שתף קטע נבחר

האלוף רון-טל פורש מצה"ל על רקע פרשת ההטבות

יפתח רון-טל, לשעבר מפקד זרוע היבשה של צה"ל, הודיע על פרישתו מהשירות הצבאי. זאת, על רקע חוות הדעת שגיבש בשנה שעברה הפרקליט הצבאי הראשי, שמתח ביקורת על התנהגות האלוף בשל קבלת הטבות כספיות של כמה אלפי שקלים על דירה, ובשל העובדה שלא קודם

האלוף יפתח רון-טל, לשעבר מפקד זרוע היבשה של צה"ל, הודיע היום (ו') על פרישתו מהשירות הצבאי והוא יחל כבר החודש את חופשת הפרישה. ההחלטה באה על רקע חוות הדעת שגיבש בשנה שעברה הפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף אבי מנדלביט, שמתח ביקורת על התנהגות האלוף בשל קבלת הטבות כספיות.

 

הרמטכ"ל דן חלוץ היה אמור להכריע באילו צעדים, אם בכלל, לנקוט נגד האלוף, אך נראה כי העובדה שלא קיבל תפקיד חדש, הביאה את רון טל להחלטה לפרוש מצה"ל לאחר 32 שנים  במדים.

 

פרישתו של האלוף רון-טל (50) מצה"ל תיזכר כסיום תפקיד של קצין בכיר שלא בצורה רגילה. תחילת הפרשה שהביאה בסופו של דבר להחלטה היום, היתה בסוף שנת 2004 כאשר הורה הפצ"ר, תא"ל מנדלבליט, על חקירת מצ"ח נגד רון טל, נגד האלוף בני גנץ, ומי שהיה ראש אכ"א, ופרש מצה"ל - האלוף גיל רגב.

 

החקירה דנה בהטבות כספיות לכאורה שקיבלו הקצינים הבכירים, כל אחד בתחום האחר, מהמרכז לשירות הפרט. מי שחשפה את הפרטים שהביאו לחקירה הייתה מפקדת המרכז, קצינה בדרגת סגן אלוף שהוחלט לסיים את תפקידה.

 

בסיום החקירה החליט הפצ"ר על נזיפה פיקודית לאלוף (מיל') רגב, נגד האלוף גנץ לא ננקטו צעדים ואילו בנוגע לרון-טל, מתח הפצ"ר ביקורת חריפה. בנוגע אליו, בדקו במצ"ח מדוע קיבל סיוע בשכר דירה עבור בית במרכז הארץ, על אף שלא דיווח שהוא משכיר את הבית הקודם בו גר - ביישוב עופרה. בסך הכל מדובר בהטבה של כמה אלפי שקלים בודדים. הפצ"ר אמנם לא המליץ על כתב אישום נגד הקצין הבכיר, אך ציין לרעה את התנהגותו בפרשה לרבות גרסאותיו השונות במצ"ח.

 

הפצ"ר קבע כי התנהגותו של רון-טל אינה עומדת בנורמות המצופות מקצין כה בכיר. את ההחלטה לגבי הצעדים שיש לנקוט נגדו היו צריכים לקבוע הרמטכ"ל היוצא משה (בוגי) יעלון והרמטכ"ל הנכנס חלוץ. הנושא שהונח על שולחן הרמטכ"ל לא נידון, ורון-טל המשיך בתפקידו כמפקד זרוע היבשה.

 

רון-טל עצמו זעם על ההמלצה וביקש לעמוד בפני בית דין צבאי ולומר את דברו. הוא משוכנע כי לא עשה שום דבר במזיד. יחסיו עם הפצ"ר היו מתוחים והוא אף נמנע ממלחוץ את ידו באירועים רשמיים. הקצין הבכיר שהתגייס לצה"ל בשנת 1974 לחיל השיריון ומילא שורה של תפקידים בשטח, נפגע עמוקות מהפרשה.

 

לא היה בסבב המינויים

 

כאשר החליט הרמטכ"ל חלוץ על סבב המינויים הבא במטה הכללי, שמו של רון-טל לא היה ברשימה. הוא קיווה מאוד לקבל את תפקיד אלוף פיקוד הצפון או תפקיד בכיר במטכ"ל. אי קידומו היה רמז ראשון של הרמטכ"ל חלוץ לגבי עתידו.

 

בנובמבר 2005, כאשר סיים רון-טל את תפקידו כמפקד זרוע היבשה, דווקא שיבח אותו הרמטכ"ל בטקס. "תרומתו של יפתח לשולחן המטה הכללי הייתה רבה", אמר, "אין ספק שהוא הציב אתגרים אינטלקטואלים ולא קיבל דבר כמובן מאליו, לשונו החדה, לעיתים המתפלפלת חייבה תמיד להכין תשובות ראויות. יפתח ידע להיות תקיף כשנדרש ולוותר כאשר היה צריך. השנה האחרונה עמדה בסימן ההתנתקות. יפתח הוביל את הכנות זרוע היבשה והכנת יחידות צה"ל והמשטרה תוך שהוא רותם את כל יחידות מפקדת זרוע היבשה ומפקדיה, על כך, יפתח, אני מבקש להביע בפניך את הערכתי".

 

אולם מעבר לכך לא היה שום איתות מחלוץ כי הפרשה הסתיימה והוא מועמד לקידום. בא כוחו של האלוף רון-טל, עו"ד יצחק מינא, אמר באחרונה ל-ynet כי ההחלטה צריכה ליפול כל יום. "אני משוכנע שרון-טל לא ייפגע וימשיך בצה"ל". נראה כי חוסר הגיבוי שקיבל  מהרמטכ"ל כשנה לאחר חוות הדעת של הפצ"ר, הביאה אותו היום להחלטה לפרוש מצה"ל. חלוץ שקיבל את ההודעה ציין כי לאור החלטתו של רון-טל אין צורך מצידו להתייחס לחוות הדעת של הפצ"ר. לאחר פרישתו, עשוי האלוף לצאת למסע ציבורי לטיהור שמו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דובר צה"ל
רון-טל. זעם על הפצ"ר
צילום דובר צה"ל
מומלצים