שתף קטע נבחר

שיראק רומז: נגיב לטרור - גם בנשק גרעיני

בנאום בביקור בבסיס צוללות אמר נשיא צרפת שארצו לא תירתע מלהגיב - גם בנשק גרעיני - נגד מדינה שתפעיל טרור על אדמה צרפתית. "מנהיגי מדינות שמשתמשים באמצעים טרוריסטיים נגדינו - לרבות אלה השוקלים להשתמש בדרך זו או אחרת בנשק להשמדה המונית - צריכים להבין שהם מציבים את עצמם מול תגובה נוקשה והולמת מצידנו"

התבטאות חסרת תקדים של נשיא צרפת ז'אק שיראק: בנאום בו הגן על העלויות הגדולות של תוכנית הנשק הגרעיני של צרפת, רמז שיראק כי ארצו תהיה מוכנה לשגר מתקפה גרעינית מכוונת נגד כל מדינה שתבצע התקפת טרור על אדמה צרפתית.

 

בנאום אמר שיראק שלפריז צריכה להיות האפשרות להגיב באורח קשה נגד מרכזי השלטון של מדינה עויינת ונגד "יכולותיה לפעול". את הדברים הוא אמר בנאום בעת ביקור בצפון מערב המדינה, שם מוצבות הצוללות הגרעיניות של צרפת.

 

"מנהיגי מדינות שמשתמשים באמצעים טרוריסטיים נגדינו - לרבות אלה השוקלים להשתמש, בדרך זו או אחרת, בנשק להשמדה המונית - צריכים להבין שהם מציבים את עצמם מול תגובה נוקשה והולמת מצידנו. תגובה כזו יכולה להיות קונבנציונלית. היא יכולה גם להיות מסוג אחר", אמר שיראק, מבלי לנקוב בשמה של אף מדינה.

 

שיראק אמר שכל ארסנל הנשק הגרעיני של צרפת תוכנן להתאים לאסטרטגיה הזו, ועוצמתם של כמה מהראשים הגרעיניים הנמצאים על טילים בצוללות צרפתיות, הופחתה לצורך פגיעה מכוונת.

 

הייתה זו הפעם הראשונה בה שיראק קושר באופן כה ברור בין תגובה גרעינית לטרור, אם כי הוא לא ציין כל איום ספציפי המופנה נגד צרפת.

 

"נגד מעצמה אזורית, הבחירה שלנו לא תהיה בין חוסר-מעש או השמדה טוטאלית", אמר. "הגמישות ויכולת התגובה של הכוחות האסטרטגיים שלנו תאפשר לנו להגיב ישירות נגד מרכזי הכוח ויכולותיה (של אותה מדינה) לפעול".

 

קריאות לצימצום תקציב הביטחון

 

חמש מדינות בעולם חברות במועדון הרשמי של המעצמות הגרעיניות - ארצות הברית, רוסיה, בריטניה, סין וצרפת - כולן חברות קבועות במועצת הביטחון של האו"ם. מלבדן ישנן מדינות נוספות המחזיקות בנשק גרעיני והוכרו על ידי הארגונים הבינלאומיים ככאלה - דוגמת הודו ופקיסטן. כמו כן, ישנן מדינות שמוכרות כבעלות נשק גרעיני אך לא באופן רשמי - דוגמת ישראל.

 

על פי מידע באתר האינטרנט של NTI - ארגון פרטי הפועל לצימצום התפשטות הנשק הגרעיני בעולם - צרפת הפחיתה מאוד את כמויות הנשק הגרעיני שברשותה אחרי נפילת מסך הברזל, והיא מחזיקה כיום בכ-350 ראשי קרב גרעיניים. יש ברשותה 60 מפציצים מדגם מיראז 2000N, ארבע צוללות לשיגור טילים גרעיניים (המונעות בכוח גרעיני) וגם מטוסים המסוגלים לשגר נשק גרעיני המוצבים על נושאות מטוסים.

 

צרפת ביצעה כ-200 ניסויים גרעיניים בין השנים 1960 ועד הניסוי האחרון ב-26 בינואר 1996, רובם באיים באוקינוס הפסיפי ובמדבר סהרה. צרפת צפויה להקצות 3.3 מיליארד אירו על הנשק הגרעיני שהיא מחזיקה השנה, כעשירית מתקציב הביטחון שלה.

 

על רקע זה, ולאור השינויים בזירה העולמית מאז תום המלחמה הקרה, התגברו קריאות בצרפת באשר לתכלית של החזקת תוכנית נשק גרעינית יקרה כל כך. ממשלתו של שיראק נתונה תחת לחצים לקצץ בהוצאות הביטחון כדי לצמצם את הגירעון בתקציבה, כפי שדורש האיחוד האירופי. "לביטחון המדינה שלנו ולעצמאותה יש מחיר", אמר שיראק בנאום.

 

וברקע - המשבר עם איראן

 

דבריו של שיראק נאמרים על רקע המשבר המחריף והולך בין מדינות המערב ואיראן, שמסרבת לחדול מפעילות גרעינית ומחקר בתחום העשרת האורניום.

 

איראן טוענת שיש לה הזכות המלאה להחזיק בטכנולוגיה גרעינית לצורכי שלום - הפקת חשמל למשל. בארצות הברית ובישראל משוכנעים שהתוכנית הגרעינית האיראנית הגלויה נועדה להסתיר תוכנית חשאית לפיתוח נשק גרעיני, ושתוכנית זו צוברת תאוצה.

 

בישראל ובארצות הברית - ולאחרונה גם בקרב מדינות נוספות - מתגברת ההערכה שביום בו תחזיק איראן במעגל דלק גרעיני עצמאי, לא ניתן יהיה לעצור אותה מלהסיט את מאמציה למישור הצבאי.

 

בסוף דצמבר התייחס הרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ, לסוגיה זו, והעריך שאיראן תגיע ליכולת גרעינית בתחילת העשור הבא.

מקור בשירות הביון הגרמני אמר היום כי הוא מאמין שאיראן רחוקה לפחות שלוש עד ארבע שנים מפצצה גרעינית.

 

לעומת זאת, בסקירה החצי-שנתית העריך ראש המוסד, מאיר דגן, ש"אם לא תהיה הפרעה קיצונית... האיראנים יגיעו לעצמאות טכנולוגית בתוך מספר חודשים...".

 

ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי אמר כי מן הרגע בו יהיה הכור הגרעיני בנתאנז מוכן לפעילות העשרה, מדובר ב"חודשים ספורים" בלבד עד שתוכל טהרן להגיע לפצצה, עמדה לה שותפה גם ארצות הברית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
איום מרומז. שיראק נואם
צילום: איי פי
מומלצים