על כך הורים מאמצים והורים בכלל?

זה יישמע לכם אולי הזוי, אבל גם אישה שלא ילדה יכולה להיניק תינוק. הכמיהה לקירבה אינטימית וליצירת קשר ראשוני (בונדינג) עם הילד גורמת לנשים המאמצות תינוק להשקיע מאמצים רבים - נפשיים ופיזיים - בהכנת גופן להנקתו. "ניתן לגרות את השדיים לייצר חלב באופן מלאכותי, כך שכל אישה יכולה להיניק", אומרת אלן שיין, יועצת הנקה מוסמכת, שגם מדריכה אותן איך לעשות זאת.  

 

פורום אימוץ סער בשבועות האחרונים בעקבות סקר שנערך שם בנושא הנקה לאחר אימוץ. בסקר התבקשו הגולשים להצביע בעד או נגד הנקת תינוקות מאומצים. תוצאות הסקר היו מפתיעות: 47% מהגולשים הצביעו בעד, 38% הצביעו נגד. כ-15% לא גיבשו דעה. 

 

ע' (השם שמור במערכת), משתתפת קבועה בפורום, אומרת שבחדרי חדרים אמהות מאמצות אינן שוללות הנקה. לדבריה, הן מחפשות מידע בנושא ומביעות הסכמה להתנסות בחוויה. 

 

"בהתחלה הייתי מזועזעת מהרעיון"

 

ע' תכננה להיניק את בנה המאומץ, אבל בסופו של דבר קיבלה תינוק בן עשרה חודשים עם שתי שיניים וחזרה בה, משום שלדבריה, "הוא לא היסס להשתמש בהן נגד כל חפץ זר, בלי הבדל דת, גזע ומין. הפטמות שלי", היא מוסיפה, "התבוננו בשיניים חדורות העזוז שלו, ונמלטו כשהן נוטלות עמן את כל הכוונות הטובות שלי".

 

בעיה נוספת שהיא מעלה קשורה בביורוקרטיה: "תהליך האימוץ התעכב, ולא היה ברור מתי יסתיים, לכן לא יכולתי לערוך את ההכנות המתאימות לקראת הנקה".

 

החלטתה של ע' להיניק, שכאמור לא יצאה אל הפועל, לוותה בלבטים רבים: "אני חייבת להודות שכשהתוודעתי לראשונה לאפשרות להיניק ילד מאומץ, הייתי מזועזעת. הרגשתי שיש משהו מזויף ברצון של אם מאמצת להיניק ילד שלא היא ילדה. מכיוון שהופתעתי בעצמי מעוצמת ההתנגדות שלי, החלטתי לבדוק את הנושא ולנסות להבין מה החריד אותי בכך.

 

"למרבה הפלא, ככל שקראתי יותר כך השתכנעתי שבעצם, אנחנו כהורים מאמצים עושים כל כך הרבה דברים כדי לחזק את הקשר עם הילדים שלנו, וזו בעצם עוד דרך, מיידית יותר. בדקתי בזהירות בסביבה הקרובה והופתעתי מכך שהקרובים לי דווקא לא נזקקו לזמן כדי להפנים את הרעיון. מכל הכיוונים שמעתי רק תגובות חיוביות. לאט לאט התחלתי לחשוב שזו אפשרות מעניינת, טובה, והחלטתי שכשנקבל תאריך לגבי מועד קבלת הילד - אחליט".

 

כל אישה יכולה

 

ע' גילתה שנשים מאמצות מכל העולם מיניקות ילדים מאומצים. לדברי יועצת ההנקה המוסמכת אלן שיין, גם בארץ היניקו ומיניקות מספר אמהות מאמצות.

 

- איך זה בכלל אפשרי? אישה שלא ילדה יכולה לייצר חלב-אם?

 

שיין: "בוודאי, כל אישה יכולה לייצר חלב-אם, אלא שהדבר דורש היערכות והכנה מוקדמת. כשאישה מאמצת מתכננת להיניק, עליה להתייעץ עם רופא ועם יועצת הנקה מוסמכת, והיא תקבל מהם את כל המידע בנוגע לדרכים העומדות לרשותה. הגורמים המקצועיים גם יעודדו אותה ויתמכו בדרך שבחרה. תמיכה במקרה זה חשובה מאין כמוה מכיוון שמדובר בתהליך הכנה גופני שאינו קל.

 

"איך נוצר למעשה חלב-אם? בהתחלה הוא תוצאה של פעילות הורמונלית שמתרחשת בגוף האישה ההרה. לאחר הלידה הוא ממשיך להיווצר כתוצאה מהביקוש לו - כלומר מפעולת היניקה של התינוק. 

 

"על פי אותו עיקרון, אמהות לפני אימוץ יכולות לגרות את השדיים שלהן לייצר חלב באופן מכני, על ידי שימוש במכונת שאיבה מאסיבית, שניתן לשכור אצל יועצת הנקה".

 

טיפות חלב כעבור שבועיים 

 

שיין מזהירה שהסיכוי להצלחה מותנה בכך שיש לאם די זמן מראש להתכונן. "אפשר להתחיל אפילו חודשיים-שלושה מראש, לנסות ולשאוב חמש-שש פעמיים ביום. בדרך כלל, כעבור שבועיים הגוף יתחיל לייצר חלב ויופיעו טיפות קטנות במשאבה.

 

"הבעיה היא, שברוב המקרים האמהות המאמצות אינן יודעות מתי בדיוק יימסר לידיהן התינוק ואינן יכולות להיערך לקראת הנקתו".

 

לדברי שיין, אם האמא המאמצת תתחיל בשאיבת חלב מהשדיים כמה חודשים מראש, בתוך שישה שבועות השד יוכל לספק כמות חלב סבירה שתתאים לצרכיו של תינוק בימיו הראשונים. "אפשר גם להגיע לכמות שתספק הנקה מלאה", מבטיחה שיין, "אולם לשם כך דרושה המון סבלנות".

  

אפשרות נוספת העומדת לרשות האמהות המאמצות היא שימוש בתרופה נגד בחילות, שתוצאת הלוואי שלה היא ייצור חלב. "הכוונה לתרופת המוטליום", אומרת שיין, ומסייגת: "אבל אינני מעודדת את השימוש בה. בכל מקרה, חשוב שכל אישה תתייעץ עם הרופא שלה לפני נטילת התרופה. אני ממליצה לאישה שרוצה להיניק לנסות קודם כל את האפשרות הראשונה, כלומר להשתמש במשאבה ולגרות את השד באופן מכני".

 

- המון קשיים מצפים למי שמחליטה לבחור בהנקה.

 

"הנקה היא משימה לא פשוטה גם עבור אמהות שילדו, על אחת כמה וכמה במקרה של אמהות מאמצות. צריך לזכור שהנקה מושפעת מאוד מההורמונים שלנו, וכל המתח והלחץ המתלווים לתהליך האימוץ עלולים לפגוע בתנובת החלב. בנוסף, שד שלא גורה מספיק ולא מייצר די חלב עלול לגרום לתסכול רב אצל התינוק. את כל הפרמטרים האלה יש להביא בחשבון כשרוצים להיניק תינוק מאומץ. לכן אני ממליצה להיעזר ביועצת הנקה מוסמכת".

 

חיקוי של הנקה 

 

שיין, שמודעת מאוד ליתרונות ההנקה הן מבחינת איכות התזונה של התינוק והן מבחינת הקשר הגופני והמגע הבלתי אמצעי שמאפשרת ההנקה, מציעה לאמהות מאמצות להשתמש במכשיר Supplemental Nutrition System) SNS) ובעברית: מערכת לתוספת הנקה.

 

מדובר בכלי פלסטיק המכיל חלב מלאכותי ובצינורית דקה (מעין זונדה) שמודבקת ומוצמדת לשד. בעזרת המערכת, התינוק מקבל את החלב באמצעות הצינורית בתנוחה ובמגע שמחקים הנקה טבעית. לדברי שיין, הגרייה של השד והמציצה יכולות לעזור אף הן להגברת תפוקת חלב-האם.

 

"כל אמא מאמצת צריכה לברר לעצמה מראש עד כמה חשוב לה להיניק ומה ייחשב בעיניה כהצלחה", מסבירה שיין, "עבור אחת, היכולת להיניק חמש דקות לפני כל ארוחה של התינוק תיחשב להצלחה, בעוד שאחרת תחשיב רק הנקה מלאה כהצלחה".

 

בכל מקרה, הכוונה והרצון חשובים, מדגישה שיין. ומי שבוחרת במסלול הזה, היא מסכמת, "חשוב שתקבל ייעוץ ומעקב של יועצת הנקה, תגרה את השד באופן טכני באמצעות משאבה, ותשתמש במערכת הצינורית או בכפית ומזרק על מנת שהתינוק לא יתרגל לתנועות היניקה מבקבוק, שעלולות להפריע לו לסגל תנועות יניקה מהשד".

 

לא זכו להאכלה אינטימית

 

"בסופו של דבר", אומרת ע', "אני חושבת שלא חייבים להיניק כדי ליצור קשר מצוין, חם ואוהב עם ילדינו. גם אותי אמי לא היניקה, וזה לא גרע מעוצמת הקשר בינינו".

 

יתרה מזאת, חייבים לזכור שיש מאפיינים הייחודיים לנושא האימוץ: "לרוב הילדים המאומצים לא היתה עם לידתם הזכות להיות ניזונים מתוך ביטחון, אינטימיות ורגישות לצרכים שלהם. הרי בכל פעם האכיל אותם מישהו אחר, על פי לוח זמנים שנקבע מראש, וללא קשר לרעב ולצורך האינדיווידואלי שלהם".

 

לכן, אומרת ע', גם האכלה מבקבוק יוצרת את הקשר המיוחד בין ההורה לילד: "לשמחתנו, בננו הגיע בגיל שבו עדיין אפשר היה להחזיר אותו לבקבוק. אנחנו חשנו שהתנוחה הזו, שבה התינוק מעורסל בזרועותינו ויש קשר עין ומגע הגופני - יצרה אינטימיות גדולה בינינו".

 

בעיה נוספת הקיימת כאן היא שלא מעט מהילדים נמסרים לאימוץ בגיל שבו הם כבר אוכלים אוכל מוצק, ואז האפשרות להיניק ממילא אינה רלוונטית.

 

"לא חייבים להיניק כדי ליצור חוויה מתקנת", ע' מסכמת, "אני רואה סביבי ילדים והורים מחוברים, קרובים, אוהבים, ועם מערכות יחסים שאפשר רק להתקנא בהן. יכול להיות שההנקה עונה על הצרכים הבסיסיים, הראשוניים, באופן מיידי יותר, אבל היא בונוס, לא חובה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
נשים מאמצות מכל העולם מיניקות
צילום: סי די בנק
מומלצים