שתף קטע נבחר

עובדת זרה בבית הח"כ א-סאנע: הפכתי למשרתת

עובד סיעודי המגיע למשפחה אמור לטפל בנזקק שבזכותו מונפקת אשרת העבודה - אולם במקרה של משפחת א-סאנע, מלי הפכה לעוזרת בית במשרה מלאה, 14 שעות ביום, 7 ימים בשבוע. היא הובאה כמטפלת סיעודית עבור אמה של גברת א-סאנע, אולם בפועל ראתה אותה לדבריה רק פעם אחת בכל אותה תקופה. בינתיים שירתה את יושבי הבית. המשפחה לא מסרה תגובה לטענות

"האמא גרה בערד ולא עבדתי איתה, אלא עם המשפחה. ניקיתי את כל הבית הגדול. כל יום עשיתי חמישה קילוגרם כביסה, בישלתי לשישה אנשים וקיבלתי את כל האורחים הרבים שהגיעו. הייתי צריכה לבשל מגלובה לכל האורחים, ובשישי-שבת לפעמים היו מגיעים מאה אורחים שישבו על הרצפה, והייתי צריכה להגיש להם קפה ותה". כך סיפרה אתמול (ב') ל-ynet סוורנה מלי, עובדת מסרי לנקה שהובאה לעבוד בביתו של ח"כ טאלב א-סאנע.

 

בעוד קשישים ונכים רבים מחכים לאישור מיוחד על מנת לקבל עובד זר סיעודי מביטוח לאומי, בבית משפחתו של חבר הכנסת טלב א-סאנע ישנה מטפלת, אך אין מי שבאמת נזקק לה.

 

עובד סיעודי המגיע למשפחה אמור לטפל בנזקק שבזכותו מונפקת אשרת העבודה - אולם במקרה של משפחת א-סאנע, מלי הפכה לעוזרת בית במשרה מלאה. היא הובאה עם אשרת עבודה עבור אמה של גברת א-סאנע, אולם בפועל מלי טוענת שראתה את הקשישה רק פעם אחת בכל אותה תקופה.

 

ממכתב תלונה ששלחה עורכת הדין רחלי אידילביץ' מסניף באר שבע של "קו לעובד" למשרד התמ"ת עולה כי מלי הועסקה בביתו של חבר הכנסת א-סאנע עם אשרת עבודה שהונפקה על שם אם אשתו. במכתב נטען כי מלי לא קיבלה את זכויותיה הסוציאליות, לרבות שכר החודשיים האחרונים. עורכת הדין אידילביץ' דרשה את התערבותם של משרד התמ"ת ואף שלילת היתר העסקה.

 

"המשפחה נחמדה אבל הם לא נתנו לי את הכסף שלי", מסבירה מלי. "שנה שלמה עבדתי שם. זה היה מאוד קשה ולא יכולתי להמשיך, אז פשוט עזבתי. אם הייתי ממשיכה לעבוד שם הייתי מתה. יותר מארבע עשרה שעות בכל יום – משש וחצי בבוקר עד שמונה וחצי בערב. יש להם חמישה ילדים שצריך להאכיל ולהלביש. הם ילדים מאוד נחמדים אבל זה קשה, שבעה ימים בשבוע בלי חופש".

 

עו"ד אידילביץ' אמרה כי "אנחנו מכירים את התופעה בה עובדת סיעוד מגיעה למשפחה על ויזה של נזקק, לאחר שהמשפחה מגישה בקשה מפורטת לקבלת ההיתר. בפועל ישנם עובדים זרים המשמשים כאופרים ובעבודות משק בית. יש כאן ניצול של כספי ביטוח לאומי ואף ניצול של העובדת, שהשתכרה בפחות משכר מינימום ולא תוגמלה על השעות הנוספות".

 

לדבריה, "שלחתי תלונה למשרד התמ"ת ואנחנו מתכוונים לעקוב אחר הנושא. קבעתי עם גברת שפא א-סאנע מספר פגישות אך היא לא הגיעה".

 

בין עורכת הדין אידילביץ' לבין שפא א-סאנע, אשתו של חבר הכנסת טלב א-סאנע התקיימה תכתובת בנושא. במסמך מדצמבר 2005 שהגיע ל-ynet השיבה הגברת א-סאנע כי: "אשרת העבודה אכן הונפקה על שם אמי שהתגוררה אצלי בבית, ושמרשתך טיפלה בה".

 

עוד כתבה הגב' א-סאנע כי "מאחר והעובדת עזבה ללא שום הודעה מוקדמת, למרות חובתה על פי החוק להודיע שבועיים מראש על רצונה לעזוב הסכום ינוכה משכרה. יחד עם זאת אשמח לשלם לה עבור דמי חופשה, דמי הבראה והשכר המגיע לה בעבור עבודתה".

 

"אלמלא מרשתך ברחה, פשוטו כמשמעו היתה מקבלת את המגיע לה על פי החוק ללא התערבותו של גורם נוסף", הוסיפה אשתו של הח"כ.

 

עד פרסום הכתבה לא התקבלה כל תגובה נוספת ממשפחת א-סאנע למרות פניות חוזרות ונשנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ח"כ א-סאנע
צילום: גיל יוחנן
מומלצים