שתף קטע נבחר

לרגל 20 שנה לווירוס הראשון: מילון הווירוסים השלם

איך גרמה האהבה נזק של 10 מיליארד דולר, מיהי החשפנית מליסה, למה רשות הדואר הטייוואנית חזרה לעבוד עם עיפרון ונייר, מי הקטין שפרס של רבע מיליון דולר הוצע על ראשו, ואיך מיכלאנג'לו קשור לכל הסיפור? לרגל יום ההולדת ה-20 לווירוס המחשבים, קבלו את מילון הווירוסים

"אני אוהב אותך"

 

שלוש המילים הרומנטיות ביותר בכל שפה הפכו בתחילת מאי 2000 לסיוט של כל משתמש מחשב באשר הוא. התרגיל היה פשוט עד כאב: הודעות הופיעו בתיבות דואר של גולשים עם הכותרת המנצחת I Love You. הגולשים, ובעיקר הגולשות, נפלו בפח הכותרת המפתה והקליקו על המכתב.

 

התגובה היתה הרסנית: התולעת החלה לשכפל את עצמה ולהעביר הודעות לגולשים אחרים, להרוס קבצים על המחשב ולגנוב סיסמאות. כותב הווירוס אותר והתגלה כעובד בנק משועמם מהפיליפינים, שכנראה ניסה להרשים את החברה שלו.

 

10 מיליארד דולר עלתה התולעת הזו לארגונים ברחבי העולם, בעיקר בשל קריסת

שרתי דואר שהוצפו במכתבי אהבה. עד היום היא נחשבת לתולעת שגרמה את הנזק הכספי הגדול ביותר. אהבה זה בהחלט כואב.

 

אנטי וירוס

 

תוכנות האנטי וירוס של היום מתגאות בזיהוי עשרות אלפי וירוסים שונים, אך למעשה רוב הווירוסים הם "וירוסי מעבדה" שמעולם לא ראו אור צג. רק כמות קטנה מאוד של וירוסים מצליחה לעשות את דרכה לאינטרנט ולתקוף מחשבים. כיום מתמקדות התוכנות בהגנה כוללת למחשב ומציעות רכיבים כמו פיירוול ומסנני דואר זבל.

 

בלאסטר

 

התולעת הראשונה שהציצה מהחור שלה וקיבלה תולעת בראש בחזרה. בלאסטר החלה את דרכה בעולם המחשבים באוגוסט 2003, הידוע בכינויו "אוגוסט השחור", שבו נפוצו תולעים חדשות לכל עבר מדי כמה ימים. התולעת ניצלה פירצת אבטחה ב-Windows וכיוונה מחשבים לתקוף את אתר העדכונים של מיקרוסופט.

 

החברה שיתקה את האתר מבעוד מועד, אך העזרה הגיעה מכיוון בלתי צפוי: ברחבי האינטרנט החלה להתפשט תולעת נגד בשם וולצ'יה, שלמרבה ההפתעה הסירה את בלאסטר מהמחשבים הפגועים ותיקנה את הפירצה, כל זאת ללא ידיעת המשתמש.

 

חברות האנטי וירוס המופתעות, שראו כיצד פרנסתן נגזלת מהן לאור יום, מיהרו להכריז שהתולעת החדשה עלולה להזיק גם היא, ועדיף להשתמש בתוכנות מוכרות. אבל דבר נפל בעולם התולעים, וכיום חברות שונות מפתחות תוכנות שאמורות להפיץ תולעים טובות כדי לתקן פגיעות בזמן אמת.

 

היסטריה

 

בכל הקשור להתגוננות ממזיקי מחשב, אמצעי התקשורת ההמוניים מציעים לרוב קוקטייל של בורות, פרנויה ואמונות אינדיאניות עתיקות.

 

וירוסים לא יכולים להרוס את העולם (עדיין), הם בדרך כלל לא עוברים מאדם לאדם, ובסופו של דבר - הם לא יותר מתוכנות. סגרתם את המחשב, הרגתם את כולם.

 

במקרים הקיצוניים של התקפות שונות באינטרנט, הדבר היחיד שהרגישו הגולשים הוא האטה בגלישה או במשלוח דואר אלקטרוני. בטח לא משהו שיכול להרים כותרת של מהדורת חדשות.

 

וירוס

 

מי לא יודע מה זה לחטוף וירוס באמצע החורף? זה מפיל אותך למיטה, גורם לך להסתובב עם כאבי ראש, ואת תופעות הלוואי שלו מגלים שבועות אחר כך. אנחנו מדברים, כמובן, על וירוס מחשבים שגיליתם במחשב, כמה דקות לפני שאתם עומדים להגיש את התזה.

 

הווירוס הראשון התגלה בינואר 1986 וזכה לכינוי Brain (המוח) כיוון שמצאו את המילה בתוך הקוד של הווירוס. התברר שמאחוריו עומדים צמד אחים פקיסטנים, שהיו מעוניינים לקדם את העסק שלהם ובטעות יצא להם וירוס.

 

ירושלים

 

באוקטובר 1987 אותר בירושלים וירוס חדש, שזכה מיד לכינוי "ירושלים". הווירוס תוכנן כך שכל יום שישי ה-13 הוא מוחק כל תוכנה שרצה על המחשב. הוא נחשב לאחד הפופולריים ביותר בתחילת שנות ה-90, עד

שהגיעה Windows ובישרה על עתיד חדש בווירוסים.

 

MyDoom

 

הגורל של התולעת MyDoom הפגיש אותה עם גורל משתמשי המחשב האומללים בינואר 2004. למעשה, עד היום MyDoom מחזיקה בשיא המפוקפק של התולעת בעלת קצב ההתפשטות המהיר ביותר. מטרתה היתה לשלוח הודעות דואר זבל מהמחשבים המותקפים, כדי לעזור ליוצריה לגרוף רווחים קלים בזכות אותם גולשים שמתפתים לקנות ויאגרה ב-1.99 דולר.

 

בנוסף, היא תקפה את אתר האינטרנט של חברת התוכנה SCO. ב-1 בפברואר 2004 תקפו מיליון מחשבים נגועים בתולעת את האתר שלה בהתקפה המשולבת הגדולה ביותר שידעה האינטרנט עד כה.

 

למרות פרס של רבע מיליון דולר על ראשו של מפתח התולעת, הוא לא נתפס עד היום. חברת SCO נאלצה לרשום את האתר שלה תחת שם אחר, והתולעת עצמה עדיין מסתובבת ומציצה מדי פעם.

 

מיכלאנג'לו

 

אמן מפורסם מאוד שהפך לווירוס מפורסם לא פחות. הווירוס הקטלני הופיע בתחילת שנות ה-90 ותפס את תשומת לבה של התקשורת העולמית, לאחר ששני יצרני מחשבים הודיעו כי מכרו בטעות מחשבים חדשים שהווירוס מותקן בתוכם.

 

ההיסטריה גרמה לזינוק חד במכירות תוכנות האנטי וירוס מחשש שהווירוס יתקוף בשישה במרץ, יום הולדתו של האמן. הווירוס תוכנן להשמיד את כל תוכן הדיסק הקשיח, אבל, כרגיל, התקשורת יצאה קטנה: באותו יום הותקפו רק כ-20,000 מחשבים בעולם, הרבה פחות מהמיליונים שלהם ציפו.

 

מליסה

 

תולעת חושפנית במיוחד שהופיעה במרץ 1999 והחלה להתפשט בקצב מסחרר. עם הפעלתו, הווירוס שלח לכל החברים שלכם רשימה של 80 אתרי פורנו, שנהנו, כמובן, מביקוש חסר תקדים.

 

שורת הנושא של הודעת הווירוס היתה: "הודעה חשובה מ..." ולאחריה נרשם שם החבר, שכמובן הושתל על ידי הווירוס. אף אחד לא היה יכול להתעלם מהודעה כזו.

 

כותב הווירוס, אמריקני בן 31, נתפס והורשע בגרימת נזק של 80 מיליון דולר לעסקים בארה"ב. אחת השמועות גורסת, כי מליסה היתה חשפנית שממנה קיבל את ההשראה לשם התולעת.

 

Sasser

 

תולעת שהופיעה באפריל 2004 וניצלה פירצה ברכיב של Windows. ה-Sasser השתוללה כמשוגעת: היא גרמה לשיתוק סוכנות הידיעות הצרפתית, למשל, והביאה לביטולי טיסות בחברת דלתא אייר האמריקנית. חברת ההשקעות גולדמן סאקס נאלצה לסגור את משרדיה למספר שעות, ורשות הדואר הטייוואנית חזרה לעבוד בעיפרון ונייר לאחר המתקפה.

 

מיקרוסופט, נבוכה מהפרשה, הציעה בצעד חסר תקדים פרס בסך רבע מיליון דולר על ראשו של כותב הווירוס, והיה מי שקטף אותו: החקירה הובילה לסוון ג'אסשן, בן 18 מעיירה קטנה בדרום גרמניה. שני חבריו הטובים הלשינו עליו תמורת הכסף. הוא הודה מיד בכתיבת Sasser וכן וירוס נוסף שהתגלה בעבר, ונידון למאסר על תנאי, כיוון שכתב את שניהם בזמן שהיה קטין.

 

תולעת

 

האחות המשוכללת של וירוס המחשב. בעוד וירוס מדביק תוכנה והופך לחלק ממנה, תולעת משכפלת את עצמה ולא דורשת שום קובץ נוסף כדי להשתולל ולהרוס מחשבים.

 

רוב התולעים המוכרות היום מועברות באמצעות הדואר האלקטרוני. הקצב המסחרר של דואר אלקטרוני בשילוב עם היכולת להתרבות באופן עצמאי הופכים את התולעת לכלי קטלני במיוחד. לא צריך לחכות שתעבירו את הדואר למישהו כדי לפעול - היא כבר תעביר את עצמה לבד.

 

התולעת הראשונה פותחה ב-1988 על ידי סטודנט אמריקני, ומאז זכה עולם האינטרנט להכיר מקרוב את כל המשוגעים המשועממים בכדור הארץ שהחליטו להנציח את עצמם בתולעת מקורית. התולעים ההרסניות ביותר היו לא מורכבות בעליל, ופשוט ניצלו את הפירצה הנכונה בזמן הנכון. למעשה, כיום רוב הפגיעות במחשב הן מתולעים או מתוכנות ריגול שונות ומשונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Sasser. משתקת
MyDoom. בעלת קצב ההתפשטות המהיר ביותר
צילום: איי פי
ג'פרי לי פרסון. מפתח Blaster
צילום: איי פי
מומלצים