שתף קטע נבחר

מחקר: אל תעירו את התינוק להנקה

חוקרים אוסטרלים מצאו כי גם הנקה במרווחי זמן גדולים, אפילו עד 8 שעות, היא תקינה ואינה פוגעת בהתפתחותו של התינוק. עוד נמצא כי הנקה לילית אינה קשורה בדרך כלל לנפח החלב בשד, אלא לקיבולת הקיבה ולריקונה אצל התינוק. ההמלצה: אל תכריחו את התינוק לינוק מעבר לדרישותיו

אמרו לכם שתינוק חייב לאכול כל שלוש-ארבע שעות, שחייבים להעיר אותו בלילה להנקה? מחקר חדש מצא כי גם הנקה פחות תכופה היא יעילה, ואינה פוגמת בהתפתחות התינוק או בכמות החלב בשדיים. על המחקר החדש מדווח כתב העת לרפואת ילדים Journal of Pediatrics בגליונו החדש, המתפרסם השבוע.

 

המחקר נערך על ידי מומחים מאוניברסיטת ווסטרן, אוסטרליה, והשתתפו בו 71

אמהות לתינוקות בגילאי חודש עד 6 חודשים, הניזונים רק מחלב אם. החוקרים ערכו רישומי הנקות, שקלו את התינוקות ונטלו דגימות חלב אם. תוצאות המחקר, מיותר לציין, היו מרתקות.

 

שד אחד בארוחה

 

התינוקות גילו טווח התנהגויות הנקה רחב מאוד, שנע בין ארוחות ארוכות לבין ארוחות קצרות במהלך יממה. גם מספר ההנקות שדרשו התינוקות היה מגוון: חלק מהם דרשו לינוק אחת לשעה עד שעתיים, אחרים הסתפקו בהנקה אחת לחמש שעות ומעלה.

 

ב-53% מהארוחות שינקו התינוקות, הנקה משד אחד הספיקה לארוחה. לדברי החוקרים, ממצא זה תומך במחקרים נוספים שגילו כי אין צורך להיניק את התינוק משני השדיים בכל ארוחה.

 

יתר התינוקות ינקו משני השדיים במהלך הארוחה, ככל הנראה משום שנפח החלב בשד האחד לא הספיק במלואו לדרישות התינוק.

 

החוקרים מצאו כי ההנקה בבוקר היתה ארוכה יותר בהשוואה להנקה בשעות הערב. במהלך הלילה, מספר ההנקות היו מעטות יותר. עם זאת, רוב התינוקות שינקו בלילה היו אלה שאצל אמהותיהם היתה כמות החלב בשד גדולה יותר.

 

הנקה תכופה - לא תמיד בגללך

 

חלק מהתינוקות ביקשו לינוק שוב, שעה לאחר ההנקה הראשונה אף שינקו 175 גרם חלב, בעוד שתינוקות אחרים ביקשו לינוק אחרי יותר מ-8 שעות לאחר שינקו כמות של 35 גרם בלבד. החוקרים הסבירו כי תינוקות עשויים לדרוש הנקה בלילה או הנקה תכופה יותר לאו דווקא בשל תכולת החלב בשד: התופעה עשויה להתרחש אם קיבת התינוק קטנה יחסית, או שריקון הקיבה מהיר בהשוואה לתינוקות אחרים.

 

כמה חלב נכנס בשד? הכמות הממוצעת שחושבה היתה 196 גרם במשך 6 חודשי ההנקה הראשונים. כמות זו הולכת וגדלה במשך הזמן, ומגיעה עד ל-234 גרם בממוצע. השינוי הזה נועד לענות על דרישות התינוק לחלב, בהתאם לגדילתו המואצת בחודשים הראשונים לחייו.

 

לא להעיר אם זה לא פג

 

על פי ממצאי המחקר, הסבירו החוקרים כי קיימת שונות ניכרת בהנקה בין הנשים המיניקות לבין התינוקות היונקים. מסיבה זו, על אמהות לעודד את התינוק לינוק על פי דרישתו, ביום ובלילה, במקום לכפות עליו לינוק בתבנית קבועה מסוימת, שאינה בהכרח תואמת את נפח החלב בשד, או את צרכיו של התינוק.

 

"עד לפני שנים רבות היו ממליצים להיניק לפי שעות", מסבירה ל-ynet מטי טלמון, אחות טיפת חלב, "היום ההמלצות הן להיניק לפי בקשת התינוק, בתדירות של שעתיים עד חמש שעות. אם לא מדובר בפג והתינוק לא נולד במשקל הנמוך משניים וחצי ק"ג, אפילו לא ממליצים להעיר אותו בלילה כדי לינוק".

 

על אף ההמלצות, בתקופות שבהן קיימת האצת גדילה של התינוק, כלומר בגילאי 4 שבועות, 3 חודשים ו-5 חודשים, הוא זקוק לכמות חלב גדולה יותר, מה שעשוי להוביל לשינוי זמני בדרישות התזונה של התינוק.

 

"במצבים כאלה, יש לצפות שהתינוק ידרוש חלב בתכיפות רבה יותר ולמשך יותר זמן", מסבירה טלמון, "כך התינוק מסייע להגביר את ייצור החלב. כעבור כיומיים, השדיים מייצרים מספיק חלב כדי לענות על הביקוש, אז ניתן לחזור למרווחי זמן גדולים יותר. ואז ההמלצות הן, שוב, לתת לתינוק לינוק על פי דרישתו, ולא בכפייה. כל עוד הוא עולה היטב במשקל באופן תקין, אין סיבה לדאגה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
הנקה. גם שד אחד מספיק
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים