שתף קטע נבחר

אבו מרזוק מפתיע: "ישראל היא עובדה קיימת"

קולות פרגמטיים בחמאס, יום אחרי החלטת ישראל "להתנתק" מהרשות שבה נבחר. בראיון נדיר לתחנת הרדיו הישראלית-פלסטינית "רדיו כל השלום", מבהיר סגנו של משעל, מוסא אבו מרזוק, כי אף שאינו מכיר בה מבחינה אידיאולוגית, הרי ש"ישראל קיימת בשטח, ואנו מכירים בכך - אולם איננו מכירים בלגיטימיות של הכיבוש". בראיון הוא מתאר כיצד יוכל הארגון לנהל את הרשות מבלי להכיר פורמלית בישראל

"אין ספק שיש הכרה מציאותית שלנו בישראל, בכך שישראל קיימת בשטח - ואין חותמים הסכמים עם גוף דמיוני אלא עם מי שקיים. ישראל קיימת וכולם מתייחסים להסכמים האלה. הבעיה אינה נמצאת ביחס לזה, ולא זה מה שדורשים מחמאס. הבעיה שלנו היא הדרישה להכיר בלגיטימיות של הכיבוש - ולכך לא נסכים". כך אומר היום (ב') בכיר החמאס ד"ר מוסא אבו מרזוק, סגנו של חאלד משעל, לתחנת הרדיו הישראלית-פלסטינית "רדיו כל השלום". את הדברים האלה, כמו גם את הבחירה בתחנת רדיו משותפת לישראלים ופלסטינים, ניתן לראות כאיתות ברור של פרגמטיזם מצד חמאס לציבור הישראלי ומובילי דעת הקהל.

 

 

הדברים נאמרו בתשובה לשאלה האם אין משמעות הודעת החמאס לפיה תתייחס להסכמים שחתמה הרשות הפלסטינית עם ישראל "באופן מציאותי" - למעשה הכרה בישראל. אבו מרזוק מבהיר באופן מרומז כי הנהגת החמאס תיאלץ לבצע "הכרה-דה פקטו" בישראל, אם ברצונה להוביל את הרשות הפלסטינית, אף שמבחינה אידיאולוגית תמשיך לטעון שהיא איננה מכירה בזכותה להתקיים ככובשת על אדמות האיסלאם.  

 

גישה זו ניתן לראות לפי ציטוט נוסף של אבו מרזוק מתוך הראיון: "אנו ניצבים בפני שינויים, וכל תנועה תעשה שינויים בהתאם למציאות. אך על שלושה עקרונות לא נתפשר: שלטון על פי עקרונות השריעה (ההלכה האיסלאמית), זכותנו לחיות בפלסטין וזכותנו להתנגד לכיבוש".

 

בראיון למגיש זיאד דרוויש, ממשרדו בדמשק,  יצא אבו מרזוק נגד צעדי הענישה של ישראל נגד הרשות הפלסטינית, שבהם היא מנסה לשכנע גם את מדינות המערב. "על הקהילה הבינלאומית לקבל את הדמוקרטיה הפלסטינית", הוא אומר. "ממשלת החמאס נבחרה על-ידי העם הפלסטיני באופן דמוקרטי, ועל העולם לקבל את בחירת העם. הרי אחת המטרות של ארצות-הברית היא הפצת הדמוקרטיה, ואסור להעניש את העם הפלסטיני על שבחר בחמאס".

 

מדוע אם כן אבו מרזוק לא הולך צעד קדימה, ומציע לנהל מו"מ של ממש מול ישראל? "אנחנו כפלסטינים ניסינו ללכת בדרך המו"מ, אך ללא הועיל", הוא טוען בראיון. "אמנם, אש"ף הכיר בישראל - אך זה עניין פנימי של אש"ף ולא מחייב את הרשות הפלסטינית. צריך שהעולם יעשה את ההבחנה בין אש"ף לבין הרשות, אין הכרח שהרשות הפלסטינית תכיר בישראל". ייתכן שזה יהיה מעתה הקו הרשמי, שיאפשר לחמאס לעבוד לצד אבו מאזן כיו"ר אש"ף, שישמש כ"פני המדיניות" של הרשות מול העולם. 

 

יש לציין כי במסגרת המגעים להקמת הממשלה החדשה הציב יו"ר הרשות אבו מאזן 3 תנאים בפני הנהגת חמאס: כיבוד ההסכמים שנחתמו עם ישראל, זניחת הטרור והכרה בזכותה של ישראל להתקיים. הסעיף השלישי היה הבעייתי ביותר - וייתכן שכעת נמצאה נוסחת פשרה פנים-פלסטינית, שעליה רומז אבו מרזוק.

 

"הפרגמטיסט" של חמאס. מי האיש?

 

מוסא אבו מרזוק בן ה-55 הוא בן למשפחה שבאה מיבנה ונאלצה לעבור למחנה הפליטים רפיח אחרי 1948. לאחר לימודי התיכון ברצועה סיים אבו מרזוק לימודי הנדסה בקהיר בשנת 1976. לאחר הלימודים יצא כמו פלסטינים רבים לעבוד במפרץ הפרסי. בשנת 1990, לאחר לימודים בארה"ב קיבל תואר לדוקטור בהנדסה תעשייתית. את פעילותו הפוליטית במסגרת תנועת האחים המוסלמים החל בשנת 1968. הוא התקדם בהיררכיה של החמאס בעיקר ב-1989, לאחר מעצר מרבית מנהיגי התנועה במהלך האינתיפאדה הראשונה.

 

בשנת 1992 נבחר לראש הלשכה המדינית של החמאס. את התפקיד מילא ממקום מושבו בעמאן בירת ירדן, עד אשר גורש ממנה ב-1995. הוא נעצר בשנות התשעים בשדה התעופה בניו יורק. הממשל האמריקני דחה אז בקשה של ישראל להסגירו באשמת מימון פיגועים נגד ישראל והוא נשאר בכלא האמריקני עד 1997.

 

עם צאתו מהכלא, נבחר לסגן ראש הלשכה המדינית של החמאס, תפקיד שאותו הוא ממלא עד היום. אבו מרזוק נמצא על התפר שבין האגף המתון בארגון, שמרבית אנשיו נמצאים בשטחים, לבין ההנהגה הקיצונית של הארגון - בראשות חאלד משעל וד"ר מחמוד א-זהאר. הוא נחשב למעשה לאחד מ"הוגי הדעות" של הנהגת החמאס.

 

רדיו כל השלום: יהודים ופלסטינים יחד

 

רדיו "כל השלום" הוא יוזמה משותפת של הארגון הפלסטיני בילאדי, והמרכז היהודי-ערבי לשלום בגבעת חביבה. הוא משדר מדי יום מגוון ראיונות, תוכניות

אקטואליה, תרבות, לימוד שפה, תוכניות נוער, ספורט ומוסיקה. בין היתר הוא מסקר את פעילותם של ארגוני שלום ישראלים ופלסטינים ומשמש במה לקולות אלטרנטיביים, שאינם מקבלים ביטוי באמצעי התקשורת הקיימים.

 

הרדיו משדר בשלוש שפות (עברית, ערבית ואנגלית) ומקדם רעיונות של שלום, כבוד הדדי, דו קיום, פלורליזם, צדק וסולידריות חברתית. תחנת הרדיו אינה מכוונת לקהל של מחנה פוליטי זה או אחר, אלא לקהל רחב ומגוון בקרב הציבור ומקבלי ההחלטות משני הצדדים. ניתן להאזין לתחנה בתדר FM 107.2 ברוב שטחי מדינת ישראל והרשות הפלסטינית.

 

בהכנת הידיעה השתתפו עלי ואקד ורועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אבו מרזוק. זו המציאות
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אבו מאזן. הפרדה בין אש"ף לרשות
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
הממשלה. התנתקה מהחמאס
צילום: איי אף פי
מומלצים