שתף קטע נבחר

 

דרישה להחמיר בעונש החייל שהרג בריטי

סמל תייסיר אל-הייב הורשע בהריגתו של פעיל השלום הבריטי טום הרנדאל בשנת 2003 ברפיח ונדון לשמונה שנות מאסר. כעת מערערת הפרקליטות הצבאית ודורשת להטיל עליו 20 שנות מאסר

הפרקליטות הצבאית ביקשה הבוקר (יום ג') מבית הדין הצבאי לערעורים להחמיר בעונשו של חייל צה"ל, סמל תייסיר אל-הייב, שהורשע בהריגתו של פעיל השלום הבריטי טום הרנדאל בשנת 2003 ברפיח. אל-הייב נידון לשמונה שנות מאסר, והפרקליטות מבקשת כעת לגזור עליו 20 שנות מאסר.

 

התביעה, בראשות רב-סרן רונן שור, ציינה בבקשתה כי במקרה הזה יש לגזור על החייל את העונש המירבי. "יש כאן אדם שמת, יש לו משפחה והוא לא יחזור לחיים", הסביר שור. "יש מקרים בהם יש למצות את הדין". שור טען גם כי מדובר במקרה הדומה להריגת הצעיר בקניון בבת-ים, עליה נגזר החודש עונש של 20 שנות מאסר. לדבריו, "במקרה המדובר לא היה שום קינטור מצד הקורבן, הוא לא איים על החייל והירי היה ללא סיבה". 

 

התביעה גם דחתה את הטענה לפיה מדובר בחייל בעל נתונים אישיים נמוכים, וכי יש לצה"ל אחריות בעניין כיוון שהציב אותו בעמדה רגישה באזור לחימה. "יש כאן מגמה של הנאשם להטיל אחריות על אחרים ולהשתמט מאשמה", טענה התביעה. "בפועל מדובר בחייל מצטיין שהיה בעשרות מבצעים וניהל פעילויות בקור רוח".

 

סנגוריו של אל-הייב, עורכי הדין סרן עידן פסח ויריב רונן, ביקשו מנגד להפחית את העונש ולהעמידו על שלוש שנים. לטענת ההגנה, בפסק הדין נפלו כשלים וממילא העונש שהוטל על מרשם הוא הכבד ביותר שהוטל על חייל בעבירת הריגה בגזרת לחימה.

 

"אנו נלחמים על חפותו של הנאשם וסבורים למרבה הצער כי כלל הגורמים ירו את היריה ורק לאחר מכן סימנו את המטרה על גבי הנאשם", אמרו עורכי הדין. "העונש שהוטל חריג בחומרתו ואסור לשכוח שמדובר בארוע צבאי לחלוטין, שהיה בגזרה החמה ביותר בה פעל צה"ל".

 

אל-הייב, שריצה כבר 26 חודשי מאסר, הגיע לבית הדין במצב רוח מרומם. "אני אופטימי", אמר ל-ynet. "ברור שאם כל הארוע הזה היה מתרחש בתל-אביב היתה סיבה להאשים אותי, אבל זה היה בציר פילדלפי, האזור הכי מסוכן עם הכי הרבה ארועי ירי. איפה שהיו המון מבצעים, איפה שנפצעו חברים שלי. אני לא עשיתי שום דבר כאזרח, אלא פעלתי כחלק מצה"ל".

 

"ירייה פושעת לעבר אדם תמים"

 

הרנדאל נורה בראשו במהלך הפגנה, בשעה שניסה להגן בגופו על ילדים פלסטינים שנקלעו לקו האש. מאז פציעתו לא שבה הכרתו והוא מת מסיבוך של דלקת ריאות.

 

הרכב השופטים בראשות אב בת הדין, אלוף-משנה ניר אבירם, כתב אז בהחלטתו: "בשרתו כמפקד מגדל שמירה בציר פילדלפי ברפיח בימים של לחימה, ירה למרחק ירייה בודדה, לא נחוצה. ירייה פושעת לעבר אדם תמים. תשעה חודשים של סבל עברו על אותו אדם, שנפגע מהירי אנושות במוחו, סובל מדלקת ריאות מתמשכת ומטופל בימיו האחרונים דרך קבע בתרופות הרגעה עד שהגיעו חייו לקיצם".

  

השופטים קבעו בהחלטתם ש"הנאשם בדה מערכת כוזבת של אירועים על מנת להעלים מעשיו ולהרחיק עצמו מהאחריות לירי ולתוצאותיו". בגזר הדין ציינו השופטים את חומרת מעשיו של אל-היב, שנוגדים את ערכי צה"ל ומעל כולם נוגדים את הערך העליון של קדושת החיים והגוף.

  

הפרקליטה של פיקוד הדרום, סגן-אלוף ז'נה מודזגברישווילי, אמרה בשעתו ל-ynet: "מדובר בעונש הכבד ביותר שהוטל על חייל הן באירועי האינתיפאדה והן בעבירה של הריגה. לאחר שאקרא את גזר הדין לעומק ואבחן את השיקולים שהנחו את בית הדין אשקול אם להגיש ערעור". אמו של הפעיל, ג'וסלין, אמרה כי "שמונה שנות מאסר הן עונש קל, אם לוקחים בחשבון את החוק הבינלאומי".

 

האם אמרה ל-BBC כי המשפחה שוקלת תביעה אזרחית בפרשה. "מההתחלה נתקלנו בחוסר רצון להגיע לאמת. ללא כל ספק גזר הדין הזה מביא לסיום של הפרשה מבחינה משפטית, אולם מנקודת מבט אישית אני לא חושבת שאני מאמינה במושג של סיום. אני בטוחה שהעניין הזה יימשך לתמיד". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
תייסיר אל-הייב
צילום: איי פי
צילום: איי פי
טום הורנדאל
צילום: איי פי
מומלצים