שתף קטע נבחר

מנכ"ל הביטוח הלאומי: כשלנו בהגנה על חלשים

הד"ר יגאל בן-שלום, מנכ"ל הביטוח הלאומי ומי שממונה על רווחתן של השכבות החלשות בחברה, מודה הערב בפה מלא בכישלון כלכלת נתניהו. לדבריו, הקיצוצים בקצבאות הם "הסיבה לכך שבשנים האחרונות אנו עדים לעליה באלימות ועוני". בכנס באוניברסיטת חיפה הסביר: "יש תפיסה שעלייה בצמיחה תסדר את הכל. אנחנו יודעים בוודאות שזה לא יקרה"

"המערכת החברתית בישראל כשלה בשנים האחרונות בהגנה על האוכלוסיות החלשות. יש נפגעים בשטח, ויש צורך בשינוי מדיניות". את המשפט הזה לא אמר פוליטיקאי, לא איש ציבור, ולא איש אקדמיה. הדובר הוא לא אחר מאשר מנכ"ל הביטוח הלאומי, הד"ר יגאל בן שלום, שדיבר היום (ג') בכנס שהתקיים באוניברסיטת חיפה.

 

בן שלום תקף במילים חריפות את המדיניות הכלכלית שהובלה בשנים האחרונות בידי נתניהו ובתמיכת שרון. לדבריו, אכן היה בשנים האחרונות צורך בצמצום משמעותי של ההוצאה הציבורית, אולם למרבה הפרדוקס, עיקר נטל הקיצוצים נפל על הנושאים החברתיים ועל האוכלוסיות החלשות.

 

"זו הסיבה לכך שבשנים האחרונות אנו עדים לעליה בהיקף התופעות החברתיות הקשות של אלימות ועוני", טוען בן שלום. "כמו כן אנו עדים לגידול בהיקף התערבותם של גורמים התנדבותיים בתחומי הרווחה והחינוך, מבלי שהגורמים המקצועיים המופקדים על נושאים אלה מכוונים את היעדים, העדיפויות והצרכים", הוסיף.

 

ד"ר בן שלום ציין כי מדיניות הממשלה גרמה לגידול בפערים בין השכבות החלשות והחזקות בישראל. "בשם הרצון להגדיל את הצמיחה במשק הוקטן נטל המס והקצבאות קטנו. ההכנסה הפנויה של העשירונים העליונים גדלה, בעוד שהכנסתם הפנויה של העשירונים התחתונים, שלא מגיעים לסף המס - נשארה בעינה ואף ירדה.

 

"בנוסף", ציין מנכ"ל הביטוח הלאומי, "קוצצו הקצבאות השונות בהיקף של למעלה מ-15 אחוז.

 כיום יש מאות אלפי אזרחים שקיצצו להם את הקצבאות, והם לא נהנים מהקטנת המס, דבר הגורם להרחבת הפערים בחברה ולגידול בעוני".

 

צמיחה לא מסדרת הכל

 

הד"ר בן שלום הביע תקווה ש"הממשלה הבאה תבין שיש צורך בשינוי ותיתן לאנשים מהתחום החברתי להוביל את המדיניות החברתית, לצידם של אנשי הכלכלה. זאת במקום שאנשי הכלכלה יובילו לבדם את המדיניות". לדבריו, "התפיסה כיום היא שצריך להוביל את כל המדינה במדדים של צמיחה ואז הכול יסתדר, אבל אנחנו יודעים בוודאות שזה לא יקרה. אם עוסקים רק במדדים של צמיחה, כל השאר לא יסתדר מאליו. אם לא יהיה שינוי, אנחנו צפויים להידרדרות של המצב עוד יותר בשנים הקרובות", התריע.

 

בן שלום הדגיש כי בסמכותו של ראש ממשלה לשנות סדרי עדיפויות בתקציב, מבלי לפגוע ביעדיו, בהיקף של לפחות שני מיליארד שקלים בשנה. "אני מקווה שראש הממשלה הבא יעשה זאת, ויכתיב למערכת הכלכלית עדיפות עליונה להשתמש בסכום זה, לפחות, בכל שנה לרווחת השכבות החלשות בחברה הישראלית".

 

הד"ר

 בן שלום אמר הערב ל-ynet כי יציע לראש הממשלה הבא להקים ועדת שרים מיוחדת לענייני חברה "שתהיה לה השפעה על התקציב ומשאבים. אחרת אנחנו מדברים ומדברים ולא קורה דבר".

 

הכנס באוניברסיטת חיפה, שנערך תחת הכותרת "מגמות חדשות בעיצוב המדיניות החברתית בישראל", עסק בנושאים חברתיים-כלכליים. בין היתר נדונו בו תפיסות ועמדות כלפי עוני בארץ ובעולם, התמודדות עם תופעת ההתעללות וההזנחה של זקנים, אבטלה ועוד. לבד מד"ר בן שלום, השתתפו בו מומחים לעבודה סוציאלית, בהם חתן פרס ישראל, הפרופסור אברהם דורון, חתן פרס ישראל, ונציגים ממשרדי הרווחה והאוצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן שלום. "כשלנו"
צילום: חיים הורנשטיין
נטל הקיצבאות (אילוסטרציה)
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: ג'רמי פלדמן
הפערים מתרחבים (אילוסטרציה)
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים