שתף קטע נבחר
צילום: סי די בנק

גוגל ניוז: מעט חדשות, הרבה מהומה

אתר החדשות האוטומטי של החברה, שהושק היום בגירסה עברית, הוא אחד השירותים הפחות מוצלחים של גוגל, בישראל במיוחד, בגלל מיעוט מקורות התוכן, קצב העדכון הבלתי מספק וערבוב בין ידיעות להודעות לעיתונות. פרשנות

מבין שירותי גוגל הממתינים בתור לתרגום לעברית, Google News הוא אולי הבעייתי מכולם, והבחירה בו כשירות הראשון המגויר בעקבות פתיחת הסניף הישראלי של החברה עשויה להתברר כטעות. לעומת Gmail, המחכה לממשק עברי או תוכנת המסרים המידיים Google Talk, בגוגל עלולים לגלות כי קהל היעד של השירות החדש קטן מכפי שנדמה להם.

 

כמי שעלול להיחשד מראש כגורם מעוניין, אבהיר כי אני מכיר ביעילות הרבה של שירותי החיפוש של גוגל, ומאמין גדול בסינדיקציה של מידע מבוססת XML כמו RSS. אני גם לא סבור כי מרכזי חדשות (news aggregators) כמו Google News או MSN Newsbot (מיקרוסופט הצהירה בעבר שהשירות המתחרה יתורגם לעברית, אך גוגל הקדימה אותה) מאיימים על אתרי התוכן.

 

הדרך הפחות מוצלחת להתעדכן

 

עם זאת, שירותים אלה מציעים את הדרך הפחות מוצלחת להתעדכן מבין כל שירותי המידע האוטומטיים. הסיבה: שירותים אלה מתבססים על רשימה קשיחה של ספקי תכנים, שהאתר קובע עבורנו ומציעים מעט מאוד התאמה אישית (Google News בעברית כולל התאמה אישית בסיסית ביותר, ביחס לגמישות של שירותים מבוססי RSS כמו start.com של מיקרוסופט או MyYahoo של יאהו!).

 

תוכנה היא עורך רע

 

נוסף על כך, אתרים אלה, המתבססים על תוכנות אוטומטיות שסורקות את מקורות התוכן ברשת, מגלים כי תוכנה היא עדיין עורך רע מאוד. למשל, הידיעה הראשונה בקטגוריית העסקים, מתוך "גלובס", מבשרת כי היקף המס ששילמו החקלאים ב-2005 מסתכם ב-115 מיליון שקל. ספק רב אם זו ידיעת העסקים החשובה ביותר כרגע.

 

ערבוב בין הודעות לעיתונות לידיעות

 

בראש עמוד הבידור מתפרסמת "הזמנה לטייל במקורות המים באזור ירושלים". זו לא טעות - מדובר בהודעה לעיתונות של רשות שמורות הטבע והגנים, המתפרסמת במקומון המקוון של ירושלים 02.net. וכאן באה לידי ביטוי עוד בעיה בשירות - ספקי המקורות.

 

גוגל ניוז לא מפרידה בין ידיעות לפרסומים כמו עיתונאיים, ובכך תורמת להמשך הזניית העיתונות. למשל, רק באתר כזה יכולה הודעה שפורסמה באתר "הכל שיווק" לשכון בשלום ליד ידיעה מ"דה מארקר".

 

בגוגל ניוז באנגלית אפשר למצוא לא רק הודעות לעיתונות, בלוגים וכתבות סאטיריות - בשנה שעברה ספגה החברה ביקורת רבה, לאחר שהוסיפה לאינדקס של מנוע החדשות את ביטאון "החלוץ הלאומי" (National Vanguard), התומך בעליונות הגזע הלבן.

 

כל החדשות הראויות לחיפוש

 

המוטו של העיתון "ניו יורק טיימס" הוא המשפט "כל החדשות הראויות לדפוס" (“all the news that's fit to print"). העקרון המנחה את גוגל הוא "כל החדשות הראויות לחיפוש" (all the news that's fit to search). בגלל הבדל תהומי זה, "גוגל ניוז" בעיקר מצטיין כארכיון גדול של קישורי חדשות ולא כאתר המאפשר להתעדכן במה שקורה בזמן אמת.

 

יש שיאמרו, שגוגל ניוז הוא המשווה הגדול. ישות פוסט מודרנית כזו, לפניה כולם שווים, ותורמת לדמוקרטיה באמצעות פרסום מידע ממקורות מגוונים, אך המציאות קצת שונה. מחקר על השירות שפורסם בשנה שעברה גילה כי הכותרות שעולות בחיפוש ב-Google News נוטות להפנות למקורות תוכן משוחדים וסובייקטיביים, בהשוואה ל-Yahoo News, הנערך על ידי עורכים בשר ודם (ומצליח הרבה יותר, על פי נילסן נטרייטינגס).

 

קצב עדכון לא מספק

 

בשלב זה, "גוגל ניוז" בעברית מתעדכן לעתים רחוקות מדי. ידיעות רבות בדפים הראשיים באתר פורסמו לפני חמש, שש ואף 12 שעות - נצח במושגים של חדשות התזזיתיות בארץ. גם אם גוגל תאיץ את פעולת הסריקה, החדשות יתעדכנו באתר בקצב שלעולם לא יספק את הגולש הישראלי תאב החדשות (קהל היעד העיקרי של האתר).

 

מיעוט מקורות התוכן בעברית

 

עניין זה מביא אותנו לאחת הבעיות המהותיות של גוגל ניוז בעברית היא מיעוט ספקי התכנים בעברית, שמעוררים ספק בנחיצות השירות בעברית (גוגל ניוז אינו מרכז החדשות האוטומטי הראשון הפועל בשפה העברית). המנוע הישראלי כולל רק כ-100 מקורות תוכן, בהשוואה ל-4,500 באנגלית.

 

אם מנכים ממספר זה את הביטאונים, ההודעות לעיתונות וגורמים אינטרסנטים שונים, הרי שנשארים לא יותר משמונה מקורות תוכן חדשותיים, שחלקם מפרסמים תכנים זהים בשל שיתופי פעולה שונים. גוגל מצהירה כי השירות מאפשר לאתרי התוכן להיחשף לגולשים חדשים, אולי זה נכון באנגלית, אך לשם מה דרוש גוגל ניוז בעברית? כדי לדווח לנו על הפרסומים האחרונים באתר "כאן נעים"?

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גוגל ניוז. פחות מוצלח משאר שירותי גוגל
מומלצים