שתף קטע נבחר

הישורת האחרונה: מצחצחים חרבות

אז מה מדאיג את המפלגות הגדולות יממה לפני הבחירות? "אם נרד מתחת ל-15 מנדטים, לא תהיה הנהגת ימין בשלטון", מזהירים בליכוד - ובוחרים למקד את המתקפה במפלגות הימין. בעבודה מעדיפים לגייס קולות אבודים ממרצ, מהגימלאים - ואולי גם מקדימה. ומה בקדימה? שם חוששים משאננות ומבטיחים "מטען צד של 400 ק"ג לפרץ". בחירות 2006 - רגע לפני

תסכול, כעס, תירוצים ליום שאחרי, ניצוץ של מלחמות ירושה - יממה אחת בלבד לפני הבחירות, זו התחושה הרווחת בליכוד ועם התחושה הזו צריך להתמודד היו"ר, בנימין נתניהו. הסקרים האחרונים, המנבאים מפלה חסרת תקדים למפלגה, גרמו בעיקר להרבה מבוכה אך נתניהו משוכנע כי"הכל עוד פתוח. בקדימה, לעומת זאת, חוששים מאוד משאננות ובוחרים למקד את המתקפה האחרונה בעבודה. "אנחנו מכינים לעמיר מטען צד אמיתי של ארבע מאות קילוגרם", אמר ל-ynet בכיר במפלגה. ומה בעבודה? שם מנסים לגייס עוד כמה קולות אבודים ממרצ ומהגימלאים, תוך פיזור הבטחות על פנסיה. "קדימה בלחץ", הם אומרים.

 

 

בכל המפלגות כולן בחרו המועמדים לשוב ולקרוא לציבור להגיע לקלפי, להצביע ולהשפיע. אלא שבעוד שבקדימה מכוונים בעיקר אל הקולות הצפים, ומקווים לאחוזי הצבעה גבוהים, בעבודה ובליכוד מנסים לגייס את אלו שחצו את הקווים לחזור הביתה. אותם ישרתו דווקא אחוזי הצבעה נמוכים.

 

הליכוד: מכינים סכינים?

 

בליכוד חוששים מהסכינים שיישלפו וממאבקי כוח וירושה. נתניהו, כך אומרים שם, מודע לכל המתרחש סביבו - הן במאבק על ראשות הממשלה והחל מיום שלישי בלילה אולי במאבק על ראשות הליכוד. "הוא מודע לכל מה שקורה לטוב ולרע. הוא לא פרס של 96'", אומרים שם ולצד זאת מסבירים: "בכל מפלגה יש יריבויות פנימיות ושאיפות פוליטיות מתנגשות. בכירי הליכוד משתדלים מאוד שלא לצחצח חרבות. כולם מחכים לתוצאות. גם בקדימה יש מריבות ומאבקי כוח".

 

אפילו אביגדור ליברמן, כך לפי אחד הסקרים, זוכה בנתח גדול יותר מקולות הימין והופך למנהיג המפלגה השלישית בגודלה. בסביבתו של נתניהו התייחסו לנתונים בכעס ומבוכה: "אם הליכוד יירד מתחת ל-15 מנדטים, לא תהיה הנהגת ימין בשלטון. לא ליברמן, לא ש"ס, ולא האיחוד הלאומי יצליחו להנהיג את הימין. יווצר מצב שהימין יישאר ללא אופציה שלטונית". לצד האזהרות, מבהירים בליכוד כי מדובר בנקודת זמן קריטית לתנועה: "לא כל יום קמה מפלגה ואומרת שהיא מפסיקה להיות מפלגת שלטון".

 

בתוך המפלגה מופנה מרבית הזעם אל מפלגות הימין. אם בתחילת המסע קיווה עדיין נתניהו שיצליח לאחד את מפלגות הימין המסורתיות לגוש ימין גדול, כעת נראה הרעיון רחוק מיישום. גם הרעיון של גוש ימין חוסם שיילך יד ביד לנשיא ויבקש להמליך את נתניהו לראשות הממשלה, לא נראה מציאותי.

 

"הימין תקף רק אותנו, ללא הפסק, ואילו אנחנו ירינו את כל התחמושת על קדימה", מסבירים בליכוד. "מגיע לנו צל"ש על שהצלחנו להוריד את קדימה לקרקע. הירידה של קדימה רשומה על שמנו. ש"ס וליברמן הגיחו מימין והכניסו לנו סכין בגב, העבודה תקפה אותנו מהאמצע על התוכנית הכלכלית מבלי לתקוף כלל את קדימה. משמאל תקפה אותנו מרצ, גם היא מבלי לתקוף את קדימה". ולצד כל אלו ממשיכים בליכוד להאשים את התקשורת.  

 

אחרי שהתייאשו ממפלגות הימין ומהתקשורת, שביב התקווה היחיד של הליכוד בא מכיוון השטח. במהלך היום סייר נתניהו בצפון וסיים בשני

 כנסים גדולים, הראשון בקריית אתא אליו הגיעו קרוב ל-450 פעילי ליכוד, והשני בחיפה אליו הגיעו כ-1,200 פעילים. "48 שעות לפני הבחירות הפרשנים והסוקרים אומרים שהכל גמור. ואני אומר - הכל פתוח", אמר נתניהו. "הבחירות לא גמורות. 25 אחוז מכלל הבוחרים עדיין מתלבטים. בהתחלה הם רצו לקדימה, אבל עכשיו הם מבינים שמשהו לא תקין במפלגה הזו". 

 

קדימה: מכינים לפרץ מטען צד

 

בתוך כך, בקדימה מנסים להמשיך ולשדר עסקים כרגיל, אבל פחות משלושים שעות לפני פתיחת הקלפיות, התנהגות אנשי המפלגה משדרת לחץ. תוצאות הסקרים מראים אמנם כי קדימה ממשיכה להוביל - ובפער משמעותי, אלא שמשהו כנראה השתבש ומדאיג את בכירי המפלגה. אחוז המתלבטים הגבוה עליו מדווחים רוב הסוקרים, מקשה הן על עורכי הסקרים והן על קוראיהם להבין כיצד תיראה התמונה בשלמותה.

  

על אף שבקדימה דוחים טענות על לחץ ופאניקה בשל שאננות הבוחרים, ומבטלים את האפשרות שמפלגת העבודה תצמצם את הפער באופן משמעותי, בכירים במפלגה מבטיחים כי ביממה שנותרה עד פתיחת הקלפיות, לעמיר פרץ מצפה הפתעה. "אנחנו מכינים לעמיר מטען צד אמיתי של ארבע מאות קילוגרם", אמר ל-ynet בכיר בקדימה.

 

כמו כן, הוחלט במפלגה לחדד מסר אחד מרכזי למצביעים: זה לא הניצחון. מה שחשוב הוא הפער. או במילים אחרות: בקדימה מנסים לשכנע את המצביעים לצאת אל הקלפיות, על מנת להגדיל כמה שיותר את מספר המנדטים של המפלגה - למנוע את צמצום הפער בינה ובין העבודה שבימים האחרונים התחזקה, לפחות בחלק מן הסקרים. "הסקרים האחרונים מאוד מוזרים. אנחנו לא יודעים מה המציאות. הפערים אצל הסוקרים מוזרים. העבודה כאילו התחזקה, ואז נחלשה פתאום", אמר בתסכול בכיר בקדימה.

 


צופים בכדורגל (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

אמש נפגשו אהוד אולמרט וחיים רמון בביתו של אולמרט, על מנת לצפות יחד במשחק הכדורגל בין הפועל תל אביב לבית"ר ירושלים. שני האישים אוהדים את שתי הקבוצות. השניים אף הצטלמו לאות אחדות פנימית בקדימה.

 

העבודה: מגייסים מנדטים אבודים ממרצ והגמלאים

 

ובמקום אחר, במפלגת העבודה, מחזק עמיר פרץ עמדות. פרץ הבהיר אמש כי הוא מתכוון להוריד את גיל הפרישה לגמלאות, הן לנשים והן לגברים. הוא וסביבתו מאמינים שהנושא הזה יגייס לעבודה עוד כמה קולות אבודים. במקביל, מתנהל בעבודה קרב מול מפלגת הגמלאים, מול מרצ ומול קדימה.

 


הפנסיה תעשה את ההבדל? (צילום: גיל יוחנן)

 

"אתמול הורדנו כפפות בקרב מול קדימה", אמר בכיר בעבודה, בהתייחס לחילופי הדברים סביב רצח רבין. "היינו צריכים להוריד את הכפפות מוקדם יותר. קדימה בלחץ, והם שולחים את דיכטר בפאניקה. היה גל של התקפות נגד שמעון, אם כי הדברים האלה באים והולכים. זה הרבה אוויר חם. היום זה קיים, מחר זה נעלם".

 

בעבודה מלגלגים על העובדה שציפי לבני מייצגת את קדימה בכל מקום. "קדימה, חוץ מלתקוע לנו את ציפי לבני לארוחת בוקר, צהריים וערב, תוקעים אותה בכל מקום", אומרים בכירים בעבודה. היום יתקיים תדרוך של אריה עמית, ראש מטה יום הבחירות לכתבים, בו יציג את החמ"ל המיוחד שבו יתנהל יום הבחירות. מדובר בהתארגנות הלוגיסטית האחרונה שלפני יום הבחירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
נתניהו. חשש ממפלה חסרת תקדים
צילום: חגי אהרון
צילום: בועז אופנהיים
ליברמן. יעקוף את הליכוד?
צילום: בועז אופנהיים
צילום: חיים צח
אולמרט. למה רק לבני?
צילום: חיים צח
צילום: ירון ברנר
פרץ.
צילום: ירון ברנר
מומלצים