שתף קטע נבחר

עכשיו העונה לאכול אפונה - 3 מתכונים טעימים ובריאים

האפונה היבשה זולה, זמינה ועממית, גדושה בוויטמינים, עשירה במינרלים, ואפילו טעימה. אז תנו לה את הכבוד המגיע וקבלו שלושה מתכונים

בספר המדליק "זן ואמנות אחזקת האופנוע" מסביר המחבר שיש אנשים שמסתכלים על אופנוע ורואים "אופנוע", ולעומתם יש אנשים כמוהו, שמסתכלים על אופנוע ורואים את חלקיו. גם באוכל, יש אנשים שמסתכלים על תבשיל ורואים אותו בשלמותו, ויש אחרים הנהנים מהמרכיבים הבודדים שבמוצר הסופי. אם תתייחסו למרכיבים הבודדים בתבשיל שלכם, לא תרצו לאכול "חומרי טעם וריח", "חומרים מעכבי חימצון" ו"מתחלבים". לכו על החומרים הבסיסיים והתייחסו אליהם יותר בכבוד, ואולי אפילו ביצירתיות. קחו למשל את האפונה היבשה. היא פשוטה, זולה, זמינה, עממית, גדושה בוויטמין B וחומצה פולית, ועשירה באבץ ובמינרלים. היא מתאימה ביותר לעונה – והיא טעימה.

 

 

מרק אפונה ותפוחי-אדמה הודי

 

המרכיבים:

1/2 כוס אפונה יבשה, מבוררת

6 כוסות מים

1 תפוח-אדמה מגורר

1 כפית כמון טחון

1 כפית אבקת כוסברה

1 כפית כורכום

2 תפוחי-אדמה בינוניים, פרוסים עבה

מלח לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. מבררים את האפונה ושוטפים כמה פעמים עד שהמים צלולים. מסננים ומחזירים לסיר עם 6 כוסות המים והתפוד המגורר. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש. מכסים חלקית ומבשלים עד אש נמוכה עד שהאפונה רכה.
  2. מצננים מעט וטוחנים בממחה או במעבד-מזון (ממחה יד אידיאלי לפעולה זו, כי אפשר לטחון את התערובת ישר בסיר).
  3. מחזירים את המרק לסיר, מוסיפים את התבלינים ופרוסות (אם המרק סמיך מדי, זה השלב לבחוש פנימה עוד מים רותחים לפני שמכניסים את הפרוסות). ממשיכים לבשל על אש קטנה עד שהתפודים מתרככים אך לא מתפוררים.


גורמה טבעי. מעטפות פילו עם אפונה יבשה                  (צילום: דורון זוסמן)

 

מעטפות פילו עם אפונה יבשה בסגנון הודי

 

דליקטס ממטבח הגורמה הטבעי. קצת השקעה, ותוצאות מדהימות.

 

המרכיבים (20-16 מעטפות):

1/2 חבילה בצק פילו קפוא מופשר

250 גרם אפונה יבשה

1 תפוח-אדמה בינוני

1 עלה דפנה

3 כוסות מים

2 כפיות מלח

1/4 כפית פלפל שחור

1/2 כפית כורכום 1

1/2 1 כפיות דבש 

3-2 כפיות אבקת קארי (עדיף קארי מדרס)

1 כפית כמון

1 כפית כוסברה יבשה

גהי (חמאה הודית) או חמאה מומסת

לקישוט: צנוברים או פיסטוקים קלויים

 

אופן ההכנה:

  1. שמים את האפונה בקערה, מכסים במים, בוחשים ומסננים. חוזרים על הפעולה כמה פעמים, עד שהמים נקיים. שוטפים ומקרצפים את התפוד, אך לא מקלפים. פורסים לפרוסות. מכניסים אפונה, תפו"א, עלה דפנה ומים לסיר בגודל בינוני ומביאים לרתיחה. מכסים חלקית ומבשלים על אש קטנה עד שהאפונה רכה.
  2. מסלקים את עלה הדפנה ומועכים את האפונה ופרוסות תפוח-האדמה בגב כף או במעבד-מזון (אפשר להוסיף את חתיכות הקליפה). מוסיפים את התבלינים והדבש למחית ומערבבים.
  3. פותחים את בצק הפילו וגוזרים במספריים מחצית מהבצק לריבועים בגודל 16 על 16 ס"מ בערך. כל ריבוע צריך להיות מורכב מ-3 שכבות. מורחים גהי או חמאה בין כל שכבות הפילו של כל ריבוע, כדי למנוע הידבקות. מכסים את כל ריבועי הבצק חוץ מאחד במגבת מטבח מבד, כדי שלא יתייבשו בזמן העבודה.
  4. שמים כף גדושה מעיסת האפונה במרכז ריבוע הפילו בין 3 השכבות. מקפלים את הצדדים מעל המילוי ומקפלים מעליהם את החלק העליון והתחתון כמו מעטפה. מחממים במחבת חמאה או גהי לטיגון. מניחים את המעטפה במחבת עם התפר כלפי מטה. מטגנים קלות עד שהיא מזהיבה. הופכים ומטגנים מהצד השני. חוזרים על הפעולה עם יתר ריבועי הפילו. אפשר להכין כמה מעטפות בבת אחת, אבל לא יותר מדי, שלא יתייבשו. מקשטים בצנוברים או בפיסטוקים קלויים ומגישים בליוויית יוגורט אם רוצים.

הערות:

  • לגירסה מהירה של המתכון אפשר להשתמש בבצק סיגרים במקום פילו.
  • המילוי הוא פיקנטי. ניתן למתן את התיבול לפי הטעם.

 

 

אפונה יבשה ותרד בנוסח הודי

 

השילוב בין ירקות-עלים וקטניות אהוב במטבחים רבים בעולם, כך שאפשר לתת לו אופי שונה על-ידי סוג התיבול שמוסיפים לו. לסגנון איטלקי, למשל, אפשר לוותר על התבלינים שבמתכון ולהחליף אותם בכמות נכבדה של שום כתוש ושמן זית.

 

המרכיבים (4 מנות):

1/2 1 כוס אפונה יבשה

1/2 1 כוסות מים

1 כפית כורכום

2 כפיות מלח

1/2 כפית פלפל חריף

500 גרם תרד טרי

2 בצלים חתוכים לטבעות דקות

1 כף חמאה

1/4 כפית זנגביל טחון

1 כפית גארם-מסאלה או בהרט

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את האפונה ושמים בסיר עם המים. שורים למשך שעה. מוסיפים את הכורכום, המלח והפלפל החריף ומביאים לרתיחה.
  2. מנקים את התרד ומורידים את הגבעולים הקשים. שוטפים היטב במים ומוסיפים לסיר עם האפונה. מכסים ומבשלים על אש קטנה 30 דקות. בוחשים מדי פעם ומוסיפים עוד מים רותחים אם התערובת נראית יבשה מדי.
  3. בינתיים מטגנים את הבצל בחמאה או בשמן עם הזנגביל והגארם-מסאלה, עד שהבצל משחים מאוד. מעבירים את תערובת  האפונה לכלי הגשה, מקשטים בבצל המטוגן ומגישים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפשר להכין מאפונה יבשה. מרק אפונה
צילום: אילת בן-יוסף
מומלצים