שתף קטע נבחר

האם לשדרג את המחשב לקראת Windows Vista?

בין אם אתם רוצים לקנות מחשב עכשיו ומייד, לתכנן כספית מראש את השדרוג ל-Vista, או שאתם ממתינים לשעת הכושר כדי לקנות מחשב ורוצים שהוא יתאים - בכל מקרה כדאי לשנן את הקווים המנחים לבחירת החומרה. כתבה שנייה

המשך מהכתבה הקודמת מחלק א': האם ואיך צריך להיערך לבואה של Windows Vista, מערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט, שתצא בינואר, 2007.

 

מעבד מודרני, זיכרון בנפח סביר, וכרטיס גרפי טוב. זו תמצית העניין, ועל כך נסובות כל ההמלצות. מהו "מודרני", מיקרוסופט לא מפרטת, אבל מבחנים וניסיונות של הבטא כבר מדגימים היטב. כמה זיכרון זה הרבה

 - זה עוד צפוי להשתנות. וכרטיס גרפי טוב - ההגדרה לזה הרי עוד תשתנה מספר פעמים עד סוף השנה.

 

אז טוב, אל תצפו לתוצאות מושלמות - אבל אם תעקבו אחרי הטיפים שלנו ותשננו אותם היטב, סביר להניח שגם תחסכו כסף וגם תקבלו תוצאות טובות יותר.

 

המעבד: קשה לבחור

 

במצב האידיאלי, המעבד בו תשתמשו כדי להריץ את Vista יהיה כפול-ליבה (Dual Core) ויתמוך ב-64 ביט ובווירטואליזציה (VT). מעשית, אין עדיין מעבד כזה בשוק.

 

אינטל ממליצה על Pentium 4 600, מעבד מהיר מאד שתומך בווירטואליזציה, ב-64 ביט ובריבוי נימים בשיטת HyperThreading (HT), אבל איננו כפול-ליבה. למחשבים ניידים היא ממליצה, באופן טבעי, על Core Duo ("יונה"), שהוא כפול ליבה ותומך בווירטואליזציה, אבל לא תומך בהרחבות ה-64 ביט.

 

AMD מציעה הרחבות 64 ביט לכל רוחב קו מוצרי Athlon/Turion, כולל בדגמים כפולי הליבה מסדרת Athlon X2. אבל טכנולוגיית הווירטואליזציה שלה - כמו הרחבות ה-64 ביט למעבדי Core - תהיה זמינה רק בחצי השני של השנה.

 

אז על מה הכי כדאי לוותר? קצת קשה לענות על זה. השילוב בין

כפל הליבות וטכנולוגיות הווירטואליזציה, הוא בדיוק מה שיאפשר למחשבי Vista לשמש לביצוע משימות שונות בתכלית בו-זמנית. למשל: לבצע פעולות תחזוקה ולהריץ יישומי אבטחה, במקביל להצגת סרט דיגיטלי בסלון, תוך כדי שאחד מבני הבית משחק משחקי תלת-מימד בחדר אחר.

 

כפל הליבות בפרט, וריבוי הליבות בכלל, ילכו ויהפכו קריטיים ככל שמורכבות המשימות תגדל. במקביל, תעשיית התוכנה מפתחת גירסאות מרובות נימים (Multi Threaded) כדי לנצל את ריבוי הליבות לשיפור ניכר בביצועים.

 

המעבר ל-64 גם יהפוך הכרחי

 

מצד שני, חלק ממפתחי התוכנה (בעיקר בענף המשחקים) טוענים שדווקא הרחבות ה-64 ביט יאפשרו להם להשיג שיפור ביצועים ניכר.

 

המעבר ל-64 גם יהפוך הכרחי בשלב זה או אחר. כי תרצו לצרוב במהירות 30GB למדיית HD-DVD כפולת-שכבות, או להשתמש במחשב שלכם כ-Media Center משפחתי, מכונת משחקים, ושרת שיתוף קבצים, במקביל.

קשה לצפות מה יהיה קצב ההתפתחות של עולם התוכנה בשנתיים הבאות.

 

מאמצע 2006 הכל יהיה פשוט יותר. Core יפנה את מקומו ל-Merom, שיינעץ לתוך לאותה תושבת, יעשה אותם דברים, ויוסיף שתי תוספות חשובות: תמיכת 64 ביט וביצועי משחקים משופרים.

 

AMD תעבור לשימוש בתושבת המעבד M2 החדשה וברכיבי זיכרון מסוג DDR2, ותנצל את ההזדמנות לשדרוג כולל של ארכיטקטורת הלוח שלה. איך וכמה היא תמשיך לתמוך ב-Socket 939 (המשמשת ברוב מעבדי Athlon 64/FX החדשים) עוד לא ברור, אבל אם לסמוך על ניסיון העבר סביר להניח שתוכלו לשדרג בעתיד את מחשב ה-Athlon/939 שתקנו היום, במעבד כפול ליבה מתקדם בהרבה שיתמוך גם בווירטואליזציה.

 

לכן, בסופו של דבר, אם אתם לחוצים על מחשב חדש ולא יכולים לחכות, האפשרויות ברורות: אחד

 ממעבדי ה-939 של AMD שחלקם זמינים כבר עכשיו וגם זולים יחסית; או Core Solo החד ליבתי של אינטל, שצפוי להגיע לשוק בתוך שבועות.

 

הזיכרון: תשאירו מקום

 

דרישות המינימום של Vista כוללות 512MB זיכרון, אבל אתם יכולים לדלג ישירות ל-1GB, רצוי Dual Channel. זה המינימום שתצטרכו כדי להשתמש בתכונות המתקדמות ולקבל ביצועים טובים באמת. אם תחליטו להריץ את המערכת ב-64 ביט, הכפילו את המספרים בשניים.

 

בכל אופן, כדאי לחשוב לא על השאלה כמה זיכרון לקנות היום או בהמשך השנה, אלא לשים לב שאתם משאירים תושבות זיכרון פנויות לשנה הבאה.

 

כדאי לבדוק אם יש בלוח שמציעים לכם שלוש תושבות זיכרון או ארבע, ומהו הרכב הזיכרון שאתם מקבלים עם המחשב (למשל, רכיב 512MB אחד או שני רכיבי 256MB) - זה עניין שישפיע על עלות ההרחבה בעתיד.

 

אם תלכו על מעבד של AMD, תצטרכו לקחת אותו עם זיכרון DDR רגיל, אבל הביצועים הסופיים יהיו טובים יותר בהרבה שימושים. מחזור החיים של מחשב AMD שתקנו היום יהיה כנראה קצת יותר קצר, אבל אם אתם מרבים לשחק - סביר להניח שהוא יהיה יותר מהנה. הרבה תלוי, כמובן, גם בכרטיס הגרפי - וזה נכון גם אם אתם לא משחקים בכלל.

 

הכרטיס הגרפי

 

אמרנו "כרטיס" ולא "מאיץ", כי אף מאיץ מובנה לא יוכל לתת לכם את הביצועים הדרושים להרצה מושלמת של Vista. זה אולי ישתנה בהמשך השנה, אבל כרגע זה המצב.

 

Vista תהיה מערכת ההפעלה הראשונה של מיקרוסופט שתוותר על ה-GDI ותחליף אותו בממשק על טהרת ה-DirectX. את רוב המידע היא תאחסן על הזיכרון שבכרטיס, ולכן חשוב מאד לקחת כרטיס עם הרבה זיכרון - או כזה שאפשר להוסיף לו זיכרון בשלב מאוחר יותר.

 

המינימום המומלץ הוא 128MB ועדיף 256MB. לראשונה יש גם עדיפות משמעותית ל-PCI Express, משום ש-Vista תנצל את האפשרות של האפיק הזה לתקשורת דו-סיטרית עם הזיכרון.

 

איזה כרטיסים יתאימו? כל סדרת X של הכרטיסים ממשפחת ATI Radeon ומוצרי Radeon אחרים מ-9500 ואילך, יריצו את Vista. 

Nvidia אפילו יותר אופטימית מ-ATI, וטוענת שכל דגמי GeForce מ-FX 5200 מתאימים. הם יתאימו, כמובן, אם אתם לא משחקים. והממשק החדש של Windows יזכיר ברגעיו הטובים משחק מחשב, הרבה יותר מאפליקציית Office.

 

מעשית, כל כרטיס עם דרייבר WDDM (Windows Display Driver ) יוכל להריץ את Vista, וכל יצרן יכול להפיץ דרייברים כאלה לכל הכרטיסים שלו.

 

אבל כדי ליהנות מכל היכולות של הממשק החדש תצטרכו כרטיס תומך DirectX 10. אין עדיין כרטיסים כאלה (הם יתחילו להופיע בקיץ הקרוב), ולכן הניחו שאולי תרצו לשדרג בשנה הבאה. בינתיים, מומלץ ללכת על כרטיס חזק יחסית אבל לא הכי חזק. כרטיס תומך DirectX 9, אבל כזה שלא יחסל לכם החסכונות - תשמרו כסף לכרטיס הבא.

 

הקונפיגורציה המושלמת

 

הבסיס לביצועי Vista אופטימליים יכלול הרבה זיכרון, מעבד חזק עם כל ההרחבות ורצוי כפול-ליבה, וכרטיס גרפי עם תמיכת DirectX עדכנית והמון זיכרון. אבל יש עוד הרבה דברים קטנים שכדאי להביא בחשבון

 

רוב מה שאמרנו עד עכשיו, מבוסס על מידע שפורסם על-ידי מיקרוסופט ועל לקחים מבדיקות ומבחנים שנערכו לגירסת הבטא הראשונה של Vista.

 

מאותם דברים אפשר לגזור כמה מסקנות נוספות:

 

  • מעבר לכך שכדאי לקחת דיסק קשיח גדול, חפשו לוח-אם שתומך עם תמיכה בתקן האחרון של SATA, שתומך בקצב העברה של 300MB/sec. הניחו שתזדקקו לרוחב-הפס הזה, וסביר להניח שתרצו בעתיד לחבר דיסק נוסף. מאותה סיבה, כדאי לקחת לוח תומך RAID.

 

 

  •  כונן DVD כלשהו אתם תצטרכו כבר מהרגע הראשון, כי קבצי ההתקנה של Vista יגיעו על מדיית DVD. הניחו שמתישהו בעתיד תרצו לעבור לתקן הצריבה החדש בו Vista תומכת, HD-DVD, שמכפיל את הנפחים פי שלושה עד פי שישה מהנפחים המקובלים היום. זה יכול לקחת שנה או שנתיים, ובינתיים כדאי להצטייד בצורב DVD פשוט, ולחסוך את הכסף לזה שיבוא במקומו.

 

 

  • רוב הלוחות החדשים תומכים ב-GbE (אתרנט בקצב גיגהביט). עם הכניסה של טכנולוגיות פס-רחב חדשות במהלך השנתיים הקרובות, GbE עתיד להפוך אקטואלי כמעט בין לילה. במחשב נייד שיריץ Vista כדאי יהיה לחפש, על-פי מיקרוסופט, לא רק תמיכה ב-Wi-Fi, אלא גם ב-Bluetooth וב-GPRS.

 

 

  • כדאי לשים לב בהמלצות של גורמים שונים לגבי התאמת הקונפיגורציה לסוג השימושים. מחשב המשחקים הטיפוסי, למשל, יהיה דומה מאד למה שאנחנו מכירים היום - שלא במפתיע, בהתחשב בזה שהממשק הבא של Windows יהיה תלת-מימדי ומבוסס DirectX. במחשבי Media Center, לעומת זאת, הדגש יהיה יותר על כפל-ליבות ועל תמיכה בוירטואליזציה.

 

מקורות נוספים שיעזרו לכם:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נט מגזין
לבחור את המחשב הנכון ל-Windows Vista
צילום: נט מגזין
מומלצים