שתף קטע נבחר

אולמרט ל-ynet: אתאכזב מפחות מ-36 מנדטים

מ"מ ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בראיון ל-ynet ארבעה ימים לבחירות: מעריך שקדימה תקבל בין 36 ל-40 מנדטים; משוכנע שציפי לבני ראויה לתואר ממלאת מקום ראש הממשלה ויכולה גם לעמוד בראש מדינה; הודף את הפרסומים אודות חשדות לשחיתות כחלק ממערכת השמצה; מסביר למה מפלגתו תחגוג את התוצאות דווקא בשכנות לחדשות ערוץ 2 – וטוען: אני בהחלט אוכל עוף, גם בימים אלה

אהוד אולמרט עייף. סוללה של יועצי תקשורת לא תצליח לשלוף את אישוניו השקועים פנימה, והשקיות הכבדות מתחת לעיניו מוכיחות בפעם המי יודע כמה את האמירה שראש ממשלה בישראל יכול לעשות הכל, חוץ מלישון בלילה. תוסיפו לכך את העובדה שמדובר באדם שבעוד 4 ימים ירשום היסטוריה – או אכזבה צורבת – בספר ימי הבחירות של מדינת ישראל, ותגיעו למספר השעות הממוצע שיש לאולמרט בלילה נתון. מה שלא לוקחת המשרה, לוקח הקמפיין.

 

אבל העייפות לא ניכרת במינהגו. הוא חד, עוקצני מדי פעם למרות אדרת הממלכתיות, והדבר ניכר במיוחד בהתייחסויות שלו ליריבו בנימין נתניהו. אבל בכל פעם שהוא עוקץ, הוא ממהר גם לבצע נסיגה מתקנת אל הממלכתיות. את המחמאות בראיון מקבלת הפעם השרה ציפי לבני, שמתקבעת באופן רשמי כמספר 2 (כפי שנחשף לראשונה ב-ynet לפני מספר ימים) וגם תקבל את התואר "ממלאת מקום ראש הממשלה" – אם יתאמתו הסקרים. אם.

 

מר אולמרט, הסקרים האחרונים מראים שמפלגת קדימה נמצאת במגמת ירידה. זה מדאיג אותך?

 

"בוודאי שאם הסקרים מצביעים על ירידה זה לא משמח אותי. אבל אני תמיד אמרתי: לא צריך להיות היסטרי. אין ספק שהתמונה שמצטיירת היא כזו שכמעט בכל הקשר, בכל קונסטלציה של ההתרחשויות, קדימה תהיה הסיעה הגדולה ביותר בכנסת. ואני מקווה שהיא תהיה מספיק גדולה כדי שנוכל להקים קואליציה בצורה נוחה. הבעייה המרכזית היא, שלא חס וחלילה ניקלע עוד הפעם לאותו דבר שבגללו שום ממשלה בישראל לא מצליחה לסיים את הקדנציה, וזו העובדה שהיא לא מקבלת תמיכה כזו שמאפשרת לה לא להיות נסחטת ולא להיות בסופו של דבר מובסת על ידי איזו שהיא סיעה קטנה בגלל עניינים שוליים.


אולמרט מתראיין ל-ynet (צילום: חיים צח)

 

"תראו את האבסורד: תמיד אתם נזכרים בשלושים מיליון השקלים של מעיין החינוך התורני. אז מה קורה? לא מעט אנשים אומרים: אנחנו בעד קדימה. אנחנו מזדהים עם העמדות שלה בנושאים הקריטיים ביותר של מדינת ישראל. למה שלא נחזק קואליציה שלה מצד שמאל על ידי זה שנצביע למרצ או לעבודה. מה יוצא? בסוף, כשנהיה קצת פחות חזקים, ויהיה משבר קואליציוני על עניין שולי לחלוטין, הממשלה תיפול ואותם אנשים יתפסו את הראש בידיים ויגידו – מה עשינו? מה תרמנו? למה נגררנו לכל מיני שיקולים צדדיים... אני מעריך שאנחנו בטווח שבין 36 ל-40 מנדטים. ואני מקווה שגם נגמור ב-40 מנדטים לפחות... בוודאי שמתחת ל-36 זה יאכזב אותי".

 

כל הפרשיות אודותיך, שהאחרונה שבהן עוסקת במינויים פוליטיים לכאורה ברשות לעסקים קטנים בעת שכיהנת כשר התמ"ת... יש מי שתוהים בציניות האם בהיבט זה אתה יורש ראוי לאריאל שרון.

 

"תשימו לב: במשך 4 השנים האחרונות שמעתם איזו טענה בנושאים האלה נגדי? לא שמעתם. למה? כי לא רצתי ולא הייתי מועמד. כשאתה מועמד מעלים בפניך את מה שעשית לפני 25 שנה ולפני 20 שנה ובסוף אתה שואל את עצמך: רגע, מה יש פה? אין נגדו שום דבר, אף פעם לא היה נגדו שום דבר... אז אנשים הם לא מטומטמים והם מבינים שזה חלק ממערכת בחירות ומערכת השמצות ומתייחסים לכך בספקנות".

 

והפרשה האחרונה שבודק מבקר המדינה לגבי הרשות לעסקים קטנים?

 

"הרשות לעסקים קטנים (מגחך)... כל הצוות שלה הוא 5 אנשים, ולפחות לגבי 3 אין ויכוח שאין להם זיקה פוליטית, והשאר הם פרויקטורים שתוקצבו על ידי גורמים חיצוניים.... הרשות הזאת היא לא חלק ממשרד התמ"ת, אני לא התעסקתי שם. אז יכול להיות שבין האנשים יש גם מישהו שמזוהה עם הליכוד. בכל אופן, כשהליכוד קיבל 40 מנדטים הוא היה שליש מהציבור".

 

זה לא מעיב על שאלת תיפקודך?

 

"לא, זה לא מעיב".

 

הסבר לנו את החלטת קדימה לקיים את אירוע הבחירות שלה בנווה אילן, מקום מושבן של חדשות ערוץ 2.

 

"זה צירוף מקרים. שכרנו את בנייני האומה וסיכמנו איתם. ואז פתאום באה ראש ועדת הבחירות המרכזית, השופטת בייניש, ואמרה שאי אפשר לקיים את זה שם מפני שיש חדרים בבניין שבהם יושבת ועדת הבחירות המרכזית ועוסקת בנושאים של סגירת קלפיות. נתקענו 5 ימים לבחירות בלי מקום. רצינו לעשות את זה בירושלים. תיאטרון ירושלים לא היה זמין – ולא רצינו לעשות את זה בבתי מלון מפוארים כי חשבנו שזה לא ראוי. המקום הכי קרוב שהיה פנוי היה נווה אילן. אני אפילו לא ידעתי מזה... הבניינים לא שייכים לערוץ 2 בכלל אלא לגלובוס".

 

הושמצת לא מעט במערכת הבחירות, בין היתר ברחבי האינטרנט. ובין היתר גם בני משפחתך הפכו למטרות. אתה פגוע?

 

"שמח זה לא עושה אותי... בניגוד למועמדים אחרים, אני מעולם לא השתמשתי במשפחתי כדי לקדם את הקריירה שלי. אשתי מאוד מבוקשת בכל כלי התקשורת, גם בערב הבחירות. פונים אליה, מבקשים שתתראיין – היא אף פעם לא עושה את זה, וגם ילדיי לא. איזה הצדקה יש לנהל מערכה כזו, רצופה כזבים ושקרים וטענות חסרות שחר? זה גורם להם – וגם לי – לעוגמת נפש גדולה... כל האתרים האלה באינטרנט הם לא תמימים. אף אחד לא עושה את זה בתמימות... מה הם רוצים להשיג כשמספרים על שני בניי שהם ירדו מהארץ? שאני אתחיל לעשות השוואות מי ירד מהארץ, מי חי שנים רבות מחוץ לארץ? מי כבר היתה לו אזרחות זרה? מי כבר החליף את שמו לשם לועזי?"

 

אתה מתכוון לבנימין נתניהו.

 

"אני לא רוצה אפילו לנקוב בשם. אני שואל איזו סוג של התנהלות זו".

 

אתה רומז שנתניהו עומד מאחורי הפרסומים וההכפשות נגדך?

 

"לא אמרתי. אני שואל, אני לא יודע. אני רק אומר – זה מריח לא טוב".

 

מדוע אתה מסרב להתעמת עם נתניהו ועם עמיר פרץ?

 

"תראו, אין בארץ תרבות אמיתית של עימות. הרי הופעה של שלושתנו עלולה בקלות להיגרר לסוג של התנגחות עם מהלומות – שאני לא מרגיש טוב לעשות את זה. אילו היתה לנו מסורת דוגמת התרבות הפוליטית באנגליה או בארצות הברית, ששם זה לא הופך להתגוללות אישית, היה אפשר לשקול את זה. אבל אני חושב שלכל אחד מאיתנו ניתנה הזדמנות הוגנת לומר את דברו לפני הציבור. זה לא איזה כלל ברזל שחייבים לעשות עימות".

 

מבקריך טוענים שתוכנית ההתכנסות שאתה יוזם, קביעת גבולה המזרחי של ישראל, היא סטייה מעקרונות שרון – שמעולם לא אמר כי בכוונתו לבצע התנתקות שנייה.

 

"זה נכון ששרון אמר שלא תהיה התנתקות בנוסח שבו קיימנו את ההתנתקות הראשונה. אבל צריך לא לשכוח שהוא הצהיר את זה לפני שהחמאס עלה לשלטון, כשהיה יסוד ריאלי להניח שרשות פלסטינית בראשות אבו מאזן, שמחויבת לכל ההסכמים ולא עוסקת בטרור – עשויה להיות פרטנר שנוכל לנהל איתו משא ומתן כדי להגיע להסכם. כשאני דיברתי על ההתכנסות, דיברתי לאחר שהחמאס עלה לשלטון ונכזבה התקווה האמיתית להגיע למשא ומתן בעל משמעות.

 

"אני מניח שאילו אריק היה היום פעיל – הוא היה עושה בדיוק את מה שאני עושה... אריק החליט בוודאות שהוא לא יהיה מוכן לחכות שנים אלא היה נוקט באיזו פעולה. כשאני מדבר על ההתכנסות, העניין החד צדדי הוא זניח פה... לא דיברתי על זה ולא במקרה. קודם כל אני רוצה, בהיעדר מצב של מו"מ, לנסות להגיע בדיאלוג פנימי לעמדה שמייצגת קונצנזוס ישראלי לגבי גבולות הקבע של ישראל. אחרי זה אמרתי שאנהל מו"מ עם ארה"ב והקהיליה הבינלאומית מתוך מטרה לשכנע בתבונת המהלך. אם זה יתנהל כך – לא מדובר על חד צדדיות אלא על תהליך מתואם. נכון, לא בדיוק עם הפלסטינים כי הם לא פרטנר – אבל עם ארה"ב ומנהיגי אירופה.

 

כלומר יכולה לקום מדינה פלסטינית...

 

"באותם גבולות שנכתיב לאחר שנחליט לפנות, בהסכמה פנימית ובגיבוי בינלאומי – ומבלי לבטל את האופציות הצבאיות שיהיו לנו בעתיד בכל אזורי יהודה ושומרון כדי להגן על עצמנו מפני טרור".

 

אתה יכול להבטיח להם מדינה עם רצף טריטוריאלי?

 

"אני יכול להבטיח זאת, מבלי שאני מוותר על גושי ההתיישבות, בוודאי... אם הם יקבלו את תנאי הסף שנקבעו על ידי הקהיליה הבינלאומית והם מופיעים במפת הדרכים, ורק בתנאי כזה. כל ממשלה שתכיר בזה תהפוך ללגיטימית".

 

נחזור לפוליטיקה. אתה פוסל מראש את איווט ליברמן לקואליציה שלך.

 

"לא, מה פתאום. אמרתי שמי שאיננו מתכוון לתמוך בעיקרי המדיניות שהצגתי – לא יוכל להיות שותף לקואליציה. לא אכניס לממשלה מורדים שיפעלו נגד מדיניותה. אני לא פוסל אף אחד, אבל לא אני אמרתי שהתוכנית הזו היא חסרת ערך ו"פורים שפיל". זה אמר איווט ליברמן מיוזמתו. נו, אז מי שאומר שהקו המרכזי במדיניות המדינית-ביטחונית שאני מתכוון להוביל זה הצגת פורים, הוא לא מתכוון להיות חלק מזה".

 

בוא, ברשותך, נשחק במשחק אסוציאטיבי. מה אתה חושב על האישים הבאים: בנימין נתניהו.

 

"מי עוד?"

 

עמיר פרץ.

 

"מי עוד?"

 

אביגדור ליברמן.

 

"מי עוד?"

 

את שלושתם אתה לא מחשיב?

 

"לא אמרתי. שאלתם איך אני מתייחס אליהם. אני עכשיו במערכת בחירות איתם, בעימות איתם. למה אני צריך להכריז הכרזות אישיות דרך התקשורת. אני לא מתעסק ברמה האישית. כולם מנהיגים לגיטימיים שרצים בראש מפלגותיהם – ואני מאחל להם שלא יצליחו".

 

אז בוא נשאל על מי שלא משתתף בבחירות. אבו מאזן, יו"ר הרשות.

 

"אני מכיר אותו והיו בינינו יחסים מאוד ידידותיים. אבל אני לא יכול להשעין את יחסי לרשות הפלסטינית על הסימפטיה שיכולה להיות לי לאדם מסוים. הוא נכשל באתגר הגדול ביותר שהוא עמד בפניו מהרגע הראשון – המלחמה בטרור. כתוצאה מכישלון ממשלתו עלה החמאס לעמדה מאוד משפיעה".

 

איסמעיל הנייה, מנהיג החמאס בעזה.

 

"הוא אויב – על פי הגדרתו שלו. הוא לא מכיר בקיומה של ישראל ובהסכמים שנחתמו עמה וגם לא בזכותה להתקיים".

 

יעד ל...

 

"לא יעד לכלום. כל אויב אני צריך לחסל? איזו סיבה יש לי לחסל אותו אם הוא לא מעורב בטרור, ולפי מיטב ידיעתי אין לי ראיות לכך".

 

חאלד משעל. הוא רוצה להגיע לשטחים.

 

"אני מאוד מקווה שהוא יגיע לשטחים. הוא גם יישאר שם... הוא ייעצר ויועמד למשפט על כל מה שהיה מעורב בו".

 

מינוי ציפי לבני לממלאת מקום ראש הממשלה, אם תיבחר – סופי?

 

"אני בהחלט רואה אפשרות סבירה מאוד שהיא תמונה לממלאת מקום. היא ראויה לזה, היא דמות מאוד בולטת וזה שהיא אשה זה בהחלט נימוק בעד. אני חושב שאנחנו צריכים לתת ביטוי לרצון שלנו לקדם נשים למשרות הכי בכירות, ואם יש מועמדת שמנהלת את משרד החוץ באופן ראוי לכל שבח – אני חושב שהיא בהחלט ראויה, ואם אבחר לראש הממשלה קרוב לוודאי שאמנה אותה".

 

אתה אומר בלב שקט: אני רגוע אם המדינה תהיה בידיה של לבני.

 

"כל עוד היא ממלאת מקום, המדינה היא בידי מי שמופקד עליה. אבל אם אתה שואל אותי אם לציפי לבני יש את היכולות ואת הפוטנציאל לעמוד בראש מדינה – התשובה היא כן".

 

אין לך אחריות כלשהי למצב העוני במדינה? היית שר בכיר בממשלה האחרונה. אולי גם אתה צריך לבקש סליחה.

 

"אני באמת חושב שמישהו צריך לבקש סליחה ואני גם שומע שבימים אלה הוא מבקש סליחה כל יום. מבקש סליחה על מה שהוא עשה ומבקש סליחה על מה שהוא לא עשה ומבקש סליחה על מה שהוא ומבקש סליחה על מה שחושבים שהוא... ואני חושב שבכל המקרים צריך לבקש סליחה. אני במצב אחר. נאבקתי נגד התוכניות של שר האוצר הקודם. הגשתי תקציב אלטרנטיבי לזה שלו. לא היה לי את הכוח לחולל את השינוי במדיניות האוצר אז, יש לי את הכוח היום ואני מתכוון לבצע זאת".

 

מה לגבי מצב שפעת העופות המתפשטת? יש טענות על תפקוד הממשלה.

 

"הנחיתי היום את משרד החוץ ומערכת הביטחון להיות בקשר עם הפלסטינים ולתת להם את מלוא הסיוע והעזרה, גם בתרופות וציוד. גם פניתי לאו"ם ולגופים בינלאומיים כמו הבנק העולמי שיתערבו כדי לתת סיוע ולהנחות את הגורמים הפלסטינים לקחת אחריות. אני לא יכול לשלוח אנשים לעזה, אבל יש לי רושם שהעניין שם לא מטופל וזה יכול לגרום להם נזק קטלני... לגבי מה שקורה אצלנו – יש מטה, יש חמ"ל קדמי, יש פעולה מתואמת בין כל משרדי הממשלה כדי לטפל, וזה מטופל יפה מאוד".

 

אתה אוכל עוף, בימים אלה?

 

"כל עוף שנקנה בחנות שעומדת בכל המבחנים – בהחלט כן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
"אריק היה עושה בדיוק אותו דבר"
צילום: חיים צח
צילום: אורי פורת
לבני. "פוטנציאל לעמוד בראש מדינה"
צילום: אורי פורת
צילום: איי פי
נתניהו. "מבקש סליחה כל יום"
צילום: איי פי
צילום: צפריר אביוב
פרץ. "מאחל לו ולביבי שלא יצליחו"
צילום: צפריר אביוב
צילום: בועז אופנהיים
ליברמן. "הוא לא מתכוון להיות חלק"
צילום: בועז אופנהיים
צילום: רויטרס
אבו מאזן. "יחסים ידידותיים"
צילום: רויטרס
מומלצים