שתף קטע נבחר

יחימוביץ' בכנס הרצליה: "אתם מסלול עוקף כנסת"

בנאומה בכנס הרצליה מחתה מועמדת העבודה לכנסת על עצם קיום הכנס וכינתה אותו "מסלול עוקף כנסת" ש"מתקיים בחסות בעלי הון". נאומה עורר סערה וגל של קריאות ביניים. הסבירה: "אני כאן כי אני מגיעה גם למקומות שבהם דעתי אינה מקובלת"

סערה בכנס הרצליה: מועמדת מפלגת העבודה לכנסת, שלי יחימוביץ', הגיעה אחר הצהריים (יום ב') לנאום בכנס הרצליה, במושב הנוגע לשחיתות ציבורית, אך בחרה לפתוח את נאומה במתקפה על קיום הכנס עצמו. "עצם הכינוס הזה בעייתי כי הוא מסלול עוקף כנסת ודמוקרטיה. דיון שמתכנס בחסות בעלי הון שלא נבחרו זה דיון בעייתי", אמרה יחימוביץ'.

 

לדבריה, "ראש ממשלה צריך לבוא ולהצהיר על שינוי מדיניות בפני הכנסת... אני סבורה שכנס זה הוא במה עוקפת כנסת, הממונת על ידי בעלי הון. אני נמצאת כאן מכיוון שאני מגיעה גם למקומות בהן דעתי אינה מקובלת".

 

אמירותיה של יחימוביץ' עוררו גל של קריאות ביניים. בכנס עצמו, המכונס זו השנה השישית, נואמים בנושא המדיני, הביטחוני והכלכלי בכירים מכל רחבי הקשת הפוליטית ומכל עמדות המפתח במשק ובכלכלה. גם שלושת המועמדים לראשות הממשלה הוזמנו לנאום - ונענו. אתמול נאם מועמד הליכוד לראשות הממשלה, בנימין נתניהו. הערב צפוי לנאום מועמד העבודה עמיר פרץ, ומחר ינאם אולמרט, ממלא מקום ראש הממשלה.

 

אויבי הדמוקרטיה: עוני ובערות

 

יחימוביץ' הטיחה ביקורת באמצעי תקשורת על הצנזורה העצמית שלהם. "עיתונאי במעמד כלכלי כל כך רופף יעשה כל מה שאדוניו ירצה ממנו וזאת סכנה עצומה לדמוקרטיה", אמרה וכאן דווקא זכתה למחיאות כפיים. דבריה של יחימוביץ' הופרעו על ידי ח"כ לשעבר אלי גולדשמיט, היום איש עסקים העובד עם חברות פרטיות גדולות. "עבדת במוסד של בעלי הון וזה לא הפריע לך מעולם", הטיח בה. יחימוביץ' בתגובה ציינה כי דווקא טיפלה בנושא במסגרת עבודתה.

 

בהמשך התריעה גם מפני חזרת העבדות, זאת באמצעות חברות הקבלן וחברות כוח האדם. "העובדים הפכו כסף עובר לסוחר. יש יותר מדי כוח לבעלי ההון ופחות מדי כוח לעובדים ולבני התמותה הרגילים. עודף כסף גם הוא סכנה לדמוקרטיה", אמרה.

 

"דו"ח העוני היום - מראה שעדיין איננו דמוקרטיה. אויבה הגדול ביותר של הדמוקרטיה הם העוני והבערות", הוסיפה. יחימוביץ' תקפה גם את ממלא מקום ראש הממשלה אהוד אולמרט, על כך שמשך את תביעת הדיבה שלו כנגד ידיעות אחרונות, בפרשת דודי אפל.

 

"יש אצלנו בלבול גדול בין האשמה פלילית לשחיתות ציבורית. אם אדם לא הועמד לדין - זה לא הופך אותו ללא מושחת ציבורית", אמרה יחימוביץ'. "אנשים כאלה, שיש רבים מהם מקדימה, רוצים משטרה חלשה, פרקליטות חלשה. זה משרת אותם. נוצרה תחושה שאין פה רצון של ממש לטפל בשחיתות. נוצרה תחושה שאנו מבקשים מהפוליטיקאים שיביאו לנו את הסחורה וכך נשכח להם את השחיתות", אמרה יחימוביץ.

 

גולדשמיט תקף: מותר להגיד הכל על בעלי ההון?

 

אלי גולדשמיט שדיבר אחריה האשים אותה בהסטה לשנאה נגד בעלי ההון. דברים שכמובן עוררו את חמתה של יחימוביץ' שהכחישה. גולדשמיט המשיך ואמר: "מותר להגיד הכל על בעלי הון, אך צריך להגיד את האמת וקל מאד לומר דברים כשיש לך מיקרופון וארבע דקות ביום שישי מול המדינה".

 

חבר הכנסת לשעבר יוסי שריד נשא דברים שעוררו מחיאות כפיים סוערות בקהל ואמר כי הנורמות המוסריות בישראל מידרדרות והולכות. שריד גם תקף את ההליך המשפטי במסגרתו מחפשים יסוד נפשי לאישי ציבור העוברים על החוק ואמר: "אני מקנא. מעולם לא העניקו לי שימוע. מעולם לא באה המשטרה לשלוח אותי לתחנות שלה, ובגלל זה הגעתי למה שהגעתי - ללא כלום. לעומת זאת כל מי שיוצא מחדר החקירות הוא לכאורה מזוכה מחוסר ראיות הוא נכנס לרשימת המועמדים המובילים לראשות הממשלה. האם זה תנאי הכרחי? בישראל אין משפט ציבורי בעניין השחיתות".

 

חבר הכנסת ח"כ גדעון סער התייחס בדבריו אל הנושא של האקטיביזם השיפוטי של בית המשפט העליון ואמר: "כשמתייחסים לאקטיביזם צריכים לשאול את עצמנו האם מי שתומך באקטיביזם שמקדם ליברליות יתמוך גם באקטיביזם שיפוטי שמרני בסוגיות כמו דת ומדינה, זכויות של הומוסקסואלים ונושאים נוספים. אקטיביזם שיפוטי אפשר לקבל כשיש בית משפט פלורליסטי. אקטיביזם הוא אפשרי כשיש פלורליזם גם על נושא אקטיביזם וכשיש התנגדות בין שתי דעות גם בסוגיית אקטיביזם עצמה". סער אמר כי יש צורך לבצע רפורמות בתוך המערכת הפוליטית - אחת מהן היא העברת נושא הסרת החסינות של חברי הכנסת אל מחוץ לכנסת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי פורת
עוקץ כנסת. יחימוביץ' בהרצליה
צילום: אורי פורת
מומלצים