שתף קטע נבחר

טיבי: "כנראה משתלם להיות גזעני בישראל"

בציבור הערבי הרוחות סוערות בעקבות פרסום הסקר, שלפיו מחצית מן הציבור אינם מוכנים שערבי יבקר בביתם ו-40% סבורים שעל המדינה לעודד הגירת ערבים. "הגזענות בישראל הפכה מזמן להיות מיינסטרים", אמר ח"כ טיבי. חברו לסיעה א-סאנע: "אם היה מתפרסם שחצי מהצרפתים לא רוצים שכן יהודי, הייתם הופכים עולמות". ברכה: "זו תוצאה ישירה של מדיניות האפליה הגזענית שהונהגה ע"י כל הממשלות"

"הגזענות בישראל הפכה מזמן להיות מיינסטרים. גזענים עברו מזמן מהרחוב אל ספסל הממשלה", כך הגיב ח"כ אחמד טיבי (רע"מ) על ממצאי המרכז למאבק בגזענות ולפיהם רבים מאיתנו לא מסכימים לקבל שכן ערבי, מחצית מן הציבור בארץ אינם מוכנים שערבי יבקר בביתם, ו-40 אחוז מאיתנו מסכימים כי על המדינה לעודד את הערבים להגר מן המדינה.

 

"כל תופעה אנטי ערבית מתקבלת בהבנה בחברה הישראלית. בכלל, משתלם להיות גזעני בישראל כי לא משלמים על זה מחיר ותמיד אפשר להסביר את זה בצורך ביטחוני ובמנגנון של הגנה עצמית", המשיך ח"כ טיבי.

  

עמיתו לרשימה, ח"כ טאלב א-סאנע הגיב אף הוא בחריפות ואמר: "זהו אות קין לדמוקרטיה, פשיטת רגל מוסרית וכישלון מוחלט של מערכת החינוך הישראלית.

לדעתי זה מראה שאין מדובר באנשים בודדים אלא בתופעה מדאיגה שמציבה סימני שאלה לגבי התנועה הציונית. כנראה שהיתושים של הגזענות הזאת צמחו על ביצה של הסתה נגד הציבור הערבי, על הכיבוש ועל ההתנחלויות. זה מוכיח אלף עדים כי הכיבוש משחית".

 

א-סאנע הוסיף כי "אם הסקר הזה היה מתפרסם בצרפת, ש-50% מהצרפתים לא היו מוכנים לקבל שכן יהודי, אני מאמין שהיהודים היו הופכים עולמות וטוענים שצרפת אנטישמית - אבל כשזה מתרחש בביתם הם מחרישים ולכן הכישלון הוא כפול – הם גם גזעניים והם גם לא מנסים להתמודד מול הגזענות שלהם עצמם".

 

חטיב: "הבעיה - החומות בין היהודים לערבים"

 

יו"ר חד"ש, חבר הכנסת מוחמד ברכה, אמר בתורו כי תוצאות אלה מעידות על עומק הגזענות כלפי הערבים בישראל. לדברי ברכה, "זוהי תוצאה ישירה של מדיניות האפליה הגזענית הרשמית שהונהגה על ידי כל ממשלות ישראל לדורותיהן. מדיניות זו התרחבה על רקע הכיבוש שהצמיח ליברמניזם, כהניזם, אולמרטיזם ונתניהויזם".

 

יו"ר ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, שאוקי חטיב, כלל לא הופתע לשמוע את הממצאים: "אני לא מתפלא ולא מופתע מהנתונים. אלה נתונים

הנובעים מהחומות הקיימות בין האוכלוסיה הערבית ליהודית. כבר כמה שנים שאני מתריע על החומות הללו ועל הדה-לגיטימציה נגד הציבור הערבי ומנהיגיו, וזאת בהשתתפות פעילה של כלי התקשורת. השיח והטרמינולוגיה, הממסד וההפרדה בין היהודים לערבים הוסיפו עוד ועוד חומות וזו התוצאה.

 

לדבריו, "כשאנחנו אומרים שאנחנו רוצים לחיות ביחד אנו מתכוונים לכך, אך הציבור היהודי עד עכשיו לא רצה להתמודד עם כך. הממסד, הציבור ומערכת החינוך צריכים לקחת את העניינים בידיים. אם יש מפלגה פשיסטית שמתמודדת בבחירות,, כמו זו של אביגדור ליברמן וברוך מרזל, ומועמדים שכבר המליכו את עצמם מתחנפים להם אז מה יש לומר? בכל מדינות העולם לא התחנפו למפלגות הפאשיסטיות, דבר שבישראל עושים כיום. אלו נתונים שצריכים להדאיג את כל מטיפי המוסר לאוכלוסיה הערבית. מי שצריך לבדוק את עצמו זו החברה היהודית".

 

"מי שחושב שזה בסדר לשנוא יכול גם להרוג"

 

גם במרכז מוסאוא לשוויון הערבים בישראל אמרו כי הם לא מופתעים: "הנתונים האלה מיתרגמים לרמת השטח בכל יום ואנחנו במרכז מוסאוא מקבלים באופן שוטף את גילויי הגזענות הללו. אלו הם אינם נתונים באוויר", אומרת דוברת המרכז, עביר קובטי. "מי שחושב שהוא שונא ערבי וזה בסדר, אז הוא יכול להכות אותו ולהרוג אותו וזה גם יהיה בסדר. הנתונים האלה הם מסוכנים גם לציבור היהודי שבעצמו סבל מהגזענות. הגזענות היא דבר לא בריא לשום חברה. היום זה נגד ערבי ומחר נגד כל אחד אחר, ובגלל זה קיימת אחריות על כל אזרח ערבי להיאבק בגזענות הזאת".

 

קובטי הוסיפה כי "המאבק הזה הוא לא מנת חלקו של הציבור הערבי ומתוך הראייה הזאת הקמנו מטה למאבק בגזענות, שמורכב מארגונים ערבים ויהודים הפעילים בקרב קבוצות שונות. בהצבעה הקרובה קיימת אחריות של האזרחים היהודים להצביע נגד הגזענות. ההצבעה שלהם היא חלק מהמאבק הזה".

  

עמותת סיכוי התייחסה אף היא לסקר ומסרה כי "מאז אירועי אוקטובר 2000 הגזענות הולכת ומקבלת מימדים מדאיגים". לדברי העמותה, "דו"חות אלה מראים כי הממשלות השונות קיבלו יוזמות חקיקה שפגעו באופן שיטתי בציבור הערבי. כך הם סללו את הדרך בפני חלקים רבים בציבור היהודי לנהוג בגזענות".

 

ואילו יו"ר מפלגת חזית יהודית לאומית, ברוך מרזל, אמר כי "הציבור הישראלי התפכח מאשליות השלום והדו-קיום. יותר ויותר אנשים מבינים היום כי הדעות שלנו צודקות".

 

הסקר: חצי מהציבור לא מוכנים שערבי יבקר בביתם

 

מנתוני הסקר של המרכז למאבק בגזענות עולה תמונה עגומה המלמדת כי רובנו לא מסכימים לקבל שכן ערבי, מחצית מהציבור בארץ אינם מוכנים שערבי יבקר בביתם, ו-40 אחוז מאיתנו סבורים כי על המדינה לעודד את הערבים להגר מן המדינה. הנתונים עולים מסקר דעת קהל שבוצע בקרב 500 נשאלים, בני האוכלוסייה, הבוגרות על ידי מכון גאוקרטוגרפיה. "הגיע הזמן שהאוכלוסייה היהודית שחוותה מהי גזענות על בשרה, תתעורר ותשנה את דרכה". אמר מנכ"ל המרכז, בכר עואודה.

 

על השאלה האם יסכימו להתגורר בשכנות לאזרח ערבי, ענו 68 אחוז מהנשאלים שהם אינם מסכימים למגורים משותפים עם אזרחים ערביים, לעומת 26

אחוז שכן היו מסכימים. לשאלה למי מבין הנשאלים יש חבר ערבי, ענו 46 אחוז, שכלל לא היו מוכנים שיהיו להם חברים ערבים שיבקרו אותם בבתיהם.

 

גם בשאלות אחרות שנשאלו בסקר עולה תמונה דומה. 63 אחוז מהציבור היהודי רואה בערבים אזרחי המדינה איום ביטחוני ודמוגרפי, 34 אחוז מהציבור היהודי, רואים בתרבות הערבית כנחותה לעומת הישראלית ו-50 אחוז מהאוכלוסייה חשה חשש ואי נחת כשהיא שומעת את השפה הערבית ברחוב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברכה. "עומק הגזענות"
צילום: דודי ועקנין
מרזל. "התפכחו מאשליות"
צילום: דודי ועקנין
מומלצים