שתף קטע נבחר

צילום: סי די בנק

חשיפה לצפון אירופה

את מדינות סקנדינביה, גרמניה והולנד אי אפשר למצות בגיחה אחת לחו"ל, גם לא בשתיים. ואולי בעצם לא צריך. בארצנו הקטנטונת שורה ארוכה של אתרים, בתי הארחה, מסעדות ומבנים שנחה עליהם ההשראה הצפון אירופאית. כתבה נוספת בסדרה שתגרום לכם ללכת בלי דרכון ולהרגיש כמו בארץ זרה

סקנדינביה הולנד גרמניה 

החורף הקר ששורר השנה באירופה הבריח לכאן את כל החסידות שעוד שקלו, אולי לגוון ולא לצאת לחופש השנתי בישראל. כמחווה לאורחות החסודות ולשאר התיירים הצפון אירופאיים שהגיעו להתחמם בחורף הישראלי, ננדוד הפעם אל מקומות בארץ שמזכירים להם את הבית שהשאירו מאחור.

 

 

 

 

סקנדינביה

 

בשנות ה-70 וה-80 כשרצינו לראות סקנדינבים היינו צריכים להגיע לקיבוצים לפגוש את המתנדבות או להדרים לאילת לראות אותן משתזפות על החוף. כיום, התיירות עדיין בצרות וגם הקיבוצים כבר לא מה שהיו, ובכל זאת עדיין

 אפשר לפגוש סקנדינבים "אמיתיים" בארץ, למשל ביד השמונה. יד השמונה הוא מושב שיתופי בהרי ירושלים שהוקם על ידי פינים נוצרים חברי אגודת כרמל שבאו, על בסיס אמונתם בתנ"ך, לעזור לעם ישראל להתבסס במולדתו. שם היישוב הוא לזכרם של שמונה יהודים שהוסגרו מפינלנד לידי הנאצים בזמן מלחמת העולם השנייה.

 

במקום גן תנ"כי המשחזר את חיי הכפר בתקופת התנ"ך ובית הארחה שחדריו, איך לא, בקתות עץ פיני. בימי שישי מוגשת במסעדת יד השמונה ארוחת בראנץ' עשירה ובשעה 12:30 מתקיים 'קונצריים' - קונצרט צהרים במבנה עץ פיני.

 

  • יד השמונה, 3 ק"מ מערב לאבו גוש. טל': 5343956 - 02. עלות ללילה לזוג בסופשבוע על בסיס לינה וארוחת בוקר: 500-600 שקל.

 

לא רחוק משם, בישוב מבשרת ציון, נמצא מלון "רוז אוף קסטל", עוד מובלעת של פינים בהרי ירושלים. עמותת "חברים פינים למען ישראל" מתחזקים ומנהלים את המלון הקטן והרומנטי, הבנוי מאבן ירושלמית ונמצא בתוך גן פורח. האתר מתאים לזוגות וגם למשפחות עם ילדים. גולת הכותרת שלו היא הסאונה (פינלנד או לא פינלנד?) וגם ארוחת הבוקר המגיעה הישר ממחוזות הקור - דגי סלמון, לחם שחור, ריבות ועוגת פירות יער.

 

  • רוז אוף קסטל, רחוב זית 3, מבשרת ציון. טל': 5341744 - 02. עלות לזוג ללילה בסופשבוע: 400-450 שקל.

 

מתחם אחר של מתנדבים אוהבי ישראל נמצא בצפון הרחוק, ליד עכו. נס עמים הוא כפר שיתופי נוצרי שהוקם על ידי יוהן פילון, רופא הולנדי, בסיוע של מתנדבים מהולנד, שוויץ וגרמניה. תושבי הכפר הינם נוצרים הבאים לפרק זמן מוגבל, בעיקר מהמדינות לעיל, כדי לעבוד וללמוד בישראל. במקום ישנה אכסנייה עם ניחוח ואווירה אירופאית. במקום בגן בוטני ומדשאות פסטורליות חדרי מלון משופצים ומחודשים בבניינים גבוהים ודירות אירוח, ובתי אירוח מיושנים וצנועים יותר.

 

  • נס עמים, על כביש מספר 4, בין עכו לנהריה. טל': 9950000/99 - 04.

 

אמנות סקנדינבית לעם

 

בדרך צפונה תעצרו לרגע קט באיקאה, רק על מנת להתרשם מהעיצוב הסקנדינבי השימושי והנקי, מהמסעדה הנוחה והחביבה יחסית למסעדות במרכזי קניות, ומהתמונות מעוררות החשק של שטוקהולם התלויות על הקירות. אוהבים אוכל שבדי? בחודש פברואר איקאה עומדת להקים בישראל חנות לממכר מוצרי מזון שבודיים, החנות תהיה כשרה ויימכרו בה מוצרים בכ-50 קטגוריות שונות, כולם יובאו משבדיה. בין המוצרים שיימכרו בחנות: מאפים, דגי סלמון, רטבים לבישול, שוקולד, ריבות וממתקים.

 

  • איקאה, רחוב גיבורי ישראל 1, מחלף פולג, נתניה. טל': 8928888 - 09.

 

עדיין בענייני עיצוב סקנדינבי: בקיבוץ גדות גרה מרים מונק-סט שעלתה לארץ לפני 12 שנה מדנמרק. מרים מעצבת כלי בית שימושיים בסגנון סקנדינבי, דהיינו, קווים נקיים ובגווני אדמה או ים. בין הכלים ניתן למצוא קערות, כלי הגשה, קנקנים וצלחות. וגם פסלים בעלי צורות מיוחדות של עלים או פירות המהווים כלי שהוא גם שימושי וגם קישוטי.

 

  • ביקור בסטודיו בתיאום מראש. טל': 7474886 - 050.

 

סיפורי נורדיה

 

התרבות הדנית הביאה לנו את הנס כריסטיאן אנדרסן ואגדות הילדים שלו,

 לרגל 200 שנה להולדתו של הסופר הנודע מתקיימת במרכז התרבות בית אריאלה בתל אביב תערוכת איורים לספריו של אנדרסן משולבת עם הצגות ושעות סיפור מסיפוריו.

 

 

ואם כבר גיבורים מיתולוגיים - הויקינגים, יורדי הים האמיצים שפושטו על סקנדינביה, לא הגיעו עד ישראל, אבל מסורת ימית מכובדת הייתה גם פה וניתן לחזות בה במוזיאון הימי בחיפה. המוזיאון מוקדש לתולדות הספנות והקשר האנושי לים באזורנו, מאז ימי התרבויות הקדומות ועד ימינו. תערוכות הקבע כוללת תצוגה על מיתולוגיה ימית ותערוכה על ארכיאולוגיה ימית, והדובדבן שבקצפת, בעיקר אם אתם הורים לילדים, התערוכה "פיראטים - הדגל והגולגולת" המזמינה למסע אל עולמם של שודדי הים בעזרת מפות, ציורים, דגמים ובעיקר כלי נשק אופייניים, לפי תקופה ומקום.

 

  • המוזיאון הימי: דרך אלנבי 198, חיפה. טל' 8536622 - 04. מחיר כניסה: 19-25 שקל. נגיש לנכים.

  

עושים רוח

 

בתל עסנייה, השוכנת על הר בני ע'סן, מול הגבול הסורי ברמת הגולן, יש חוות טורבינות רוח מתוצרת דנמרק, מעיין גרסה מודרנית לטחנות הרוח המפורסמות של הולנד. הנוסעים באזור יתקשו לפספס את עשרת  המגדלים העצומים,

בגובה 30 מ' כל אחד, הניצבים בשורה על הפסגה, כשבקצותיהם טורבינה של שלושה להבים בקוטר 36 מ'. החווה מייצרת בשנה בערך את כל צריכת החשמל הביתית של תושבי הרמה. זהו פרויקט הרוח הראשון והגדול בארץ ולא פחות חשוב מפעל תעשייתי ידידותי לסביבה. הבעלים של החווה היא חברת "מי גולן אנרגיית רוח", המאפשרת לבקר במקום ללא תשלום ובתיאום מראש אף לקבל הסבר. טורבינת רוח נוספת נמצאת בהמשך מול הכניסה ליישוב אלוני הבשן.

 

  • איך מגיעים: מגיעים לחווה בדרך עפר, פנייה מכביש מספר 98, כשבעה ק"מ מצפון ליישוב אלוני הבשן. יש גישה לנכים. לפרטים והדרכה: 6820290 - 04. 

 

חזור למעלה
הולנד

 

דרומית לחצי האי הסקנדינבי שוכנת הולנד. אח, הולנד המקסימה, מתגעגעים להולנד כמוני? אוכל רחוב וניחוחות הולנדים תוכלו למצוא היום גם בתל אביב. אדם נילסן, צעיר ממוצא הולנדי פתח בעיר את "נילס", מקום קטן המוכר מזון מהיר נוסח הולנד: צ'יפס פריך מבחוץ ורך מבפנים עם מגוון עשיר של רטבים כגון: וסאטה שהוא רוטב בוטנים פיקנטי אינדונזי ומיונז הולנדי, נוסף על הקטשופ השיגרתי.

 

  • נילס. רחוב הס 4, תל אביב.

 

הצי'פס ההולנדי רק פתח לנו את התיאבון למעדנים תוצרת הולנד ולכן אנחנו


צילום: יעל גרטי
 ביאטריס. מעדניה ומלכה הולנדית (צילום: יעל גרטי)

 ממשיכים ל"ביאטריס", מעדנייה הולנדית הקרוייה ע"ש מלכת הולנד ומציעה מבחר גבינות הולנדיות מיובאות ומעדנים כגון פתיתי שוקולד לסוגיהם, עוגיות ואפל ודבש ועוגיות קינמון וציפורן, מבחר של ארבעים בירות, יינות ומשקאות אלכוהוליים. בעתיד ניתן יהיה למצוא במקום גם מוצרי מזון אינדונזיים.

 

  • ביאטריס. רחוב רש''י 19, תל אביב. טלפון 5256415 - 03.

 

אוכל הולנדי תמצאו גם במקום הכי רחוק מתל אביב ובטח שמהולנד, בישוב ניצנה אשר בנגב. המסעדה "הטחנה כמהין" הינה מיזם של שתי חברות ממוצא הולנדי והן מגישות שם אוכל מבית אמא, כגון קרוקט (פלאפל הולנדי) לצד אוכל ים תיכוני. המקום פתוח בעיקר בסופי שבוע.

 

  • הטחנה כמהין. ניצנה (מכביש מספר 10 פונים לכביש 211). טל': 2499880

 

 

חזור למעלה
גרמניה

 

ארץ ישראל הייתה כר פורה להתיישבות גרמנית נוצרית. חלוצי הגרמנים הגיעו לארץ עוד בימי הצלבנים. מצודות המונפורט, כוכב הירדן ויחיעם הן דוגמאות למצודות של מסדר האבירים הגרמנים הטבטונים.

 

התיישבות גרמנית מפורסמת יותר היא זו של הטמפלרים, תנועה שנוסדה בדרום גרמניה במחצית המאה ה-19 וחבריה עלו לארץ במטרה ליישב את ארץ הקודש ולהכשיר את הקרקע לשיבתו של ישו. כאשר מטיילים במושבות הגרמניות בארץ ומביטים על הבתים שנשתמרו, מרגישים כמו בכפר גרמני ציורי ופסטורלי – בתי חווה דו קומותיים, שעשויים אמנם מאבן ולא מעץ כמו בגרמניה, אבל עם גגות רעפים וחלונות ארוכים ומלבניים עם תריסי רפפה מעץ. רוב המושבות בנויות בצורה של צלב.

 

גרמנים עם סגנון

 

המושבה הגרמנית הראשונה הייתה בחיפה, בשנת 1868. לאורך שדרות בן גוריון השתמרו עשרות בתים מהתקופה, ביניהם: בית העם הטמפלרי, בבן גוריון 11, בו שוכן היום מוזיאון העיר חיפה. העמותה לתיירות ונופש של חיפה מציעה סיורים מומחזים במושבה, בהדרכת שחקנים-מדריכים בתלבושות מסורתיות, שמעבירים את החוויה ורוח התקופה של ההתיישבות הטמפלרית בחיפה. לפרטים: 090 305 - 800 - 1.

 

כעבור שנה הקימו הטמפלרים מושבה בגבול יפו וב-1871 הם הקימו את מושבתם


צילום: עומר הכהן
 שרונה. מושבה גרמנית בלב תל אביב (צילום: עומר הכהן)

 חקלאית ראשונה - שרונה (הקרייה בתל אביב), ולאחר מכן את המושבה הגרמנית בירושלים באזור רחוב עמק רפאים. בסיור במושבה הירושלמית ניתן לראות כיום את בית הקהילה (רח' עמק רפאים 1), את ביתו של הטוחן, מתיאוס פרנק (עמק רפאים 6), בית המרזח (עמק רפאים 7), ביתו של תיאודור זנדל, המהנדס והאדריכל שבנה בניינים רבים בירושלים (עמק רפאים 9 ), בית האדריכל בוירלה (רחוב לויד ג'ורג' 6) ובית אהמן, המפואר מבין בתי המושבה (דרך בית לחם 22).

 

בשנת 1903 התחיל גל ההתיישבות השני של הטמפלרים במהלכו הוקמו המושבות החקלאיות וילהלמה (בני עטרות), וולדהיים (אלוני אבא) ובית לחם הגלילית. בית לחם הגלילית הפכה בשנים האחרונות למוקד תיירותי שוקק, ולא בכדי, השילוב של הבתים המרשימים עם הנוף הגלילי, כולל יער אלונים ופריחה מרהיבה בחורף ובאביב באמת נותן הרגשה של חו"ל. במושב מרכז מבקרים לתולדות המקום - במשכנם של משפחת וגנר הגרמנית, בו גרים היום קובי ונורית פליישמן ומציעים, לצד היסטוריה והסיפורים גם חדרי אירוח כפריים (9532901 - 04). 

 

עוד בבית לחם הגלילית: מסעדת טאנטי באצ'י המגישה אוכל איטלקי בתוך מבנה טמפלרי עתיק (9836210 - 04), גם לה יש בצמוד מתחם צימרים - בשם נווה הגר (9533353 - 04). פונדק הג'חנון היא מסעדה תימנית, ומניסיון, זו חוויה מאד הזויה לאכול ג'חנון בחצר טמפלרית (9832095 - 04). פרובאנס בגליל היא מסעדה צרפתית (9532266 - 04). ומה עם איזו מסעדה גרמנית?

 

משלחת אחרת מגרמניה, של אגודה קתולית גרמנית, הגיעה לישראל בשנת 1889 והקימה על שפת הכנרת את היישוב החקלאי כרי דשא. כאשר היישוב ננטש הוקמה במקום אכסנייה לצליינים ובמלחמת העולם הראשונה הפקיעו הבריטים את האכסנייה מידי הגרמנים והפכו אותה לבית הבראה. מאז היא הפכה לחוות בקר ושוב לאכסנייה, הפעם אכסניית נוער, עד שבתחילת שנות התשעים המבנים חזרו לידי הגרמנים. והם, למרות כל מסורות השימור הידועות שלהם, בחרו להרוס את כל המבנים, פרט לאחד בו הקימו אכסנייה מודרנית לצליינים עם 68 חדרים צנועים מהם נשקף נוף לכנרת.

 

  • איך מגיעים: נוסעים על כביש מספר 90 מטבריה לכיוון ראש פינה ובצומת כפר נחום פונים לכביש 87 לכיוון כרי דשא. טל': 6700100 - 04.

 

הייקים באים

 

גם העלייה היהודית הגרמנית הטביעה את חותמה בארץ, במיוחד על האדריכלות המקומית.

 

בשנת 1911 הקימה ההסתדרות הציונית בעמק יזרעאל קואופרציה על פי חזונו של הפרופסור פרנץ אופנהיימר, סוציולוג גרמני. אופינהיימר האמין בכפר בו כולם שותפים, אך מקבלים משכורת בהתאם לעבודה.


צילום: עמית מגל
 מרחביה. בתי הקואופרציה שקרסה (צילום: עמית מגל)

 את המבנים תכנן האדריכל הגרמני אלכסנדר ברוולד, שבנה גם את הטכניון. תוכניתו שילבה בין מזרח ומערב, למרות שמבנה החווה שאוב ממבנים של חוות גרמניות, באסתטיקה שלו שזורים אלמנטים שנלקחו מהמרחב התרבותי המקומי. המבנים סובבים סביב חצר - החצר הגדולה, בה התקיימו החיים המשותפים. החיים של אנשי הקואופרציה לא היו קלים כלל, הם סבלו מפגעי טבע, קשיים כלכלים, התנכלויות של השלטון הטורקי והערבים וגם מסיכסוכים פנימיים, בזמן מלחמת העולם שהתה במקום יחידה של חיל האוויר הגרמני ועם סיום המלחמה התפרקה הקואופרציה. בשנת 1929 התיישבה במקום קבוצה קטנה של השומר הצעיר, אליה הצטרף מנהיג השומר הצעיר, מאיר יערי. כיום שוכן ב'חצר הגדולה' מרכז מבקרים חינוכי המספר את סיפור הקואופרציה מימי אופנהיימר ועד היום, כולל המהפך וההפרטה שעוברים היום על התנועה הקיבוצית. עוד במקום: ארכיון של מעבדת 'ביתמונה' ו'בית יערי' שבו מונצח פועלו של מאיר יערי ז"ל.

 

  • החצר הגדולה, קיבוץ מרחביה. 8-10 שקלים. להזמנת ביקור במרכז המבקרים: שלמה שדיאור, 3638051 - 052.

 

באוהאוס הוא סגנון עיצובי שמקורו בגרמניה, בתקופה שלאחר מלחמת העולם הראשונה, והשפעותיו ניכרות על הבנייה הותיקה בארץ, בעיקר בתל אביב. בשנות השלושים, עם העלייה החמישית עלו לארץ אדריכלים רבים, בוגרי מכון "באוהאוס", שחונכו לסגנון עיצובי (הסגנון הבינלאומי) פונקצינלי, הרואה בבית מוצר אנושי, ומתאפיין בקווים נקיים ותכליתים ובשימוש רב בבטון, חלונות גדולים, מרפסות, בנייה על עמודים ועוד. האדריכלים החלוצים מצאו את תל אביב כאידאלית לבנייה בסגנון הבינלאומי, גם בשל הצורך המיידי לבנות בה בתים וגם בגלל האידיאולוגיה הסוציליסטית ששלטה באותה תקופה בארץ - וכך הפכה העיר ל'עיר הלבנה', מעצמת באוהאוס (יש כ- 1000 מבנים בסגנון) ובשנת 2004 היא אף הוכרזה כאתר מורשת עולמית לסגנון הבאוהאוס. ריכוז של בתי באוהאוס ניתן לראות לאורך שדרות רוטשילד, אחד העם, מזא"ה וסביבותיהם.

 

עוד לא אכלנו

 

אחד הדברים האופיינים לתרבות הגרמנית ושכנותיה הצפוניות היא תרבות שתיית הבירה. ולכן נמשיך ל"ברוהאוס", מסעדה השוכנת במבשלת בירה הביתית היחידה בישראל. לנגד העיניים מיוצרת בירה טרייה לחלוטין בטעמים שונים שאינה עוברת תהליכי פיסטור ושימור תעשייתי, בהתאם לנוסחאות ייצור בנות 150 שנה ועל פי מיטב המסורת האירופאית. אבל הייחוד האמיתי של המקום הוא בשבתות, למשפחות עם ילדים, או אז ליצן מקצועי מפעיל את הילדים באגף נפרד בעוד ההורים אוכלים ושותים בירה בנחת.

 

  • ברוהאוס, שדרות רוטשילד 11, תל אביב. טל': 5168666 - 03.

 

לקינוח המסע במחוזות צפון אירופה המקומיים, נצא לקטיף של פירות יער,


 פירות יער. אל מחוזות הבלאק פורסט

 כדי שבשובנו הביתה נוכל להכין עוגת היער השחור כהלכתה. במושב שדה-יעקב בעמק יזרעאל, במשק של משפחת ז"ק, מגדלים שיחי פטל שחור (אסנה), פטל אדום ותותי עץ שחורים. מאמצע מאי עד סוף יוני ניתן להגיע למקום לקטיף עצמי. אפשר לקטוף במקום ורדים היישר מן הערוגה, גם ליהנות מפינת פיקניק וחנות משק שבה מוצעים ריבות, ליקר, נקטר פירות יער וכן פקאנים, ביצים אורגניות, שמן זית, שתילי פטל ותאנים ועוד.

 

  • משק ז"ק. איך מגיעים: נוסעים על כביש מספר 70. בצומת התשבי פונים לכביש 722 עד למושב שדה יעקב. שעות פעילות: א-ה' - 14:00-חושך, ו' -  09:00  עד כניסת השבת. שבתות וחגים - סגור. מחיר: 18 שקלים למבוגר, 12 לילד (ללא תשלום עד גיל 3). לפרטים נוספים: 9832539 - 04.

 

גם בגדרה יש קטיף פטל, בכניסה ליישוב, על שטח שגודלו כשבעה דונמים גדלים ששה זנים של פטל וגם תותי עץ ופיטנגו. הקטיף העצמי מתקיים מסוף חודש מאי עד אמצע יולי.

 

פטל, מחיר כניסה: 15 שקל למבגר, 10 לילד (גילאי 3-13). מחיר לק"ג פרי שלוקחים הביתה – 35 שקל. לפרטים: 5216341 - 050.

 

חזור למעלה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שד' רוטשילד 90. באוהאוס בתל אביב
צילום: איי פי
כרי דשא. אכסנייה מודרנית לצליינים
צילום: גילי סופר
צ'יפס. פאסט פוד הולנדי
המוזיאון הימי בחיפה. פיראטים ליום אחד
איקאה. מהעיצוב סקנדינבי שימושי ונקי
מומלצים