שתף קטע נבחר

 

האם ברק מתכנן פוטש פוליטי?

פרץ ובכירי העבודה חורשים את הארץ לאורכה ולרוחבה בניסיון לגייס מצביעים אחרונים שאולי יטו את הכף הפוליטית. ואיפה אהוד ברק? בחו"ל. ברק אולי הכריז פורמלית שיצטרף לקמפיין המפלגה - אבל במקום לתמוך, לפעול ולשכנע, ברק יכנס את תומכיו יום לאחר הבחירות. על הפרק: המאבק הפנימי במפלגה. לקראת פוטש פוליטי? בלשכת ברק מכחישים: החברים פשוט ביקשו להיפגש

באופן רשמי הוא אמנם התגייס למערכת הבחירות כדי לסייע למפלגת העבודה, אבל נראה כי ראשו של ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, נמצא במקום אחר לגמרי. ברק, שכלל לא נמצא בארץ בימים אלה, צפוי לשוב רק ביום שלישי בבוקר מחו"ל כדי להצביע בבחירות.

 

ל-ynet נודע מפי מקורביו של ברק כי כבר ביום שלמחרת הבחירות, ה-29 במרס, מתוכננת פגישה בינו ובין פעילים בולטים במפלגה, בהם גם ח"כ רונן צור. בין המשתתפים בפגישה יהיו גם ראשי מטהו של ברק בשנה האחרונה, אלו שליוו אותו וסייעו לו במהלך הפריימריס לראשות המפלגה ובהם ד"ר איתי גלבוע. מטרת הפגישה, של הפורום המכונה "פורום עתידים", תהיה בחינת תוצאות הבחירות, וכן בחינת הצעדים העתידיים שעל ברק לבצע - הן כדי לנסות ולהיות שר בממשלה הבאה, והן כדי להתכונן למאבק הפנימי בתוך המפלגה נגד עמיר פרץ. יצויין כי אותו הפורום בדיוק ארגן כנס בהשתתפות עמיר פרץ בטרם חזר למפלגת העבודה. צור אמר ל-ynet כי "יש מי שירצה לראות בכך סמל לעתיד" - כלומר, יש מי שירצה לראות בכך סמל לחזרתו של אהוד ברק לראשות המפלגה. צור שימש בעבר, יחד עם שותפו מוטי מורל, כיועץ אסטרטגי לפרץ במהלך הפריימריז בעבודה והפסיק את עבודתו שבועות אחדים לאחר תחילת הקמפיין לראשות המפלגה.  

 

 

בנוסף, ימים אחדים לאחר הבחירות, אמורה להתקיים פגישה נוספת של פעילים במפלגה התומכים בברק - חברים הנמנים על פורום המגדיר עצמו כפורום "תומכי אהוד". הפעילים, חברי מרכז המפלגה, מבקשים לדון בדרכים שיובילו למינויו של ברק לשר בממשלה הבאה. אנשי הפורום אומרים כי הם מעוניינים לפעול כך שבחירת השרים תיעשה במרכז המפלגה. יצויין, עם זאת, כי הקבוצה לא נחשבת לבעלת כוח או השפעה במרכז המפלגה, ופעולותיה לא הביאו עד היום לתוצאות משמעותיות מבחינה פוליטית עבור ברק.

 

ברק: החברים ביקשו

 

בלשכתו של ברק דחו את הטענות לפיהן הפגישה ב-29 במרס נועדה לצרכים פוליטיים, ובאופן רשמי נמסר כי "אהוד ברק נפגש עם קבוצות של אנשים מתוך המפלגה ומחוצה לה בכל עת, על פי בקשתם. גם הפעם, הפגישה הזו מתקיימת על פי בקשת החברים".

 

בתוך כך, סיים שלשום עמיר פרץ בחיפה מסע בן חמישה ימים ברחבי הארץ. המסע נערך באוטובוס שחצה את ישראל מהדרום ועד לצפון. בכנס הסיום, שנערך באולם קריגר בחיפה, השתתפו כ-700 איש. בין היתר לקחו חלק בכינוס חברי הכנסת יולי תמיר, בנימין בן אליעזר, קולט אביטל, אפרים סנה, המועמדים לכנסת נדיה חילו וברוך זלץ, וכן יו"ר העבודה לשעבר עמרם מצנע, שעמד בעבר בראש עיריית חיפה והתקבל בחום על ידי התושבים.

 

כל הדוברים בכנס הפגינו אופטימיות רבה בנאומיהם. "מאות אלפים מחכים שהעבודה תניע את הגלגלים ותעשה את מה שהיא מבטיחה", אמר בן אליעזר. "עמיר פרץ הצליח לשבור את המחסום בציבור, ואני רואה את זה בכל הארץ. אנשים מקבלים אותו באהבה, כמו שקיבלו אותו בירושלים השבוע. לא בכבוד מלכים. זה לא עושה עליי רושם. הם קיבלו אותו באהבה".

 

מצנע נשמע יותר פסימי

 

יולי תמיר האשימה את הממשלות האחרונות בניתוק הקשר עם הציבור ואמרה: "אני מרגישה ריח של שינוי אדיר, שמתחולל ממש בשעות אלה. אנשים אומרים לנו: אנחנו רוצים ממשלה שתקשיב לנו, שתהיה רגישה. אנחנו כאן, כדי שיהיו לנו תשובות טובות לדורות הבאים. אנחנו כאן, כדי לחזור לערכים שהקימו את מפלגת העבודה ואת מדינת ישראל".

 

עמרם מצנע נשמע מעט יותר פסימי, ולא היה כה משוכנע שפרץ יהיה זה שירכיב את הממשלה הבאה. "עמיר, אתה מועמד ראוי ויותר מזה. הבאת איתך מסר מאוד ברור לציבוריות הישראלית. המסר הזה מחלחל לציבור הישראלי, אמנם לאט, אולי לא מספיק - אבל הוא מחלחל. אני לא יודע אם תהיה ב-29 במרס זה שירכיב את הממשלה הבאה, אבל אני משוכנע שהעבודה, עשירה במנדטים, תהיה בממשלה הבאה, ותכתיב את הסדר החברתי החדש. צריך לחזק את מפלגת העבודה. אם לא נעמוד בראשות הממשלה, נוביל את האג'נדה החברתית".

 

פרץ עצמו, שהתקשה בתחילה לדבר בגלל צרידות קשה שנחתה עליו דווקא עכשיו, התגבר על הקושי, ונשא נאום. "אני מרגיש את אותה האווירה ואת אותן התחושות שהיו כשרבין הצעיד את כולנו אל המהפך שלא נשכח לעולם", אמר. או אז, תקף פרץ ברמז את מה שמכנים בקדימה "מורשת שרון", ואמר: "כל אחד מחפש לו מורשת. ממציאים מורשת, אבל לא כל אחד הוא מורשת. אנחנו ממשיכים את מורשת רבין, ואנחנו ממשיכים אותה כי יצחק רבין היה איש שהגשים הלכה למעשה את התפיסה הסוציאל-דמוקרטית".

 

פרץ מתח ביקורת על אנשי העבודה שמתכוונים להצביע קדימה, ובדברים שנשמעו כמו תלונה על חוסר האמון בהתאמתו לתפקיד ראש הממשלה ציין: "יש לי כאב גדול - מדוע דווקא ברגע שהחלום מתממש, ודלתות המפלגה נפתחו וזרמו כל אותן אוכלוסיות ששנים חיכינו שיגיעו, קמים חברינו ואומרים 'יש לנו ספקות'. על מה? לאן הם הולכים בדיוק? למקום שבו חלק מהאנשים יצרו את מסע ההסתה נגד רבין? לאן הם הולכים?" בשלב זה, צעק מישהו מהקהל: לעזאזל. הם הולכים לעזאזל.

 

פרץ תקף גם את אהוד אולמרט ואמר: "אהוד אולמרט מנסה לתעתע בכולם. אבל כנראה שקשה מאוד. שבוע אחד לתעתע מימין, ושבוע אחד משמאל. זה לא עובד. הקסם פג. הכישוף נעלם. עשו לנו שחור, והוא נגמר. זה היה שחור מהקשקעס".

 

בסוף דבריו, הבטיח פרץ כי העבודה תציב קווים אדומים ברורים כתנאי לישיבה בממשלה. הדברים נשמעו לאחדים מיושבי האולם כדברים של אדם שמבין כי לא ינצח. לדברי פרץ, "אנחנו לא עוסקים בקואליציות. אין לנו עניין לעסוק בזה. יהיה לנו מספיק זמן. ביום שלישי בלילה, אני בטוח שנהיה המפלגה הגדולה ביותר, ונציב ארבעה קווים אדומים שעליהם לא נתפשר: לא נסכים בשום פנים ואופן שרעיון הטרנספר במדינת ישראל יהיה חלק מהממשלה הבאה. רק אנחנו יכולים לעצור את הרומן בין ליברמן לאולמרט. אנחנו נגיד גם לא לגזענות, נאמר לא להתמכרות של השלטון להון ונאמר לא להמשך הנתק בין המדינה לאזרחים".

 

הלילה יצאה העבודה בקמפיין שלטים מיוחד לקראת הבחירות. ל-ynet נודע כי הקמפיין יהיה תחת הכותרת: "ישראל מחכה לעבודה". כמו כן, תקיים המפלגה החל מהיום (ו') פעילות בכ-80 צמתים ברחבי הארץ. הקמפיין החדש מבוסס על הסיסמה של ראש הממשלה המנוח, יצחק רבין, בקמפיין הבחירות בשנת 1992 - "ישראל מחכה לרבין". באותה שנה, היה עמיר פרץ מראשי מטה השטח של רבין.

 

 


פורסם לראשונה 24/03/2006 00:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מבלה בחו"ל ברק
צילום: גיל יוחנן
צילום: רויטרס
מאמץ אחרון. פרץ
צילום: רויטרס
מומלצים