שתף קטע נבחר

ועדת הפנים ממליצה: להקים עוד עיר ערבית

במסגרת ישיבת הוועדה נידון בהרחבה גם נושא הבנייה הבלתי חוקית והיישובים הלא מוכרים במגזר הערבי. הבעיה קשה במיוחד בעיקר במחוז דרום. ח"כ דהמשה: "המדינה אינה עושה מאומה להפסקת הבנייה הבלתי חוקית. היא עסוקה בהריסת הבתים כל פעם מחדש"

ועדת הפנים של הכנסת המליצה היום (ד') על הקמת עיר ערבית חדשה בישראל. עדיין לא ידוע באיזה איזור תוקם עיר זו ומכל מקום ההמלצה עוד תעבור דרך ארוכה עד שתאושר בכנסת, אבל עוד לפני שתונח אבן הפינה, הדגישה הוועדה, יש לפעול באופן מיידי ויסודי כדי להפסיק את הבנייה הבלתי חוקית ביישובים הערביים הקיימים ואת פריחת היישובים הלא מוכרים, תופעה המעידה על "זלזול ברשויות התכנון וברשויות החוק".

 

יועץ הוועדה, אדיב דאוד, אדריכל ומתכנן ערים, הציג במהלך הדיון דו"ח המתאר את המצב הקיים כיום והמלצות לשיפורו.

המסמך שגיבש, חושף תמונה קשה על היקפי הבניה הבלתי חוקית במגזר ומתמקד בארבעת המחוזות הגדולים - צפון, חיפה, מרכז ודרום, בהם מתגוררים כמיליון וחמישים אלף תושבים ערבים. החריגות הרבות, על פי הדו"ח שהציג, מתאפיינות בבנייה על קרקע אשר אינה מיועדת לכך, בהיעדר אישורים ובבנייה על קרקע פרטית שלא על פי תכנון.

 

יו"ר הוועדה, חבר הכנסת ראלב מג'אדלה, הסביר בדיון כי האזרח הערבי מעוניין להימנע מבנייה ללא היתרים אבל נאלץ לעשות זאת מאחר והמדינה - על ידי השהיית אישורים - לא מאפשרת לבנות כחוק. "יש להקפיא את הבנייה הבלתי חוקית למשך שנה כך שבמהלכה יוסדרו כל ההליכים המתבקשים לבנייה חוקית", אמר ח"כ מג'אדלה. "צריך להביא לשינוי בדפוסי הבנייה הקיימים במגזר הערבי". חבר הוועדה, ח"כ מאלכ דהמשה (רע"מ), הוסיף: "המדינה אינה עושה מאומה להפסקת הבנייה הבלתי חוקית. היא עסוקה בהריסת הבתים כל פעם מחדש".

 

במחוז צפון - שם קיימים 80 יישובים ערביים - המצב טוב יותר ביחס ליתר המחוזות בכל הנוגע לבנייה בלתי חוקית ובמהלך השנים לא נותרו שם יישובים שאינם מוכרים. עם זאת, ציין דאוד, "יש מספר שכונות שמן הראוי לבדוק את הכשרתן ולהעבירן הליכי תכנון ובנייה על פי החוק". לגבי מחוז חיפה (25 ישובים ערביים) נכתב בדו"ח: "אנו עדים לבנייה רבה ללא היתר, בעיקר באזור ואדי ערה וגם בעיר הכרמל. הדבר מצביע על מחסור בתכנון וכן על זלזול ברשויות התכנון וברשויות החוק".

 

במחוז מרכז (שבעה ישובים ערביים) כמעט ולא קיימת תופעה של ישובים לא מוכרים אולם במחוז דרום נספרו 38 יישובים כאלה והבעיה באזור קשה ביותר. במרבית המקרים, על פי הדו"ח, עצם קיומם של יישובים בלתי מוכרים סותר תוכניות מתאר ארציות ומחוזיות. "במחוז דרום אנו עדים להיעדר מדיניות שלטונית ברורה ועקבית", ציין דאוד. "אין כמעט הידברות בין

 האזרחים ובין השלטונות".

 

שמאי אסיף, מנהל התכנון במשרד הפנים, הוסיף כי על הציבור הערבי להגביר את שיתוף הפעולה עם ראשי הערים כדי לעצור את הבנייה הבלתי חוקית.

 

במסגרת ישיבתה היום העלתה הוועדה גם הצעות לעריכת רפורמה כללית בחוק התכנון והבנייה, הקצאת תקציבים להכנת תכניות בניין עיר מפורטות ופיתוח מיידי של מתחמים בבעלות המדינה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סלוא עלינאת
כפר לא מוכר בנגב
צילום: סלוא עלינאת
דהמשה. אצבע מאשימה אל המדינה
מומלצים