שתף קטע נבחר

 

מדריך קנייה: מחשב נייד ב-4,000 שקלים

זה לא סוד שהמחשב השולחני הוא חיה בסכנת הכחדה, אבל האם תעשיית המחשבים הניידים כבר מסוגלת להציע אלטרנטיבה אמיתית גם בשבילכם? הדגמים החדשים, שחלקם מתומחרים באגרסיביות חסרת תקדים, משכנעים שכן. הנייד ב-4,000 שקלים, יהיה קצת פחות מתקדם וקומפקטי, אבל הוא מציע לכם איכות חיים אמיתית במחיר שתוכלו לשלם

אם אתם מתכוונים לקנות מחשב חדש, בטח שאלתם את עצמכם גם הפעם - האם יכול להיות שמחשב החלומות הנייד שלכם כבר קיים? האם יש בנמצא נייד שתוכלו לשלם עליו, שיצדיק ויתור על הנוחות השולחנית? התשובה המפתיעה היא שישנם דגמים רבים כאלו.

 

למעשה, חלק מהניידים הזולים עולים היום פחות ממה שיעלה מחשב שולחני עם צג LCD דק. וזה לא קוריוז - זו מהפכה אמיתית.

 

הדור החדש של המחשבים הניידים מאפשר לנו לראשונה לקבל את יתרונות הניידות במחיר שכבר מתקרב למה שהתרגלנו לשלם על מחשב שולחני. אמנם אלה לא ניידים סופר-קלים שמתאימים לתנועה אינטנסיבית, אבל לעיתים קרובות מדובר במחשבים נוחים מאד עם חיבור אלחוטי, מהנים לשימוש, שבקלות יכולים לפתור את הדילמה: לא צריך יותר מחשב שולחני.

 

נייד במקום שולחני

 

המחשב הנייד הוא כבר לא צעצוע או סמל סטטוס. זהו מחשב שתמצית מהותו באיכות חיים - תופס מעט מקום, אפשר להשתמש בו איפה שרוצים, ולא צריך לכבול אותו בסבך אימתני של חוטים.

 

איזה נייד מתאים לכם?

 

דווקא הניידים שנחשבים היום הכי מתקדמים, בדרך-כלל עונים פחות טוב על הצרכים של המשתמש הממוצע.

 

הניידים הקומפקטיים, במשקל של 1-2 ק"ג, מתאימים מאד למי שזקוק למקסימום ניידות, ולזמני סוללה ארוכים, ואין ספק שמיושמות בהם הטכנולוגיות הכי עדכניות. לכן הם גם מתומחרים בצורה שמתאימה לקהל העיקרי שמתאים לפרופיל הזה: אנשי עסקים.

 

מצד שני, מחשב סנטרינו קומפקטי ומתקדם לא רק עולה, כמעט תמיד, סכום כסף שלרובנו יהיה קשה לשלם - הוא גם יגיע עם צג קטן (לרוב 12 או 14 אינץ'), מקלדת צפופה ורמקולים מוגבלים. אלו מחשבים שמציעים את שיא הניידות, בעטיפה הייטקית נוצצת, אבל בשאר האספקטים הם פחות מהנים לשימוש מהניידים המגושמים במשקל 3 ק"ג.

 

דווקא "תחליפי השולחני" (Desktop Replacements) החדשים, מתגלים כנוחים להפתיע. עם כל הטכנולוגיות הנכונות, כל הכניסות והיציאות, עם צגים גדולים ומקלדות מרווחות. אלו לא מחשבים שצריך לחבר אותם למקלדת, עכבר וצג חיצוניים כדי להשתמש בנוחות - הם עומדים בזכות עצמם. אלו גם הניידים הזולים ביותר: חלק מהם נמכרים תמורת 4,000 שקלים ופחות. אם תרצו לקבל מחשב כזה עמוס בכל טוב, ספק אם תשלמו יותר מ-5000 שקלים.

 

ניידים זולים: כל האפשרויות

 

  • ממוחזרים. הצורך, כידוע, הוא אבי ההמצאה, ומסתבר שיש הרבה מאד אנשים שמאמינים שמחשב נייד הוא בדיוק מה שהם צריכים אבל לא יכולים או מוכנים לבזבז על התענוג אלפי דולרים. 

    בשביל האנשים האלה בדיוק הומצאה התעשייה המפותחת של מחזור וחידוש מחשבים ניידים. מדובר בדרך-כלל על דגמים מיושנים יחסית, שמבוססים על פנטיום 3 ומגיעים בתצורות חומרה מאד מינימליסטיות - מעט זיכרון, דיסק קטן, ללא צורב וכו'. 

    בחלק מהמקרים מדובר במחשבים משומשים, שספקים מקומיים קונים אותם, מנקים, מחדשים, בודקים ומוכרים מחדש. במקרים מסויימים מדובר במחשבים שעברו חידוש מקצועי (Refurbishment) אצל היצרן או אצל ספק מורשה. 

    היתרון הברור שלהם על-פני כל אלטרנטיבה, הוא המחיר: אפשר למצוא אותם היום במחירים של החל מ-2000 שקלים לערך, בדרך-כלל עם שנת אחריות אחת. ולמרות שהם לא כוללים את רוב החידושים האופייניים של דור ה-Wi-Fi, הם יריצו בצורה סבירה, או לפחות נסבלת, את רוב היישומים הנפוצים. תמורת 150-200 שקלים אפשר להוסיף למחשב כזה כרטיס רשת אלחוטי בסיסי, ולקבל נייד אלחוטי במחיר מגוחך.

 

  • משודרגים כלפי מטה. קטגוריה אחרת של ניידים זולים במיוחד מתבססת על דגמים חדשים יותר, שבאופן רגיל יכולנו למצוא אותם בתצורות חזקות במחירים של 6,000-7,000 שקלים ויותר. כדי להפוך מחשב כזה לזול במיוחד, מסרסים אותו מעט - מחליפים את מעבד הפנטיום M בגירסת סלרון M זולה יותר (או ב-Sempron אם מדובר במחשב בטכנולוגיה של AMD). מוותרים על הצורב, מתקינים בו פחות זיכרון (בדרך-כלל 256MB), דיסק קשיח קטן (20-40GB) וכן הלאה. זה מספיק כדי להוריד את המחיר ל-4,000-5,000 שקלים, ומשאיר אפשרות לשדרוג עתידי. 


 

  • נולדו להיות זולים. בחלק מהדגמים החדשים המחיר הזול הוא לא תוצאה של סירוס או התיישנות, אלא של תכנון מוקדם וממוקד היטב. כל היצרנים הגדולים כבר מציעים לפחות דגם או שניים, שמתומחרים באיזור ה-4,000 שקלים או קצת יותר, גם כשהם מגיעים עם 512MB זיכרון, ולעיתים אפילו צורב DVD ודיסק קשיח בנפח 60-80GB.

 

מה זה "תחליף שולחני"?

 

כל הניידים הזולים החדשים בנויים סביב הקונספציה של תחליף שולחני שהזכרנו קודם. הרעיון הוא לא לשאוף למשקל מינימלי וזמן סוללה ארוך, כי המטרה היא לא להגיע למקסימום ניידות, אלא למצוא שילוב אופטימלי של תכונות שמצדיק נטישה של השולחני הרגיל.

 

תחליף שולחני יגיע, בדרך-כלל, במשקל של כ-3 ק"ג, עם צג בגודל 14-15 אינץ' וזמן סוללה קצר יחסית של 2-3 שעות. מובן שכדי שמחשב כזה יוכל לשרוד יום עבודה ממוצע, או ערב ארוך של גלישה מסלון הבית, עליו להיות מחובר לחשמל במהלך רוב זמן השימוש.

 

ברוב המקרים ניתן אמנם לרכוש בנפרד סוללה חליפית, חזקה במיוחד, שתספיק לזמן שימוש כפול, אבל רוב הסיכויים שתוותרו על האפשרות הזו. מדוע? מפני שאם אתם דומים לרוב האנשים, אז בסך-הכל ברוב המכריע של הזמן אתם נמצאים במקום שיש בו רשת חשמל שניתן להתחבר אליה.

 

המשקל הגבוה יחסית (3 ק"ג אולי לא נשמעים הרבה, אבל זה משקל שלא מתאים להתרוצצות אינטנסיבית) פחות או יותר מכתיב את אפשרויות השימוש. תחליף שולחני הוא מחשב שמתאים לנשיאה מחדר העבודה לסלון, מהסלון לחדר השינה, מהבית לעבודה ובחזרה. אם יש בקרבת מקום בית-קפה עם נקודה חמה (חיבור לרשת אלחוטית), אז תוכלו להתגלגל גם לשם, בלי להזיע יותר מדי. זמן הסוללה יספיק לכם לארוחת בוקר, כוס קפה או שתיים.

 

אז נכון, תחליף שולחני הוא לא מחשב זערורי שמתאים לנשיאה בתיק גב קטן. אבל לעיתים קרובות הוא יציע יתרונות שלא בהכרח קיימים בניידים הקלים: צג רחב (15.4 אינץ' זה הגודל המקובל) שמתאים לצפייה בסרטים, מקלדת גדולה ונוחה יותר, רמקולים איכותיים. גם את המחשבים האלה תוכלו לקבל בתצורה בסיסית מאד אם תרצו לחסוך, אבל - וזה החידוש החשוב - גם בתצורה עשירה יחסית הם יעלו לכם מעט.

 

דוגמאות מהשטח

 

ברגע שמוותרים על השאיפה לכווץ את מארז המחשב לנפח של מחברת, עלות הטכנולוגיות שניתן לבחור מתוכן כדי לשלב בו יורדת פלאים. אבל מעבר לזה, לטכנולוגיות המוכרות יותר ישנן תמיד אלטרנטיבות זולות ולאו דווקא נחותות בהשוואה למה שמציעים המחשבים היקרים.

 

המוצרים הראשונים שהפתיעו בתחום הזה היו הניידים מסדרת R הזולה של IBM.

הדגם האחרון בסדרה, R51e, משווק היום במחירים שמתחילים באזור ה-4500 שקלים.

 

במחיר הזה, הוא מגיע עם צג 15 אינץ', צורב DVD, 512MB זיכרון ודיסק בנפח 40GB. הוא מתבסס על מעבד פנטיום M, ומחליף את שאר מרכיבי חבילת סנטרינו ברכיבי צד-שלישי מיצרנים גדולים.

 

מחירו של dv4000, הדגם המקביל של HP, מעט גבוה יותר, אבל הוא מגיע עם צג 15.4 אינץ' ורמקולים מובנים מתוצרת Altec Lancing, שמפיקים צליל מצויין. דגם dv5000 מאותה משפחה, מתבסס על מעבד Turion או Sempron של AMD, במקום על פנטיום M, ומצליח להיות זול בכמה מאות שקלים.

 

עוד מחשב מפתיע ברמת מחיר דומה הוא Acer TravelMate 2413WLMi. בתצורה שכוללת 512MB זיכרון DDR2, דיסק 60GB, צורב DVD כפול שכבות (Dual Layer), ועוד כהנה וכהנה תוספות, אפשר למצוא אותו היום במחיר של החל מ-4300 שקלים. זהו גם אחד המחשבים הפחות כבדים בקטגוריה: 2.7 ק"ג.

 

דגמים נוספים, חלקם זולים יותר: i-Select M5120 של NEC, מחשב נייד Amilo Pro V2030 של פוג'יטסו, Gigabyte N501, מחשב נייד Dell Latitude L110 וגם LG LE50 523E.

 

למה לשים לב

 

לפני שרצים לקנות - גם אם יש דגם ששמתם עליו עין - יש כמה דברים שכדאי מאד לשים אליהם לב:

 

הצג והמקלדת. אלו שני הדברים שהכי ישפיעו על נוחות השימוש שלכם במחשב, ואין טוב במקרה הזה ממראה עינים (ומגע אצבעות). כדאי לשים לב שחלק מהדגמים מגיעים עם צג רגיל בגודל 14.1 או 15 אינץ', וחלק עם צג 15.4 אינץ' רחב שמתאים לסרטים. שטח התצוגה האמיתי של צג רחב הוא מעט קטן יותר מכפי שנדמה, אבל אחרי שתראו עליו סרט או שניים אתם תשכחו מהעובדה הפעוטה הזו.

 

זיכרון ומערכת הפעלה. שני הדברים שתמיד כדאי לבדוק ראשונים בכל הצעה. לעיתים קרובות ההצעה תהיה זולה במיוחד כי המחשב מגיע עם 256MB זיכרון (ההרחבה תעלה לכם 100-200 שקלים) ובלי מערכת הפעלה. חבל שתופתעו.

 

זמן סוללה. כאמור, זה לא הצד החזק של המחשבים האלה, למרות שיש יוצאי דופן. ל-R50e של IBM, למשל, יש סוללה שמספיקה ל-3.5 שעות עבודה. בחלק מהדגמים זמן הסוללה נמוך משעתיים. את נתוני היצרן כדאי תמיד לקבל בעירבון מוגבל. אם זמן הסוללה חשוב לכם בכל זאת, הוציאו עוד כמה מאות שקלים על סוללה חזקה יותר ו/או על סוללה נוספת.

 

משקל. הדגמים שהזכרנו קודם נעים על כל טווח המשקלות הרחב שבין 2.7 ק"ג ל-3.5 ק"ג כולל סוללה וספק. כדאי לשים לב שהיצרנים מנופפים בדרך-כלל בנתוני ה"נטו", ולמרות שזה לא השיקול העיקרי בסוג הקנייה הזה כדאי לבדוק מה אומר המפרט באתר האינטרנט של היצרן. גם אם ה"מסעות" הארוכים ביותר שאתם מתכננים למחשב הם בין הסלון לחדר העבודה.

 

תקשורת אלחוט. רוב הדגמים בתחום כוללים תמיכה מובנית בתקשורת Wi-Fi אלחוטית, אבל לפני שבוחרים וקונים כדאי לבדוק שלא נפלתם על דגם ישן שאין לו Wi-Fi מובנה. רוב הדגמים תומכים בגירסאות b ו-g של תקן האלחוט 802.11, אבל חלקם רק בגירסה b הנפוצה (בינתיים) והאיטית יותר.

 

המאיץ הגרפי. ברוב הדגמים בקטגוריה הזו מותקנים מאיצים גרפיים זולים יחסית, שמספיקים לרוב השימושים אבל לא ממש מתאימים להרצת המשחקים החדשים. הכי נפוץ הוא המאיץ המובנה מדגם Radeon Xpress 200M, שמותקן כמעט בכל המחשבים שהזכרנו קודם. בחלק מהדגמים המאיץ מגיע עם זיכרון משלו ובאחרים הוא משתמש בזיכרון הראשי (Shared), אפשרות קצת פחות מומלצת.

 

ממשקים וחיבורים. המינימום הרצוי בכל נייד הן שלוש יציאות USB2, יציאת Firewire, VGA, S-Video, Line-In, מיקרופון, אוזניות וחריץ PC Card.

 

תוספות ושיפורים. חלק מהדגמים כוללים תוספות חביבות נוספות: חריץ לכרטיסי פלאש של מצלמות דיגיטליות, מנגנון לזיהוי טביעת אצבע, אמצעי קלט מיוחדים (כמו ה-Pointing Stick של IBM או המשטח המחורץ במחשבים של HP שמדמה גלגלת של עכבר).

 

  • לחצו כאן לסקירות נוספות של מחשבים ניידים.

 

 

  • לבירור לגבי מחירי מחשבים ניידים, היכנסו לערוץ הקניות של ynet. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים