שתף קטע נבחר

צילום: סי די בנק

ארץ זבת חלב

אחרי שהיינו בפריז וגם ברומא, תרנו את הארץ בעקבות פלאים מכל קצוות תבל, הגיע הזמן שנציץ פנימה ונחפש את ישראל ה"אמיתית" של ימי דוד ושלמה. ביקור בהתנחלויות עתיקות, בוסתנים אקולוגים וסצנות תנ"כיות שחיות ונושמות בארץ ישראל. שלום לך ארץ נהדרת

14 כתבות לקחו אותנו ליבשות ומדינות שונות בעולם ולהשפעותיהן על ישראל, אם דרך העליות השונות (לא סתם אנו מכונים 'כור היתוך'), אם דרך עמים כובשים שישבו כאן, ואם דרך תאוות המסעות של 'היהודי הנודד' המטייל בעולם ומייבא עם שובו את מה שאהב, כדי שגם החבר'ה יוכלו ליהנות.

 

 

הכתבה האחרונה בסדרה תחזיר אותנו הביתה, באמצעות טיול בעקבות הביטוי הכי מזוכך ואותנטי (אם יש דבר כזה בכלל) של ארץ ישראל, הדבר שמהווה במידה רבה את הבסיס לנוכחותנו כאן ולתרבות שלנו - התנ"ך. זה הזמן לנעול סנדלים תנ"כייים ולהצטרף למסע בישראל המקראית, כפי שהיא מתקיימת פה במאה ה-21.

 

תילים על גבי תילים

 

אומרים שהיה פה שמח לפני שנולדנו, ובארץ נשמרו לא מעט תילים בהם נתגלו ממצאים ארכיאולוגים מתקופת התנ"ך המאפשרים לגלות איך ומה היה פה. הנה שניים נבחרים:

 

שרידים מרשימים נותרו מהעיר ההיסטורית החשובה תל ערד.

 העיר התחתונה הייתה מיושבת בתקופה הכנענית הקדומה בלבד (2200-3150 לפנה"ס) והיתה אחת הערים הגדולות בארץ. חומה חזקה הקיפה אותה, ורחובותיה ובתיה נבנו בהתאם לתכנון מדוקדק. בתי המגורים נבנו על פי תוכנית אחידה בסגנון המכונה כיום "בית ערדי". החלק העליון של העיר מכונה "תל המצודות", וראשיתו בתקופה הישראלית (החלה ב-1200 לפנה"ס). במקום הוקמו במהלך השנים מספר מצודות, זו על חורבותיה של קודמתה. בחצר המצודה התגלה מקדש שהיה מהדורה מוקטנת של מקדש שלמה בירושלים וכלל היכל רחב ואולם קטן ששימש כקודש קודשים. 

 

  • איך מגיעים: מצומת תל ערד נוסעים 2 ק"מ צפונה (כביש 2808). כניסה: 12 שקל למבוגר, 6 לילד.

 

הגדול בתיליה הקדומים של ארץ ישראל הוא תל חצור. חצור הייתה החשובה בערי כנען ודרום סוריה, והמלך שלמה בנה אותה כמרכז חשוב בממלכתו. גם פה - עיר תחתית ועיר עילית. בתל נמצאו, בין היתר, מקדש גדול ובו פסלי אריות מבזלת, מבנה שהיה כנראה ארמון למלכי חצור הכנענית, מצודה גדולה מתקופת ממלכת ישראל ומפעל מים מרשים מתקופת המלך אחאב הכולל פיר עמוק היורד למנהרה חצובה שסופה בבריכה. ממצאים רבים שהתגלו במקום נמצאים במוזיאון ישראל בירושלים, והעתקים מהם מוצגים במוזיאון חצור שבקיבוץ איילת השחר.

 

  • איך מגיעים: מול קיבוץ איילת השחר, לצד כביש 90. כניסה: 18 שקל למבוגר, 8 לילד. טל': 04-6937290

 

ארכיאולוגיה במוזיאון

 

דרך נוספת לפגוש ממצאים מתקופת התנ"ך היא לבקר במוזיאונים ארכיאולוגים. במוזיאון עקרון למשל, יש ממצאים מחפירות תל מקנה, שנתגלה כשהוקם קיבוץ רבדים. במהלך החפירות התגלו כל שכבות היישוב שהיו במקום, כולל ממצאים שהעידו שזוהי עקרון הפלישתית. במוזיאון מוצגים כלי חרס, כלי בית, תכשיטים, בית בד קדום ועוד. מחוץ למוזיאון הוקם רחוב פלישתי משוחזר בו מוצגים מתקני ייצור שהיו בעיר. 

 

 

בבית מרים, מוזיאון ארכאולוגי השוכן על מצוק בחוף פלמחים, ממצאים

 השופכים אור על התיישבות של אוכלוסיות שונות באזור למן תקופת האבן ועד לימינו. המוזיאון מציע גם פעילויות שונות להכרת ההיסטוריה בנושא הכתב, הקבורה והמטבעות, לצד פעילויות בנושא אריאולוגיה ימית. 

 

  

שיחזור פעיל

 

אם אתם רוצים להתרשם יותר מקרוב מהחיים בתקופת התנ"ך - הגן התנ"כי ביד השמונה, שהוקם על ידי מתנדבים פינים המאמינים בתנ"ך, משחזר את ההווי והטכנולוגיה עליהם התבססו החיים ביישובי הרי יהודה, בתקופה שבין הבית הראשון לבית השני. בגן נטועים גפנים, תאנים ועצי זית, ושביל המוליך בין העצים והמתקנים החקלאיים הקדומים מוביל לסוכת אירוח בסגנון בדואי. 

 

 

בנוף המדהים של היישוב מכמנים (לא רחוק מכרמיאל), הגשימו רוני ורוקי רק את חלום חייהם והקימו גן אקולוגי המשחזר כפר חקלאי מתקופת התנ"ך. במקום יש בית בד עתיק לשמן, גורן לדיש חיטים, גת לדריכת ענבים, אוהל לאירוח, חאן אבן ופינת חי. ערוגות התבלינים וצמחי הבושם, הגן והעצים הם אורגניים וגדלים ללא ריסוס או הדברה. המקום מיועד לאירוח קבוצתי ומציע - רק בתיאום מראש - 'מסע בזמן', אל החיים בתקופת התנ"ך באמצעות סדנאות העוסקות בהכנת אוכל, בשמים, צמחי מרפא, כלי הקשה ועוד.

 

 

נאות קודמים הסמוכה ליער בן שמן, היא שמורה שהזמן בה כמו קפא מלכת. במקום מוצגים הטבע והחקלאות של ארץ-ישראל כפי שנשזרו ונארגו בתנ"ך ובמקורות. ה"טבע" שבמקום נשתל על ידי מקימי האתר בהסתמך על מקורות כתובים, ובשמורה יש מסלולי הליכה המלווים בחוברות הדרכה. רוב המסלולים מתאימים גם לכסאות גלגלים ועגלות וחולפים בין גינות פרחים, עצים ובריכות מים, וכן מתקנים והפעלות אשר מאפשרים לחוות את עבודת אבותינו הקדומים. 

 

  • נאות קדומים, על כביש 443, כ-3 ק"מ ממחלף מודיעין. כניסה: 25 שקל. טל': 08-9770777.

 

שלום ואיכות הסביבה הם הנושאים המעסיקים את מפעילי "פינת שורשים",

 הפארק הלימודי שבקיבוץ גזר. כ-20 פינות פזורות בין לצמחייה הארץ-ישראלית ועוסקות בנושאים מן המקורות - יציאת מצריים, גן עדן, שיר השירים וכד'. הפינות משלבות מיצגים חזותיים שונים בשילוב טקסטים. במקום מתקיימים סיורים והדרכות לכל הגילאים בנושאים שונים, כולל אופציה לארוחה תנ"כית.

 

 

מקרא ביצירה

 

דרך נוספת להתרשם מסיפורי התנ"ך ולטייל עם דמויות בראשית היא באמצעות תמונות - מוזיאון התנ"ך בצפת הוא מוזיאון אמנות פרטי של האמן פיליפ רטנר, שבין כתליו מוצגים פסלים וציורים המתארים דמויות וכ-300 סצינות מסיפורי התנ"ך, וגם תערוכה של התנ"ך כפי שהוא מתבטא דרך ציורי ילדים. המוזיאון שהוקם ב-1984 נמצא במבנה אבן עתיק הממוקם בגן המצודה הצלבנית.

 

 

בביתו של מאיר דיזנגוף, המקום בו הכריז דוד בן גוריון על הקמת מדינת ישראל, שוכן כיום (לצד מוזיאון ההכרזה) מוזיאון התנ"ך המציג מאות תמונות, ציורים, פסלים ודגמים המתארים את סיפורי התנ"ך וגיבוריו, כמו גם מטבעות, בבולים וספרי קודש ביותר מ-350 לשונות.

 

  • בית דיזנגוף, שד' רוטשילד 16 תל אביב, טל': 03-5173942.

 

אוסף עתיקות ויצירות אמנות מהתקופה הפרה-היסטורית ועד תקופת התלמוד מוצג במוזיאון ארצות המקרא. במוזיאון מצוי אחד האוספים החשובים ביותר בעולם של חפצי אומנות מהמזרח הקדום השופכים אור על התנ"ך. סיורים מודרכים, ללא תשלום, מתקיימים מדי יום.

 

 

מי שלא מסתפק בתמונות ופסלים ורוצה גם מוטלטימדיה ואטרקציות

 בארבעה מימדים מוזמן להגיע לפארק הנושאי דובר העברית הראשון - "עיר המלכים". בתוך "ארמון" מפואר שוכן פארק שעשועים המבוסס על סיפורי התנ"ך. ארבע האטרקציות המרכזיות שמציע המקום הן מערת התנ"ך (סצינות מדרמות בנוסח תיבת נח, עקידת יצחק ויציאת מצרים), מפלי המלך שלמה (שיט בסירות בין תחנות חשובות בחייו של שלמה), מסע אל העבר (סרט רב חושי על ימי הפרעונים ומצרים הקדומה) ומערת האשליות (סוג של מוזיאון מדע).

 

  • עיר המלכים, הלגונה המזרחית, חוף הצפון, אילת. טל': 3044*, 08-6304444. כניסה: 118 שקל למבוגר, 95 לילד. 

 

ירושלים של תנ"ך

 

לירושלים יש, כמובן, מקום מכובד כאשר רוצים ללמוד על החיים בזמנים ההם. במוזיאון מגדל דוד מספרת תצוגת הקבע את סיפור העיר לאורך 3,000 שנה. כל אחד מחדרי התצוגה מוקדש לתקופה אחרת בתולדות העיר. למשל, בחלל העוסק בימי בית ראשון עולה ירושלים לגדולה עם כיבוש יבוס על ידי דוד המלך ומתבססת כמעצמה כלכלית משגשגת בימי שלטונו של שלמה המלך.

 

  

גם "מעלית הזמן" תיקח אתכם על פני 3,000 שנות היסטוריה ירושלמית, ותעשה זאת בצורה רב חושית ומרובת אפקטים. חיים טופול מגלם את שלם, מורה דרך היסטורי, המוביל את הצופים לעומק ההיסטוריה של העיר. בעודם יושבים על כסאות נעים "עוברים" הצופים במחילות העיר, נמלטים ממנה בעקבות צדקיהו, צופים בצבאו של טיטוס פורץ, חולפים בימיהם של הורדוס, ישו, הביזנטים, הצלבנים ומגיעים עד למלחמת ששת הימים.

 

  • מעלית הזמן, בית אגרון, הלל 37, ירושלים. טל': 6248381 - 02. כניסה: 40-50 שקל מגיל 5.

 

מכון אריאל ששייך ל"יד בן צבי" מספר את סיפורה של ירושלים בתקופת מלכות בית ראשון. במוזיאון תצוגות קבע - "כציפור בכלוב" - המגוללת את סיפור המצור האשורי על ירושלים בשנת 701 לפנה"ס, ותצוגה המתעדת את חיי היום יום בירושלים באמצעות דגמים, והעתקי ממצאים ארכיאולוגיים. במוזיאון גם חיזיון אורקולי המוקרן על-גבי דגם טופוגרפי של ירושלים ופעילויות לכל המשפחה, כמו התנסות בכתיבה בכתב עברי עתיק. 

 

  • מכון אריאל, רחוב בוני החומה, ירושלים. טל': 02-6286288. כניסה: 18 שקלים למבוגר, 14 לילד.

 

משבחר דוד המלך להפוך את ירושלים לבירת ממלכת ישראל, הוא חיזק

 וביצר אותה ועל חרבות מבצר יבוסי בנה מצודה. בעיר דוד, שמשתרעת על שטח קטן על גבעה מדרום להר המוריה, יש מרכז מבקרים וגן ארכיאולוגי בו שרידים מתקופות קדומות של העיר. אתר נוסף הפתוח למבקרים הוא פיר וורן, מפעל מים תת-קרקעי שפעל בתקופת בית ראשון. לא רחוק משם נמצאות גם נקבת חזקיהו ובריכת השילוח.

 

  • עיר דוד, כפר השילוח, ירושלים. טל': 02-6262341, 1800-252423.

 

בין אדם לסביבה

 

יש מי שמקשר בין התנ"ך לאיכות הסביבה, וטוען כי היהדות היא "ירוקה" מטבעה וכי המצווה "לעבדה ולשמרה" (בראשית ב' ט"ו) מכילה את החזון הסביבתי הדוגל בבנייה ללא הרס. דוד רנוב, אדריכל שבחר להתחבר אל שורשי התרבות העתיקה של אזורנו, מנסה לחדש את תרבות הבוסתן. ערי בוסתן הוקמו כבר לפני כ-9,000 שנה, והן תוכננו בהתאם לנתונים כמו סוג הקרקע ומקורות המים. אחת הערים ששמרה על צביונה כעיר בוסתן עד היום היא יריחו ובוסתן עתיק נוסף נמצא בוואדי שיח בדרום חיפה. רנוב, שעמד בראש צוות השיקום של הואדי, התאהב בעקרונות הבוסתן לפיהם האדם הוא רק אחד המרכיבים בסביבה. בשנים האחרונות הוא עוסק בפרויקט "בוסתן עולמי", פרויקט חינוכי לבנייה אקולוגית המשלבת בין חוכמת הבוסתן העתיקה לידע והטכנולוגיה העכשוויים. דוגמא לבוסתן אקולוגי ניתן לראות במועצה מקומית משגב. לפרטים: טל': 04-9971664.

 

אתר הסטף בלב הרי ירושלים הוקם על-ידי קק"ל במטרה לשחזר את החקלאות העתיקה באזור. באזור גדלים עצי בוסתן וגינות ירק המושקים במי המעיינות ופועל בו גם "סיהרא" (ירח בארמית) - בית מדרש יוצר אקולוגי המציע לימודי אקולוגיה בחיק הטבע באופן מעשי ויצירתי, ועל פי מעגל השנה היהודי. לפרטים והרשמה: 02-6223363

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדל דוד. השקפה רחבה על העיר
צילום: רון פלד
צילום: עדי אדר, החברה הכלכלית ערד
תל ערד. תכנון מדוקדק
צילום: עדי אדר, החברה הכלכלית ערד
צילום: מיכל כרמון
יד השמונה. כמו בתקופה שבין הבית הראשון לבית השני
צילום: מיכל כרמון
מעלית הזמן. 3,000 שנה בנסיעה קצרה
סטף. אקולוגיה עתיקה
צילום: גילי סופר
מומלצים