שתף קטע נבחר

שנת פרויד בווינה: מה הוא היה אומר על זה?

הפסיכולוג המפורסם בהיסטוריה נולד לפני 150 שנה, ובווינה, שבה חי רוב ימיו, לא שכחו את זה. הם הכינו שנה שלמה של אירועים לכבוד האיש שברח מהנאצים ללונדון ב-1938

שמח בווינה: אם לא די בחגיגות היומולדת 250 של מוצרט, מציינים השנה גם את יום הולדתו ה-150 של וינאי מפורסם נוסף – זיגמונד פרויד. הוא אמנם לא נולד בווינה אלא בפרייברג שבמורביה (היום הרפובליקה הצ'כית), וב-1938 נאלץ לברוח מביתו ללונדון מאימת הנאצים, אבל בווינה עברו רוב ימיו והאוסטרים לא יוותרו על ההזדמנות למשוך עוד תיירים לארצם. יום ההולדת עצמו הוא רק בתחילת מאי, אבל אירועי "שנת פרויד" כבר החלו.

 

פרויד נולד ב-6 במאי 1856 כאחד משמונת הילדים של אביו ואשתו השלישית. כאשר היה בן שלוש עברה משפחתו לווינה. בגיל 25 סיים את לימודי הרפואה באוניברסיטת וינה, וכעבור כחמש שנים נשא לאשה את מרתה ברנאיס, בת משפחה יהודית עשירה. לזוג נולדו שישה ילדים, ובשנת 1891 עברה המשפחה להתגורר בדירה רחבת ידיים בברגגסה (Berggasse) מספר 19, שם חיו 47 שנים, עד 1938, כאשר נמלטו ללונדון. כעבור שנה נפטר פרויד. את תורת הפסיכואנליזה שלו פרסם בספרו הידוע "פשר החלומות" שיצא לאור ב-1900.

 

האירועים לציון "שנת פרויד" החלו כבר בסוף השנה שעברה עם פתיחת

 התערוכה "יצירות מופת מגוגינג" (Gugging). בתערוכה, המוצגת במוזיאון פרויד השוכן בדירתו ברובע התשיעי של וינה, מוצגים 23 ציורים של מטופלים בבית החולים הפסיכיאטרי "גוגינג", שעל שמו נקראת התערוכה. הציורים נבחרו על ידי ציירים אוסטרים ידועים, הטוענים שרבות מהתמונות מעידות על כשרונם הגדול של יוצריהן. מרבית הציורים שייכים לאסכולה המוכרת כ"ארט ברוט" – אמנות גולמית, בלתי מזויפת. התערוכה תהיה פתוחה עד 28 באפריל, ולאחר מכן תנדוד ותוצג בערים שונות באוסטריה.

 

חשיבה בשכיבה

 

הספה המפורסמת, שהפכה לסמל המסחרי של פרויד ושל זרם הפסיכואנליטיקה, תעמוד במרכז התערוכה "הספה: על חשיבה בשכיבה" שתיפתח במוזיאון פרויד ב-5 במאי ותימשך עד 5 בנובמבר. התערוכה תעסוק בהיסטוריה של הספה כרהיט וכמקום למנוחה וחשיבה, במקום שהיא תופסת באמנות ובספרות, בשימושיה בחיי יום-יום, וכמובן בפסיכואנליזה היום. כן לומדים המבקרים בתערוכה מדוע פסיכולוגים רבים משתמשים עדיין בספה, ומה השינויים שחלו בשימוש בה מאז ימי פרויד. בתערוכה יש 300 מוצגים, כולל ספרים, כתבי-יד, צילומים וסרטים.

 

"וינה, עיר פתוחה - שבילים המובילים אל המוח הלא-מודע" הוא שמה של תערוכה נוספת, הנמצאת עדיין בשלבי תכנון אך ידוע שתיפתח בסתיו, ותוצג תחת כיפת השמיים. התוכנית היא להציב עמודים ענקיים בכל 23 רובעי וינה, במקומות שהיו קשורים בחייו של פרויד, ועליהם יוצג חומר רב הקשור בפרויד, כולל דוגמאות מהפרסומים שלו וציטוטים מכתביו. על פי אחת התוכניות, יוצב מחשב ליד כל עמוד, כדי שמי שמעוניין בכך יוכל לגלוש באינטרנט לאתרים הקשורים באבי תורת הפסיכואנליזה.

 

פסטיבל סרטים

 

מי שיגיע לווינה באפריל, יזכה בפסטיבל סרטים בן ארבעה שבועות, בקולנוע "מטרו", תחת המוטו "הקולנוע הוא תחליף לחלומות" (ציטוט של הוגו פון

 הופמנשטאהל, משורר ומחזאי אוסטרי מהמאה שעברה). במסגרת הפסטיבל, שייערך בשיתוף ארכיון הקולנוע האוסטרי, יוצגו סרטים על חיי פרויד וכן סרטים, כולל קומדיות ומותחנים, הקשורים בפסיכולוגים ובפסיכואנליזה. בין השאר יוקרנו סרטים של וודי אלן, אלפרד היצ'קוק ודיוויד לינץ'.

 

באחרונה פורסם כי באוסטריה עומדים להפיק סרט בשם "היעלמותם של שכני פרויד", שיתאר את מעצרם והעברתם למחנות ריכוז של שכניו היהודים של פרויד. הסרט יתאר גם את בריחתו של פרויד לאנגליה בשנת 1938, בטרם הספיקו הנאצים לשים את ידם עליו.

 

במשך השנה כולה ייערכו בווינה סימפוזיונים, הרצאות ודיונים הקשורים בפרויד ובתורתו, כולל חדירה אינטימית לחייו של האיש, למשל בהרצאה "הילדות הצעירות של הפרופסור – מחשבות על נשות פרויד" ב-6 במרץ באודיטוריום של עיריית וינה; באפריל יתקיים הסימפוזיון "פסיכואנליזה ופוליטיקה – טרור, דיכוי ואלימות. האם קיים פתרון?"

 

מוזיאון במכון עיסוי

 

אי אפשר לבקר בווינה בלי לבקר בביתו של פרויד בברגגסה 19. מאז נפתח בשנת 1971 הפך המוזיאון מיד לאחד מאתרי התיירות הבולטים באוסטריה. כ-65 אלף מבקרים פוקדים אותו מדי שנה, והשנה מצפים לכ-200 אלף. המוזיאון הוא למעשה הדירה בת ה-245 מ"ר שבה התגוררה משפחת פרויד 47 שנים, עם הריהוט שברובו הוא מקורי. המוזיאון פתוח כל יום מ-09:00 ועד 17:00 והכניסה עולה 7 יורו.

 

יש עוד שני מוזיאונים של פרויד. האחד בשכונת האמפסטד הלונדונית באנגליה, בבית שבו התגורר פרויד בשנה האחרונה לחייו. בין השאר מוצג במקום אוסף העתיקות המיוחד שלו, ובו יותר מ-2,000 פריטים, וגם הרהיט שהוא אולי המפורסם ביותר בעולם – הספה שלו. המוזיאון השלישי והחדש ביותר נפתח בתחילת 2006 בבית שבו נולד פרויד, בפרייברג שבצ'כיה. פתיחתו של המוזיאון לא היתה פשוטה, אך היתה מעלה בוודאי חיוך על שפתי פרויד: בשנים האחרונות היה בבית מכון עיסוי, ובעליו הסכימו למכור אותו רק תמורת הסכום הפנטסטי במונחים מזרח אירופאיים – 133 אלף יורו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גראלד זוגמן, מוזיאון זיגמונד פרויד
מוזיאון זיגמונד פרויד בווינה
צילום: גראלד זוגמן, מוזיאון זיגמונד פרויד
פרויד עם ביתו אנה
צילום: ארכיון מוזיאון זיגמונד פרויד
מומלצים